Измислена драма с правото на чужденци да купуват земя
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Измислена драма с правото на чужденци да купуват земя

Измислена драма с правото на чужденци да купуват земя

Коментарът е от седмичния онлайн бюлетин на Института за пазарна икономика.

7274 прочитания

© Надежда Чипева


Болезнената истина е, че България не е особено атрактивна за бизнес.

През последните дни един призрак броди из страната – призракът на чужденеца, дошъл да изкупи българската земя. От 1 януари 2014 г. мораториумът върху продажбата на земеделска земя на чуждестранни физически и юридически лица от държави, членки на ЕС или на Европейското икономическо пространство (ЕИП), трябва да отпадне.

В интернет дори тръгна петиция, която призовава: "Нека всички заедно се обединим и защитим това, за което редица поколения българи са проливали кръвта си, и да спрем разпродаването и "подаряването" на българската земя на чужденци." По настояване на земеделски производители и след разговори с Националната асоциация на зърнопроизводителите земеделският министър Греков прегърна горещия призив и отправи официално запитване до Брюксел дали мораториумът може да бъде удължен до 2020 г.

Кои ще спечелят и кои ще загубят

На теория ще спечелят българските земеделци и вътрешни инвеститори, които очакват спад в цената на земята още през тази година заради ниските изкупни цени на зърното. Те ще могат да си напазаруват парцели без външна конкуренция. Съответно губещите ще бъдат собствениците на земи, които биха искали да ги продадат на по-добра цена. На теория губещи ще бъдат и всички потребители на храни, доколкото конкуренцията между производителите на вътрешния пазар ще продължи да бъде административно ограничена заради затрудненията пред чуждите инвестиции.

На практика обаче цялата драма е преувеличена:

- И в момента никой не може да спре гражданин на ЕС или ЕИП да купува и обработва земя в България. Вратички в закона има – било чрез регистрирана в България фирма, било чрез наследство. Има редица примери за граждани и фирми от други страни, които от години правят земеделски бизнес в страната на наета, а някои от тях и на собствена земя.

- Съществуват редица по-сериозни пречки пред селскостопанския бизнес в страната – разпокъсана собственост на земята, тромави и скъпи процедури по прокарване на вода и ток, липса на качествена работна ръка, липса на специалисти, тежка бюрокрация и корупционен натиск, културни различия и пр.

- Забраната се отнася само за граждани и фирми от ЕС и ЕИП, т.е. опасенията, че "турците ще ни изкупят", заради които бе въведена и конституционната забрана още през 1991 г., са неоснователни. Разпоредбата по отношение на физически и юридически лица от трети страни пък гласи, че могат да придобиват собственост единствено по силата на международен договор. Съвсем отделен е въпросът доколко и тази част от закона е особено адекватна на нуждите от инвестиции и технологии в българското земеделие.

Впрочем, ако имаше такъв огромен интерес към земята в страната, тя отдавна щеше да е изкупена по един или по друг начин. Тук е мястото да припомним и многобройните опити на предишни правителства да бъдат привлечени катарски, израелски и какви ли не инвеститори в родното земеделие, завършили напълно безплодно.

Болезнената истина е, че нито сме особено интересни, нито особено атрактивни за правене на бизнес дори в сфера, в която се славим с традиции – селското стопанство.


22 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Наплива от чужденци за земя е почти минимален.

 • 2
  yotata avatar :-|
  йотата

  "На практика обаче цялата драма е преувеличена:"

  Румъния и Полша не мислят така.

  Ако Орешарски наистина иска да спре поредното ограбване на провинцията, може да го направи като присъедини позицията ни към позицията на горните две държави.

  И да, интернетът е голяма сила. Може ли да пуснете достатъчно бърз интернет и пълното електронно правителство навсякъде в страната?

 • 3
  sabotinoff avatar :-P
  sabotinoff

  "- Съществуват редица по-сериозни пречки пред селскостопанския бизнес в страната – разпокъсана собственост на земята, ..."

  Ето това е основната причина поради, която никой инвеститор няма да се засили да купува земя в България. Абсолютно съм съгласен, че се преувеличава ужасно много. Хората търсят площи от по минимум 5000 - 10 000 ха комасирана земя, а сериозните инвеститори - от 50 000 нагоре. В България земята е толкова "нацепена и накъдрена", че на новата агенция която ще правят към МЗХ ще й трябват още 20 години, че да комасира площите. С наще скромните парцели от по 5 дка и 10 наследника, 3 от които са починали и оставили по минимум още 2-ма, другите 5 са в чужбина, а 9-ия и 10-ия не искат да продават ... нали.
  За сравнение само - в България, че дори и в съседна Румъния големите ферми започват от 5000 ха, а в Русия от 50 000 до 500 000 ха. Цената на земята в България е между 3000-10 000 евро за ха, а в Русия $500-600 и всички инвеститори го знаят, така че ... бъдете рахат никой няма да се засили да ни купува земичката. ;)

 • 4
  simo87 avatar :-|
  simo87

  До коментар [#3] от "sabotinoff":

  Сигурен ли сте, че земята в Русия е толкова евтина?
  Е, там предполагам, че няма и субсидии за обработването й, но все пак.

 • 5
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  До коментар [#4] от "simo87":

  Първо Руските мащаби са други, второ много селски райони са изключително обезлюдени и няма кой да работи и трето.... опитай да правиш какъвто и да е бизнес в Русия и ще разбереш защо е евтино.

 • 6
  yotata avatar :-|
  йотата

  До коментар [#3] от "sabotinoff":

  Малко манипулирате ми се струва. Ако си спомням добре, поне 10% от обработваемите земи на България са собственост на акционерни дружества със специална инвестиционна цел. Тоест значителна част от земята НИ е с уедрена собственост и потенциално подготвена за продажба на "инвеститорите", от които според вас нямало що да се плашим.
  То вече се и случи във Видинско където едни китайци се опитаха да произвеждат нещо на значителни земеделски територии.
  За форумците, които се интересуват от подробности - КАПИТАЛ е писал достатъчно и по двете теми.

 • 7
  slon avatar :-|
  slon

  До коментар [#2] от "йотата":

  А как мислят? Дай реален пример.

 • 8
  juliof avatar :-|
  juliof

  Единственият интерес, който защитават подобни "лобисти" - (не мога да нарека протестиращите по друг начин) е на тези, които източват Земеделските субсидии, писано е много по темата и това са няколко фирми в България.
  Да не живеем в Северна Корея, че да има забрана за купуване на земя. Какво би се случило ако някой чужденец купи земя?
  - някоя вражеска държава ще притежава късче от България?
  - Ко? Не!
  Ако се либерализира пазара, всички ще са печеливши и най-вече хората, кото искат да продават (П.С. нямам земя за продан).

 • 9
  afektiranzritel avatar :-|
  спейс мен

  Не им разрешавайте на чужденците да купуват земята на KLETA MAJKA BALGARIQ. Те ще я изровят цялата, ще я натоварят в камиони, ще я изнесат по родните си места и преди да се усетим няма да има по какво да ходим! Ще има само дупки във време-пространството, от които ще струи корупция.

 • 10
  yotata avatar :-|
  йотата

  До коментар [#7] от "slon":

  Уважаеми господин слон (по-скоро мързел -;),
  след бързото сърчване на стингът "земя, чужденци, забрана", батко Гугъл моментално изплю следните линкове:

  http://www.fermer.bg//%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%88%D0%B0-%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D1%85%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8-news5711.html

  http://novinar.bg/news/rumaniia-rezhe-chuzhdentcite-za-zemedelska-zemia_NDA3Mzs4Nw==.html

  http://dnes.dir.bg/news/ribolov-fermeri-zemi-subsidii-miroslav-naidenov-stelian-fuja-10842283

  http://www.dnevnik.bg/evropa/2010/12/14/1011102_brjuksel_preporucha_bulgariia_i_rumuniia_da_uduljat/

  Хубавото на сърчването беше, че се оказа, че и Унгария е в същата компания (иска да забрани продажбите), а пък ЕК даже ни НАСЪРЧАВАЛА да ги отложим тези продажби.

  По времето на предишното правителство (ГЕРБ). Дето сега в опозиция , ама си мълчи по въпроса.

  ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK