България ще получи подкрепа за енергийни връзки със съседите си

Очаква се ЕК да подкрепи строежа на 400-киловолтови линии

България ще получи подкрепа за енергийни връзки със съседите си

Брюксел обяви списък с газови и електропреносни проекти, които ще се финансират приоритетно

7486 прочитания

Очаква се ЕК да подкрепи строежа на 400-киловолтови линии

© Мария Съботинова


Нови електропроводи, газови връзки и разширяване на ПАВЕЦ "Чаира" са сред инфраструктурните проекти в България, които могат да получат пари от Европейския съюз (ЕС) с предимство. В понеделник Европейската комисия одобри списък с 250 енергийни проекта в целия ЕС, които ще да бъдат съфинансирани с до 5.85 млрд. евро между 2014 и 2020 г. Проектите в списъка отговарят на четири изисквания: ще са от полза на поне две държави членки, развиват енергийните пазари и конкуренцията, подобряват разнообразяването на енергийните доставки и намаляват въглеродните емисии.

Връзки със съседите

В списъка България присъства предимно с електрически и газови връзки със съседните държави от ЕС. Очаква се Брюксел да подкрепи строежа на 400-киловолтови линии между подстанциите "Ветрен" и Благоевград и между подстанция "Царевец" и Пловдив. Предвижда се и свързване с няколко линии на  ТЕЦ "АЕS Гълъбово" до Неа Санта в Гърция, до Пловдив и Бургас и до ТЕЦ "Контур глобал Марица-изток 3". Може да се предположи, че това е свързано с износа на електроенергия. С предимство ще се строят 6 електропровода в Североизточна България и Румъния, които да подобрят мрежите, запушени от наплива на тока от вятърни паркове в региона. От списъка става ясно, че новата  инфраструктура ще свърже близо 700 мегавата ВЕИ мощности и косвено ще ги свърже с потребителите. В момента Електроенергийният системен оператор често спира или ограничава производството от вятърни централи в Добруджа заради слабата мрежа на НЕК, а това води до спорове между зелените централи и доставчиците на ток.

Газови проекти, които са оценени като приоритетни, са връзките на България с Гърция, Сърбия и Румъния (в процес на изпълнение). С приоритет е определено създаването на поток в двете посоки на транзитния газопровод с Гърция, нещо, което не се случва от много време, официално заради съпротивата на "Газпром" (и заради което сега срещу България има процедура на нарушение на европейското право). Разширяването на газовото хранилище в Чирен и създаване на ново (вероятно в Галата) също ще се случват с предимство, става ясно от списъка.

Мини "Набуко"

Най-интересният приоритетен проект в газовия сектор е линията "България - Австрия през Румъния". Това на практика е маршрутът на неуспелия газопровод "Набуко", който трябваше да транспортира природен газ от Азербайджан за Централна Европа, но беше отхвърлен от добивната компания "Шах Дениз 2", за сметка на Трансадриатическия тръбопровод, който минава от Турция и през Гърция стига до Италия. Това показва, че надеждите на Брюксел част от количествата газ от Каспийския регион да достига до Европа през България все още не са отмрели. Като допълнителна възможност за източник на природен газ освен Азербайджан се посочва и Туркменистан. Идеята е да не се строи нова инфраструктура, да се изградят газови връзки и да се използват съществуващите преносни мрежи в страните. Вероятно като част от този проект е посочена и газовата връзка Турция - България (все още на идеен етап) с общ капацитет 3-5 млрд. куб. метра.

Нов язовир

Любопитен проект е разширяването на ПАВЕЦ "Чаира" с нов изравнител - язовир "Яденица". По този начин ще се удвои капацитетът на ПАВЕЦ-а, който сега може да работи осем часа и половина. Необходимостта от разширяване му е остра, тъй като той поема излишния нощен товар както на АЕЦ "Козлодуй", така и на вятърните генератори. През ПАВЕЦ-а се използва за балансиране на енергийната система в пиковите моменти на потребление. Разширяването на ПАВЕЦ "Чаира" отдавна е сред приоритетите на НЕК, но държавната компания няма възможност да го реализира.

Общо 250 "проекта от общ интерес" за ЕС ще бъдат администрирани по ускорени процедури, като например за екологична оценка, и ще кандидатстват за финансиране по т.нар. Механизъм за свързване на Европа. Бюджетът на механизма за трансевропейска енергийна инфраструктура е 5.85 млрд. евро (2014 – 2020 г.). В Брюксел се надяват, че така освен публични ще могат да бъдат привлечени и частни инвестиции. В списъка влизат 140 проекта за преноса и съхранение на ток, около 100 проекта в за транспортиране и съхранение на газ (включително втечнен газ) и няколко проекта, свързани с петрола и интелигентните мрежи. | Капитал Daily

Проектите с българско участие в списъка на ЕК

Електропроводи 400 kV - "Ветрен – Благоевград" (100 км), "Царевец – Пловдив" (150 км), "Марица-изток 1 – Пловдив" (94 км), "Марица-изток 1 – Марица-изток 3" (13 км), "Марица-изток 1 – Бургас" (150 км), "Добруджа – Бургас" (140 км), "Свобода - Крушари" (80 км), като последният включва строеж на две нови подстанции 110/ 400 kV

Междусистемна електрическа линия между ТЕЦ "Марица-изток 1" и Неа Санта, Гърция (130 км)

Разширяване на ПАВЕЦ "Чаира" с язовир "Яденица"

Газопровод от България до Австрия през Румъния и Унгария (1318 км, 23 млрд. куб.м годишно)

Междусистемни газови връзки – двупосочна между България и Гърция (13.7 млн. куб.м на ден), и между България и Сърбия (4.93 млн. куб.м на ден)

Разширяване на газохранилището в Чирен, както и изграждане на ново хранилище

Рехабилитация на българската газопреносна мрежа

Нови електропроводи, газови връзки и разширяване на ПАВЕЦ "Чаира" са сред инфраструктурните проекти в България, които могат да получат пари от Европейския съюз (ЕС) с предимство. В понеделник Европейската комисия одобри списък с 250 енергийни проекта в целия ЕС, които ще да бъдат съфинансирани с до 5.85 млрд. евро между 2014 и 2020 г. Проектите в списъка отговарят на четири изисквания: ще са от полза на поне две държави членки, развиват енергийните пазари и конкуренцията, подобряват разнообразяването на енергийните доставки и намаляват въглеродните емисии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


33 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  "Разширяването на ПАВЕЦ "Чаира" отдавна е сред приоритетите на НЕК, но държавната компания няма възможност да го реализира."
  Ми няма я, като налива милиони и милиарди за проекти, от които се облагодетелстват лидерите на ДПС и БСП - Цанков Камъм и Белене.

 • 2
  historama avatar :-|
  historama

  А ни уверяваха, че Европа бо хвърляла за Ю. П.

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Най накрая умни решения от брюкселските зелки за енергетиката...
  Електропроводи 400 kV -
  "Ветрен – Благоевград" (100 км),
  "Царевец – Пловдив" (150 км),
  "Марица-изток 1 – Пловдив" (94 км),
  "Марица-изток 1 – Марица-изток 3" (13 км),
  "Марица-изток 1 – Бургас" (150 км),
  "Добруджа – Бургас" (140 км),
  Свобода - Крушари" (80 км),
  Междусистемна електрическа линия между
  ТЕЦ "Марица-изток 1" и Неа Санта, Гърция (130 км)
  Разширяване на ПАВЕЦ "Чаира" с язовир "Яденица"
  Ако тези връзки се построят, нуждата от АЕЦ Белене 2000 МВТ или 1000 МВт на площадката на АЕЦ Козлодуй стават повече от нужни....

 • 4
  antisocial avatar :-P
  antisocial

  Всяка една стотинка инвестирана в посока откопчаване от проскубаната въшлясала руска мечка си струва, при това много!

 • 5
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Чудесно! Звучи амбициозно и логично. Дано да стане.
  Някой знае ли защо конекторната връзка с Румъния още не е готова? Ако помня добре от Букурещ до Русе не е няколко хиляди километра!

 • 6
  abadobata avatar :-P
  Distributed

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Ти Бобчо от всичко ще изведеш, че ни трябва АЕЦ" Белене" :) :)

 • 7
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#6:"Distributed"]Ти Бобчо от всичко ще изведеш, че ни трябва АЕЦ" Белене" [/quote]Според червените другари като него, АЕЦ БеляНе е нужна като слънцето и въздуха за всяко живо същество.

  Енергийната политика на ЕС е правилна. Колкото сме по-свързани с ЕС и съседите толкова повече можем да сме независими и да се отвържем от Русия.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "Distributed":

  Не аз ще изведа, а брюкселските зелки вече са извели. Сега, след като изритаха Бат Бам и Флик, изнасяме по 1400 МВт през цялата работна седмица.... по 243 МВт за Сърбия, 390 за Македония, 293 за Гърция и 643 за турция... и това е почти 80% от тавана на пропусните способности на съществуващите далекопроводи със съседите ....
  Един далекопровод 400 кВ пропуска поне 400 МВт виж програмата и сам си направи сметката.... особено ако разширят яз. Яденица и ПАВЕЦ Чаира...

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "BlueWater":

  Сините маргинали, вече трябваше да я научите енергетиката, поне на България.... срамота е, такова невежество и от Брюксел ви се смеят.... виж и заплануваната програма.....

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "pzashev":
  Не е готова щото я движеха герберастите и защото не е много нужна, повече е политически проект, отколкото технически....
  Румъния внася около 40% от ползваната газ и в случай на криза, например от Украйна, намаляване на доставките, тя самата ще се нуждае от газ и няма да си дялка собственото си производство с България....
  Когато няма проблеми с доставките от Украйна, няма нужда от тази връзка щото газта е все руска, дали през Кардам, дали през Гюргево!!
  :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход