Петима в надпревара за изграждането на бул. "Тодор Каблешков"

Около 4.3 млн. лв. ще струва реконструкцията на столичния булевард

По време на строителните работи ще бъде преасфалтирана отсечката от бул. "Бъкстон" до бул. "България".
По време на строителните работи ще бъде преасфалтирана отсечката от бул. "Бъкстон" до бул. "България".    ©  Мария Съботинова
По време на строителните работи ще бъде преасфалтирана отсечката от бул. "Бъкстон" до бул. "България".
По време на строителните работи ще бъде преасфалтирана отсечката от бул. "Бъкстон" до бул. "България".    ©  Мария Съботинова
Целият участък с дължина 1.4 км е част от по-голям проект за изграждането на северното платно на бул. "Тодор Каблешков".

Петима са кандидатите за проектиране и строителство на отсечка от столичния булевард "Тодор Каблешков" - от бул. "Братя Бъкстон" до бул. "Цар Борис 3". Това стана ясно след отварянето на офертите от търга във вторник. Избраният изпълнител ще трябва и да преасфалтира булеварда в отсечката от бул. "Бъкстон" до бул. "България". Прогнозната стойност на поръчката не е посочена, но гаранцията за участие е близо 43 хил. лв. Според разпоредбите на Закона за обществените поръчки гаранцията не може да надвишава 1% от прогнозната стойност на тръжната процедура, което означава, че в този случай тя е максимум 4.3 млн. лв.

Традиционно при избора в процедурите за пътните проекти в София през последните години най-голяма тежест има предложената цена. И сега ще е така, като цената ще определя 60% от общата оценка. За техническо изпълнение за определени 40%. Въпреки че в търга има заложен двегодишен срок за изпълнение, той не е залегнал в критериите за оценяване. През следващите няколко седмици комисията трябва да оповести и ценовите оферти заедно с индивидуалните оценки по технически показатели. След това ще бъде избран изпълнител и ще започне да тече двуседмичен срок за обжалване, преди да бъде подписан договорът.

Със заем от ЕИБ

Изграждането на столичния булевард е част от четиригодишна програма на Столичната община за реконструкция на пътната мрежа в града. Общата стойност на проекта е 200 млн. лв., като местното ръководство подписа договор за заем от 100 млн. лв. с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Останалата част от сумата трябва да бъде финансирана със средства от бюджета на София. По думите на вицепрезидента на ЕИБ Михай Танасеску заемът от банката ще се използва за разширяване и възстановяване на 22 малки пътни мрежи с обща дължина 56 км и над 8 км трамвайни участъци. Това е четвъртият договор между банката и общината, като до момента ЕИБ й е отпуснала над 230 млн. евро.

Бъдеща връзка с метрото

Целият участък с дължина близо 1.4 км е част от по-голям проект за изграждането на северното платно на бул. "Тодор Каблешков" от ул. "Луи Айер" до ул. "Емилиян Станев", който също ще бъде финансиран по програмата за реконструкция на градската инфраструктура. След като бъде изградено, трасето ще се свърза с разширението на втория метродиаметър от ул. "Елин връх" (метростанция "Джеймс Баучер") до ул. "Филип Кутев". Ще бъде изградена една метростанция между кръстовището на бул. "Черни връх" с ул. "Сребърна". Отсечката от бул. "Бъкстон" до бул. "България" ще бъде преасфалтирана с настилка, подходяща за много тежко движение, като ще бъдат ремонтирани и тротоарите, уличното осветление, светофари, контактната и ел. мрежата, отводнителната и канализационната система.

Участниците

Обединение "Каблешков 2013" - "ГБС Инфраструктурно строителство", "Трансконсулт -22"

Консорциум "Щрабаг София Юг" - "Щрабаг", "Виа План"

"ППБ Каблешков" - "Пътища и съоръжения", "Пътстрой", "Илия Бурда"

Обединение "Столични булеварди Тодор Каблешков" - "СК-13 Пътстрой", "СК-13 Транстрой", "Пътпроект"

Сдружение "Каблешков 2013" - "ПСТ Холдинг", "Виаком проект", "Тера Прима"