Депутати опитват да спрат паралелния износ на лекарства

Ограничителни текстове в законопроект нарушават европейския принцип за свободното движение на стоки

Нигяр Джафер (ДПС), която председателства парламентарната здравна комисия, е един от двамата автори на ограничителните поправки в Закона за лекарствата
Нигяр Джафер (ДПС), която председателства парламентарната здравна комисия, е един от двамата автори на ограничителните поправки в Закона за лекарствата
Нигяр Джафер (ДПС), която председателства парламентарната здравна комисия, е един от двамата автори на ограничителните поправки в Закона за лекарствата    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Нигяр Джафер (ДПС), която председателства парламентарната здравна комисия, е един от двамата автори на ограничителните поправки в Закона за лекарствата    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако текстовете бъдат приети, България може да предизвика поредна наказателна процедура от Брюксел.

Чрез законови промени управляващите искат да забранят годишен бизнес за минимум 85 млн. лв. Става въпрос за паралелния износ на лекарства. Нишата се отвори, след като България въведе със закон едни от най-ниските цени на медикаменти с рецепта и така търговците на едро започнаха реекспорт на количества към западноевропейски пазари, където продуктите са по-скъпи.

Ограничителните норми са предложени от двама депутати от управляващото мнозинство – д-р Емил Райнов (БСП), който е заместник-председател на здравната комисия, и д-р Нигяр Джафер (ДПС), която председателства парламентарната здравна комисия, и вече са гласувани на първо четене. С тях България на практика няма да може да бъде част от насърчаваната от Европейската комисия паралелна търговия, а ще я забрани, предупреждават от европейските асоциации на търговците на едро с медикаменти. През тази седмица те заедно с представители на ЕК пристигат в България, за да предупредят за очакваното нарушение на правилата за свободно движение на стоки.

Ако текстовете бъдат приети, България може да предизвика поредна наказателна процедура от Брюксел.

Какъв е този бизнес

Според данни на IMS годишният паралелен износ на медикаменти от България официално е на стойност 85 млн. лв. Неофициално обаче се смята, че тази сума е поне три пъти по-голяма. Няма информация точно кои търговци на едро осъществяват износа и при кои лекарства той е най-разпространен. Освен от дистрибуторите на едро част от търговците изкупуват и единични опаковки от аптеките. Заради това има и сигнали, че определени скъпи медикаменти липсват.

"Единствените сигнали за дефицит засега обаче не са от пациенти, които не са намерили своята терапия, а от аптеки, които инсценират дефицит, за да могат да продадат определен брой опаковки на паралелен търговец", коментира Димитър Димитров, председател на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ).

Самите производители на лекарства нямат основания да харесват и насърчават параления износ, но нямат и механизми, с които да го спрат. Няколкото опита на фармацевтични компании да не продават на фирми, които се занимават с паралелна търговия, завършиха с милиардни глоби от Европейската комисия за опити да се спре свободният пазар. Доставката на по-евтини партиди на практика компрометира цената на производителя в западноевропейските страни, където са основните му пазари, и поставя въпроса защо в България се продава много по-евтино, а на голям пазар като Германия - по-скъпо. Така производителите са принудени да намаляват цените във всички европейски държави. Тази тенденция, т.е. паралелният износ, се насърчава от европейското законодателство, защото в резултат всички граждани и здравни каси ще разполагат с повече и по-евтини лекарства. От друга страна, печалбата от паралелна търговия практически е за самите търговци и не отива за нови научни разработки.

Паралелната търговия обаче е разрешена - договорът за функциониране на ЕС забранява количествени ограничения на износа между държавите членки, както и всички мерки с еквивалентен ефект. Единственото изключение е само ако става дума за закрила на здравето и живота на хората при ясна и точна аргументация.

Предложените български ограничения

Законопроектът предвижда за всеки конкретен случай на паралелен износ да бъде уведомявана Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). В документите по уведомлението се изискват документи за името на самия медикамент, дозите, държавата, в която е планирано да се извърши експорт, наименованието, дозата и количеството на лекарствената форма в съответната страна членка, името на фармацевтичната компания производител и номерата на разрешение за употреба на лекарството в България и страната, в която се изнася, и предложение за листовка за пациента на съответния език. Освен това към уведомлението се прилага декларация за уведомяване на фармацевтичната компания производител за намерението за експорт, декларация, че листовката за пациента е идентична в държавата членка, и доказателства, че ако има разлики между двете лекарства, които се използват в двете държави, те не се отразяват на качеството на продукта. Последното изисква клинични изпитвания, които са изключително скъпи. Но дори и да не се стигне дотам, всеки от останалите текстове на практика забранява паралелния износ.

След като хипотетично представи тези документи, търговецът трябва да започне да чака ИАЛ да провери дали на пазара има необходимите количества от лекарството и може да забрани експорта в името на здравето на населението.

"Търговците на едро с лекарства правят всичко възможно българският пациент да има достъп до необходимата терапия и подкрепяме всички мерки в тази посока. Тези текстове обаче няма да дадат резултат, те просто ще забранят паралелния експорт и ще нарушат правото на свободно движение на стоки. Самият текст буди съмнение за протекции на определени кръгове и фирми. Няма точни механизми, по които ИАЛ да прецени дали лекарствата са достатъчно или не, и съответно още отсега има съмнения на какъв принцип ще се разреши или забрани дейността на паралелния износител", коментира Димитър Димитров.

"В държавите с най-ниски цени има механизми за наблюдение на паралелния експорт, за да не се получат липси на животоспасяваща терапия. Каквито и да са те обаче, те трябва да са прозрачни и да не утежняват бизнеса", отбелязва Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, които произвеждат оргинални лекарства. В повечето случаи обект на паралелна търговия са именно тези медикаменти, тъй като тяхната цена е много по-висока от генеричните.

Според Денев износът може да създаде проблем на пазара, тъй като част от паралелните търговци изкупуват количества от аптеките. Възможно е и да има измами с тези лекарства - например някои вече да са платени на аптеката веднъж от касата и втори път от търговеца износител, смята той.

За да получи информация обаче, ИАЛ трябва да събира данни от всички търговци на едро, производители, аптеки, болници и пациенти за наличните количества, по някакъв начин да се убеди, че е вярна, да съпоставя продадените количества за последните месеци с наличните и заявените за износ и по някакъв начин да определи дали медикаментът е в ограничени количества или не – процедура, която още от проектозакона изглежда неясна и непрозрачна.

 

Европейска практика

През тази година имаше три случая на опити за спиране на паралелната търговия.

Гърция въведе временна мярка за ограничаване на износа на медикаменти заради недостиг на лекарства на пазара й с обещанието да я преустанови, след като пазарът се стабилизира.  

През май тази година естонското правителство уведоми ЕК, че ще въведе уведомление до държавната Агенция за лекарства за всички, които желаят да изнасят лекарствени продукти към друга страна членка, а от своя страна лекарствената агенция ще има правомощия да забрани износа с цел защита здравето на гражданите.

Европейската комисия дава своето детайлно становище, че въвеждането на такъв режим представлява поставяне на препятствие пред свободното движение на стоки във вътрешнообщностния пазар, и Естония замразява прилагането на режима.

Междувременно ЕК образува производство за непропорционални пречки пред вътреобщностната търговия срещу Словакия заради въвеждането на уведомителна система в случаите на предстоящ износ на лекарствени продукти в рамките на общността.

 

Ограничение на конкуренцията и при аптеките

Парламентът вече одобри на първо четене връщането на една антиконкурентна практика от времето на тройната коалиция. Става въпрос за това аптеки да издават съгласие техен конкурент да започне бизнес. Тя беше премахната от закона от миналия парламент, но сега отново се връща. Става въпрос за Висшия съвет по фармация и експертния съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата, в които преобладаваща част от гласовете са на представители на Българския фармацевтичен съюз. Това е съсловната организация на фармацевтите, която обединява предимно собственици на по една аптека. Съюзът не само ще се произнася дали е съгласен за отварянето на нова аптека, но и ще има правото да чертае карта на аптеките и да забранява отварянето на нови обекти, ако й се струва, че има достатъчно.

"Ако този текст се приеме, сегашният срок за отваряне на нова аптека от 20 дни ще се увеличи в най-добрия случай на два месеца, вероятно това е обещаното облекчаване на административната тежест за бизнеса. Не искам да коментирам изобщо казуса, в който съсловната организация намира аргументи да не позволи отварянето на нов обект. Точно този текст беше премахнат именно защото нарушавата правото на конкуренция. В здравната сфера няма случаи в законодателството, в които например лекар или зъболекар да забрани на друг лекар да отвори нова клиника или нов кабинет и да оценява пряко документите му, не разбираме защо тази регулация трябва да присъства във фармацията", коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Според асоциацията последната дума дали обектът отговаря на изискванията трябва да имат не конкурентите, а държавният орган, който регистрира и контролира аптеките – Изпълнителната агенция по лекарствата.
23 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  the_core avatar :-(
  The Core
  • - 2
  • + 27

  Поредната "лайняна мина" от БСП и ДПС по пътя към Европа..
  Все към Босфора ни дърпат..
  Сега вече и към Масква.. :-(

  Нередност?
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 1
  • + 14

  " Освен от дистрибуторите на едро част от търговците изкупуват и единични опаковки от аптеките. "

  >>> Това "пазарно изкривяване" трябва спешно да се изправи, като всяка аптека ще е длъжна да вземе на щат по един милиционер, който да следи за отклонения

  ******

  "Парламентът вече одобри на първо четене връщането на една антиконкурентна практика от времето на тройната коалиция. Става въпрос за това аптеки да издават съгласие техен конкурент да започне бизнес. съсловната организация на фармацевтите, която обединява предимно собственици на по една аптека не само ще се произнася дали е съгласен за отварянето на нова аптека, но и ще има правото да чертае карта на аптеките и да забранява отварянето на нови обекти, ако й се струва, че има достатъчно.

  >>> Пак намериха изкривен пазар за изправяне. Много труд ще падне, много...Освен ако не ги шкартоваме до пролетта, да им сложим край на мъките...

  Нередност?
 • 3
  svetomir avatar :-(
  Svet
  • - 1
  • + 3

  Глупостите на управляващите край нямат :(

  Лошо за нас - живущите в тази жалка държавица.

  Нередност?
 • 4
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • - 3
  • + 3

  [quote#3:"Svet"]Глупостите на управляващите край нямат[/quote]

  На кои управляващи?Паралелният износ лежи изцяло върху глупости на отделни държави в ЕС и на ЕС като цяло.
  Какво е това свободно движение на стока,закупена от Франция да се продава за 1000 лева в България и паралелно изнесена отново във Франция за да се продава за 3000 лева?

  Нередност?
 • 5
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • + 5

  Аз мога да говоря за Либра Фарма само.От известно време част от продуктите на този дестрибутор не могат да се заявяват по Интернет.Трябва да се звъни на дилър.Причината-препаратът е обект на паралелен износ.Саридон,Дуодарт,Микардис,Мидокалм и много други са на такъв режим.
  Ако проблемът се изследва по-сериозно,нищо чудно да се окаже че този бизнес процъвтява там,където Партията и Правителството определят цените на лекарствата,където здравно-осигурителните модели са от тоталитарен тип и т. н.

  Нередност?
 • 6
  svetomir avatar :-|
  Svet
  • + 1

  До коментар [#4] от "vjacho":

  Ограниченията и лицензионните режими в 99% от случаите не водят до нищо добро.
  Убеден съм, че има други лостове за наказване на порочни практики, но не и монополизиране на износът на лекарства - това е абсурдно твърдение и няма как да се допусне.

  Нередност?
 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 4
  • + 1

  Както и да е, не трябва спекуланти да печелят от лекарствата, аман от капитализъм....
  И въобще колкото по малко "търговци" в снабдяването с лекарства толкова по добре....
  Най-добре ще еда се въведе системата на САЩ за лекарствата частично или изцяло плащани от здравната каса..... дават се под брой по рецепта от предписалия ги лекар или съответното лечебно заведение и то за конкретен болен..... ще се спестят маса обществени парета....
  Както и да е, мерките на правителствотот в областта на лекарствата, почнаха да дават резултат, цените в аптеките почнаха да падат осезателно.....

  Нередност?
 • 8
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • + 1

  [quote#6:"Svet"]Ограниченията и лицензионните режими в 99% от случаите не водят до нищо добро.
  Убеден съм, че има други лостове за наказване на порочни практики, но не и монополизиране на износът на лекарства - това е абсурдно твърдение и няма как да се допусне.[/quote]

  Абсолютно съм съгласен.И затова смятам че ограниченията и грубата намеса на държавата са я докарали работата до тука и са създали условията за това явление "паралелен износ".Това си е чиста проба "на краставичар краставици да продаваш".А дейността,тя и сега е монополизирана,ако не се лъжа.Пак месеци наред се вадят някакви лицензи,главно доктори се занимават с това,доколкото ми е известно.Впрочем,нещо ми светна,тука се говори за гросисти/дестрибутори на едро!!!/,не бях чул за тях.Да не би да са влезнали в играта и те?И поръчката да е дошла от предишните играчи?Предстои да се разбере.Не съм подготвен да коментирам в подробности това безсрамие.

  Нередност?
 • 9
  ugi avatar :-|
  ugi
  • - 3

  До коментар [#7] от "boby1945":

  Че какви мерки е взело правителството по отношение на лекарствата? На кои лекарства са паднали цените - търговска марка и цена преди и след идването на това правителство, мярка, заради която е паднала цената на съответното лекарство? Без тези неща просто хвърляш фишеци във въздуха. А колко си неподготвен по темата личи от първото ти изречението, в което се изказваш против паралелния внос/ износ, защото прекият резултат от него е по-ниски цени на съответния пазар, където се осъществява паралелния внос.
  Работя в тази сфера и там промени няма, тези са първите, които имат някакъв практически смисъл.

  Нередност?
 • 10
  ugi avatar :-|
  ugi
  • - 3

  До коментар [#8] от "vjacho":

  Моля те недей го коментира. От изказването ти личи пълно непознаване на материята и организацията на лекарственото снабдяване/ дистрибуция, че по-добре само да четеш и изобщо да не пишеш нищо.

  Нередност?
Нов коментар