Богомил Манчев е с един милион лева гаранция след повдигнато обвинение

"Поръчката е от този, който управлява държавата", заяви собственикът на "Риск инженеринг"

Според Манчев с последните си действия прокуратурата е намалила шансовете на България да се защити в арбитражното дело, завесено от руската "Атомстройекспорт"
Според Манчев с последните си действия прокуратурата е намалила шансовете на България да се защити в арбитражното дело, завесено от руската "Атомстройекспорт"
Според Манчев с последните си действия прокуратурата е намалила шансовете на България да се защити в арбитражното дело, завесено от руската "Атомстройекспорт"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Според Манчев с последните си действия прокуратурата е намалила шансовете на България да се защити в арбитражното дело, завесено от руската "Атомстройекспорт"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Maнчев е с повдигнато обвинение за длъжностно присвояване и му е определена рекордна парична гаранция в размер на един милион лева, стана ясно в петък, когато Манчев беше призован в следствения отдел на Софийската градска прокуратура, а адвокатите му обясниха, че ще обжалват размера на наложената му гаранция.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 18

  Явно е и с просто око, че около изтеклите милиарди по т.н. проект. "Белене" - и то от години - са извършени много престъпления с крупни суми - милиони, десетки и стотици милиони!
  Също така е повече от очевидно, че става дума не за кражби, корупция, безстопанственост само за 8.6 милиона, колкото визира засега обвинението, а за десетки и стотици милиони и много продължаващи във времето престъпления, в които са съвсем пряко замесени не само т.н. олигарси в енергетиката, като Манчев, но и много длъжностни лица, вкл. но не само шефове на НЕК, БЕХ и ресорни министри и зам.министри, като Румен Овчаров, но и лица на високи постове от службите - поради огромния за България обем на кражби, корупция, злоупотреби и безстопанственост.
  Значи важни за арбитражното дело са изчезнали от НЕК!!!, а руската страна пък се оправдава, че не може да ги предостави, защото ... БИЛИ ИЗГОРЕЛИ???
  Сега е ред на прокуратурата да демонстрира дали може поне веднъж да си свърши работата пълно и професинално, или е в плен на престъпни кръгове и зависимости и на корупция!
  В края на краищата става дума за огромни за малка България пари, за националната ни сигурност, ЗА МЕГА ДЕЛО ЗА МЕГА КРАЖБИ!

  Нередност?
 • Иван55
  • + 12

  "На въпроса дали ще се отрази на арбитражното дело в Париж Манчев каза каза, че "с това си действие прокуратурата ни лишава от възможност да защитим НЕК в арбитражния процес"."

  За мен това е най-лошото и страшното - пипат надзора на строежа, а той пази всички документи. Усещанията на орехов се материализират от цацаратурата.

  Нередност?
 • adenauer
  • + 13

  В едно интервю за Уикенд през месец май бившият зам.министър на икономиката в правителството на Беров г-н Рачо Петров поясни как за 23 г.от страната са откраднати ,изнесении потрошени за лукс живот и други глезотии повече от 100 милиарда долара и то от хора свързани с партията БКП и службите .Само за 10 год.2001 -2010 г.от България са изнесени в офшорни убежища над 47 милиарда долара.На запад този невиждан грабеж беше наречен "Грабежа на века"предвид мащабите и богатството на България.По тези и много други причини задължително е провеждане на операцията чисти ръце ,но по Германски изисквания и правила"Тотална декомунизация и Лустрация на повече от 360 хил.комунистически и агентурни престъпника,Национализация на техните богатства и собственост и Народен съд поГерманската формула на виновност .Това е единствения спасителен път за страната.

  Нередност?
 • 4
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 2

  Мария Капон: След ЕРП-тата, гневът се насочва към банките


  "- По ваша приблизителна сметка, какви средства са изтекли въпреки т.нар. консервиране на централата? Публично обявената сума е 18 милиона евро...
  - Ние сме длъжни да вярваме на официалните суми, обявени от държавното обвинение. А що се отнася до т.нар. консервиране, е добре да се знае, че няма централа, дори няма лиценз за технологията на такава в България, и няма консервиране! Това са врели-некипели и докато журналистите биват размотавани с ченгеджийски номера да търсят из страната някой с ръст 1.90 м, е по-добре да отидат на площадката и да видят за какво става дума. Ще останете потресени, като видите, ако въобще срещнете, неколцина работници, гресиращи 30-годишни вентилационни системи за стария реактор, който отдавна, почти без пари, дадохме на руснаците. Всичко това е в едни складове, като не знам дали за тези ценни антики могат да се вземат пари, колкото за скрап. Апропо, има и неколцина охранители, които пазят прословутия „гьол“. Да обяснят от НЕК, БЕХ и МИЕ за такива глупости ли плащаха по 6 млн. евро на месец преди решението на Народното събрание, а след това – само “скромният” около 1 млн. евро на месец!? “Скромна” е дейността и по огледа на газобетона на площадката и документацията, но хората биват баламосвани, че се върши една много отговорна работа, за която, въпреки закононарушението, едва ли не трябва да се плащат едни големи пари...
  - Според вас кой и защо е заинтересован от рестартирането на проекта „Белене”?
  - Очевидно е заинтересована руската страна, за да продължи да ни държи в тотална енергийна зависимост както е с газта и петрола. Разбира се, жив интерес имат и многобройните получатели на пари по тази корупционна верига. Богомил Манчев прояви невероятна медийна активност, която си обяснявам с очевидното му желание да се изкара жертва на някакъв заговор, насочен към светлата му личност. Първо ни бе обяснено, че е хвърлен в жертва на протестиращите, за да се успокояло напрежението, което означава, че той приема себе си като политически фактор, а не като консултант. После ни се даде друга версия - че някой ще му взима бизнеса, като не стана ясно кой бизнес. И как? Защото по проекта консултантът е получил изплатени около 400 милиона лева, което е почти цялата сума, за централа, която не съществува, и за какво му е на някой да взема бизнес, който би трябвало да е спрян от Народното събрание. Напоследък се появи нова версия - че консултантът е много ценен и трябва да му се плаща, въпреки че твърди, че ще загубим делото, но той можел да намали щетите. Пътьом се лансира твърдението, че която и да е енергийна компания да влезе в България, трябва неминуемо да работи с него, защото нямало как иначе. Излиза, че той стои на входа на държавата и посреща всеки инвеститор в сектора. Очевидно се опитва да застане и на изхода, защото намеква, че от него зависи колко ще плаща България по дело, което не се е състояло. И всъщност колко договора директно или индиректно има свързани с него за консултация на проекта на липсващата централа?! За консервиране ли, за строителен надзор, за проверка на документация и спецификации, или за подпомагане на правния защитник?..."

  Нередност?
 • 5
  today avatar :-|
  today
  • + 5

  "...шефът на "Риск инженеринг" бил казал, че не е луд, който яде баницата, а този, който му я дава, с което според Сарафов признал, че е ял от баницата."
  Не бих се сетил, че цацаратурата използва такива невероятни доказателства! Иначе Манчев е прав, след като не са му прекратили договора, продължава да получава пари. Съвсем друг е въпроса защо не търсят отговорност от всички, които изобщо възродиха този проект, и прахосаха милиарди левове народна пара за нещо напълно безсмислено и губещо.

  Нередност?
 • 6
  dessides avatar :-|
  VT
  • + 5

  Това ми напоня за сапунката с отвличането на брендовата дъщеричка, но вероятно Манчев по-лесно може да бъде изнудван по този начин. Иначе едно е ясно - чака ни провалено арбитражно дело за Беляне и оттам нататък - всичко най-хубаво за р.овч и пасмината около проекта.

  Нередност?
 • 7
  ivaylo_bg_sf avatar :-|
  Ивайло

  Някой знае ли при оправдателна присъда дали се връща гаранцията

  Нередност?
 • 8
  qwe avatar :-|
  qwe
  • + 2

  Защо като изгарят документи в Росатом и претърсват за документи в надзорната "Риск инженеринг" , с цел да се скрият или унищожат следите, просто не попитат надзорника Манчев , кой е сключил договорите по веригата - министърът , който е подписал с БЕХ-НЕК-"УорлиПарсънс-Риск инженеринг. И ако Манчев не си спомня прокуратурата да издире подписвалите от самото начало. По всичко личи , че частните "УорлиПарсънс" и "Риск инженеринг" са параван за прикриване на следите.

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 2

  До коментар [#3] от "adenauer":

  "В едно интервю за Уикенд през месец май бившият зам.министър на икономиката в правителството на Беров г-н Рачо Петров поясни как за 23 г.от страната са откраднати ,изнесении потрошени за лукс живот и други глезотии повече от 100 милиарда долара и то от хора свързани с партията БКП и службите..."

  Цифрата 100 милиарда долара, открадната от червената ДС мафия я посочват и други сериозни и знаещи какво говорят хора.
  Бълария има БВП (Брутен Вътрешен продукт) за 2012 год. 51.03 милиарда долара, което прави откраднатото от България приблузително два пъти по-голямо от всичко, което цялата страна е произвела за цялата 2012 година!!!
  Или ако вземем БВП на САЩ (GDP) за същата година за олицетворение, който е 16.62 трилиона долара, размерът на тоталното разграбване в България е като да се откраднат от Америка пари и активи от държавата и хората за ... 30 трилиона долара.

  Нередност?
 • 10
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 2

  До коментар [#5] от "today":

  ""...шефът на "Риск инженеринг" бил казал, че не е луд, който яде баницата, а този, който му я дава, с което според Сарафов признал, че е ял от баницата."
  Не бих се сетил, че цацаратурата използва такива невероятни доказателства! Иначе Манчев е прав, след като не са му прекратили договора, продължава да получава пари. Съвсем друг е въпроса защо не търсят отговорност от всички, които изобщо възродиха този проект, и прахосаха милиарди левове народна пара за нещо напълно безсмислено и губещо."

  Това с баницата не е съвсем така. Защото ако се позамисли човек, да се вземе ИЛИ ДАДЕ нещо чуждо някому СИ Е КРАЖБА! Тук ключовият момент и според мен основа на истинското обвинение трябва да е, че са платени огромни пари за никаква или многократно надценена работа! И това не би трябвало да е никакъв проблем на прокуратурата , стига да иска наистина да докаже - и използва истински и обективни експерти и експертизи, а не като всички пишман-специалисти и мошеници, цицали досега стотици милиони от там. И да не са туснаци, разбира се !
  Не случайно оригиналните документи са толкова удобно изгубени в България и "случайно" и много навременно изгорели в Русия.
  Само че аз отдавна не вярвам в дядо Коледа и знам, че когато става дума за много големи пари СЛУЧАЙНИ НЕЩА НЯМА!

  Нередност?
Нов коментар