Конституционният съд ще трябва пак да се произнесе за Делян Пеевски

Росен Плевнелиев сезира магистратите за решението на парламента, с което беше отменен изборът му за шеф на ДАНС

"Не изпълнявам ничия поръчка", каза президентът, попитан дали ще препрати искането на Реформаторския блок до Конституционния съд за Пеевски
"Не изпълнявам ничия поръчка", каза президентът, попитан дали ще препрати искането на Реформаторския блок до Конституционния съд за Пеевски    ©  Надежда Чипева
"Не изпълнявам ничия поръчка", каза президентът, попитан дали ще препрати искането на Реформаторския блок до Конституционния съд за Пеевски
"Не изпълнявам ничия поръчка", каза президентът, попитан дали ще препрати искането на Реформаторския блок до Конституционния съд за Пеевски    ©  Надежда Чипева

С две искания се обърна президентът Росен Плевнелиев към Конституционния съд в понеделник. Едното е конкретно - да бъде обявено за противоконституционно решението от 19 юни, с което Народното събрание отмени избора на Делян Пеевски като председател на ДАНС от 14 юни. Другото е искане за задължително тълкувателно произнасяне от кой момент народен представител, избран за определена длъжност от парламента и е встъпил в нея като е положил клетва, престава да е депутат.

Плевнелиев застъпва тезата, че след като "конституцията и законите на страната въвеждат мандатност за публични органи (както е в случая с председател на ДАНС бел.ред.),...мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка". В решението от 19 юни парламентът не се позовава на нито едно от основанията в конституцията и в закона за агенцията. Според държавния глава това нарушава параграф 5 от преамбюла на основния закон, както и чл. 4 ал.1 и чл.8.

От мотивите на президента се разбира, че той смята, че Пеевски е с прекратени пълномощия като депутат, след като е подписал клетвения лист като председател на ДАНС. Подробности вижте в прикачения файл.

Конституционният съд вече се опита да реши казуса, сезиран от депутати от ГЕРБ. Те обаче питаха за несъвместимост на заемите позиции - депутат и председател на ДАНС. На осми октомври съдиите не успяха да вземат решение, защото се разделиха по равно - шестима от тях смятат, че несъвместимостта му е отпаднала, след като парламентът е отменил решението за избор, а останалите - не. Пеевски запази пълномощията си като народен представител, но продължава да не идва в парламента.

На 11 октомври Реформаторският блок, който не е представен в Народното събрание и не може да сезира директно Конституционния съд, се обърна към президента Росен Плевнелиев с искане той да го направи заради решението от 19 юни 2013 г.  След като държавният глава се обърна към съда, оттам коментираха :

"това искане дава шанс не само конкретният случай да бъде решен в съответствие с конституцията, но и за решителна стъпка в посока на налагането на правилата и по отношение на властимащите". Според тях "казусът се превърна в символ и на задкулисното управление, което гражданите на България нарекоха фасадна демокрация и управление на мафията". Реформаторският блок смята, че с първоначалното си решение КС не отговори на ключовите въпроси по казуса, а искането на президента е насочено именно към тях. Писмото на блока до президента вижте в допълнителния файл.

Прикачен файл

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


51 коментара
 • 1
  kalinorela avatar :-|
  kalinorela
  • -118
  • +19

  И какво от това? Нима КС ще реши нещо друго? Той и сега нищо не реши, припомням, че единодушно решение не се взе. Това са димки от страна на президента, нищо не прави. В същото време, мисля, си, има доста по-важни неща за спешно разрешаване, като например повишаване доходите на хората, оправяне на бакиите с кредитите от банки, криминализираНе на поведението на мутрите с бързи кредити , спиране на източването на ДДС, на контрабандата и още мноого други, мнооого. Къде са ви решенията по тези сложни и важни истински за народа казуси, г-н президент?

 • 2
  plf avatar :-|
  plf

  Интересна стана тя. Днес е наистина един доста напрегнат ден за БК/СП и компания. Да видим как ще продължи сезона.

  Аз лично залагам на загуба на свинската чета и отстрелване на някой по-едри екземпляри през зимния ловен сезон на закрито.

 • 3
  zarco avatar :-|
  zarco

  До коментар [#1] от "kalinorela":

  Президентът няма правомощия да се занимава с нито едно от тези неща, които сте изброили.

 • 4
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  До коментар [#1] от "kalinorela":


  [quote#1:"kalinorela"]повишаване доходите на хората, оправяне на бакиите с кредитите от банки, криминализираНе на поведението на мутрите с бързи кредити , спиране на източването на ДДС, на контрабандата и още мноого други, мнооого[/quote]
  са все в правомощието на т.н. изпълнителна власт (правителството) и на т.н. съдебна власт. Какво общо има президентската институция с тези проблеми? Това са проблеми, за чието решаване е отговорно правителството, главно.

  [quote#1:"kalinorela"]Нима КС ще реши нещо друго? [/quote]
  На осми октомври съдиите не успяха да вземат решение, защото се разделихя по равно - шестима от тях смятат, че несъвместимостта му е отпаднала, след като парламентът е отменил решението за избор, а останалите - не. Сиреч миналият път КС не е решил нищо, и следователно сега не може да не реши друго, освен, ако пак реши да не вземе решение :):):)

 • 5
  plf avatar :-|
  plf

  До коментар [#1] от "kalinorela":

  А криминализиране на спецовете по АЕЦ и други родни свръх загуби не предлагаш ли? Щото аз лековиждам и желание за клатене на борда от 3-ката. КОето при сваляне ще намали доста кредината задлъжнялост на "успелите".

 • 6
  motochristo avatar :-P
  motochristo

  До коментар [#3] от "zarco":

  Какво единомислие :):)

 • 7
  vasco avatar :-|
  vasco


  До коментар [#3] от "zarco":

  Абе, мани! На форумните щурмоваци са им раздали едни опорни точки в централата и настървено ги копи-пействат по всички форуми.

 • 8
  lili_markova avatar :-P
  lili_markova

  Интересен ход, но не отговаря на въпроса "Кой назначи.."

 • 9
  zarco avatar :-|
  zarco

  До коментар [#6] от "motochristo":


  До коментар [#7] от "vasco":

  +++

  Но трябва винаги да се напомня на троловете липсата на смисъл в коментарите им, с надеждата, че може да ги хване срам по някое време. А може и да започнат и собствени мнения да дават тогава :)

 • 10
  chaosfire avatar :-P
  chaosfire

  Всеки прът в спиците на червената леш е благословия за България :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход