"Български пощи" продава 200 м² на площад "Руски паметник" в София

Купувач е собственикът на бившата сграда на БТК – турският инвеститор Фуат Гювен

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

"Български пощи" ще продадат 195 м² от бившата централа на БТК на бул. "Тотлебен", в района на Руски паметник, става ясно от решенията на Министерския съвет. Купувач е собственикът на почти цялата останала част от сградата – фирма "Фортера" на турския инвеститор и собственик на "Търговска банка Д" Фуат Гювен.

Независим оценител ще определи цената на имота преди финализирането на сделката, обясниха за "Капитал" от "Български пощи". Пазарната цена на офис площ от такъв порядък в района по груби изчисления е 300 хил. евро, според обявите на агенциите за недвижими имоти. Пощите ще запазят станцията си на първия етаж в сградата, а продават съседното помещение, което не използват, казаха още от "БП".

"Фортера" придоби сградата на бул. "Тотлебен" без първия етаж още през 2009 г. След мащабен ремонт там вече се помещава централата на "Търговска банка Д". Първият купувач на бившата централа на БТК на Руски паметник бяха старозагорските предприемачи Тодор и Николай Колеви, които купиха пет имота на телекома в четири града за 10 млн. евро.

От "Български пощи" обясниха, че залагат изключително на продажба на неоперативни имоти през последните години заради лошите финансови резултати на дружеството. Приходите от сделки с имоти на пощите през 2012 г. са 802 хил. лева. Част от сумата се дължи на продажбата на станцията в подлеза на НДК, която беше изтъргувана на търг с тайно наддаване миналата година, а постигнатата цена е над 1 млн. лева, обясниха от дружеството.