Държавната енергетика - все по-задлъжняла
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавната енергетика - все по-задлъжняла

Капитал

Държавната енергетика - все по-задлъжняла

Заемите на Българския енергиен холдинг към дъщерните му компании са нараснали над четири пъти за девет месеца и надскачат 1 милиард лева

Георги Жечев
8358 прочитания

Капитал

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


5 години след създаването си БЕХ служи най-вече като финансов център за вземане на пари от печелившите фирми и наливане на милиони в лошо управляваните дружества.

Заемите, които Българският енергиен холдинг (БЕХ) е раздал на компаниите в структурата си, са нараснали над четири пъти от началото на годината, става ясно от отчета на холдинга за деветмесечието. Сумата вече надхвърля един милиард лева, докато към към 31 декември 2012 г. е била 241.8 млн. лева. Така, след като Националната електрическа компания вече натрупа близо един милиард лева задължения към свързани лица като АЕЦ "Козлодуй" или БЕХ, сега държавният холдинг е изравнил символичния счетоводен баланс със същата сума, но заеми.

Това е поредният сигнал за продължаващото влошаване на финансовите резултати на дружествата под шапката на холдинга, което се финансира с все по-голяма кредитна експозиция на БЕХ към тях. Макар да липсва разбивка към кои фирми са насочени средствата, най-вероятно съществена част от тях е към НЕК. Най-малкото защото през пролетта на годината холдингът изтегли заем от почти 200 млн. евро, с който да покрие падежиращ кредит на дъщерното си дружество, а по-късно отпусна допълнителни средства към компанията, за да се разплати НЕК със забавените си плащания към контрагенти. Само за три месеца - от юни до септември, заемите, които БЕХ е отпуснал на дъщерните си дружества, са скочили с над 430 млн. лв.

Оплетена структура

БЕХ беше създадена преди пет години по идея на тройната коалиция. Структурата трябваше да подобри управлението на държавната собственост в енергетиката. В холдинга влизат Националната електрическа компания (НЕК), Електроенергийният системен оператор (ЕСО), АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел". Погледнато от днешния ъгъл, БЕХ служи най-вече като финансов център за вземане на пари от печелившите фирми и наливане на милиони в лошо управляваните дружества. Така последното финансиране, което БЕХ е успял да отпусне към НЕК, е чрез набиране на средствата като кредит от "Булгартрансгаз", както и чрез отлагане на изплащането на дивидента (194 млн. лв. за миналата година) на холдинга към държавата.  

Най-голямото увеличение настъпва само за три месеца - от края на юни до края на септември 2013 г. сумата е нараснала почти двойно, от 573 млн. на 1.045 млрд. лева. Отчетът не дава яснота кои компании са най-задлъжнели към холдинговата структура и на какво се дължи рязкото нарастване на заемите (това ще стане ясно след публикуване на деветмесечните отчети на енергийните фирми). Една от най-затъналите в дългове фирми е НЕК. БЕХ се явява кредитор на НЕК, която зае пари от холдинга, за да обслужи заема си от 250 млн. евро към банковия синдикат, воден от BNP Paribas, който беше взет през 2007 г. за АЕЦ "Белене".

Може да се предположи, че част от увеличението на заемите към дъщерни дружества на БЕХ е дошло от преоформяне в кредити на дължимите от държавните енергийни дружества дивиденти към БЕХ. Друга част - от опитите на държавния холдинг да изчисти взаимната задлъжнялост в сектора. Например в началото на лятото 185 млн. лв. поеха към НЕК, за да може той да се разплати с ТЕЦ "AES Гълъбово", ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3", които пък от своя страна да платят задълженията съм към "Мини Марица-изток".

На практика, вместо холдингът да постигне по-добро корпоративно управление на дъщерните си дружества, това, което се получава, е възможност те да продължат да оперират неефективно заради възможността да се рефинансират от БЕХ.

По-лоши резултати

Заради спада в потреблението на енергия БЕХ отчете консолидирана загуба от повече от 10 млн. лева за 2012 г., като само година по-рано холдингът е бил на печалба от над 260 млн. лева. От индивидуалния отчет на БЕХ обаче става ясно, че холдингът бележи печалба от 286 млн. лв. за 2012 г., от която 206 млн. са внесени като дивидент в държавата.

Някои от големите фирми в холдинга отбелязват спад на приходите за първото шестмесечие на годината спрямо същия период на 2012 г. Така например приходите на АЕЦ "Козлодуй" се стопяват с 15.6%, тези на ТЕЦ "Марица-изток 2" - с 14.2%, на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" - съответно с 14.7 и 13.8 на сто. За същия период приходите на самия БЕХ падат с 43.3%.

Всичко това показва, че енергетиката в следващите месеци ще трябва да се справя най-вече с спадащите си приходи и нарастващи дългове. В крайна сметка този гордиев възел ще се разплете най-вероятно от отказа на бюджета от приходи от енергийния сектор. Или всички данъкоплатци ще заплатят за неефективното управление на енергетиката и поддържането на изкуствени ниски цени на електроенергията. 

Искане за одит

Преди дни от Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че искат ревизия и независим международен одит на холдинга. Причината за искането е предложението на БЕХ да се въведе 30-процентен данък върху приходите на слънчевите централи, които продават ток по преференциални цени. "Само по този начин ще стане ясно за всички български граждани къде са потънали милиардите евро, които БЕХ е натрупал под формата на кредити, както и ще се осветли начинът, по който се управлява българската енергетика", аргументират нуждата от одит от инвеститорската асоциация.

НЕК прекрати договора с "Уорли Парсънс"

НЕК е развалила договора си с дружеството "Уорли Парсънс нюклиър сървисис", което беше архитект-инженер и консултант по строителния надзор на проекта за АЕЦ "Белене". Това съобщи в понеделник на сайта си държавната електрическа компания. Интересното е, че за развалянето на контракта НЕК се позoвава на правителственото решение отпреди година и половина, с което беше прекратен строежът на "Белене". На 29 март 2012 г. Министерският съвет спря проекта. Само преди няколко дни на Богомил Манчев, собственик на "Риск инженеринг" и подизпълнител на "Уорли Парсънс", беше повдигнато обвинение за помагачество на бивши шефове на НЕК за присвояване на 8.6 млн. лева. Тази "обективна невъзможност за изпълнение на задълженията" е втората причина за разваляне на договора. От НЕК са върнали всичките 4 фактури за плащания, издадени от "Уорли Парсънс" за общо 5.3 млн. евро.

НЕК вкарва и любопитен PR елемент в съобщението си - държавната компания приравнява спестената сума на минималните работни заплати на близо 34 хил. българи.

Автор: Капитал
Източник: Финансови отчети на БЕХ, Търговски регистър
5 години след създаването си БЕХ служи най-вече като финансов център за вземане на пари от печелившите фирми и наливане на милиони в лошо управляваните дружества.

Заемите, които Българският енергиен холдинг (БЕХ) е раздал на компаниите в структурата си, са нараснали над четири пъти от началото на годината, става ясно от отчета на холдинга за деветмесечието. Сумата вече надхвърля един милиард лева, докато към към 31 декември 2012 г. е била 241.8 млн. лева. Така, след като Националната електрическа компания вече натрупа близо един милиард лева задължения към свързани лица като АЕЦ "Козлодуй" или БЕХ, сега държавният холдинг е изравнил символичния счетоводен баланс със същата сума, но заеми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

47 коментара
 • 1
  nuzzo avatar :-P

  "Мисля", че тази финасови данни идват да ни кажат, че е време да достроим АЕЦ Белене. Видно е, че има всички предпоставки за това.

 • 2
  reckless avatar :-|
  Consumer

  Collapse is imminent. Ако с фалита на НЕК сложим край на съветската енергитика, то си заслужава.

 • 3
  nuzzo avatar :-|

  А инъче, енергетика, за която "свещените крави" са социалната поносимост и насоченост(а не пазарната такава), от една страна, а от друга, мегаломански корупционни проекти, които за парадокс трябва да платят тези които всъщност не могат( социално слабите), е обречена
  на такива фонасови данни.
  Въобще не ми е весело.И аз и мнозинството в България сме поставени от към страната на булката.

 • 4
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#2] от "Consumer":

  [quote#2:"Consumer"]Ако с фалита на НЕК сложим край на съветската енергитика, то си заслужава. [/quote]
  Въобще не се надай. При фалит на НЕК го купуват руснаците. Следва закрепване на монопола и за 10г поне забравяш за друга енергия освен от Сибир.
  Българите са доказали, че могат да плащат скъпо щом е за идеята.
  Така беше с мобилните телефони преди, така е и сега с газта, така ще бъде и с тока за напред.
  Я да видим кой ще си спомни кой премиер на България изрече думите:

  'Няма нужда от втори мобилен оператор за малка България, да се инвестира излишни средства във втора жиесем мрежа.'

 • 5
  reckless avatar :-P
  Consumer

  До коментар [#4] от "k_":

  те и последните няколко правителства показаха робска психика и преклонение пред азиатските варвари, резултатите са видни - лукойл, нафтекс, овергаз, газпром, тим, енерго-про и подобно безчинстват на наша територия.

 • 6
  mi6ail1234 avatar :-|
  mi6ail1234

  До коментар [#5] от "Consumer":

  Въпросът е къде сме ние?Защо не се събудихме по-рано и да протестираме без спиране както беше през зимата на тази година?
  Как не могат много хора да съберат 2+2 и да схванат,че ако държавните енергийни дружества са зле ,то тогава и ние ще страдаме.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  А сред причините за това дередже на НЕК присъстват ли сочните разходи в посока слънчеви централи?

  Иначе ясно е, че всяко държавно предприятие е въпрос да време да бъде разграбено. Ако не са го направили досега, то е само защото са били заети с някое друго.

 • 8
  guten.sabahlian avatar :-|
  guten.sabahlian

  Държавата да си изтегли вноските от НЕК и той да фалира. Следва пренаписване на договирите за Белене, енрготата, зелените енргиии.... Росатом да съдят дружество с капитал 1000 лв ако искат и за 10 милиарда.

 • 9
  reckless avatar :-P
  Consumer

  До коментар [#6] от "mi6ail1234":

  Ще пробвам да отговоря: През 91-ва бях на 18 г., протестирах и гласувах, но вота беше подменен. Година по-късно спечели СДС, което се оказа инженеринг на ДС, а и Ф.Димитров направи тактическа грешка с вота на недоверие, вместо да приключи със системата и реформите. Последните не се харесаха на промитите мозъци и в резултат дойде Жан Вължан. Пак протестирах, тогава студент, дойде Костов. В началото добре, подгони съветските групировки - Мултигруп, но после се самозабрави, а и не посмя да се противопостави на изгряващата ТИМ. Загуби и дойде деди, надежди, евроатлантизъм, ЕС и т.н., но КГБ-ейците се активираха в лицето на Медведев и Путин. След това е ясно, не знам дали най-добрата политика на Русия към нас беше по елциново време. Кажи ми сега за събирането 2+2.

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#8] от "i":

  И ако фалира НЕК, кой ще строи нови електропроводи? Щото старите една част ще отидат са скрап, а другите ще отидат в мафията която ще изнудва яко всички.

  Всичко друго може да фалира, но НЕК не може и не трябва да фалира.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK