НЕК е трябвало да подпише договор, а не споразумение за "Белене" през 2006 г.

Това показва проверка на държавната финансова инспекция

Електрическата компания е нарушила закона и през 2008 г., когато е възложила директно на "Атомстройекспорт" да разчисти площадката на "Белене", пише в доклада
Електрическата компания е нарушила закона и през 2008 г., когато е възложила директно на "Атомстройекспорт" да разчисти площадката на "Белене", пише в доклада    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Електрическата компания е нарушила закона и през 2008 г., когато е възложила директно на "Атомстройекспорт" да разчисти площадката на "Белене", пише в доклада
Електрическата компания е нарушила закона и през 2008 г., когато е възложила директно на "Атомстройекспорт" да разчисти площадката на "Белене", пише в доклада    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Със споразумението от 2006 г. е нарушена процедурата по Закона за обществените поръчки, твърди АДФИ.

Националната електрическа компания (НЕК) не е трябвало да подписва споразумение за АЕЦ "Белене" с руската "Атомстройекспорт" през 2006 г., а договор с всички предложения от офертата на избрания кандидат, защото това предполага започната процедура по обществена поръчка. Това става ясно от доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), с който "Капитал Daily" разполага.

Юридически спор

През 2005 г. НЕК обявява обществена поръчка за изпълнител на втората атомна централа. Година по-късно e избрана офертата на "Атомстройекспорт" (3.997 млрд. евро) пред тази на чешката "Шкода", която е за малко над 4 млрд. евро. На 29 ноември 2006 г. изпълнителните директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян подписват споразумение за 193.2 млн. евро за възлагане на изпълнителя на част от работата по проекта, към което впоследствие са направени 14 допълнения. Тук според становището на финансовите инспектори Велков и Папазян са нарушили условията на обществената поръчка и решението на борда на електрическата компания.

В края на май 2013 г. шефът на НЕК Иво Лефтеров изпраща уточнения във връзка с проверката на АДФИ. В писмото му се твърди, че Велков и Папазян са имали пълномощия за споразумението за 193.2 млн., а не за договор за 3.997 млрд. евро на основата на правния принцип, че "който може повечето, може и по-малкото", т.е. няма нарушение, докато не се достигне таванът на избраната оферта. От финансовата агенция отхвърлят това позоваване, защото на 30 октомври 2006 г. бордът на НЕК изрично упълномощава двамата изпълнителни директори да сключат договор с избрания руски изпълнител. Със споразумението на практика е нарушена процедурата по Закона за обществените поръчки, става ясно от доклада.

Още нарушения

Електрическата компания е нарушила закона и когато през 2008 г. е възложила директно на "Атомстройекспорт" да премахне остаряло оборудване и да разчисти площадката на "Белене" срещу сумата от 101.5 млн. евро, твърди АДФИ. За целта НЕК е трябвало да започне обществена поръчка. Лефтеров се позовава на споразумението от 2006 г., според което демонтажът трябва да е дело на "Атомстройекспорт", защото компанията трябва да включи наличните данни и изградената баластрова възглавница при рестартирането на проекта. Инспекторите обаче контрират, че на практика 93% от възложените дейности не са изпълнени от руската компания, а от два български подизпълнителя - "Евромин Билд" и свързаната с Богомил Манчев "Енергоремонт холдинг", с които НЕК не е сключила договор. Инспекцията смята, че това поражда "основателни съмнения за ограничаване на конкуренцията в областта на обществените поръчки".

Друг проблем е, че през 2007 и 2008 г. по финансови отчети на НЕК и счетоводните регистри са бракувани активи за над 70 млн. лв., но реално няма счетоводни документи, удостоверяващи фактическо бракуване и ликвидиране.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  the_core avatar :-(
  The Core

  Социализъм, комунизъм, непукизъм, Станишевизъм до пълен идиотизъм!

  Сега народа ще плати едни 1-2 милиарда на рашките, и после да не се учудите, ако едни едри пари пак се върнат при Моника !?

 • 2
  today avatar :-|
  today

  То в НЕК кога ли нещо е било наред, благодарение на енергийната мафия, но след като Р.Овч. мина на два пъти като министър, вече нещата са мн. зле.

 • 3
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  НЕК трябва да бъде закрита, и на децата е ясно от къде идват пробивите. Не ни трябват руски слуги.

 • 4
  abira avatar :-|
  Реми

  Това е просто за ГОЛЯМ СЪД! И ако за милиони, няма закони то аз им пожелавам да последват съдбата на безвреме пренесли се в другото измерения мошеници. Изгаврихте се със стотицихиляди животи. И все не ви стигаше заграбеното, та сега и бъдещите поколения заробвате и всъщност ги осъждате на изселване от теритирията България!
  Вечн мрак и позор за вас. Знаете се кои сте...

 • 5
  high_heels avatar :-|
  Cherrie

  Че няма да получите възмездие от нормален човешки съд за оплюсканите милиони и милиарди комунистически изчадия долни е е ясно, обаче... една циганка много хубаво го каза - Господ дал поравно на всички,и за бедния циганин, и за големия богаташ - два метра под земята.

 • 6
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  А някой знае ли каква е разликата между споразумение и договор!? Тия от АДФИ, които са писали доклада явно са от някоя нова правна школа.

 • 7
  xmm avatar :-|
  xmm

  Извод:юристите в НЕК са завършили с тройка.

 • Terry bear

  Когато обикновен гражданин открадне и го заловят - следва затвор.
  Когато директори на НЕК и други чиновници откраднат и стане ясно, че са извършили престъпление - следва ... ???
  В природата цари равновесие - няма как, само да ядеш и пиеш без накрая да платиш сметката...

 • 9
  btnikol avatar :-|
  Boy Nik

  До сега АЕЦ Белене да беше построена и да носи печалби на държавата, ама новите капиталисти с лакомията си само ни заробиха.

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#9] от "btnikol":

  Е да беше, както АЕЦ Темелин е построен в Чехия и работи он 1995 насам, ама зелените еуглени скачаха 1990-92 против и простоватите правителства на луканката и ФД спряха проекта...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход