Ноевият ковчег на знанието

Университетската телевизия "Алма Матер" представя третия филм от поредицата за 125 години от създаването на СУ "Св. Климент Охридски"

Знанието е пътешествие. Трябва да го търсиш, да го завоюваш, да го предаваш на другите. Пътешествие в книгите, в далечни земи или дълбоко под земята. Екипът на университетската телевизия "Алма Матер" се впуска в това пътешествие, заедно с героите на филма "Ноевият ковчег". Това е третият филм от поредицата "125 години в 125 минути", посветена на 125 години от създаването на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Библиотеката е едно от първите неща, създадени от основателите на първото висше училище, верни на принципа "дайте ми библиотека и аз ще създам университет", разказва директорът на университетската библиотека Анна Ангелова. И разгръща страниците на оригиналното издание на "Рибния буквар" на д-р Петър Берон от 1824 г. Библиотеката пази истини, пази и лъжи. Пази и една мълчалива стена от книги, които не са отваряни, но очакват своя читател, казва Анна Ангелова и е убедена, че ще го дочакат. Защото книгата не само не изчезва, а се множи - всяка година в света се печатат 600 милиона книги.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове