Богомил Манчев е с един милион лева гаранция след повдигнато обвинение

"Поръчката е от този, който управлява държавата", заяви собственикът на "Риск инженеринг"

Според Манчев с последните си действия прокуратурата е намалила шансовете на България да се защити в арбитражното дело, завесено от руската "Атомстройекспорт"
Според Манчев с последните си действия прокуратурата е намалила шансовете на България да се защити в арбитражното дело, завесено от руската "Атомстройекспорт"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Според Манчев с последните си действия прокуратурата е намалила шансовете на България да се защити в арбитражното дело, завесено от руската "Атомстройекспорт"
Според Манчев с последните си действия прокуратурата е намалила шансовете на България да се защити в арбитражното дело, завесено от руската "Атомстройекспорт"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Maнчев е с повдигнато обвинение за длъжностно присвояване и му е определена рекордна парична гаранция в размер на един милион лева, стана ясно в петък, когато Манчев беше призован в следствения отдел на Софийската градска прокуратура, а адвокатите му обясниха, че ще обжалват размера на наложената му гаранция.

Помагачество

Той е обвинен заедно със Събин Събинов, управител на "УорлиПарсънс - България" - основната консултантска компания по проекта за АЕЦ "Белене",  че са подпомогнали двамата последни директори на НЕК - Крум Атанасов и Кирил Лефтеров, които също са обвинени, да извършат длъжностно присвояване за 8.6 млн. лв. Атанасов и Лефтеров са с по 10 хил. лв. парична гаранция, а  Събинов – с 50 хил. лв.

Богомил Манчев, чиято компания е подизпълнител на "Уорли" и строителен надзорник на площадката на "Белене", е разследван във връзка с консултантските договори по проекта за новата ядрена централа, за който са правени плащания и след като парламентът взе решение да го замрази. На 25 септември той беше разпитан в офиса си, но тогава не беше призован по делото дори и като свидетел.

На 20 септември служители на ДАНС обискираха офисите на Манчев и иззеха документи за компанията "УорлиПарсънс". Обиски бяха извършени в 17 обекта на територията на столицата, Перник, Козлодуй и Белене.

Разследването по случая е започнало на 9 август от Софийската градска прокуратура и се отнася за около 18 млн. евро.

Пред БНР Манчев определи повдигнатото си обвинение като "еманация на правото". Според него няма как да му бъде търсена отговорност за получени пари по договора за проекта за АЕЦ "Белене", тъй като въпреки постановлението на Министерския съвет от март 2012 г. и последвалото решение за спиране на строежа от 2013 г. нито един министър на енергетиката не е предприел юридически стъпки за прекратяване на договора. Според него няма как с тези политически решения да се променя характерът на един юридически договор.

Тримата министри, които според него не са си свършили работата, са Делян Добрев, Асен Василев и сегашният Драгомир Стойнев. Манчев твърди, че последната фактура, която е получил като консултант, е от март тази година.

Той има седемдневен срок да внесе сумата на гаранцията, в противен случай може да бъде задържан.

Да образуваме малко работа

Съзирате ли поръчка в обвинението срещу вас и ако да, от кого идва тя? Този въпрос беше зададен от журналисти на пресконференцията, която даде собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев заедно с адвокатите си Менко Менков и Антон Терзийски часове след като прокуратурата му повдигна обвинение. "Ами от този, който управлява държавата", отвърна изненадващо директно и лаконично Манчев и определи повдигнатото му обвинение като "дайте да образуваме малко работа".

Манчев възрази на обвинителната теза с познатата вече позиция, че не фирмите, които са имали договор с НЕК, е трябвало сами да прекратят договорите си, а министърът на икономиката и енергетиката е трябвало да реагира, тъй като той е принципалът  на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на НЕК.

Според адвокат Менков будели съмнение два детайла - че когато били претърсени офисите неотдавна, Манчев изобщо не бил разпитан, дори и като свидетел, а сега изведнъж го обявяват за обвиняем за помагачество. Менков попита риторично още и защо се бърза толкова, а не се прецизират обстоятелствата в обвинението. Действително в прокурорското постановление за привличане като обвиняем, което беше цитирано на пресконференвцията, се казва, че Манчев "на неустановено място и неустановена дата"  се е уговарял със Събинов да извършат неправомерните действия.

Според зам. главния прокурор Борислав Сарафов "случаят е изключително елементарен" и той изрази убеденост, че наказателното производство ще приключи "доста скоро". По думите му шефът на "Риск инженеринг" бил казал, че не е луд, който яде баницата, а този, който му я дава, с което според Сарафов признал, че е ял от баницата.

На въпроса дали ще се отрази на арбитражното дело в Париж Манчев каза каза, че "с това си действие прокуратурата ни лишава от възможност да защитим НЕК в арбитражния процес".

Адвокат Менков съобщи, че четирима прокурори са отказали да подпишат постановление за повдигане на обвинението на основанията, които им били представени, и накрая го подписал прокурорът Емил Петров, който бил брат на назначения тази година шеф на Столичната следствена служба Петьо Петров, известен като Петьо Еврото".

Според Сарафов в това нямало никакъв проблем, тъй като Петьо Петров "не е извършвал никакви процесуално-следствени действия по това дело".

 
Важни документи за "Белене" изгорели в Русия

Русия е отказала да предостави важни счетоводни документи, нужни за разследването на българската прокуратура на сделката по купуването на стария реактор от АЕЦ "Белене". Това съобщи "Медиапул", като се позова на свои източници в обвинението. Отказът е обяснен с това, че в офис на "Атомстройекспорт" (АСЕ) е избухнал пожар и документите са изгорели. Информацията не е потвърдена официално.

Делото за злоупотребите около проекта "АЕЦ "Белене" започна през март 2010 г., като впоследствие разследването се разклонява в две основни посоки - за продажбата на старото оборудване на площадката на "Атомстройекспорт" и за транспортирането му към Русия.

Българската прокуратура изпрати до руските власти международна правна поръчка с искане да се представят финансови документи около сделките по продажбата на оборудването и неговото транспортиране. Причината е, че разследващите не успяха да намерят каквато и да било документация в НЕК.

Тази част от делото за АЕЦ "Белене" се интересува от продажбата на стария реактор ВВЕР-1000, произведен от чешката "Шкода" по руски лиценз. След дългогодишен престой на площадката на втората атомна централа и размразяването на проекта през 2004 г. реакторът бе купен от "Атомстройекспорт" като част от офертата й за построяване на два напълно нови ядрени блока.

Руснаците инсталираха стария реактор в Калининската АЕЦ, където вече работи. Той бе оценен на 295 млн. евро от двамата консултанти на подновения проект "АЕЦ "Белене" – финансовият "Делойт" и инженеринговият "УорлиПарсънс". Сделката обаче бе сключена за 205 милиона евро от двамата бивши изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян без задължителните разрешения на енергийния министър Трайчо Трайков (принципал на НЕК) и борда на компанията.

В документацията в НЕК липсва финансова обосновка, която да отговори на въпроса защо оборудването е продадено с 90 милиона евро по-малко от оценката.

Кореспонденцията между НЕК и АСЕ е провеждана само с писма, в които руснаците са казвали на българите колко струват различните дейности по транспорта на реактора, а НЕК от своя страна се е съгласявала безкритично. Поради тази причина те са се намирали в Русия допреди обявения от АСЕ пожар.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111

  Явно е и с просто око, че около изтеклите милиарди по т.н. проект. "Белене" - и то от години - са извършени много престъпления с крупни суми - милиони, десетки и стотици милиони!
  Също така е повече от очевидно, че става дума не за кражби, корупция, безстопанственост само за 8.6 милиона, колкото визира засега обвинението, а за десетки и стотици милиони и много продължаващи във времето престъпления, в които са съвсем пряко замесени не само т.н. олигарси в енергетиката, като Манчев, но и много длъжностни лица, вкл. но не само шефове на НЕК, БЕХ и ресорни министри и зам.министри, като Румен Овчаров, но и лица на високи постове от службите - поради огромния за България обем на кражби, корупция, злоупотреби и безстопанственост.
  Значи важни за арбитражното дело са изчезнали от НЕК!!!, а руската страна пък се оправдава, че не може да ги предостави, защото ... БИЛИ ИЗГОРЕЛИ???
  Сега е ред на прокуратурата да демонстрира дали може поне веднъж да си свърши работата пълно и професинално, или е в плен на престъпни кръгове и зависимости и на корупция!
  В края на краищата става дума за огромни за малка България пари, за националната ни сигурност, ЗА МЕГА ДЕЛО ЗА МЕГА КРАЖБИ!

 • Иван55

  "На въпроса дали ще се отрази на арбитражното дело в Париж Манчев каза каза, че "с това си действие прокуратурата ни лишава от възможност да защитим НЕК в арбитражния процес"."

  За мен това е най-лошото и страшното - пипат надзора на строежа, а той пази всички документи. Усещанията на орехов се материализират от цацаратурата.

 • adenauer

  В едно интервю за Уикенд през месец май бившият зам.министър на икономиката в правителството на Беров г-н Рачо Петров поясни как за 23 г.от страната са откраднати ,изнесении потрошени за лукс живот и други глезотии повече от 100 милиарда долара и то от хора свързани с партията БКП и службите .Само за 10 год.2001 -2010 г.от България са изнесени в офшорни убежища над 47 милиарда долара.На запад този невиждан грабеж беше наречен "Грабежа на века"предвид мащабите и богатството на България.По тези и много други причини задължително е провеждане на операцията чисти ръце ,но по Германски изисквания и правила"Тотална декомунизация и Лустрация на повече от 360 хил.комунистически и агентурни престъпника,Национализация на техните богатства и собственост и Народен съд поГерманската формула на виновност .Това е единствения спасителен път за страната.

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  Мария Капон: След ЕРП-тата, гневът се насочва към банките


  "- По ваша приблизителна сметка, какви средства са изтекли въпреки т.нар. консервиране на централата? Публично обявената сума е 18 милиона евро...
  - Ние сме длъжни да вярваме на официалните суми, обявени от държавното обвинение. А що се отнася до т.нар. консервиране, е добре да се знае, че няма централа, дори няма лиценз за технологията на такава в България, и няма консервиране! Това са врели-некипели и докато журналистите биват размотавани с ченгеджийски номера да търсят из страната някой с ръст 1.90 м, е по-добре да отидат на площадката и да видят за какво става дума. Ще останете потресени, като видите, ако въобще срещнете, неколцина работници, гресиращи 30-годишни вентилационни системи за стария реактор, който отдавна, почти без пари, дадохме на руснаците. Всичко това е в едни складове, като не знам дали за тези ценни антики могат да се вземат пари, колкото за скрап. Апропо, има и неколцина охранители, които пазят прословутия „гьол“. Да обяснят от НЕК, БЕХ и МИЕ за такива глупости ли плащаха по 6 млн. евро на месец преди решението на Народното събрание, а след това – само “скромният” около 1 млн. евро на месец!? “Скромна” е дейността и по огледа на газобетона на площадката и документацията, но хората биват баламосвани, че се върши една много отговорна работа, за която, въпреки закононарушението, едва ли не трябва да се плащат едни големи пари...
  - Според вас кой и защо е заинтересован от рестартирането на проекта „Белене”?
  - Очевидно е заинтересована руската страна, за да продължи да ни държи в тотална енергийна зависимост както е с газта и петрола. Разбира се, жив интерес имат и многобройните получатели на пари по тази корупционна верига. Богомил Манчев прояви невероятна медийна активност, която си обяснявам с очевидното му желание да се изкара жертва на някакъв заговор, насочен към светлата му личност. Първо ни бе обяснено, че е хвърлен в жертва на протестиращите, за да се успокояло напрежението, което означава, че той приема себе си като политически фактор, а не като консултант. После ни се даде друга версия - че някой ще му взима бизнеса, като не стана ясно кой бизнес. И как? Защото по проекта консултантът е получил изплатени около 400 милиона лева, което е почти цялата сума, за централа, която не съществува, и за какво му е на някой да взема бизнес, който би трябвало да е спрян от Народното събрание. Напоследък се появи нова версия - че консултантът е много ценен и трябва да му се плаща, въпреки че твърди, че ще загубим делото, но той можел да намали щетите. Пътьом се лансира твърдението, че която и да е енергийна компания да влезе в България, трябва неминуемо да работи с него, защото нямало как иначе. Излиза, че той стои на входа на държавата и посреща всеки инвеститор в сектора. Очевидно се опитва да застане и на изхода, защото намеква, че от него зависи колко ще плаща България по дело, което не се е състояло. И всъщност колко договора директно или индиректно има свързани с него за консултация на проекта на липсващата централа?! За консервиране ли, за строителен надзор, за проверка на документация и спецификации, или за подпомагане на правния защитник?..."

 • 5
  today avatar :-|
  today

  "...шефът на "Риск инженеринг" бил казал, че не е луд, който яде баницата, а този, който му я дава, с което според Сарафов признал, че е ял от баницата."
  Не бих се сетил, че цацаратурата използва такива невероятни доказателства! Иначе Манчев е прав, след като не са му прекратили договора, продължава да получава пари. Съвсем друг е въпроса защо не търсят отговорност от всички, които изобщо възродиха този проект, и прахосаха милиарди левове народна пара за нещо напълно безсмислено и губещо.

 • 6
  dessides avatar :-|
  VT

  Това ми напоня за сапунката с отвличането на брендовата дъщеричка, но вероятно Манчев по-лесно може да бъде изнудван по този начин. Иначе едно е ясно - чака ни провалено арбитражно дело за Беляне и оттам нататък - всичко най-хубаво за р.овч и пасмината около проекта.

 • 7
  ivaylo_bg_sf avatar :-|
  Ивайло

  Някой знае ли при оправдателна присъда дали се връща гаранцията

 • 8
  qwe avatar :-|
  qwe

  Защо като изгарят документи в Росатом и претърсват за документи в надзорната "Риск инженеринг" , с цел да се скрият или унищожат следите, просто не попитат надзорника Манчев , кой е сключил договорите по веригата - министърът , който е подписал с БЕХ-НЕК-"УорлиПарсънс-Риск инженеринг. И ако Манчев не си спомня прокуратурата да издире подписвалите от самото начало. По всичко личи , че частните "УорлиПарсънс" и "Риск инженеринг" са параван за прикриване на следите.

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#3] от "adenauer":

  "В едно интервю за Уикенд през месец май бившият зам.министър на икономиката в правителството на Беров г-н Рачо Петров поясни как за 23 г.от страната са откраднати ,изнесении потрошени за лукс живот и други глезотии повече от 100 милиарда долара и то от хора свързани с партията БКП и службите..."

  Цифрата 100 милиарда долара, открадната от червената ДС мафия я посочват и други сериозни и знаещи какво говорят хора.
  Бълария има БВП (Брутен Вътрешен продукт) за 2012 год. 51.03 милиарда долара, което прави откраднатото от България приблузително два пъти по-голямо от всичко, което цялата страна е произвела за цялата 2012 година!!!
  Или ако вземем БВП на САЩ (GDP) за същата година за олицетворение, който е 16.62 трилиона долара, размерът на тоталното разграбване в България е като да се откраднат от Америка пари и активи от държавата и хората за ... 30 трилиона долара.

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#5] от "today":

  ""...шефът на "Риск инженеринг" бил казал, че не е луд, който яде баницата, а този, който му я дава, с което според Сарафов признал, че е ял от баницата."
  Не бих се сетил, че цацаратурата използва такива невероятни доказателства! Иначе Манчев е прав, след като не са му прекратили договора, продължава да получава пари. Съвсем друг е въпроса защо не търсят отговорност от всички, които изобщо възродиха този проект, и прахосаха милиарди левове народна пара за нещо напълно безсмислено и губещо."

  Това с баницата не е съвсем така. Защото ако се позамисли човек, да се вземе ИЛИ ДАДЕ нещо чуждо някому СИ Е КРАЖБА! Тук ключовият момент и според мен основа на истинското обвинение трябва да е, че са платени огромни пари за никаква или многократно надценена работа! И това не би трябвало да е никакъв проблем на прокуратурата , стига да иска наистина да докаже - и използва истински и обективни експерти и експертизи, а не като всички пишман-специалисти и мошеници, цицали досега стотици милиони от там. И да не са туснаци, разбира се !
  Не случайно оригиналните документи са толкова удобно изгубени в България и "случайно" и много навременно изгорели в Русия.
  Само че аз отдавна не вярвам в дядо Коледа и знам, че когато става дума за много големи пари СЛУЧАЙНИ НЕЩА НЯМА!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход