"Заради десетките хиляди избиратели"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Заради десетките хиляди избиратели"

На последните парламентарни избори Делян Пеевски беше водач на две депутатски листи на ДПС

"Заради десетките хиляди избиратели"

Каква е технологията, по която Пеевски увеличи изборния резултат на ДПС в Старозагорско

Велина Господинова
23105 прочитания

На последните парламентарни избори Делян Пеевски беше водач на две депутатски листи на ДПС

© Надежда Чипева


От 2009 г. насам по време на всички избори във Велинград се повтаря една и съща картина. Започне ли предизборната кампания, един цял етаж от петзвездния хотел "Велинград" е зает от щаба на ДПС, и по специално от хората на Делян Пеевски. Преди четири години той е водач на депутатската листа на ДПС за Пазарджишкия избирателен район и за пръв път беше избран за народен представител от този регион. След това по време на местните избори през 2011 г. във Велинград упорито се говореше, че Пеевски ще се кандидатира за кмет на града. В крайна сметка обаче за поста беше издигнат собственикът на въпросния хотел Андрей Премянов, а Пеевски оглави листата за общински съветници на ДПС.

Докато трае кампанията, около и вътре в хотела има сериозна охрана. Такава, че човек трудно може да припари дори до паркинга на хотела, където са спрени джиповете на депутата. Избирателите обаче и най-вече ромите са доволни, защото знаят, че агитацията за изборите, независимо какви са те, ще бъде основно концерти с участието на актуални попфолк певици и щедри банкети.

За разлика от предишните парламентарни избори обаче на последния вот на Пеевски му се налагаше да отскача и до още един избирателен район, където също беше водач на листа – Старозагорския. Спечелените по два мандата в Пазарджик и Стара Загора се превърна в един от основните аргументи на лидера на движението Лютви Местан и на самия Пеевски за оставането му като народен представител.

"Приемам решението на Конституционния съд заради десетките хиляди избиратели, които ме удостояват с доверието си вече два последователни мандата. На тях им благодаря по мъжки и точно заради доверието им и в тяхно име ще изпълнявам отговорностите си на народен представител", написа Пеевски в разпространеното до медиите писмо, след като КС отказа да се занимава с казуса. "Делян Пеевски е народен представител по волята на избирателите", беше коментарът и на Лютви Местан по случая. А преди няколко месеца, когато на ДПС се наложи да поиска отмяна на решението на парламента за избора на Пеевски за председател на ДАНС, Местан оправда отказа на ДПС да го оттегли и като депутат с десетките хиляди избиратели, които го били избрали за народен представител. В опита на Местан да обясни защо ДПС отказва да се раздели с Пеевски въпреки масовите протести на гражданите, когато беше избран за председател на ДАНС и после след решението на КС, единственото вярно нещо е бройката избиратели, които са гласували за листата на ДПС в Пазарджик и Стара Загора. Има обаче

Няколко немаловажни нюанса

Първо, на парламентарни избори обикновено избирателите, особено тези на движението, гласуват за съответната партия и не толкова за хората, които са в нея. Бегъл поглед върху гласовете за движението в Пазарджишкия регион показва, че за движението и Пеевски като водач на листата както на предишните, така и на последните избори са гласували предимно българомохамеданите от Велинградско, района около Батак и основно ромите от Пазарджик и околните села. За сведение – в ромските секции в община Пазарджик например ДПС е безспорен лидер сред партиите по подкрепа. През 2009 г. 58% от избирателите в ромския квартал "Изток" и селата от общината (около 10 хиляди) са гласували за ДПС срещу малко под 25% за ГЕРБ например. На последните парламентарни избори има спад за гласовете за движението там с около 9%, но ДПС е пак първа политическа сила сред ромите с 49% при гласували около 8 хиляди души. Освен това само за един мандат ДПС има чувствителна загуба на гласове в региона. На парламентарния вот през 2013 г. за листата на ДПС са гласували близо 10 хил. души по-малко. В Старозагорския избирателен район движението увеличава избирателите си с около 3500. През 2009 г. за ДПС там са гласували 9500 души. На последните парламентарни избори движението е било подкрепено от 13 хил. избиратели. Гласовете в повече за ДПС обаче отново идват главно от ромските секции. Това заедно с ниската избирателна активност и влизането в парламента само на четири партии всъщност осигури на ДПС втория депутатски мандат от региона.

ДПС плащаха

"Гласувахме за ДПС, щото ни платиха", казва възрастен мъж от ромския квартал "Запад" в град Чирпан. Двамата мъже на средна възраст до него обаче бързат да уточнят, че те пари не са вземали. "Аз си изкарвам пари и не съм вземал. Ходя примерно на този върша работа, на другия върша работа...", казва единият от тях. И уточнява, че активисти на движението са давали пари на тези, които "днес нямат пет лева", а в квартала такива били 90% от хората. "Хората с пари тук се броят на пръсти и на нас не ни казваха по колко пари дават. Казваха само на определени хора", обобщава той. Според възрастния мъж обаче сумата, която се е плащала на човек, за да гласува, не е особено голяма. "Дават по 10 - 20 лв. и оня гласува", казва той.

Хората от ромския квартал "Запад" твърдят, че по време на предизборната кампания никой от листата на ДПС – нито водачът й Делян Пеевски, нито другите кандидати за депутати са идвали в махалата. Според мъжете ДПС си имали двама-трима човека от квартала, които "работили" за тях. "Това са фалшиви избори, това не са реални избори. Защото тези гласове са дадени с пари", заключава единият от мъжете на средна възраст.

Резултатът от гласуването на парламентарните избори в община Чирпан е интересен по две причини. Първата е, че там няма турско население, но резултатите на ДПС от вота в общината с 16-хилядно население са впечатляващи. На последните избори само в града движението получи 1650 гласа срещу 700 гласа на вота през 2009 г. За сравнение - на последните местни избори движението не успя да вкара нито един общински съветник в града, защото за листата на движението гласуваха малко над 400 души. Чувствителен ръст на тези парламентарни избори ДПС бележи и сред гласоподавателите в селата от община Чирпан. През 2009 г. резултатът на ДПС от 20-те села от общината е едва 45 гласа. Четири години по-късно обаче "за" партията са гласували общо 180 жители.

Ако обаче има класация за най-масово гласуване за една партия в една избирателна секция, първенството безспорно ще бъде на двете секции от ромския квартал "Запад" в Чирпан. А резултатът от вота трябва да влезе в учебниците за избори. В първата секция там от общо 844 действителни бюлетини, 762 са за ДПС. В другата секция на махалата от 548 действителни гласа движението е получило 453. За сравнение - на парламентарните избори през 2009 в подкрепа на ДПС са гласували 290 души в първата секция и 176 във втората. (Виж прикачените файлове вляво)

Освен в Чирпан завидно увеличение на "симпатизантите" си сред ромското население ДПС отбелязва и в община Мъглиж. Населението в малката старозагорска община с около 12 600 жители е разделено наполовина - роми и българи. Там резултатът на движението на последните парламентарни избори е нараснал близо четири пъти в сравнение с предходните. Като само за трите секции в Мъглиж резултатът на движението изглежда драстичен – от само 39 гласували за ДПС през 2009 г. четири години по-късно движението са подкрепили 216 души.

Схемите

Заради внушителната подкрепа за ДПС в ромските квартали на града и ромските махали в някои от селата в общината хората в Чирпан са убедени, че вотът на хората там е купен. Разбира се, теоретично е възможна и друга хипотеза - Делян Пеевски и другите кандидати от ДПС да се провели изключително убедителна кампания. Активисти от други партии обаче твърдят, че една от схемите, по които е ставало това, е чрез "финансово стимулиране" на ромските тартори в града. Обясняват, че те са около 20 - 30 и представляват различните ромски кланове в общината, като между тях има лихвари и т.нар. водачи на работници за сезонна работа. Организацията за изборите започнала доста време преди самата предизборна кампания и действала като военизирана структура – един-двама от тях получавали парите, около двайсетина работели за организирането на застъпници. Обикновено това били шофьори, които били разпределени да отговарят за транспортирането на хората до изборните секции в деня на вота. За цялото това време до изборите те получавали заплащане. Никой обаче не може да каже нито по колко пари са получавали, нито каква част от тези средства са отивали за купуването на гласове, защото заплащането става на ръка. Неофициално местни партийни активисти изчисляват, че само по тази схема са отишли около 150 000 лв.

Като основна фигура се сочи общинският председател на движението в града Орхан Кемалов. Казват, че двадесетина дни преди изборите той е бил задържан по жалба за съмнения за купуване на гласове, но освободен поради липса на доказателства. Освен това Кемалов е бил поставен на седмо място в кандидатдепутатската листа на движението в Стара Загора и като такъв се ползва с имунитет по време на предизборната кампания. В града още твърдят, че Кемалов се е готвел да бъде назначен за зам. областен управител след изборите, но вместо него мястото заел друг представител на ДПС. Убедени са обаче, че самият той няма финасов ресурс да организира това. "Бизнесът му е дребен – разнася хляб и банички и не разполага с такива средства."

Заедно с това преди изборите в Чирпан била регистрирана и рекордно висока активност за издаване на лични карти. "Около 400 нови документа за самоличност", казват от общинската администрация.

В Чирпан има и още едно любопитно гласуване за ДПС. В село Целина, където ДПС досега не е имало нито един глас, на последните избори е получило 24 гласа. Предположението за "пробива" на движението в селото се свързва с бизнесмен от Казанлък, близък до ДПС, който притежавал земеделска земя около селото.

Резата идва

И в Мъглиж предположенията на местните хора са, че високият резултат на ДПС сред ромите е благодарение на финансови стимули. Към това член на една от политическите сили в града добавя и недостатъчната активност на БСП в ромската махала. "За тези избори БСП и ДПС сякаш се бяха договорили социалистите да не играят за тези гласове", казва той. Като основно лице по време на кампанията в града сочат човек на име Резата от Казанлък. "След всяко негово посещение ромите винаги казваха "Резата идва", споделя местен партиен активист. Резата всъщност е небезизвестния бизнесмен от Казанлък Райчо Юлиянов. Местни политически лидери казват за него, че е там, където има пари. Почти никой не знае и какъв е точно бизнесът му. Занимавал се със строителството на хотел в Павел баня, който обаче така си и останал недовършен. Притежавал и пункт за технически прегледи на автомобили. Според системата ДАКСИ е собственик и на няколко фирми. Едната за търговия на едро. Друга с доста широк предмет на дейност – от придобиване на права на концесии, геоложки и минни проучвания до управление на недвижими имоти. В дружеството е в съдружие с няколко български граждани с турски имена.

В зората на демокрацията бил местен лидер на християн-радикалната партия. Бил в топли отношения и с бившия кмет на града Стефан Дамянов. На последните парламентарни избори е в щаба на водача на листата на ДПС Делян Пеевски. Между другото ДПС е безспорна първа политическа в двете ромски секции в Казанлък. На последните избори движението получи там 448 гласа срещу 319 на предишния вот през 2009 г.

Кафе-глас

Най-оригинален начин за привличане на ромски гласове обаче ДПС е измислило в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора, в който живеят около 25 хил. души. Там по време на цялата предизборна кампания всяка сутрин ромите са получавали безплатно кафе в някое от близо 15-те барчета в квартала. Активисти на други политически сили изчислиха, че ежеседмично за тази "почерпка" от движението са заделяли по около 1000 лв. Другият начин за "печелене" на гласовете им е бил чрез хранителните продукти, които са раздавани от евангелистките пастори от около 10-те евагелистки църкви, които функционират в квартала. Един от пасторите – Асен Райков, е бил задържан по време на кампания по сигнал за купуване на гласове. Очевидно обаче тези стимули са дали резултат на изборите, защото ДПС не само че си е запазило позициите в ромската махала, но и значително си е увеличило резултата. От 820 гласа в седемте секции в квартала през 2009 г. на 1150 на последните избори. Като основна фигура на ДПС в "Лозенец" се сочи единствения общински съветник на движението в общинския съвет в Стара Загора Юсни Ибрям.

