Окупацията върви като мексиканска вълна

В протестната акция се присъединяват студенти от все повече висши училища

Студенти от УНСС се включиха към окупацията на СУ и окупираха зала в УНСС в знак на протест и с искане за оставка на правителството на Орешарски
Студенти от УНСС се включиха към окупацията на СУ и окупираха зала в УНСС в знак на протест и с искане за оставка на правителството на Орешарски    ©  Георги Кожухаров
Студенти от УНСС се включиха към окупацията на СУ и окупираха зала в УНСС в знак на протест и с искане за оставка на правителството на Орешарски
Студенти от УНСС се включиха към окупацията на СУ и окупираха зала в УНСС в знак на протест и с искане за оставка на правителството на Орешарски    ©  Георги Кожухаров
"Часът удари, нека излезем срещу злото", призоваха от Богословския факултет.

След като в понеделник обхванаха НАТФИЗ, Нов български университет и Великотърновския университет, а Пловдивският и Техническият университет също изразиха подкрепата си, антиправителствените студентски окупации продължиха да се разпространяват и във вторник, обхващайки Русенския университет и Богословския факултет на СУ, както и УНСС. Протестиращите студенти получиха подкрепа и от българи, следващи в чужбина.

Ректоратът остана блокиран на седмия ден от началото на акцията в Софийския университет, след като студентите отказаха да вземат предвид изразената ден по-рано позиция на ръководството на СУ, което се обяви против тази форма на протест. Пред БНР във вторник пък ректорът на университета проф. Иван Илчев заяви, че търпят финансови загуби от окупацията.

Солидарни в УНСС

Студентите в икономическия университет окупираха зала 4026, когато в нея трябваше да започне лекция на депутата от БСП Румен Гечев, зам.-председател на комисията по икономическа политика и бивш министър на икономиката в правителството на Жан Виденов. Час преди това стотина души се събраха пред централния вход на УНСС с плакати "Това правителството не бе изборът на младите и интелигентните хора в България", "Толкова ли нямате един експерт по оставки" и т.н. Студентът Богомил Атанасов прочете декларация, с която се присъединяват към колегите си от СУ. В нея те казват, че младите хора трябва да бъдат най-ревностният коректив на политическата система, а прагът на търпимост към безпринципното поведение на лицата, упражняващи държавната власт, отдавна е прекрачен.

Студентите изразяват "омерзение" от събитията в последните месеци и посочват, че настоящият кабинет с премиер Пламен Орешарски и 42-ото Народно събрание са напълно дискредитирани. Те искат разпускане на НС и насрочване на предсрочни парламентарни избори и подчертават, че са партийно и политически необвързани.

Подкрепа от София, страната и чужбина

Студентите от Русе също заявяват своята "безусловна и категорична" подкрепа за действията на колегите им от Софийския университет и "казват своето твърдо "Не!" на управлението на  Орешарски. "Нека заедно прекратим системното нарушаване на конституционния ред в страната, както и да противодействаме активно на картелно-партократския хаос!", се казва в декларацията на студентите от Русе.

Преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет на СУ също подкрепиха с декларация протестиращите, но посочват, че окупацията далеч не е достатъчна. Затова апелират за протест "очи в очи" (на улиците и площадите) срещу това, което олицетворява в днешно време злото – Министерския съвет, Народното събрание, Конституционния съд и всички държавни институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността.

Група български студенти в Берлин пък окупира за кратко най-голямата аула в главната сграда на Хумболтовия университет - Auditorium Maximum. "Искахме да покажем солидарност към нашите приятели и познати, които в момента водят истинската битка на точното място, дежурейки из стаите на българските ВУЗ-ове", пише един от участниците. Демонстрация в подкрепа на българските си колеги направиха и студенти в Маастрихт, Холандия.

 

От другата страна на барикадата

Междувременно студенти от младежкото обединение към БСП пристигнаха в парламента във вторник, за да подкрепят партията и да заклеймят окупацията в Ректората. По думите на зам.-председателя на организацията Вероника Делибалтова случващото се в момента е "истерия", която не изкарва на дневен ред истинските проблеми на образованието - конкурентоспособността на образованието и неговата модернизация. Тя се оплака, че й предстои държавен изпит, а окупаторите "грубо са сложили вериги" на Ректората и й пречат да се подготви.

Възмущение от протестиращите, които са поставили пиано пред паметника на Цар Освободител, изказаха и левите депутати Кирил Добрев и Страхил Ангелов.  Добрев припомни, че паметникът бе ремонтиран наскоро с пари на руски бизнесмен.  Ангелов пък посочи, че е готов сам да премести пианото. Министърът на културата Стоянович отвърна, че е отнесъл въпроса до кмета Фандъкова, но тя му отговорила, че поставените плакати и пианото не са в разрез със Закона за културното наследство.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  interrobang avatar :-|
  Питанка

  "Часът удари, нека излезем срещу злото", призоваха от Богословския факултет.

 • 3
  pruch avatar :-P
  pruch

  Съпротивлението на матр'яла срещу комунистичеки простотии е отслабнало до +безкрайност ,което изисквз и нашата намеса ,добавиха от ТУ София.

 • 4
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals

  Алоу! Искам бройката на студентите, включили се в "окупациите"! Че нещо ми се върти числото 54. За всички вузове, за цялата страна!
  Ако някой изнесе ДОСТОВЕРНИ И ПРОВЕРИМИ данни, благодаря!
  Но май само полицията ще да има такива!

 • 5
  val71 avatar :-|
  val71

  Господин Орешарски, подавайте оставка веднага. Това е единствения начин да си върнете уважението на студентите и хората в България. Като спрете да бъдете премиер ще станете пак преподавател? Как ще влезете да четете лекции господине, как ще погледнете студентите в очите? Как ще ходите по улицата? Сложете точка на собствения си срам в момента. Достатъчно интелигентен сте и знаете, че на всички ни е ясно, че не вие управлявате България, че не просто не управлявате, а сте принуден да изпълнявате гнусните поръчки на група олигарси и платените им политици и слуги на високи държавни постове. Каква е цената на вашето достойнство, защото безспорно докато стоите на този пост, то е потъпкано, а след всеки следващ ден се превръща в безвъзвратно потъпкано.

 • 6
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Другарю Изтривалски чупката на село да пасеш патките не ставаш за български МП!

 • 7
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Добревчето днеска се изказал от НС , че " протестиращите праскали карти пред НС"
  Не Добрев праскат БеСеПаКа, сестр.ти и хармоника , наричай нещата с истинските им имена!

 • 8
  elviejo avatar :-|
  elviejo

  Както протестите от Юни до сега, така и студентските окупации сега са инспирирани и финансирани отвън и служат на враговете на България. Тези млади момичета и момчета не могат да разберат, че ги използват срещу собствения им народ, нещо повече - срещу самите тях. Те, както и всички протестиращи, режат клона, на който седят. Целта на протестите и окупациите е да свалят правителството, да създадат хаос и да бъде унищожена България. Със същата цел е умишленото заливане на България с "бежанския" поток от целия арабски свят, над 50% джихадисти и престъпници, търсени от закона. Това скоро ще го усетят и самите протестиращи и окупиращи, като започнат да ги изнасилват и да им режат главите. Нужни са не протести и окупация, а консолидация на всички българи, без значение на пол, възраст, религия, етнос и партия, за да се решат неотложните проблеми, а след това да бистрим политиката, иначе загиваме!

 • 9
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Понеже има много загрижени за липсата на "нормален учебен процес" в българските вузове напоследък, нека си помислим защо се стигна до тази крайна мярка - окупация на Алма Матер! С привичната си наглост и безочие управляващите (смятам, никой не се заблуждава, че това са най-ретроградните елементи сред политическата над 20-годишна мъгла, инспирирана от самите тях) се опитват да представят студентските вълнения като опит на шайка хулигани, добрали се кой знае как до студентски статут, разбира се, с богатата финансова подкрепа на ГЕРБ и, може би, лично на Бойко Борисов - едно момченце, на което са отнели играчката, - да се направят на герои за сметка на очилатковците с олевели родители от рода на Вероника Делибалтова, които, видите ли, не искат нищо друго, освен да трупат знания!
  Малко били, не изразявали мнението на всички студенти! И всички студенти да излязат напред, ще кажат: "Да, ама Вероника Делибалтова къде е?!
  Не било това начинът! Напротив, това е единственият начин! Вузовете се ползват с автономност, там няма право да влиза дори полиция, ако не е повикана изрично от управата на учебното заведение! Така че Кирил Добрев (жалко за паметта на баща му, който беше Мъж и Човек, а този е карикатура на двете) не може да влезе и да мести пианото, където той смята за редно!

 • 10
  shwarzspeht avatar :-P
  Клюводървец

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход