Директорът на фонда за лечение на деца е уволнен

По време на управлението на Павел Александров структурата най-накрая заработи добре, а отстраняването му сега изглежда като политически реваншизъм на управляващите

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев

Директорът на Център "Фонд за лечение на деца" Павел Александров е бил уволнен днес. Това потвърди самият той пред "Капитал". "Днес подписах заповедта за прекратяване на взаимоотношенията си с Министерството на здравеопазването", коментира Александров и допълни, че е разбрал за уволнението си днес от личния състав и не е бил запознат с мотивите за решението. За него не е ясно защо то се взима точно в този момент.

От пресцентъра на Министерството на здравеопазването поискаха писмени въпроси по случая, но не отговориха на тях. Малко след това до медиите беше изпратен доклад до здравния министър в служебния кабинет Николай Петров с резултати от проверка на Инспектората на Министерство на здравеопазването във фонда, но без повече обяснения. В доклада има информация за административни нарушения, заради които инспекторатът предлага да бъде сезирана Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" и да се извърши финансова инспекция на дейност на структурата. В документа има грешки, сред които дори в името на фонда, както и в определянето му като "лечебно заведение".

От неправителствения сектор определиха уволнението на Павел Александров като притеснително и изненадващо. "Първото ми притеснение е за работата на самия фонд", коментира Красимира Величкова, директор на "Български дарителски форум" и член на обществения съвет на фонда. Тя уточнява, че в момента се сменя и общественият съвет на структурата и въпросът е дали новите членове и новият директор ще успеят да навлязат достатъчно бързо в работата така, че "да няма деца, които да пострадат".

"Уволняват човек, който през последните години направи нещо, което никой в здравната система досега не беше успял да направи", допълва още Красимира Величкова. По време на управлението на Павел Александров цените на лечението на български деца в чужбина паднаха с до 50 процента, а фондът се събираше регулярно. За сравнение - по време на предишния директор Николай Добрев Фондът за лечение на деца върна в бюджета сума в размер на около 25 млн. лева, докато по медиите вървяха кампании за тежко болни деца. За Величкова уволнението на Александров е политическо, "без оглед на неговия капацитет и опит".

Йордан Петров от "Спаси, дари на" - организация, която се занимава с набиране на средства за лечение на тежко болни деца, коментира, че Александров е успял бързо да задейства работата на фонда и тя е вървяла добре. През последните години срокът за разглеждане на молбите за отпускане на финансиране на лечение беше съкратен, лекарските становища се даваха навреме, организираха се спешни заседания на обществения съвет при нужда. Павел Александров успя да улесни и бюрократичните процедури по подаването на заявления. "Нещата си бяха заспали", обобщава Йордан Петров. Той също смята, че индикации за уволнението не е имало и си го обяснява с желанието на управляващите да назначат на поста близък до тях човек.

Уволнението на Павел Александров беше разкритикувано и от предишните управляващи от ГЕРБ. "Във фонда за лечение на деца, след като решихме проблемите от финансово естество и отпадна лимитът за лечение, не е имало никога нито организационни, нито каквито и да било проблеми", коментира бившият здравен министър Десислава Атанасова. Според нея Александров и общественият съвет са работили добре с родителите, клиниките и неправителствения сектор и за миналата година например над 700 деца са получили помощ от фонда и животът им е бил спасен. "Това се дължи именно на работата на Павел Александров и всички в обществения съвет", допълва Атанасова.

Всъщност едно от доказателствата, че фондът работи е, че през последните години броят на дарителските кампании за тежко болни деца значително намаля. Благодарение на натиска от неправителствения сектор беше премахнат и погрешно въведения от ГЕРБ лимит за финансиране на случаите във фонда. Уволнението на директор, който е успял да задвижи системата, от която зависи детското здраве и живот, само заради политически реваншизъм, е не просто притеснително и грешно. То е и нечовечно.