Той е и единственият от района, който беше осъден за купуване на гласове. В края на септември той се призна за виновен по обвинението, че е платил на девет жители на Стара Загора и с. Хан Аспарухово по 44 лв., за да си изкарат лични карти срещу обещанието да гласуват за ДПС. За това той получи присъда от 8 месеца пробация. Освен като главно действащо лице в старозагорския квартал "Лозенец" Юсни Ибрям се сочи като основна фигура по организацията на гласуването на ромите в цялата област. "Неслучайно откриването на кампанията на ДПС в Стара Загора беше в с. Хан Аспарухово. Ибрям е родом оттам от голяма ромска фамилия", казват местни политици. Там беше и първата официална поява на водача на листата на ДПС за региона – Делян Пеевски. Второто му публично появяване беше при закриването на кампанията в с. Крън, а видеото с изказването на Пеевски беше едно от най-споделяните в социалните мрежи. Оттам той обяви и началото на похода на ДПС към властта. "ГЕРБ ви страхуваха 4 години, на 12 май измитаме ГЕРБ и ДПС идва на власт!", каза тогава депутатът.

Протоколи от една изборна секция в Чирпан от парламентарните избори през 2009 г. и 2013 г.

От 2009 г. насам по време на всички избори във Велинград се повтаря една и съща картина. Започне ли предизборната кампания, един цял етаж от петзвездния хотел "Велинград" е зает от щаба на ДПС, и по специално от хората на Делян Пеевски. Преди четири години той е водач на депутатската листа на ДПС за Пазарджишкия избирателен район и за пръв път беше избран за народен представител от този регион. След това по време на местните избори през 2011 г. във Велинград упорито се говореше, че Пеевски ще се кандидатира за кмет на града. В крайна сметка обаче за поста беше издигнат собственикът на въпросния хотел Андрей Премянов, а Пеевски оглави листата за общински съветници на ДПС.

Докато трае кампанията, около и вътре в хотела има сериозна охрана. Такава, че човек трудно може да припари дори до паркинга на хотела, където са спрени джиповете на депутата. Избирателите обаче и най-вече ромите са доволни, защото знаят, че агитацията за изборите, независимо какви са те, ще бъде основно концерти с участието на актуални попфолк певици и щедри банкети.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

35 коментара
 • 1
  interrobang avatar :-|
  Питанка

  Парица е царица.

 • 2
  fbr45306322 avatar :-|
  MyTwoCents

  Колко обвинени има за купуване на гласове? От кои партии? Колко са осъдените (в материала пише само за един и то защото си е признал)? От кои партии?

 • 3
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#2] от "MyTwoCents":

  Във Варна хванаха цяла група с около 160 000 лева за закупуване на гласове като всички следи водеха до Данчо Ментата. Да ти кажа ли какъв е резултата по това разследване след като дойде новото правителство и този фасон почна да определя порциите във властта?

 • 4
  metzanviolinov avatar :-|
  metzanviolinov

  До коментар [#1] от "Питанка":

  Ако ме биваше в стихоплетството колкото вас, не бих пропуснал и да добавя нещо и за Цацата, който има принос към последните "успехи" на Пеевски.

 • 5
  ss avatar :-|
  SS

  Пари - Гласове - Пари ' , явно ДПС са чели "Капиталът" !!!

 • 6
  svoboden avatar :-|
  svoboden
  • -149
  • +14

  Публична тайна е, че ГЕРБ купуват най-много гласове, да оставим настрана, че БНТ и го засне в Несебър. Интересно защо Пеевски го изкарват по-лош от Борисов, Лъчо Иванов и компания!?

 • 7
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  гладни хора лесно се пазаруват !

 • 8
  daaam avatar :-|
  daam

  Видно как този човек е успял - с мошеничества и престъпления

 • 9
  slon avatar :-|
  slon

  Който "гласува" по този начин, напълно си заслужава мизерната съдба!

 • 10
  elenko avatar :-|
  Eenk

  "Избирателите обаче и най-вече ромите са доволни, защото знаят, че агитацията за изборите, независимо какви са те, ще бъде основно концерти с участието на актуални попфолк певици и щедри банкети."

  Помислих че чета треторазреден блог. Какво иска да каже това изречение?

  А - ромите не са избиратели?
  Б - само ромите се кефят на чалга?
  В - ромите са особен вид избиратели?
  Г - и трите.

  Предлагам да коригирате това изречение, защото твърденията в него се базират на недоказана корелация и са дискриминиращи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK