Що е то олигархия според студентите окупатори

За какво си говориха студентите в първите часове на окупацията в Нов български университет

Студенти от НБУ подкрепиха окупацията на СУ като окупираха аулата на Нов Български Университет за няколко часа
Студенти от НБУ подкрепиха окупацията на СУ като окупираха аулата на Нов Български Университет за няколко часа    ©  Георги Кожухаров
Студенти от НБУ подкрепиха окупацията на СУ като окупираха аулата на Нов Български Университет за няколко часа
Студенти от НБУ подкрепиха окупацията на СУ като окупираха аулата на Нов Български Университет за няколко часа    ©  Георги Кожухаров

Какво е олигархия и как задушава пазара. В първите часове на окупацията в Нов Български университет, това беше темата, която вълнуваше студентите, събрали се в аулата на частния ВУЗ. 

Малко по-рано те прочетоха декларация в подкрепа на протестиращите си колеги от Софийския университет на стълбите пред централния вход на университета. Там се събират и подписи за инициативата. После прекъснаха лекцията на преподавателя по гражданско право проф. Владимир Петров, за да окупират аулата. Той се стъписа от нахлулите заедно със студентите камери на телевизиите, които веднага се насочиха към него, за да проследят реакцията му. Проф. Петров заяви, че принципно подкрепя студентите, защото няма как морално да не е с тях, но е в университета, за да преподава. После се оттегли. Голяма част от студентите му обаче останаха в залата. 

"В момента пишем история", заяви от трибуната Николай Антов, един от най-активните студенти в НБУ, който беше наметнал българското знаме на гърба си. "Надявам се след време да остане като студентската революция, която доведе до промени". Той поде разговора за олигархията с думите, че за повече от сто дни граждански протести той не е чул ясно да се назовават имената им. И подкани колегите си всеки да даде собственото си определение за това какво е олигарх.

Младеж, който се представи като Калоян, заяви, че олигархът притежава бизнес, но чрез него "смуче от парите на данъкоплатците. "Олигархът не може да оцелее при равни пазарни условия, защото той разчита на политическите връзки, за да функционира бизнеса му. Първоначалният му капитал е събран от организирана престъпност". 

Друг добави, че държавата и политиците при желание могат да се разправят с олигарсите бързо и ефективно, но нямат интерес да го правят, защото използват олигарсите за своите цели. Трети даде пример как изпълнителната власт се е справяла с олигарси, изпаднали в немилост. Четвърти отбеляза как определени закони се преправят в услуга на олигарсите. "Законът Lafka", обади се в подкрепа на това твърдение един младеж. А друг заяви, че проблемът не е в законите, а в липсата на контрол, която извращава практиките в бизнеса. 

Докато течеше разговора на видео стената в аулата студентите прожектираха схеми на собствеността на свързаните с Корпоративна търговска банка медии и фирми. Студентите разпознаха "КТБ и ТИМ" като "Най-мощните структури, дърпащи конците в държавата". И един от тях предложи те да бъдат санкционирани от тях като граждани, като се бойкотират продуктите им. 

"Аз започнах оттам, че убедих моите баби да не си купуват Пеевските медии. И двете го правеха – защото са евтини и имат кръстословоци. Но още през лятото им обясних, че няма смисъл аз да протестирам, а те да им пълнят джоба", обясни Николай. И добави, че е много е важно гражаданите да показват на олигарсите, че не се страхуват нито от тях, нито от пропагандата им. "Не се страхувайте от Бареков", извика той и разсмя състудентите си.

От другия край на залата обаче се чу: "Аз пък се страхувам от него. След последния разговор с баба ми, която казва, че той казвал хубави неща."

"Не се страхувай от Бареков, а от баба си", отвърна Николай.

"Аз няма да я пусна да припари да гласува за него", добави през смях другото момче. 

Разговорът им беше прекъснат от две преподавателки, дошли да изразят подкрепата си. "Ще се учудите колко много преподаватели са с вас. Няма власт, която да е удържала на студентите, които се борят за бъдещето си. Никой няма право да ви го вземе", обърна се към студентите Мария Стамболийска от департамента по англицистика. И после съвсем сериозно добави: "И като филолог да ви кажа: махнете деепричастията от декларацията и я съкратете". 

Студентите реагираха с аплодисменти. 

"Аз съм студент по право и ме интересува причинно-следствента връзка – правим какво и искаме да постигнем какво?", опита се да насочи дискусията в друга посока едно момче от задните редове. Подкрепи го негов колега, седящ близо до него: "Да, като свалим правителството, планът какъв е?"

Студентите в отговор бяха трезви, че не могат да разчистят държавата от мафията за месец или за година . За тях обаче е важно да демонстрират, че поведението на управляващата коалиция няма да се толерира повече. И всяка власт оттук насетне трябва да се съобразява с мнението на гражданите. 

Чуха се идеи как може да се окуражат хората в по-малките градове да участват и как студентите да направят огромна ефективна стачка, която да блокира държавата. Защото както сполучливо казва един от плакатите върху сградата на Софийския университет: "България е в ремонт. Извинете за неудобството."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


53 коментара
 • 1
  interrobang avatar :-|
  Питанка
  • -27
  • +118

  Бабите и дядовците са по-опасни от Пеевски, Бареков и подобните им, защото им дават властта, а чрез нея, възможността да потискат разума.

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  Браво сега ще мога да отбележа на този лист кои преподаватели в НБУ се заяждаха със студентите по брутален начин,естествено по поръчка на олигарски.Напр. преподавателя по Риск мениджмънта да се оплаче на арменския поп.

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Ако изказванията приписани на студентите в тази статия, са верни (не са дописани, манипулирани, измислени, редактирани неумело и т.н.) просто тези момченца и момиченца въобще не стават за студенти ...
  Нямат общо образование по политика, най-малко....
  Кой е виновен за това, не знам, но ще е вредно за обществото тези неучки един ден да получат и учени титли и да претендират за елит....

 • 4
  mima2 avatar :-|
  Горгона Медуза

  Браво на студентите! Подкрепям ги неотлъчно, но трябва да знаят кои са наистина вредните в тази държава. В момента това са КТБ, Бареков, Пеевски и техните медии и най-лошото им е, че си финансират прищевките с нашите пари.

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "Питанка":

  тази седерастка мантра от изборите 1990 година не е вярна, най малкото че днес 2013 90% от
  [quote#1:"Питанка"]Бабите и дядовците [/quote] от далечната 1990 са в място злачно, място покойно, а въпреки това седерстията беше изметена начисто от политическата сцена...
  заначи не

  [quote#1:"Питанка"]Бабите и дядовците са по-опасни от Пеевски, Бареков [/quote] а неумението на противниците на

  [quote#1:"Питанка"] Пеевски, Бареков и подобните им[/quote]
  са виновни.....

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "Горгона Медуза":

  В момента са виновни неумелите некадърници, нефелки, неудачници изметени от яслата на властта... които ровят и в случая....

 • 9
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  CSM си затвори форума, щот досадниците обсъждали научнопопулярното съдържание повече като популярно, отколкото като научно...
  нее зле и капитал тъй да направи... тук бъка от пенсионеро-милицюйнер-комунисти, дето оливат пейзажа с дирижиран партийно-мафиотски повръщок... :)

 • 10
  socialen avatar :-|
  socialen

  Лапешка работа -

  "В момента пишем история", заяви от трибуната Николай Антов ..."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход