Държавната помощ за инвеститори ще отпадне
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавната помощ за инвеститори ще отпадне

Имаме красив външно закон, който лъже инвеститорите, защото сме обещали стимули, които никога не сме давали, каза вицепремиерът Даниела Бобева

Държавната помощ за инвеститори ще отпадне

Правителството отделя повече пари за иновации и високи технологии

3951 прочитания

Имаме красив външно закон, който лъже инвеститорите, защото сме обещали стимули, които никога не сме давали, каза вицепремиерът Даниела Бобева

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Законът за насърчаване на инвестициите ще бъде променен и от него ще отпаднат държавните субсидии за големи проекти. Това стана ясно от изказване на вицепремиера Даниела Бобева на форум за икономическите приоритети на правителството. Мярката беше въведена през 2010 г. и позволи директно възстановяване на до 10% от направените разходи по инвестиционни проекти над 100 млн. лв. Досега обаче един-единствен инвеститор се е възползвал от тази възможност, а кандидатите за нея като цяло се броят на пръсти.

Ревизия на стимулите

"Имаме красив външно закон, който лъже инвеститорите, защото сме обещали стимули, които никога не сме давали", посочи Бобева. Причината за това е ограниченият бюджет, който през последните години е бил между 2 и 3 млн. лв. общо за всички мерки. Това означава, че държавата на практика не би могла да покрие разходите дори и на един голям проект, тъй като това би й струвало 10 млн. лв. "Не можем да си го позволим. Никога не сме си го позволявали, дори когато бюджетът е бил в по-прекрасни ситуации", отбеляза вицепремиерът. Единственият приоритетен проект, на който държавата възстанови част от инвестицията, беше разширението на завода на "Тракия глас България". Дъщерното дружество на турската група Sisecam ("Шишеджам") започна инвестиция за 328 млн. лв. в края на 2012 г. Субсидията, която получи, беше 1 млн. лв., което е доста под допустимия максимален процент. На компанията дори й отне около година да получи одобрение, тъй като трябваше да бъде направена проверка дали държавната помощ е допустима.

"Освен че мярката не беше финансово обезпечена, като цяло колегите от институциите бяха предпазливи с прилагането й", посочи пред "Капитал Daily" бившият изпълнителен директор на Aгенцията за инвестиции Борислав Стефанов.

След ревизията на Закона за насърчаване на инвестициите в него ще останат само стимулите, на които компаниите реално могат да разчитат, категорична беше Бобева. Като такива тя посочи отстъпването на осигуровки и изграждането на прилежаща инфраструктура. "Хубаво е да има мерки за насърчаване, защото това може да се окаже решаващо, ако един инвеститор избира между две-три държави, особено в региона", коментира Стефанов. По думите му обаче може би най-смислената мярка е отстъпването на осигуровките. "Покупката на земя без търг и изграждането на инфраструктурата бяха ефективни до 2009 г.", каза той. Причината е, че предлагането на земя в момента е голямо. Има и доста терени с изградена инфраструктура. Друг добър стимул според Стефанов е финансирането на обучението на персонала.

Износ и иновации

Основен елемент от икономическата политика на правителството ще бъде стимулирането на износа. "Дори и в секторите с картели, а такива има много, бизнесът се задъхва от ниското вътрешно търсене и единственият изход е насърчаване на износа", посочи Бобева, но не уточни по какъв начин ще се насърчават продажбите зад граница. Това включва и нов подход за излизане на трети пазари. "В Европа България е достатъчно добре позната, усилията трябва да се насочат към бързорастящите икономики, което би довело повече инвестиции", добави тя, но уточни, че това не означава, че няма да се насърчават инвестициите от традиционните партньори.

В бюджета за следващата година е заложена рекордната сума от 20 млн. лв. за иновации. За сравнение, предходни години тя не е надвишавала 2 млн. лв. Според Бобева България трябва да развива иновативни и високотехнологични производства. Тя уточни, че Финландия ще предостави консултации за това как е изградила иновативната си икономика като институционална рамка, закони и данъци. Правителството залага и на привличане на компании, които да изградят научно-развойни центрове, в които преобладаващо работят инженери и висококвалифицирани специалисти.

Във фокуса на правителството

В приоритетите на правителството влизат и обявените вече три пакета мерки за подобряване на бизнес климата, свързани главно с намаляване на режимите и таксите. Предстои да се приеме най-тежкият трети пакет от около 100 мерки, който засяга строителството, геодезията и устройствените планове. Прозрачността на обществените поръчки е сред ключовите задачи, посочени от Бобева. По думите й 30% от тях се провеждат само с един кандидат заради начина, по който са зададени условията, а от останалите 70% едва една трета стигат до финалния етап. Решение на проблема може да е публикуването на протоколите от комисиите и договорите с победителите, но според вицепремиера не всички са съгласни да има пълна прозрачност.

Правителството работи и по промяна на режима за концесиите в две посоки - засилен контрол и насърчаване на сектора. "Ще променим радикално контрола върху използването на природните богатства, а от друга страна, ще насърчим бизнеса да работи в този сектор, тъй като това означава работни места, брутен вътрешен продукт и конкурентоспособност", уточни Бобева. От началото на мандата си това правителство на практика спря концесиите за добив на полезни изкопаеми. За следващата година са планирани 110 млн. лв., каза вицепремиерът.

Законът за насърчаване на инвестициите ще бъде променен и от него ще отпаднат държавните субсидии за големи проекти. Това стана ясно от изказване на вицепремиера Даниела Бобева на форум за икономическите приоритети на правителството. Мярката беше въведена през 2010 г. и позволи директно възстановяване на до 10% от направените разходи по инвестиционни проекти над 100 млн. лв. Досега обаче един-единствен инвеститор се е възползвал от тази възможност, а кандидатите за нея като цяло се броят на пръсти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  blaster avatar :-|
  Blaster _

  "рекордната сума от 20 млн. лв. за иновации."
  Тези май наистина си вярват, че с тази "рекордна сума" ще станем водеща технологична нация в света.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "Blaster _":

  Нека да видм колко ще усвоят и тях. Беше някъде 1998 г., когато ЕС ни даде достъп до 6. рамкова програма. След няколко години сами се оттеглихме, защото се оказа, че дори символичният членски внос е повече от сумата за одобрените проекти. Тогава интернет нямаше, всичко беше на каталози. България беше заявила първата година 6 проекта, а на Израел бяха на такава стойност, че за него бяха издали отделна притурка.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Предлагането на стимули в брой, които нямат бюджетно покритие, се нарежда в редицата на онези типично нашенски мошеничества, за които чужденците обичат да си вадят заключения за манталитета на цялата нация или ДНК-материала на човеците, обитаващи тази територия. Другите рецидиви от същия тип са:

  1) чейнч бюрата, в които изгодният курс важал всъщност само за всеки 20-ти клиент.

  2) Нуждата дори за 2 лева учредителен капитал за ново дружество да се внасят непременно в банкова набирателна сметка и на ТР да се представи банкова референция с вноските на съдружниците. Иди разправяй после, че да отвориш фирма у нас струвало 30 лева и 3 дена чакане да излезне вписването. Само банковата разправия забавя с 1 ден и гълта 3 пъти колкото споменатите 30 лева.

  3) Т.нар. "българско електронно разплащане", което представлява да наредиш парите с банков превод и да качиш на сайта сканираното платежно, където съответно някой ще си го разпечата и ще сравни, дали е постъпило реално. Това е съвършеният обновен вариант на вица за албанската подводница, която плавала на зиг-заг, за да могат гребците да си поемат въздух. Верно готин виц става, а? Хайде да го пренапишем. Ето как ще звучи:

  "Французинът и Американецът дошли на гости на Бай Ганьо. Последният им се похвалил, че у нас работи електронен търговски регистър и е-првителство. За да не бъде голословен, решил да им го демонстрира лично. Попълнил с онлайн заявката за вписване, и когато излезнала стрелката "към плащане", нашият отворил още един прозорец с електронното банкиране, наредил сумата и си разпечатал банковото бордеро, след което го подписал "вярно с оригинала" и почнал да го сканира. Що сканираш платежно бе, питали 2-мата гости - нали търговският ви регистър е електронен? Ами, точно за да им пратя платежното в електронен вид!"

  Супер, а! И мен ме кефи!

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Съответно как би изглеждал вицът за т.нар. "санитарни локви" по границите. Зиме късмет, че обикновено са замръзнали на ледена пързалка. Обаче останалото време са така хубаво напълнени с кална вода, че всяко минаване е те прави в пръски кал чак до стъклата. Вицът става:

  "Французинът решил да дойде в България с кола. Стигнал Калотина и там какво да види - напряко цяла редица локви, пълни с тиня. Какво да прави, минал през една от тях и се окалял до капака. На кабинката за фитосанитарна такса го чакал Бай Ганьо и му поискал 2 евро за дезинфекция на колата.

  - за каква дезинфекция става въпрос, та това е само една локва с тиня!

  - бате, така както си накалян до капака, нема как ъ не свиеш у автомивката! На 100 градуса с пароструйката че те дезинфекцират и под капака!"

 • 5
  aussie avatar :-P
  aussie

  "...Според Бобева България трябва да развива иновативни и високотехнологични производства......" - тая другарка пък откъде изпадна????
  Иновациите не чакат на правителствените пари между другото. Още повече от комунистическата партия която исторически е доказана че е сбирщина от стари кранти и смешници.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK