Re: Писмото на Пеевски

БСП и ДПС рискуваха оцеляването си във властта, заради избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Сега се пребориха той да се върне като депутат. Защо един човек е по-важен от цялото управление?

Re: Писмото на Пеевски

Освен нелепо, изявлението на скандалния политик продължава да показва удивителната неадекватност на управляващите

27284 прочитания

БСП и ДПС рискуваха оцеляването си във властта, заради избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Сега се пребориха той да се върне като депутат. Защо един човек е по-важен от цялото управление?

© Георги Кожухаров


И така, четири месеца след първоначалния взрив около назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, отново се връщаме на първото квадратче в абсурдната игра, която изкара десетки хиляди на улицата и доведе до това парламентът да има 11% одобрение, а 76% от хората да искат предсрочни избори.

Решението на Конституционния съд, което върна Пеевски като депутат, разбира се противоречи на нормалната логика. Последвалото изявление на политика обаче даде възможност да се хвърли поглед върху неговия светоглед - начина, по който той си обяснява случващото се в България през последните месеци. Видя се нещо, което е  едновременно неадекватно и цинично.

Като оставим настрана не особено добрия стил на изявлението (то изглежда като да е редактирано и дописвано от събирателния мозък на Доган и Местан - "Защо Президентството на държавата акумулира неистово риторика с клише името на един гражданин?"), в него има два основни момента, с които Пеевски се опитва да защити публичния си образ.

Първият основен протест е, че той не е "задкулисие". "Как съм бил депутат от опозицията и съм бил задкулисие? Кой ще ми отговори конкретно на този политически и принципен нонсенс в емоцията на Президента с речитатив Пеевски?Къде е моето задкулисие? Кои са неговите измерения? Настоявам за уточнение с конкретика?", пита депутатът в писмото си.

Уточняваме: Делян Пеевски чрез неговата майка Ирена Кръстева са лицето на медийната група, която през последните години наложи и усилено експлоатира една сложна и скъпа за данъкоплатците схема. Тя търгува медийно влияние, срещу политическа подкрепа. Това беше хубаво и просто обяснено неотдавна от бившия министър Вежди Рашидов. "Ако толкова не знаете какво седи в банката. Банката (КТБ - бел.ред.) е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари". Разбира се изказването на Рашидов е само едно от доказателствата за тази схема, която започна да работи по времето на тройната коалиция и се разви през управлението на ГЕРБ. "Ние оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя [*], на Доган парите да текат, спокойно да се управлява заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха", обясни откровено Вежди Рашидов в разговор с журналист, без да е предупреден, че е записван.

Медиите далеч не са единствената активност на Пеевски, но със сигурност са най-добрия пример, защо той се превърна в символ на задкулисието и назначението му срина доверието към това управление. Задкулисието, в този случай е да  използваш доверието, което хората имаха към журналистиката, за да даваш подкрепа на удобните ти политици и да осъществяваш публични екзекуции на репутацията на враговете си. Пред кулисите правиш вестник за хората, а зад тях - за своите, често съмнителни интереси.

Втората защитна теза от писмото на Пеевски е още по-абсурдна. "Аз съм на 33 години и съм успял. Това престъпление ли е?", казва депутатът в своето изявление.

Краткият отговор на това е: Зависи какво е успех и зависи как си успял. Понякога, успехът за едни е престъпление според действащите закони и според представите на почтените хора.

Абсурдното в защитната теза е, че ако приемем Пеевски за успял, то това ще е директно доказателство за неговото сериозно участие в задкулисието. Официално, той никога не е участвал в никакви фирми, като изключим че е бил в борда на държавното "Пристанище Варна" през 2001 г. Според имуществената му декларация той има три недвижими имота - два апартамента и една къща в София, както и един автомобил - опел "Омега", купен през 2003 г. за 1000 лв. Има и близо 53 хил. лв. на банков влог, спестени от заплати. Иначе Делян Пеевски се движи по улиците най-често с кортеж от три автомобила и охрана от близо десетина човека. Стилът му на живот предполага средства, които надхвърлят със стотици пъти тези, които официално декларира. Пред кулисите Пеевски има апартамент, голяма къща, стар опел и някакви пари за черни дни. Зад кулисите той е много богат. Да използваме отново думите на Вежди Рашидов, най-вече заради тяхната откровеност: "Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват?"

"Успял" ли е Пеевски е друг сериозен въпрос, в чиито отговор могат да се видят много от принципните и морални проблеми на последните поне 20 години. В сбърканата ценностна система на прехода за някои хора (със сигурност за себе си), той е успял по няколко причини. Първо, очевидно има много пари. Освен тях има и власт - не само тази, която дават повечето пари, а и политическа. Влиянието му минава през законодателната, от няколко месеца насам и изпълнителната, още от преди това съдебната и разбира се "четвъртата" власт. Богатството и важността му се демонстрира не само от огромната охрана, но и от приятелката му, която е фолкпевица. ("Луда съм по сладката муцунка на Делян. Обожавам да щипя бузките му и да целувам плътните му устни", казва тя в едно откровено интервю). Накратко, той има основните външни белези, по които някои хора разчитат успеха през последните години - пари, черни джипове, охрана, гадже фолкпевица. За по-мислещата част от българите обаче, това е да си "мутра".

Защото успехът е нещо съвсем друго. Той е комбинация от постижения, които могат и да се измерят с пари, но има нещо друго задължително. Почтеност. Хипотетично казано, един крадец може и да откраднал много, но това не го прави успял човек. Може и да се добрал до висок държавен пост, но това не му гарантира уважение. Успели са тези, които са се движили в светлата част на морала. Тези, които са спазвали законите и са създавали стойност за себе си и хората около тях. Честните. Почтените.

Случаят с Пеевски обаче трудно може да бъде определен с тези категории. При него се вижда, че има прекалено много от компонента "мутра" и прекалено малко от другите условия, нужни, за да бъде той истински успешен.

Зад цялата история с този човек има и нещо друго - удивителната неадекватност на сегашните управляващи в ситуацията. Изборът на Пеевски за шеф на ДАНС за малко да свали правителството десетина дни след като беше избрано. Тази опасност беше избегната, но вероятността то да управлява дълго време е минимална. Вместо да си вземат поука от избухналите протести, БСП и ДПС решиха да запазят Пеевски като депутат, което доведе до сегашното решение на Конституционния съд. Сега, вместо да убедят Пеевски да се оттегли, защото заплашва още повече да компрометира цялото управление, получаваме епистоларните му упражнения. Те ще засилят отново протестите и ще направят по-трудни и без това не особено бляскавите изяви на правителството. Всичко това, заради един човек, който изглежда по-важен от всичко и всички. Защо?

И така, четири месеца след първоначалния взрив около назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, отново се връщаме на първото квадратче в абсурдната игра, която изкара десетки хиляди на улицата и доведе до това парламентът да има 11% одобрение, а 76% от хората да искат предсрочни избори.

Решението на Конституционния съд, което върна Пеевски като депутат, разбира се противоречи на нормалната логика. Последвалото изявление на политика обаче даде възможност да се хвърли поглед върху неговия светоглед - начина, по който той си обяснява случващото се в България през последните месеци. Видя се нещо, което е  едновременно неадекватно и цинично.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


112 коментара
 • 1
  qik23308261 avatar :-(
  Elena_Trajanova

  Пеевски е успял, защото е преял с обществени средства. Но ако имаше нормални институции и регулатори Пеевски щеше да е провал - т.е намаше да го има.
  Чии са тогава тези обществени институции и кого защитават??
  Днес имахме поредния отговор.
  Но ние ги храним с данъците и спестяванията си - значи можем да ги променим!

 • 2
  vasco avatar :-?
  vasco

  [quote#0:"статията"]Всичко това, заради един човек, който изглежда по-важен от всичко и всички. Защо? [/quote]
  Вероятно четвъртият коалиционен партньор - КТБ не са толкова силни, колкото ги представят. Затова не могат да пробутват интересите си дистанционно, а трябва лично най- довереното (явно) лице Пеевски да държи волана. Още повече, при сегашната ситуация в НС, той е критичния 120-ти депутат на БСП+ДПС. ( На Волен не се знае кога и какво ще му скимне ) Мустака държи да държи изкъсо Местан и Станишев. Което е нормално - тия не вдъхват много доверие :)

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  От чисто медицинска гледна точка, Пеевски страда от тежка форма на затлъстяване, което в малко по-късен етап задължително ще доведе до сериозни проблеми. Някой виждал ли е 70 годишен с неговите габарити? Второ, както разбираме от имуществената му декларация е или по-скоро беден, или откровен лъжец. Дали лъже за успехите си или в декларацията е все едно. Професионалната му кариера (леле как звучи, Пеевски и кариера) е меко казано нелепа. Като политик ще остане в историята с неграмотното си изречение "Страхуваха ли ви?", което поставя под съмнение дори средното му образование. Общо взето - посредствен дебел глупак. Това че свирка в сараите не го прави успял, а го прави смешно дебела марионетка. Истинската дума за хора като него е проститутка. А клоунът Орешарски му е длъжен. Дори не искам да знам защо. Това което е видимо от стотици километри е, че този парламент и правителство, както и 3-те партии са най-отвратителното нещо, случвало се на БГ. Здраво няма, всичко е гнило и мирише на леш та се не трае. Омерзително е дори да четем и пишем за подобни креатури в 21-ви век, в една европейска страна. Все повече предпочитам правителството на Хамид Карзай (Афганистан) пред този зле скалъпен спектакъл на зомбита и безгръбначни, лигави и мутирали мекотели. Отвратително.

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#2] от "vasco":


  [quote#2:"vasco"]Вероятно четвъртият коалиционен партньор - КТБ не са толкова силни, колкото ги представят.[/quote]

  Зад КТБ стоят руски ДЪРЖАВНИ пари и организации, занимаващи се с конспирации и диверсии, в полза на руската държава и в ущърб на българската такава. Мисли за КТБ като за клон на ФСБ (бивша КГБ) или дори като поделение на руската армия. С това си имаме работа. Василев е собственик на КТБ колкото и Батков на Левски, като даже последното ми звучи далеч по-правдоподобно. Сам прецени колко са силни, след като държат правителство срещу 70% от общественото мнение. А последните избори си бяха чист преврат.

 • 1_chrome.

  До коментар [#1] от "Elena_Trajanova":

  Пеевски е "успял", защото са го подържали нужните хора. Същите тези, които подтискаха всяка изява на свободно творчество и мисъл. Същите тези, които се обграждаха от марионетки-блюдолизци. Същите тези, които принудиха голяма част от образованите хора да се изнесат навън. Същите тези, които все още управляват България, скрити зад гърбовете на хора като Пеевски...
  Коренът е много дълбок, може би ще бъде изкоренен един ден...
  Дано да съм жив да видя.

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "Elena_Trajanova":


  [quote#1:"Elena_Trajanova"]Но ние ги храним с данъците и спестяванията си - значи можем да ги променим![/quote]

  Не, не можем. Не и докато има глупаци, които вярват че могат да изгонят комунисти и мафиоти с мирни протести и свиркане пред парламента. За съжаление, или вадим паветата, или ни вадят душите. Това е избора и дано българина схване че свободата и просперитета имат за своя основа здравите гащи. Свобода не се дава, тя се отвоюва. Е затова Левски е избил повече българи, отколкото турци. Обективен факт. Със съвсем прозаично обяснение.

 • 7
  blagocvetanov avatar :-(
  Благовест Цветанов

  Положението е ХАЛИФАКС.

 • 8
  zamen avatar :-?
  Чарли Мишкин

  А кой направи дУпетат Пеевски отново?
  Конституционния съд? И той, да.
  Но ГЕРБ се оказаха сериозната машата за "връщането" на прасчо. Защо зададоха този толкова тъп и въпрос на КС?
  Некадърни?

 • ПАВЛА

  Това петно може да се изтрие само с оставка на правителството, довело ни до ... Пеевски.

 • 10
  veselpatilancho avatar :-|
  патиуанчо

  [quote#8:"Чарли"]Защо зададоха този толкова тъп и въпрос на КС?
  Некадърни? [/quote]

  Влез в час бе, младеж, въпросът го зададоха от групите на ДПС и комунистите.

  http://m.actualno.com/bulgaria/KS-obrazuva-delo-za-Peevski-po-iskane-na-DPS-429348.html


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход