Гълъби над София

Завръщането на осъдения за наркотрафик олимпийски шампион хвана държавата неподготвена

Боевски е лаконичен в коментарите си
Боевски е лаконичен в коментарите си    ©  Капитал
Боевски е лаконичен в коментарите си
Боевски е лаконичен в коментарите си    ©  Капитал

Началото на 2012 г., 300 км от Сао Пауло. Затворътза чужденци в малкото градче Итаи. Миролюба Бенатова прави документален филм за задържаните за трафик на наркотици българи в Бразилия. Поводът е случилият се няколко месеца по-рано арест на олимпийския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски, заловен с кокаин на международното летище в Сао Пауло. Пред камерата застава Димитър Алов, арестуван за същото престъпление, но още очакващ присъдата си:  "Ей го тоя, щангиста, където е. Еми и той няма отърване. Той си мисли, че като е някой, ще се отърве, ама няма. Димитър се казвам, ще се прекръстя на Хасан, ако е невинен."

Година и половина по-късно осъденият на девет години и четири месеца затвор Боевски ще се върне като свободен гражданин в България. Димитър може и да не е станал Хасан, но завръщането на Боевски в София очевидно предизвика стрес в българските власти – съдебна и изпълнителна, които вкупом изпаднаха в недоумение. Казусът показа тоталната липса на координация между различните държавни институции, при това по случай, който по всички дефиниции е от обществено значение – и заради тежестта на деянието, и заради личността на Боевски, и заради международния характер на случая.

Тежки куфари

На 24 октомври 2011 г. олимпийският шампион от Сидни 2000 г. е арестуван на летището в Сао Пауло, преди да се качи на самолета. Той пътува с дъщеря си Сара, като официалният мотив е нейното участие в турнир по тенис. Двамата трябва да се качат на полет до Мадрид. След проверка на федералната полиция в куфарите му са открити общо 9.077 кг кокаин (7.2 кг чисто тегло). Версията на Боевски е, че е купил три нови куфара, защото чантата, с която пътували с дъщеря му, се скъсала. През май 2012 г. той получава присъда от девет години и четири месеца.

Съдът приема, че Боевски е използвал спортната кариера на дъщеря си, за да прикрива криминалната си дейност, отхвърля защитната му версия и приема, че в случая не става дума за "муле", а предвид голямото количество наркотик – за човек, който се ползва с доверие на организирана престъпна група. До последно Боевски отрича да има нещо общо с наркотика. Присъдата е потвръдена на горните две инстанции.  Боевски излежаваше наказанието си в затвора в Итаи.

На 14 март тази година в бразилския официален вестник са публикувани 54 идентични заповеди на министъра на правосъдието за експулсиране на граждани от различни държави – Испания, Боливия, Филипините, Южна Африка, Гана, Нигерия, Португалия, Великобритания, Англоа, Колумбия, Холандия, Швейцария. Сред тях има и двама българи – Гълъбин Боевски и Люба Убаканма. Заповедите се издават на основание на закон от 1980 г., който урежда статута на чужденците в Бразилия. Той допуска експулсирането на чужденци, които застрашават националната сигурност, политическия и обществен ред и са осъдени за престъпления, свързани с наркотици. В заповедта обаче ясно е посочено, че изпълнението й е "подчинено на излежаването на присъдата, на която ще е подложен в страната или на освобождаването от съдебната власт." Или казано с други думи – Боевски или трябва да излежи наказанието си, за да бъде експулсиран, или трябва да бъде освободен с акт на съдебната система – или условно предсрочно (остатъкът му става условно осъждане), или помилван.

"Каквото добро е можело да ми се случи, ми се случи", коментира пред bTV Боевски в четвъртък и допълни, че действително е получил "експулсао" преди повече от половин година: "Ако мислите, че аз мога да влияя върху бразилската съдебна система, значи ме смятате за много сериозен човек."  Справка на "Капитал" показа, че Боевски и Убаканма не са първите българи, които са получили заповеди за експулсиране – такива случаи има още от средата на 2012 г. 

Към датата на публикуване на заповедта външен министър беше служебният премиер Марин Райков. Говорителят на служебното правителство Ивет Добромирова коментира: "Никой никога по никакъв повод не е информирал Райков нито в качеството му на външен министър, нито в качеството му на премиер официално или неофициално за каквото и да било свързано с Боевски." От сайта на Министреството на външните работи се вижда, че на 15 март 2013 г. е имало политически консултации между министерствата на външните работи на България и Бразилия. Съобщението за срещата завършва така: "Със задоволство бе отбелязан по-добрият обмен на информация по актуални външнополитически въпроси, както и сериозното увеличение през последните години на стокообмена между България и Бразилия."

Ден след като Боевски се завръща в България, в бразилския официален вестник е публикувано съдебно решение, подписано лично от зам.-председателя на бразилския Върховния съд. С него е отхвърлена поредна жалба на Боевски срещу присъдата.

Да изчезнеш за няколко часа

От реакциите на главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Зинаида Златанова стана ясно, че институциите, които ръководят правосъдната система в България, също нямат абсолютно никаква идея какво точно се е случило. Показателно е, че сутринта след завръщането на Боевски Сотир Цацаров заяви, че вероятно става дума за едностранен акт на бразилските власти, който явно е съобразен с тяхното законодателство и това явно не е помилване: "Става дума за правна фигура, която бразилското право нарича експулс на осъдено лице, т.е. лице, при което има влязла в сила присъда, е осъдено на лишаване от свобода и по преценка на бразилските власти не изтърпява това наказание там, а се изпраща на страната, на която е гражданин – просто казано, се освобождава от затвора."

В четвъртък от Министерството на външните работи коментираха, че са разбрали за освобождаването на Боевски следобеда на 22 октомври, а няколко часа по-късно Боевски е излетял за Европа. В прессъобщението на външното министерство се цитира посланикът в Бразилия Чавдар Николов, който твърди, че не е бил информиран предварително за освобождаването на Боевски. Именно от администрацията на затвора са уведомили посолството на България за освобождаването му. Това станало само няколко часа преди той да излети за София през Париж.

В петък от МВнР смениха тона и казаха, че са извикали Николов да даде лично обяснение и че "освобождаването на г-н Гълъбин Боевски е суверенно решение на бразилските власти, което ние оценяваме по достойнство. Разглеждаме това като израз на хуманно отношение към български граждани".

Встрани от факта, че от половин година съобщението за експулсирането на Боевски е публикувано в официалния вестник, завръщането на Боевски няма как да е изненада за българската държава. За подготвяното му завръщане са знаели поне две институции на национално ниво – външно и вътрешно министерство.

Преди две седмици посолството е издало на Боевски временен документ за самоличност. Според прессъобщението на министерството издаването на документа е "обосновано с необходимостта [на Боевски – бел. ред.] да притежава документ за самоличност с цел назначаване на работа до края на срока за изтърпяването на наказанието." Според Закона за българските лични документи временен паспорт се издава "на български граждани, които пребивават в чужбина и не притежават валидни документи за пътуване или за самоличност - със срок на валидност до 12 месеца, съобразен с необходимото време за завръщане в Република България, след съгласуване с Министерството на вътрешните работи". Гълъбин Боевски е трябвало лично или чрез упълномощено лице да подаде заявление за издаване на временен паспорт в посолството. След това от посолството трябва да препратят заявлението чрез МВнР до вътрешното министерство. От своя страна МВР има три дни да даде становище по искането. Ако процедурата е спазена, това означава, че МВР не само е знаело за издаването на временния паспорт на Боевски от две седмици, но е и дало позитивно становище по него. Пред dnevnik.bg вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира, че ангажиментът на МВР в тази процедура е само да потвърди самоличността на искащия документ.

Говорителят на външното министерство коментира за "Капитал", че МВнР не са били информирани навреме от посолството ни в Бразилия и това е причината да бъде образувана вътрешна проверка по случая, като след приключването й ще има повече информация. Оттам нямат нформация за какъв срок на валидност е бил издаден паспортът на Боевски, защото е станало чрез "системата на МВР".

Боевски? Той не ни интересува

Срещу Боевски няма образувано разследване нито в Софийската градска прокуратура, нито в Националната следствена служба. От Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество коментираха, че при тях няма проверка за имуществото на Боевски, защото не са били сезирани, а законът не им предоставя възможност да се самосезират.

От изказванията на главния прокурор Сотир Цацаров става ясно, че тепърва ще се изяснява статутът на Гълъбин Боевски, като явно в неговия случай не става дума нито за условно предсрочно освобождаване, нито за трансфер на лишен от свобода, който е върнат, за да изтърпи наказанието си в България.

Според Наказателно-процесуалния кодекс искане за признаване в България на присъда на чуждестранен съд се отправя от компетентния орган на другата държава до Министерството на правосъдието, което изпраща него и приложените към присъдата други документи на окръжния съд по местоживеенето на осъдения, в случая - Софийският градски съд. "Това може да стане само ако има действие от страна на бразилската държава, но не и след самоинициатива на българските власти", коментира главен асистент Христо Христев.

Опасни връзки

Фактът, че нито в прокуратурата, нито в следствието има образувано дело срещу Боевски, се разминава силно с едно признание, направено от бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров, който няколко месеца след ареста на Боевски заяви, че наркотикът, открит в олимпийския шампион, е бил предназначен за българския пазар. Изказването му хвана неподготвена прокуратурата, която не разполагаше въобще с подобна информация, и се наложи да подкани официално Флоров да предостави данните, с които разполага – нещо, което очевидно не се е случило.

Неофициално от Специализираната прокуратура коментираха, че името на Боевски е попаднало във връзка с негови контакти в миналото с лица, които са били обект на разследване.

До края на миналата година Гълъбин Боевски беше съдружник във фирмата, която официално се занимава с внос и търговия на хранителни добавки "М-Юнайт" с Милена Боева - съпруга на Матей Боев. В момента Боев е подсъдим в Италия по делото, по което Евелин Банев-Брендо получи 21-годишна присъда за организатор на трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Според италианските разследващи Матей Боев е дясна ръка на Брендо. За разлика от титулувания от бившия вътрешен министър като кокаинов крал Банев Боев отказа съкратена процедура и процесът срещу него продължава.

От два независими източника "Капитал" научи, че отношенията между Боев и Боевски са се обтегнали още преди ареста на олимпийския шампион в Бразилия. През 2012 г. Боевски е изключен като съдружник от фирмата, а малко след това той завежда няколко дела срещу Милена Боева срещу изключването му като съдружник от фирмата.

Източник от МВР, запознат с операция "Кокаинови крале", коментира, че в България не е имало договорка свободата на Боевски да бъде изтъргувана срещу негови показания по делото срещу Брендо. Правосъдният министър Зинаида Златанова в петък допусна, че може би става дума за лична договорка на Боевски: Явно има някаква договорка със съдебните власти, за да влезе в сила декретът за експулсиране и да го освободят. Забележете – не да се прекъсне изпълнението на наказанието, защото то още не е влязло в сила. Той е освободен и експулсиран."

Другата хипотеза, разбира се, е Боевски да е освободен, защото затворите в Бразилия подобно на тези в България са препълнени. Тогава остава отворен въпросът защо само той. И защо, докато делото на Боевски мина на четири инстанции, Димитър (или може би вече Хасан) още не е осъден на първа.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  todor6 avatar :-|
  Бай Тошо

  Отговорът е защото Гълъбин е пръв всред равни.

 • 2
  dimko avatar :-|
  dimko

  Казусът "Боевски" значително се усложнява...
  Освен надомна работа при силна охрана, друго у нас едва ли можем да му осигурим...

 • 3
  plf avatar :-|
  plf

  Явно не на празно и хората в Бразилия се бунтуват. И там като тук се маже и лъже като за последно.

 • 4
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Кокаинчо е направил поредната схема, както ги хвана неподготвени на входа, не се знае колко пъти ги е прекарал на изхода.

 • 5
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  Не бяха ли освободени медицинските сестри по същата схема - уверяването на Кадафи, че ще си излежат присъдата в България, и дотам?
  Май за г-н Боевски се е действало на много високо ниво, и просто в момента се разиграва театро стил "ощипани госпожици" и "развален телефон".

 • 6
  rurik avatar :-P
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT

  Нищо ново, освен че най-после са се спряли на Англоа като име за новата конфедерация между Англия и Ангола.

  #капиталназначетередактор

 • 7
  krasim1r avatar :-|
  Красимир

  [quote#1:"Бай Тошо"]Отговорът е защото Гълъбин е пръв всред равни. [/quote]
  Според мен, правилният отговор е, че Боевски си е изпял своите наркодружки и като част от сделката са го пуснали. Сега е интересното е дали ще изчезне много бързо, или ще го изчезнат много бързо. Радостното е, че и при двата варианта ние ще се чувстваме малко по-добре с един наркотрафикант по-малко.

 • 8
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Три страници боза, която се опитва да вмени някому вина за това, че Боевски е пуснат от затвора, а видиш ли БГ властите не знаели какъв му е статута. Ако ви е по-лесно да си го представите, приемете че Боевски е избягал от затвора, само дето на никого не му пука, че да тръгне да го гони. Единственият смислен въпрос, който за съжаление безсмисената статия НЕ поставя е: ''Какво ще се прави от тук насетне с Боевски? Защото според наказателния кодекс на Република България той отговаря за престъпления, извършени в чужбина. В чужбина са го осъдили за престъпление, но са го изхвърлили от системата си. В българия ще го съдят ли за извършеното престъпление, или ще приемат чуждата присъда и просто ще я приведат в изпълнение, демек ще натикат Боевски в панделата?

 • 9
  alexgg avatar :-|
  Minddestruction

  До коментар [#5] от "rainbou1":
  Кадаифа не сам беше официално уверяван за доизлежаването на присъдите (а присъдите си имаха достатъчно съществени основания вън от СПИН-а).
  Неофициално съгласието беше подплатено с няколко стотин милиона долара (доколкото знам близо 600 милиона долара). Т.е всеки български данъкоплатец се е бръкнал в джоба за поне 200 долара (едва ли реалните данъкоплатци са повече от 3мил).

  Та и сега май вече сме се бръкнали "на полза роду", в името на българския шампион и пр. патриотични мотиви.

 • 10
  kolevbg avatar :-|
  Боби Колев

  Не познавам Боевски, не му знам спатиите и не мога да го съдя.
  Може и да е виновен, може и да не е.

  Мога да съдя смотаните ни държавници - за пореден път - за това, че не могат и не искат да правят нещата правилно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход