Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
20 25 окт 2013, 16:21, 5208 прочитания

Измененията в обществените поръчки ще създадат хаос

Народният представител от БСП Страхил Ангелов пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Профил

Страхил Ангелов фокусира за първи път медийното внимание, когато два дни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, още преди парламентът да отмени това свое решение, организацията, която той ръководеше - в столичния район "Витоша" поиска оставката на Сергей Станишев и останалите членове на ръководството на БСП. Той пък получи "остър упрек" от районния съвет, че е подкрепил предложението за Пеевски заради криворазбрана "партийна дисциплина". "Призоваваме същия при подобни ситуации в бъдеще да гласува така, както повелява клетвата му на народен представител", пише в декларация от тогава. Сега Ангелов не е председател на "Витоша", защото уставът го задължи да избере една от двете позиции. Вторият път, в който попадна в полезрението беше на 40-тия ден от протестите и блокадата на парламента. Депутатът не беше там, но като видял по телевизията какво се случва, късно вечерта влязъл в сградата и придружил една по една няколко служителки на Народното събрание по близките улички, като минали през протестиращите без проблем т.е. явил се алтернатива на белия автобус. Последният му "бунт" е срещу някои предложения на правителството в Закона за обществените поръчки.Твърди, че не се плаши лесно, защото има няколко години в Косово като част от екип на ОССЕ. През 2005 г. е бил служител в министерството на екологията и е работил по европейските програми и фондове. Преди края на мандата напуска заедно с колеги и започват работят като консултанти по еврофондове. На 35 години е. По образование е икономист.
"Ела да си кажеш гениалните идеи" - така вицепремиерът Даниела Бобева преди седмица се обърнала в парламентарното кафене към депутата от БСП Страхил Ангелов, докато хапвала на крак в компанията на съветниците си. Дали е било под формата на по-груба шега или в резултат на по-свободно поведение не се знае, но през очите на народния представител изглеждало като пренебрежително и неуважително отношение в неподходящо време и място.

"Гениалните идеи" са най-вероятно препратка към критиките към промените в Закона за обществените поръчки, които от известно време Ангелов споделя на заседанията на червената парламентарна група. Измененията пък са внесени в парламента от Министерския съвет, но са изработени от екипа на вицепремиера. Сред тях има няколко ключови предложения - при големите поръчки (над 2.64 млн. лв.), предимно в строителството между 30% и 70% от работата ще се извършва задължително от подизпълнители, а пък на тях ще плаща директно възложителят. Целта е да се осигури достъп на малките и средните фирми до публичен ресурс. Освен това вече ще е задължително в оценяващите комисии да бъдат канени външни експерти. Промените предвиждат и публично оповестяване на протоколите от заседанията, както и електронен регистър на поръчките. Мотивите към тях са почти толкова дълги, колкото и самите изменения, събрани в 106 параграфа.


Конкретиката

"Концепцията като цяло е сгрешена и аз не считам, че ще допринесем малките фирми, както госпожа Бобева твърди, да бъдат по-близо до публичните финансови ресурси. Ще се създадат редица практики, които не е редно да се създават", твърди Ангелов. Възможно е просто големите компании да играят със свои подизпълнители, ако те сами трябва да си ги изберат предварително. Ако пък това е право на възложителя, би означавало, по думите на друг депутат от БСП, че "30-те процента на кмета са гарантирани". "Няма нищо антимонополно в предложенията, напротив - ще се създаде хаос, от който нямаме необходимост. В частта за подизпълнителите - не може през главата на този, който е носител на договора, този, който участва в обществената поръчка, този, който дава гаранциите, да минава някой си подизпълнител. Как така ще ме задължиш", възмущава се Страхил Ангелов. "Ако например търсите най-добрия копач на тунели и се явяват фирми, едната от които вече е направила три тунела, разполага с техника, друга, която предлага друг тип референции, ако влязат в сила промените, ще трябва да се яви трети, който просто има една лопата и риза на гърба си", описва образно възможните последици той.

В няколко големи инфраструктурни проекти от последните години обаче често се случваше работата да се забави или прекъсне заради недоволството на подизпълнителите, които не получават заплащане от фирмата, спечелила поръчката -  в края на 2012 г. например, строители на участъка на магистрала "Тракия" от Карнобат до Ямбол протестираха и дори заплашиха да блокират пътя, защото не са получавали възнагражденията си за близо шест месеца. Те бяха наети от подизпълнител на "ПСТ холдинг", която изграждаше пътя. От холдинга твърдяха, че плащат редовно на контрагента си, но той от своя страна имал договори с други строители. Масова практика е договорите да са за услуги или доставки, а не за подизпълнение, което лишава компаниите от защита при забавено плащане. Опит да се вземе задължително подизпълнител имаше пък през 2008 г., когато министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов поиска турската компания "МАПА Ченгиз" да вземе български подизпълнител, за да се ускори работата по магистрала "Люлин".Страхил Ангелов признава, че това е проблем, който трябва да се уреди, но не по начина, по който предлага Бобева. "Ако имаме работеща съдебна система, няма да има такъв проблем. Всичко е разписано в търговските закони", е неговата позиция. От десетина години той предимно се занимава с обществени поръчки като консултант по оперативни програми и европейски средства. Но намеците на Даниела Бобева за евентуален лобизъм силно го дразнят. "Тя твърди пред медиите, че има депутати, които защитават големите фирми. Нека да продължи, щом е почнала - кои са тези фирми, кои са тези депутати, защото аз съм един от критиците на нейните предложения." И се пали от други предложения.

Според него не е добра идеята и за задължително присъствие на външни експерти в комисиите по оценяване на офертите. Намерението е те да са мнозинство и да се избират от Агенцията за обществени поръчки по жребий сред регистрираните при тях хора. "Съжалявам, но пък като възложител нося цялата отговорност, как така ще дойдат някакви хора, които не искам, да ми съставят протокол, с който ще се определи класирането", възмущава се Ангелов. Според него по-големият проблем е това, че условията, на които трябва да отговарят участниците в поръчката, често са направени точно по мярката на един от тях. "Повярвайте, с тези предложения това не го променяме", твърди депутатът. Не е съгласен и да отпадне изискването към документацията да се представят удостоверения и дипломи за определено образование. "В мотивите е записано, че дипломите не са вече толкова важни, защото много хора работят не това, което са учили. Аз мога ли да бъда инженер?! Очевидно не. Друго доказателство за това, че си квалифициран и добър копач на тунели, е дипломата. До момента за всеки ключов експерт и ръководител на проекта се показва диплома, с която той доказва квалификацията си. Когато ви трябват правни услуги, вие търсите добър юрист. Той трябва да е завършил право, не може да е завършил друго, ама, видите ли, в годините назад се занимавал с право и се бил квалифицирал."

В същото време той има други идеи, които смята да внесе между двете четения на закона. Едната от тях е свързана с обжалването на резултатите от поръчките. Според Ангелов "за много хора това се превърна в бизнес, те спекулират с него, защото е изключително евтино и достъпно" в същото време се блокира, понякога с години, сключването на договора с победителя и изпълнението му. Един от големите примери е със строежа на софийския завод да боклука. След няколко провалени поръчки най-накрая през април общината избра изпълнител. Процедурата по обжалването продължи половин година и приключи преди десетина дни. Още месец-два и София щеше да изгуби европейското финансиране за него за близо 179 млн. лева.

Народният представител предлага този, който иска да обжалва класирането пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да внася парична гаранция. "В никакъв случай процентът на вноската не трябва да е повече от гаранцията за добро изпълнение т.е. до 3% от стойността на договора. В обявлението на съответната поръчка размерът на гаранцията е определен по преценка на възложителя, нека тази сума да бъде предвидена като парична гаранция, за да обжалваш. Тук няма дискриминация. Някои казват "ако ги нямаш тези пари, когато кандидатстваш"? Ами ако спечелиш, какво ще стане?!" В групата на БСП се чуват и гласове изобщо да се преосмисли ролята на КЗК в обществените поръчки. За да се помогне на по-малките фирми пък, Ангелов предлага да се допускат в конкурсите и компании, които имат неплатен данък в определен размер, например до 200 хил. лв., дори и сметките им да са запорирани. "В тази криза по този начин лишихме от всякаква възможност да изплуват на повърхността множество по-малки фирми. Големите се оправят", твърди той.

Критиките на Ангелов към проекта "Бобева" не са негова лична битка, макар и така да изглежда, а се споделят според него и от други колеги. Не случайно текстовете на Министерския съвет бяха приети на първо гласуване след отлагане и дискусии, а срокът за предложенията между двете четения - максимално удължен. Неофициално депутати социалисти твърдят, че вицепремиерът често предизвиква раздразнение, дори при междуведомствените съгласувания в рамките на правителството заради прекалено директния й подход при общуването. Освен това сблъсъкът между идеите на нейния екип и на част от народните представители не е изолиран случай в комуникацията между кабинета изобщо и БСП.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Новият син папа 1 Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

29 май 2020, 1711 прочитания

Димитър Николов: Нямаме право да отхвърляме частни инвестиционни намерения Димитър Николов: Нямаме право да отхвърляме частни инвестиционни намерения

Кметът на Бургас пред "Капитал"

29 май 2020, 1401 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Лъжата за земята

Народното събрание гласува безсмислен текст, който вреди на всички освен на "Атака". Може да не е последният

Още от Капитал
Борсово V-ъзстановяване

След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

Широко затворени очи

Какво (не) научихме за особеностите на общественото поведение по време на пандемия

20 въпроса: Бистра Андреева - Пешева

Най-новата книга в неин превод е романът "Американа" на Чимаманда Нгози Адачи

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10