Столична община не иска повече бежанци в града

Капацитетът на центровете в цялата страна е надхвърлен с 11%

В дома за временно настаняване в Любимец нелегалните имигранти се задържат докато не подадат молби за закрила. След това са свободни да изберат дали да бъдат настанени в центрове
В дома за временно настаняване в Любимец нелегалните имигранти се задържат докато не подадат молби за закрила. След това са свободни да изберат дали да бъдат настанени в центрове    ©  Надежда Чипева
В дома за временно настаняване в Любимец нелегалните имигранти се задържат докато не подадат молби за закрила. След това са свободни да изберат дали да бъдат настанени в центрове
В дома за временно настаняване в Любимец нелегалните имигранти се задържат докато не подадат молби за закрила. След това са свободни да изберат дали да бъдат настанени в центрове    ©  Надежда Чипева

Процедурата

Всеки, който премине нелегално границата на България и бъде заловен от Гранична полиция, се задържа за 24 часа, обясни зам.-председателят на Агенцията за бежанците. След това се настанява в дом за временно пребиваване, който е на разпореждане на дирекция "Миграция" в МВР. Ако подаде молба, че търси международна закрила от България, се настанява в един от центровете в страната т. нар. РПЦ (каквито са тези в София) или в транзитния център в Пъстрогор. Получи ли статут на бежанец и живее ли поне пет години в страната, може да кандидатства за българско гражданство, което се издава от вицепрезидента. Може обаче да кандидатства и за всяко друго гражданство. Статутът на бежанец му дава почти всички права като на български гражданин, освен да избира и да бъде избиран, както и да бъде назначаван в обществени органи и специални служби като МВР например. 

Процедурата за даване на статут понякога отнема години, но средно шест-седем месеца.

С остри реплики и на ръба на скандала в комисията по обществен ред и сигурност на Столична община във вторник беше обсъден проблемът с бежанците. Общински съветници от различни политически групи се нахвърлиха върху зам.-председателя на агенцията за бежанците Стоян Петров. От коментарите им стана ясно, че настроенията в общинския съвет и управлението на града е да не се настаняват повече бежанци в София.

"Кой реши да се отворят два центъра за настаняване на нелегални сред гъсто населени квартали?" "Защо не беше питана общината, районните кметове? Давате ли гаранции, че това повече няма да става?" "Защо няма по една линейка пред всеки център?" "Защо няма денонощно администратор и преводач?" "Защо са на свободен режим?" "Има ли схема измежду преводачите, адвокатите и бежанците да обжалват до безкрай отказите за статут, за да правят банди в центъра на града?" "Съветвам ви при първа възможност да изведете бежанците извън града", "Как е възможно да са на свободен режим?!".

Това бяха част от въпросите и препоръките на съветниците към Петров, на които той в повечето случаи нямаше отговор. От своя страна зам.-председателят на агенцията засипа членовете на комисията с числа и им обясни, че от институцията са пращани писма до общината още в края на 2012 г. с молба да се разшири капацитетът на единствения дотогава център в "Овча купел". 

Числата

В страната центровете са запълнени на 111%, от които в София - в "Овча купел" на 116%, в кв. "Враждебна" - 84%, в кв. "Военна рампа" - 93%. В числа това са точно 2001 души. Според европейските стандарти максимумът на хора, които се настаняват в един център, е 150 души.

В момента в България се изгражда нов център край Момчилград за около 1000 души, и в Харманли във вид на фургони за около 250 души. В 11 ч. във вторник на българо-турската граница пък имало 300 души (преди около две седмици на денонощие в страната влизаха около 40 души). Песимистичната прогноза за потока от бежанци до края на годината е за близо 11 000 души, при капацитет на агенцията, разчетен за 1000-1200 души. Досега се считало, че при 5 000 души нелегално преминали границата България няма да може да се справи. 

От досега преминалите границата около 5 000 души, 67% са сирийски граждани. Подалите молба за статут на бежанци са 2 599 души.

Агенцията е поискала увеличение на щата със 150 души, но реакцията била "Вие луди ли сте?!", съгласила се на 77 души, но миналата седмица "получила" от Министерски съвет само 50 места. Бюджетът й е около 3 млн. лв. годишно, а към него трябва да се добавят около 600 000 евро годишно.

В сравнение с миналата година престъпленията, извършени от сирийски граждани в София са намалели с три, но са се увеличили два и повече пъти тези, извършени от граждани на Алжир, които очакват статут на бежанци или са с такъв (данните са на СДВР). На денонощие се проверят около 60-70 човека в района на Халите, около джамията, които по думите на комисар Младен Маринов, зам.-директор на столичната полиция, "се вадят от анонимност". Настанените нелегални имигранти в центровете в града са на свободен режим т. е. те могат по всяко време да напускат сградите, да се настанят в частни домове и т. н. Жандармерията има ангажимент единствено да опазва реда около и в центровете.

Проблемите

На многократните настоятелни подканяния да обещае, че в София повече няма да се настаняват кандидат бежанци, той, също толкова неизменно, отвръщаше "засега". Позицията може да се промени, ако бъде надхвърлена последната песимистична прогноза за около 11 000 бежанци до края на 2013 г. Решението за отварянето на двата извънредни центъра в града - във "Враждебна" и "Военна рампа", било взето за три дни, след като предварително били разпратени писма до всичко областни управители и министерства за свободни сгради и помещения. Това беше една от първите причини за гнева на общинските съветници - липсата на координация - те разбрали за настаняването на хората от медиите. "Взехте решението за три дни, а сега ние ще имаме проблем за 30 години", възмути се председателят на комисията Татяна Георгиева (ГЕРБ).

Липса на организацияи нормални битови условия в центровете е другият проблем - там няма денонощно администратори, портиери или изобщо хора за връзка с институциите, както и преводачи. Дори да се осигури медицинска помощ, няма как проблемите им да бъдат решени заради езиковата бариера. Електрическите инсталации пък са толкова слаби, че опасността от пожари е огромна, според Красимир Димитров, който оглавява столичната дирекция по обществения ред. До края на деня във вторник поне в един от центровете трябва да бъдат поставени т. нар. усилени контакти, защото имало места, в които пружините на леглата били използвани за нагреватели. 

Никъде няма списъци на хората, които обитават сградата. Когато доброволци раздавали помощ, се виждало, че самите чужденци са се организирали и във всяка стая имали списъци на хората, но на арабски език.

Мудна администрация, лошо законодателство - според общинския съветник от ВМРО Ангел Джамбазки е възможно да има изградена схема между преводачите, които помагат на бежанците, адвокатите им и техни сънародници, които им осигуряват безкраен престой в страната дори да нямат документи, защото обжалват непрекъснато отказът на агенцията да им предостави статут, а дори понякога, когато се изчерпвала процедурата по инстанциите, я започвали отново. "Шест месеца на улицата и вече са тартори на алжирски банди", каза той. Джамбазки предложи да се промени законът, така че институциите да се произнасят в рамките на 30 дни и при отказ човекът да бъде върнат там, откъдето е дошъл. Стоян Петров обаче обясни, че преводачите минават през проверка на ДАНС.

Освен това държавната граница се преминавала изключително лесно. Съществувало съмнение, че групи в Одрин направо насочвали бежанците накъде да поемат. Имало случай на човек, преминал зелената граница в инвалидна количка, както и деца без родителите си. "Само още Дядо Коледа на велосипед не е минал през границата, която трябваше да е шенгенска, а гранична полиция е Welcomе drink* - търси ги из храстите, за да не избият ", каза Джамбазки. 

"Следващата бомба, която ще гръмне, е заради децата, които са без родителите си тук", прогнозира кметът на район "Овча купел" Христина Семерджиева. Проблемът е, че те трябва да имат настойници и заедно с тях да изчакат в центровете да получат документи, а след това да се настаняват в домове за деца. "Не съм сигурна, че всички имат настойници, защото знам как се определят те - според закона трябва да се назначат от районния кмет", каза Семерджиева. Тя твърди, че няма как със заповед да определи някой човек за настойник - това не е професия, а въпрос на желание и възможност да се разбират с детето на един език.

Какво да се прави

Зам.-председателят на агенцията каза, че междуведомствена група в Министерски съвет работи по промени в закона за бежанците и "до седмица-две" те ще бъдат готови и внесени в Народното събрание. Дотогава държавата се учи в движение как да помогне на вече пристигналите бежанци. Междувременно е изпратено и искане до Европейската комисия за финансова помощ, с която ще се изградят допълнителни центрове за настаняване във фургони. Ако и това не помогне, неофициално представители на управляващите признават, че е възможно да се стигне до затваряне на границата. 

Следващият публичен сблъсък по темата ще е в четвъртък, когато в София съветниците ще заседават извънредно заради ситуацията с бежанците.    

* букв. Питие за добре дошъл - жест на гостоприемство

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Честно да си кажа и аз вече съм притеснена.Затварянето на границата става от все повече хора желателно.

 • 2
  zo avatar :-|
  zo

  И аз не искам кметица, която решава най-големите проблеми със стискане на палци.

 • 3
  mapto avatar :-|
  mapto

  Факт е, че не е добре да се концентрират много хора на едно място. В момента абсурдът е до такава степен, че като им организираш 300 бройки храна, на място тя не може да бъде разпределена, защото не стига за никого.

  Ако имахме държава щяха поне да се опитат да им помогнат да се самоорганизират за елементарни неща. Но управляващата коалиция е заета да обяснява каква заплаха са.

 • 4
  juliano95 avatar :-(
  Julian Mall

  Най-важното в момента както при наводнение или кръвотечение е то да се спре, а след това да се занимаваме с последствията. Ако продължаваме с това безхаберие на 11000 ами 10 пъти повече ще влязат в страната.

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  В Германия успешно използват освободени от американците казармени сгради в провинцията. Може би си заслужава да се помисли и за това решение, плюс ограничаване на броя на приеманите "бежанци". Вероятно фрахтуването на кораб до алжирско пристанище ще е по-евтино от издръжката на нелегални и ще бъде сигнал за действие за Европа (ако има желание да финансира дейността). Просто работата с незаконни имигранти трябва да постави на нормална професионална основа и осигурено финансиране, иначе проблемите ще се натрупват до избухването на конфликти и създаването на крайни националистически движения.

 • 6
  mapto avatar :-|
  mapto

  Ангел Джамбазки е много прост, горкият.

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Трябва да се възстановят телените огради по границата с Турция. Една заради бежанците, друго заради хроничните шап епидемии предизвикани от животни прекосяващи границата.

  А бежанците, които вече са тук трябва да ги сложат в обезлюдени села в Северозапада. Така хем няма да пречат на толкова много хора, хем ще са близо до Западната граница. Повечето от тях не искат да остават в България, а да продължат на Запад - така ще им се даде по-лесна възможност да го направят.

 • 8
  the_mad_mellon avatar :-|
  the_mad_mellon

  "Никъде няма списъци на хората, които обитават сградата. Когато доброволци раздавали помощ, се виждало, че самите чужденци са се организирали и във всяка стая имали списъци на хората, но на арабски език."

  нямам думи просто.....никой не знае (от "наш'те") в кой дом кой живее? идиоти ли сте? в хотелите има регистрация, в студентските общежития има регистрация, а в дом за бежанци НЯМА?????

 • 9
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Добро утро, СО!

 • 10
  jozi81 avatar :-|
  Мафията си има държава

  Напълно резонни въпроси към зам председателя на агенцията за бежанци, тревожното е, че няма отговори на тях.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход