Газовата връзка с Румъния ще заработи от януари

Не е ясно дали през нея ще може да се доставя достатъчно газ в България

   ©  Мария Съботинова
   ©  Мария Съботинова

Газовата връзка с Румъния е почти готова и тръбопроводът ще бъде пуснат до началото на следващата година. Това е най-напредналият от няколкото проекта за свързване на българската газопреносна система със съседните страни, но на практика няма да доведе до значителна диверсификация, защото капацитетът на тръбата за пренос на газ към България ще е ограничен.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  slon avatar :-|
  slon

  "По план между двата града ще могат да се пренасят между 0.5 и 1.5 млрд. куб. метра газ."
  Това изречение ме накара да си спомня едно време как в 2ри или 3ти клас как ни обясняваха, че след като получим отговора на задачата с условие, по математика, трябва да напишем и за какво става дума.
  Тука горе-долу ситуациата е същата... Газта може да е 0.5 и 1.5 млрд. куб. метра ама за колко време господа журналисти ?! Защото може и 150 млрд. куб. метра да е...

 • 2
  mitkopom avatar :-|
  mitkopom

  До коментар [#1] от "slon":

  предполагам за година

 • 3
  slon avatar :-P
  slon

  До коментар [#2] от "mitkopom":

  Предполагаме, че е за година, поради факта, че често се говори на такава тема. А представи си само, когато се говори за нещо, за което нямаме никаква обща култура...

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Капацитета на газопроводите винаги се мери за година, само не е ясно какво значи от 0.5 до 1.5, би трябвало да дадат максималната стойност.
  А потреблението на България е около 3 млрд куб. метра (годишно), като логично големия разход е зимата, така че ако можем да взимаме от Румъния 1.5, и в случай на криза с доставките от Газпром да си ползваме и нашето хранилище - математиката излиза.
  Сега излиза на преден план необходимостта да се забрани на Овч. да подписва с Газпром дългосрочни неизгодни договори за доставки на газ.
  А бихме могли и да изградим по-дебела връзка с Гърция, и да построим съвместен газов терминал и да купуваме евтин газ от САЩ примерно. Само че първо трябва да изтече договора с Газпром, и в следващия да няма клауза "take or pay", защото в момента дори да спрем да внасяме, ще плащаме 75% от цената за договорените количества.

 • 5
  antisocial avatar :-P
  antisocial

  Това е една малка, но важна стъпка за отърваването ни от руското енергийно робство, трябва да търсим алтернативи, да сме независими, пък там нека си гърмят камикадзетата по автобусите, те това заслужават с гадната си политика.

 • 6
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#4] от "today": Мутрата подписа НОВ договор с Газпром. Май си пропуснал този дребен детайл.

 • 7
  capitalc avatar :-|
  capitalc

  добре че е Газпром,защото ако разчитахме на румънците...всъщност скоро няма да ни е нужен никакъв газ,тъй като няма да има кой да плаща

 • 8
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#6] от "kardinalat":
  Подписаха 6 годишен и за 11% по-ниска цена. Когато Р.Овч. подписа, цената скочи от 83 на 472, а мутрата успя да я смъкне на 430. Я сметни за 3 млрд кубика, разлика по 42$ на 1000 куб.м. колко прави?
  И другото което е много важно, клаузата "взимаш или не, ще плащаш".
  Ако вземеш цялото заявено количество си го плащаш на 100%, ако вземеш по-малко, разликата я плащаш на 75%. Е каква е тая неустойка, 75%? Това нормално ли е според тебе? По този начин Газпром си гарантира, че дори клиентите му да си намерят по-евтин газ, пак ще си купуват от тях.
  Сега дори и да намерим на 215$ (т.е. на половин цена), ще плащаме 215+430х0.75=537.5, което утрепва идеята за конкуренция.

 • 9
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#8] от "today": Бре, депутатите не знаят договора, а във форумът на КАПИТАЛ се разнасят клаузите му :-) Сигурно някъде е утекъл фактът, че цената на газа е обвързана по формула с цената на петрола? И какъв ли бе трендът на пертола през изтеклия 10-годишен период? Защо ли цената на газта у нас не се различава особено от Централна Европа?...Въпроси...въпроси...

 • 10
  opetkov50 avatar :-|
  Oggie Petkov

  Ако прочетете внимателно а и на други места ще разберете че газопроводът е проектиран газът да се движи от България за Румъния а не обратно защото :"Основен проблем е все още незавършената реверсивна (двупосочна) способност на газопровода, чрез която да се доставя гориво в България, каза наскоро в парламента икономическият министър Драгомир Стойнев. За целта е нужна компресорна станция в Румъния, която не е предвидена по проект." За какво говорим, това е един измислен, излишен за момента газопровод. А най-необходимия газопровод: България- Турция е още на етап идеен проект, защото Турция по някакви причини не го желае да го изгражда. Газопровода от Гърция също е напред във времето, а той е най-необходим за диверсификация на доставките, както писа и един друг коментатор.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход