Пенсии 2014: Малки увеличения, платени от бизнеса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пенсии 2014: Малки увеличения, платени от бизнеса

В правителствения проект за пореден път се отлага падането на тавана на пенсиите

Пенсии 2014: Малки увеличения, платени от бизнеса

Осъвременяването на доходите за старост ще е с 3% от 1 юли

17435 прочитания

В правителствения проект за пореден път се отлага падането на тавана на пенсиите

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Управляващите отлагат падането на тавана на пенсиите с още 5 години.

 

9.9%

от БВП, или 8.1 млрд. лв., ще са разходите за пенсии догодина.

 

2400

лв., или с 200 лв., се увеличава максималният осигурителен праг.

Траен недостиг на пари, малки увеличения на пенсии и други социални плащания, отложени реформи. Това се чете в проекта на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина. Миниатюрните увеличения ще се платят през данъците на работещите фирми и граждани и чрез вдигането на минималния и максималния осигурителен праг.

Дефицитът на държавното обществено осигуряване за 2014 г. ще е рекордно висок, като почти докосва 2 млрд. лв. Той ще е около 77 млн. лв. над планирания за тази година, като голямата му част идва от фонд "Пенсии". Всяка година държавата превежда субсидии от бюджета, за да покрие дупката във фонд "Пенсии". Така над половината от него вече от много време се финансира не от осигуровки, а от данъци.

За пенсии през 2014 г. ще отидат общо 8.1 млрд. лв. от бюджета, или 9.9% от брутния вътрешен продукт на страната, който е заложен на 81.58 млрд. лв. Това е увеличение на разходите с 4.7% спрямо сумата, която реално се очаква да бъде изхарчена през тази година (виж. инфографиката).

Да му мислят следващите

С документа се предвижда да се приемат и промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). С една от тях управляващите отлагат падането на тавана на пенсиите с още 5 години до 2019 г., когато 4-годишният им мандат вече ще е свършил. Практика е правителството да използва преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета, за да прави промени в КСО, с които да отлага разходи, най-вече за пенсии. Така например 3 години правителството на ГЕРБ отлагаше осъвременяването на доходите за старост.

Таванът на пенсиите през 2014 г. ще се вдигне от 770 лв. на 840 лв., като остава фиксиран на 35% от максималния осигурителен доход. Той ще стане с 200 лв. по-висок - 2400 лв. Така 15.4 хил. пенсионери ще получават действителния размер на пенсиите, а 37.4 хил. ще продължават да взимат по-малко, отколкото им се полага по данни на Националния осигурителен институт (НОИ).

Таванът трябваше да падне за новоотпуснатите пенсии от началото на следващата година според сега действащата разпоредба на КСО. Това щеше да означава новите 3 хил. пенсионери догодина да получават реалния размер на пенсиите си и щеше да струва 12 млн. лв. Разчетите на НОИ показаха, че премахването на максималния размер за всички пенсионери без изключение би струвало на бюджета 125 млн. лв. допълнително за следващата година.

Всъщност ограничението съществува, за да предпазва бюджета от повече разходи, предвид и без това хроничния дефицит на пенсионната система. Причината е, че хората, които са работили преди 1997 г., могат да изберат три последователни години, през които са били осигурявани за периода от 1982 до 1997 г., и да включат осигурителния си доход от тези години във формулата за пресмятане на пенсиите. Така се създават условия единични пенсии да достигат 10 хил. лв. месечно. Затова всяко правителство има стимул да заобиколи поетия от предишното ангажимент таванът на пенсиите да бъде премахнат.

Пенсиите - с 3% от юли

От проектобюджета става ясно още, че пенсиите ще бъдат увеличени от началото на юли с 3% по швейцарското правило (с 50% от ръста на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията). След като няколко поредни години те бяха замразени от правителството на ГЕРБ, а след това - увеличени, за да се навакса натрупаната инфлация от 2009 г. насам, сега управляващите ще върнат индексацията според швейцарското правило, което за следващата година ще струва на бюджета почти 120 млн. лв., показват разчетите. 

Минималната пенсия ще нарасне с 4.5 лв. - до 154.5 лв., а социалната - с 3.3 лв. - до 113.3 лв. Така общо разходите за пенсии ще набъбнат с 367 млн. лв. (или 4.7% нагоре). От тях 160.5 млн. лв. ще са необходими, за да се изплати по-високият размер на всички пенсии, които бяха индексирани от 1 април тази година. За да се замрази започнатата от ГЕРБ пенсионна реформа (увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране с по 4 месеца всяка година), за една година ще отидат 45.5 млн. лв. Това са над една трета от парите, които биха били необходими, за да падне таванът на пенсиите. Увеличаването му до 840 лв. ще струва 18 млн. лв. Така средният размер на пенсиите ще достигне почти 308 лв. догодина - с 14 лв. над сумата през тази година, показват разчетите.

Повече пари се предвиждат и за майките. Обезщетението за отглеждане на малко дете ще стане 340 лв. от догодина, колкото ще бъде и минималната работна заплата. Майчинските за втората година вече бяха увеличени веднъж през юли тази година от 240 на 310 лв.

Откъде ще дойдат повече приходи

Малко повече приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване - около 23 млн. лв., се очаква да дойдат от увеличението на минималните осигурителни прагове средно с около 2.6%. Ръстът на максималния доход, върху който се плащат данъци, ще донесе още 37 млн. лв. на държавното обществено осигуряване. Общият положителен ефект от тази мярка за бюджета ще е около 100 млн. лв.

За сметка на това разчетите в проектозакона показват, че осигурените ще продължат да намаляват. С около 15 хил. по-малко хора отколкото през тази година ще внасят осигуровки през 2014 г. - това ще правят 2.727 млн. души. Планът за 2013 г. пък беше още по-оптимистичен, но данните към септември показват, че осигурените най-вероятно ще са с около 30 хил. по-малко, отколкото е бил планът за тази година. Тенденцията към спад се наблюдава вече няколко години. Броят им се стопи със 113 хил. между 2011 и 2012 г. Дългосрочните разчети на НОИ показват, че през 2060 г. един осигурен ще издържа един пенсионер, което се дължи основно на застаряването на населението. Здравословното за икономиката съотношение е 2 или 3 осигурени към 1 пенсионер.

Неблагоприятната тенденция, изглежда, се отразява и върху приходите в ДОО, които са основно от осигуровки (без трансферите от републиканския бюджет в размер на 12%  за всички осигурени). За догодина се очаква те да бъдат едва с 240 млн. лв. над очакваното за 2013 г. Неизпълнението за тази година вероятно ще бъде около 108 млн. лв., става ясно от доклада към проектобюджета.

 

Минималната заплата 

- нагоре в диапазон

Минималната работна заплата (МРЗ) да се актуализира всяка година на базата на размера на средната работна заплата за предходното тримесечие, линията на бедността и инфлацията. Това предвижда проект на постановление на социалния министър Хасан Адемов за реда и критериите за определяне и актуализиране размера на минималната работна заплата за страната, внесен за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според проектопостановлението размерът на минималната заплата трябва да се движи между 35 и 55% от средната заплата за страната през последното тримесечие според статистическите данни. За второто тримесечие на тази година например средната работна заплата за страната е била 799 лв. Това означава, че според проекта МРЗ би трябвало да бъде между 280 и 440 лв. В постановлението обаче не е предвидено да има диференциация по региони. Така например, ако МРЗ стане 440 лв., за Видин тя ще се доближава до средната - 522 лв. за второто тримесечие на годината. В столицата средната заплата е повече от два пъти над тази за Видин - 1105 лв.

При извънредни икономически обстоятелства минималната заплата ще може да се променя още, ако инфлацията надхвърли 10% след последната актуализация. До 30 ноември предходната година министърът на труда ще трябва да предлага новия размер, одобрен от социалните партньори и бизнеса, предвижда още проектът на постановлението.

За въвеждането на автоматичен механизъм се говори от доста време и като цяло в Националния съвет за тристранно сътрудничество има консенсус, че такъв трябва да  бъде изготвен. Това би прекратило практиката в момента да подлежи на пазарене в тристранката и да е съпроводено от спорове между синдикати и работодатели. През следващата година все пак МРЗ ще бъде 340 лв., както е записано в проектобюджета на ДОО.

 

Скъпите военни

Възрастта за пенсиониране при военните, която беше въведена от началото на тази година, да се премахне. Така хората под пагон, за да излязат в пенсия, трябва да са работили 27 години, от които две трети в системата. Това гласуваха депутатите от комисията по отбрана в парламента въпреки призивите на социалния министър Хасан Адемов да се ограничи ранното пенсиониране и да се въведе възраст и за полицаите и другите групи (например служителите на ДАНС), които все още се пенсионират само с изискване за стаж.

Експертите на НОИ очакват, ако законопроектът бъде приет, догодина новите пенсионери да са 800 допълнително, което би струвало 2.7 млн. лв. за цялата година. Това обаче не включва средствата за до 20-те брутни работни заплати обезщетение, на които военните имат право при напускане, и така крайната сметка всъщност ще е по-голяма.

Независимо от затрудненото финансово състояние на държавата военните и цивилните в системата на отбраната ще получат и тази година бонуси. Военният министър Ангел Найденов потвърди това намерение в четвъртък, но отказа да даде точна информация, тъй като разчетите още се довършвали, пише Mediapool. По неофициална информация става дума за около 300 лв. на човек, или общо 10 млн. лв.

От Министерството на отбраната (МО) потвърдиха, че икономиите са в направление на разходите за "Персонал" в бюджета на ведомството. "В момента се правят разчети и не можем да ви посочим общият размер на финансовите средства за еднократно допълнително възнаграждение за постигнати резултати", пише още в отговора от министерството.

Управляващите отлагат падането на тавана на пенсиите с още 5 години.

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

58 коментара
 • 1
  georgebigster avatar :-?
  georgebigster

  10% от БВП за пенсии? Или БВП-то ни е прекалено малко или, това е огромен процент? Та това е сигурно 2-пъти повече от колкото даваме за образование...Я проверете в Гърция или Румъния (така сходни икономики) по колко дават като % от БВП (при положение че в Гърция до преди 2-3 години тавана беше 3000 евро) ...

 • 2
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  Горкият бизнес. Ако можеше съвсем да го освободим от данъци пък възрастните да се оправят някак си :)

 • 3
  petaratanasov avatar :-|
  petaratanasov

  До коментар [#2] от "Горбачов":
  Пенсионните осигуровки са профукани от късния комунизъм, и сега бизнесът ги плаща... Един вид финансира късния комунистически режим. То и ранният така се финансираше. От работещите преди социалистическата революция - чрез национализацията на пенсионните фондове. ;Р
  Храни куче да те лае. Не ми се вижда и много достойно едно поколение да живее за сметка на децата си. Ако това са собсвените му, пак бих го приел. Но за сметка на чуждите деца ми се вижда малко ......непочтено.

 • 4
  mohito avatar :-|
  mohito

  До коментар [#2] от "Горбачов":

  Горбачов, Горбачов .... осигуровките се внасят една час за сметка на работника и една за сметка на работодателя, като това са УЖ личните парички за старини, ама на всеки работещ бута в една каца дето разни акъли отдавна са ги раздали и сега стържат по кацата, че да закърпят положението със сегашните пенсионери, а понеже сме и застаряваща държава, явно е че ще дойде момент дето работещите ще трябва яко да бачкат като за 4-5 пенсионера + за неговата си пенсия (пак само на хартия разбира се). Ама мандатите на управниците са по 4 години (в последно време и по по малко) и не им пука много много, да му мислят следващите, бомбата все още само тиктака ;)

 • 5
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Плащайте пенсионни вноски и чакайте някой да ви даде нещо. Някое увеличение между 3 и 5 лева :)

 • 6
  graf avatar :-|
  Graf

  До коментар [#1] от "georgebigster":
  [quote#1:"georgebigster"]10% от БВП за пенсии? Или БВП-то ни е прекалено малко или, това е огромен процент? Та това е сигурно 2-пъти повече от колкото даваме за образование...Я проверете в Гърция или Румъния (така сходни икономики) по колко дават като % от БВП[/quote]

  Не е трудно да се провери, но за сметка на това е къде по-лесно да се напише нещо "умно" под материала, а резултатът от "размислите" да се остави на другите "знаещи", та да се възхищават на предположенията.
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Government_expenditure_by_function_%E2%80%93_COFOG#General_government_expenditure_at_49.1.C2.A0.25_of_EU_GDP_in_2011
  Да резюмираме картинките. При средно 49.1% консолидирани разходи на правителствата в ЕС, България има разходи от 35.7%. От тях 36.2% са за социална защита(включваща и пенсиите), 12.9 за здравеопазване, пак от тези 35,7%, 10.8% за администрацията, 10.2% за образование, но пак от великите 35.7% от БВП.
  Е, очевидно е, че "огромните" 10% от БВП(малко повече са порцентите) за пенсии са мизерни както в абсолютен, така и в относителен размер, и са далеч от средните разходи по това перо в ЕС.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#6] от "Graf":

  Погледни на кое място сме с армията и милицията, няма как да сме първенци по всички пера едновременно...

 • 8
  high_heels avatar :-|
  Cherrie

  Браво, по 300 лева на калпак за военните.
  Най - заслужилите,от най - заслужилите.

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#3:"petaratanasov"]Не ми се вижда и много достойно едно поколение да живее за сметка на децата си. [/quote]

  За съжаление, за следващото се очертава същото. А този номер с вдигането на максималния осигурителен доход в един момент ще вкара във филм пенсионната система. Не случайно го има този таван. В първите години на посткомунизма така са грабили осигуровки от всякакви доходи, поради което никой не ги е плащал, с изключение на висшите номенклатури, за които го е плащала държавата. Сега има 56 000 души, които би следвало да вземат 5-цифрени пенсии и се наложи да слагат таван, защото нямат парите. Същото очаквам да се получи с набелязаните за дране добре платени специалисти, основно по чуждите фирми. 2400 лв. заплата, после ще докара 2000 лв пенсии и като не могат да ги платят, някоя Мая Манолова ще се появи и ще каже, че се е върнала от среща със своите избиратели в село Грамада, които поставили ребром "въпроса за нереално високите пенсии на някои лица, докато общини като тяхната нямат пари за тока на 4-те лампи на главния площад". И че левицата ще изготви законодателни промени, които да "привлекат под социална отговорност прекомерно облагодетелстваните от членството на България в ЕС и чуждите инвестиции у нас". Това ще бъде изходът, сложете си по една отметка, защото след 10 години ще се сетите какво съм писал. Доказал съм, че много познавам, въпреки че често съм искал прогнозата ми да е била грешна...

 • 10
  yotata avatar :-|
  йотата

  До коментар [#6] от "Graf":

  Тоест на 1/3 от населението сме заделили да потребява малко над 10% от БВП.
  (Тука е момента да кажете каква част от БВП на България е на основата на потребление/консумация и каква на спестяване)
  После се чудим що няма растеж на БВП на основата на растящо вътрешно потребление.
  И що младите стояли без работа, щото видиш ли ги тия гадове-"пенциите", тия не искали да им отстъпят работното си място.
  Ма форумните специалисти тия връзки не ги интересуват, ... май.
  Нито пък си дават сметка, че с присъединяването към ЕС драпаме към клуба на богатите, чиито икономики разчитат на вътрешна консумация, а не на износа на суровини за развитите икономики.
  Единия тип икономика работи доста по-различно от другия. А който иска да живее във втория тип - прав му път към Нигерия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.