Изплащането на агросубсидиите може да се забави

Министерството на земеделието ще се превърне в шапка на фонда, което ще забави процеса

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Изплащането на земеделските субсидии до януари може да се забави, тъй като статутът на държавен фонд "Земеделие" е възможно да се промени от началото на следващата година. В проекта на бюджет 2014 финансовото министерство предлага фондът да стане второстепенен, а не първостепенен разпоредител с бюджетни средства. Ако промяната бъде приета от парламента, много е вероятно Брюксел да поиска фондът да потвърди акредитацията си като разплащателен орган, което ще отнеме няколко месеца. И по този начин обещанието на правителството, че парите на стопаните ще бъдат преведени до януари, няма да бъде спазено. А това може да доведе до поредни протести.

От земеделското министерство потвърдиха, че имат такива притеснения, а от финансовото, което е инициатор на идеята, съобщиха, че водят разговори с колегите си по темата и предстои да се вземе решение.

Фонд "Земеделие" - към земеделското министерство

В момента фонд "Земеделие" е първостепенен разпоредител с бюджетни кредити, но в проекта на закон за държавния бюджет е записано, че това ще се промени. Предвижда се от 1 януари следващата година институцията, през която минават плащанията на фермерите, да получава финансирането си през земеделското министерство. Предложението е на финансовото министерство, но оттам не уточниха какви са мотивите за него. Възможно е това да е свързано с новата процедура по изготвянето на държавния бюджет от тази година, тъй като има нов закон за публичните финанси. В този закон е посочено, че не трябва да има извънбюджетни фондове, заради което и е предложено фонд "Земеделие" да стане второстепенен разпоредител с кредити към агроминистерството. От бюджетна гледна точка това би било добре, тъй като ще има повече прозрачност за това как се харчат тези пари.

Притеснения за субсидиите

Предложението на финансовото министерство създаде обаче притеснения за изплащането на субсидиите в срок. Според обещанието на земеделския министър Димитър Греков плащанията на площ, както и за животновъдите, трябва да се извършат до януари. Евентуалното преструктуриране на фонд "Земеделие" обаче е възможно да означава, че институцията трябва да премине процедура по потвърждаване на акредитацията в Брюксел за разплащателен орган. До редакционното приключване на броя от Европейската комисия не отговориха дали това категорично ще се случи. Практиката досега показва, че акредитационната процедура отнема средно между 3 и 5 месеца, съобщиха източници на "Капитал Daily", което би означавало, че срокът от януари ще бъде изпуснат.

Вчера от земеделското министерство съобщиха, че ще поискат от финансовото ведомство фонд "Земеделие" да бъде първостепенен разпоредител с бюджетни кредити. От ведомството на Петър Чобанов пък заявиха, че се води диалог със земеделското министерство и че ведомството е склонно фондът да продължи да бъде със същия статут.

Над 260 млн. лв. от бюджета за субсидии

В проектобюджета за следващата година са заложени 263.7 млн. лв. субсидии за земеделците, които ще бъдат добавка към близо 1.1 млрд. лв. европейски плащания на площ. Това е с близо 26 млн. лв. повече в сравнение с тази година. Досега е известно, че зърнопроизводителите за първи път от три години насам ще получат национално доплащане по схемата за площ, като правителството е обещало на сектора 60 млн. лв. На няколко транша се разплащат и субсидиите за животновъдството, които са близо 150 млн. лв. Около 100 млн. от тях ще бъдат преведени до края на годината на фермерите, а останалите - до януари. Преди дни земеделското министерство съобщи и че иска да увеличи субсидиите в бюджета за тютюнопроизводителите от сегашните 73 млн. лв. на 100 млн. лв. По националните схеми има още подпомагане и на производителите на плодове и зеленчуци, което е около 15 млн. лв. годишно.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  DEDOVIA avatar :-|
  DEDOVIA
  • - 3
  • + 9

  може, ама за тютюнопроизжодителите за сметка на това веднага ги дават. Как не ги е срам, погледнете бюджета за 2014 колкото пари са предвидени за образование, толкова и за турците. Ама правилно ние образовани хора няма да ставаме, но турци .....то на там отиват нещата.

  Нередност?
 • 2
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • + 6

  Докога ще се раздават субсидии? Това трябва да се забрани с директива за целия ЕС. Субсидиите само изкривяват пазарите, и концентрират огромни средства в ръцете на малцина.

  Нередност?
 • 3
  zogorsone avatar :-|
  zogorsone
  • + 1

  До коментар [#2] от "today":

  Няма свободен пазар това е причината за огромните субсидии. От своя страна те са удобен начин за преразпределение на публични средства. Забавянето им в България е лошо за малките производители, които разчитат тези пари, за да финансират кампанията си за догодина.

  Нередност?
 • 4
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • - 1

  До коментар [#3] от "zogorsone":

  Е как да няма свободен пазар, какви щуротии пишеш. Да не би някой да е забранил вноса и износа на каквото и да било? Дори голяма част от продукцията се изнася.
  Има логика да се дава субсидия за нещо, което не е печелившо, за да се привлекат производители. В случая обаче те печелят повече от достатъчно, защо трябва да има субсидии?

  Нередност?
 • 5
  zogorsone avatar :-P
  zogorsone
  • + 2

  До коментар [#4] от "today":

  Ти наистина ли си мислиш, че всеки може да си внася и изнася, каквото си поиска в България. Логиката ти, за субсидията ти е правилна само на хартия.

  Нередност?
Нов коментар