Делян Пеевски депутат: Изчезвай от тук! Изчезвай!

Какво чухме от детето чудо на българската политика за времето, когато беше в парламента

Заседание на 42 народно събрание, парламент Делян Пеевски, Христо Бисеров, Михаил Миков, Мая Манолова
Заседание на 42 народно събрание, парламент Делян Пеевски, Христо Бисеров, Михаил Миков, Мая Манолова    ©  Юлия Лазарова
Заседание на 42 народно събрание, парламент Делян Пеевски, Христо Бисеров, Михаил Миков, Мая Манолова
Заседание на 42 народно събрание, парламент Делян Пеевски, Христо Бисеров, Михаил Миков, Мая Манолова    ©  Юлия Лазарова

Въпреки че беше избран за народен представител и в предишния парламент, подобно на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, Делян Пеевски не стъпваше в сградата на Народното събрание. В този състав на парламента Пеевски се опита да прояви активност със серия изказвания - най-вече насочени срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и служебното правителство. След злополучния си избор за председател на ДАНС той спря да ходи на работа. Ето какво успя да каже Пеевски, докато беше в парламента:

22 май 2013 г. Делян Пеевски влиза в спор с Цветан Цветанов, а след това иска служебният премиер Марин Райков незабавно да дойде в парламента.

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС): Господин Цветанов, Вие ли ще говорите, че комисиите са значили нещо по Ваше време, за тайни договорки?! Имате ли срам да го говорите Вие?! Погледнете ме в очите! Имате ли срам?! Първо ще дадете обяснения за СРС-тата и подслушването! За това уведомихте ли комисиите, когато го правехте?! Уведомихте ли комисиите?! Искам да дадете отговор! Имайте срам! Имайте срам! (Ръкопляскания от ДПС.)

**

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС, от място): Много информация имате бе, господин Цветанов.

***

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС): Господин председател, колеги! Виждаме, че министър-председателят – временният, да кажа, който си отива, се гаври с българския Парламент, и министърът на икономиката и енергетиката. Предлагам да приемем решение – до тридесет минути да се яви, да го изслушаме. (Викове от ГЕРБ: "Е-е-е!") Не можем да го чакаме цял ден.

**

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС, от място): Нека да го гласуваме! Няма да чакаме цял час!?

**

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС): Въпросът ми е към служебния премиер и служебния министър. Много неща чухме, че за двадесет години се е направило това. Това не е така. Това в енергетиката се направи за четири години. (Възгласи от ГЕРБ.) Такъв срив, колеги, хайде да се изслушваме, ще вземете думата после.

**

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ: Такъв срив никога не е имало. Тук е бившият министър и може да обясни какво направи с преносните такси и спря целия износ на държавата. Затова фалира ТЕЦ-2 или е почти пред фалит, но имаме шанса да го спасим. Затова фалират мините и затова нямат право да бунят миньорите, защото те са виновниците за това. Конкретният ми въпрос към служебния премиер и служебния министър е: защо не освободихте Мишо Андонов, човекът, който е виновен и за фалита на НЕК, и на БЕХ – нещата, които се случват в момента? Защо при три досъдебни производства, при условие че е давал договори на брата на жена си за юридически услуги, че се разследва също така за изграждането на мрежите на НЕК и ЕСО, Вие не го освободихте? Защо не му е отнет достъпът до класифицирана информация? Държа да получа тези отговори, а не да се измъквате.
**

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС, от място): Това не е основание за прикриване на престъпление.

29 май 2013 г. Делян Пеевски и Цветан Цветанов влизат в спор

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС): Господин Цветанов, (силен шум и реплики) обърнете се, обърнете се, не се правете...

Господин Цветанов, (шум и реплики) да Ви кажа – Вие вадите много лъжи, но тепърва ще излиза Вие с колко криминално проявени лица сте се виждали. Това Ви го обещавам лично. Но аз няма да се занимавам с Вас – правораздавателната система се занимава, господин Цветанов, с Вас (ръкопляскания от ДПС), за да Ви накаже за всички престъпления, които извършихте. А те са много, господин Цветанов. (Шум и реплики от ГЕРБ.)

***

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС, от място): Изчезвай от тук! Изчезвай!

***

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС): Виждам, че искате да защитите патрона си. (Реплики, шум, възгласи, тропане по банките от ГЕРБ.) Виждам (към ГЕРБ) колко самоотвержено искате да защитите патрона си Цветанов.

***

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС, от място): Къде ти е личното обяснение?

30 май 2013 г., Спорът с Цветан Цветанов продължава

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС): Господин председател, колеги! Вчера казах на господин Цветанов: виждам, че се страхувате, господин Цветанов. Да Ви кажа нещо: Вие сте извършили много незаконни неща. И не се подсмихвайте! (Шум и реплики.)

И аз не говоря от името на Прокуратурата. И ако ми видите точно изказването, ще го разберете.
За разлика от Вас, за нещата, които цитирахте – аз съм проверен и за всичко има актове, че нямам вина, а за Вас се вижда, че тепърва имате да доказвате нещата, които сте извършвали. Това искам да Ви кажа.

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ: "Кълна се при изпълнение на службата да спазвам Конституцията и законите на Република България и да изпълнявам добросъвестно служебните си задължения като се ръководя от интересите на държавата и принципите на независимост и обективност. Заклех се!" (Ръкопляскания от ДПС.)