Забавени проекти за 57 млн. евро в старите блокове на "Козлодуй"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Забавени проекти за 57 млн. евро в старите блокове на "Козлодуй"

Делегатите поискаха засилен надзор на българските власти върху работата по неработещите мощности

Забавени проекти за 57 млн. евро в старите блокове на "Козлодуй"

Не е ясно защо по тях са наемани външни консултанти, които са и причината за закъснението, твърдят евродепутати

Георги Жечев
4914 прочитания

Делегатите поискаха засилен надзор на българските власти върху работата по неработещите мощности

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


"Европейският бюджет не е крава, която да бъде доена постоянно", каза евродепутатът Йоахим Целер.

Ускоряване на закъснели проекти за 57 млн. евро, свързани с извеждането от експлоатация спрените четири блока на АЕЦ "Козлодуй", и засилен надзор на българските власти върху работата по неработещите мощности поискаха евродепутати от комисията по бюджетен контрол, които тази седмица провериха на терен как се харчат европейските средства за централата. На пресконференция в София политиците обясниха, че има неясноти по проектите и относно броя на работниците, заети в демонтаж, по които очакват разяснения от Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" и АЕЦ "Козлодуй".

Първи и втори блок на "Козлодуй" бяха изключени в края на 2002 г., а трети и четвърти – в края на 2006 г., като част от условията за членство на България в ЕС. Чрез Международния фонд "Козлодуй" съюзът и няколко държави дават пари за обезопасяване и демонтиране на реакторите ("ядрен прозорец"), както и за обезщетения за преждевременното им спиране, например с мерки за енергийни спестявания ("неядрен прозорец"). За целта до 2013 г. са осигурени 868 млн. евро на международния фонд, който се управлява от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В началото на тази година беше решено ЕС да отпусне допълнително 260 млн. евро между 2014 и 2020 г. Те обаче ще бъдат изцяло за "ядрения прозорец".

Вместо помощ – забавяне

Въпреки общото задоволство от проверката евродепутатите отбелязаха, че по ключови проекти има забавяне. "От договорените средства около 215 млн. евро са изплатени. Четири проекта за общо 57 млн. евро се бавят", каза германският евродепутат Ингеборг Гресле. Сред четирите проблемни проекта са хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво (което вече работи), плазмена инсталация за обработка на твърди ниско- и средноактивни отпадъци и съоръжение за третиране на течни отпадъци.

Според Гресле не е ясно защо по тези проекти са наемани външни консултанти, които де факто са станали причина за забавянето. Критики за забавянията и преразходите по проектите, както и за административната, а не експертната работа на консултантите, бяха отправени и миналата година в доклад на Европейската сметна палата.

В момента контролът върху разходите от фонд "Козлодуй" се извършва само от ЕБВР, но според делегацията за по-добри резултати в процеса трябва да участват и българската Сметна палата и Народното събрание. "Няма да има допълнителен мониторингов механизъм", уточни българският евродепутат Ивайло Калфин (БСП), който също участва в инспекцията. Според него европейските средства във фонд "Козлодуй" трябва да се контролират и от българския одитиращ орган, но за това трябва решение на европейско ниво.

Колко всъщност се работи

От фонд "Козлодуй" се изплащат и заплатите на персонала, който извършва извеждането и демонтажа на старите инсталации. "650 служители са наети, на площадката видяхме 30 души да работят усилено. Има и наети в администрацията", каза Гресле. Тя уточни, че делегацията не е посетила всички обекти. Евродепутатите са поискали от ДП РАО данни за длъжностните характеристики на всички служители.

Без да уточнява държавата, Гресле разказа за случай, при който работници на практика са извършвали дейност само за пред инспектиращите политици. Освен в "Козлодуй" Европейският парламент е проверил и демонтажа в словашката АЕЦ "Бохунице" и литовската "Игналина", които също разчитат на подкрепа от Брюксел за извеждане от експлоатация.

"ЕС не е дойна крава"

Не се знае колко точно средства не достигат за окончателното извеждане от експлоатация на малките блокове. България има два национални фонда, в които се натрупват средства за тази цел, но парите няма да са достатъчни. Различни оценки сочат, че са нужни още между 300 и 600 млн. евро освен вече отпуснатите и предвидените средства до 2020 г. След тази дата ЕС няма да отпуска още пари за АЕЦ "Козлодуй", категорични бяха евродепутатите.

"Европейският бюджет не е крава, която да бъде доена постоянно. Заради икономическата кризата и намалените средства дългосрочните проекти отнемат повече време", каза евродепутатът Йоахим Целер. На заседание до края на годината ще бъде последното разпределяне на средства от фонд "Козлодуй" за текущия период до 2013 г.

Може ли евродепутат да е в борда на държавна фирма

На пресконференцията ядреният физик Георги Котев влезе в спор с евродепутатите дали колегата им Владимир Уручев (ГЕРБ) може едновременно да е в европарламента и в ръководството на ДП РАО. Според Ивайло Калфин това е законно, но не е приемливо, въпреки че Уручев е декларирал заеманите постове. Котев не се съгласи с мнението на евродепутата. Ингеборг Гресле заяви, че не познава българското законодателство, но в Германия това не би било проблем, а въпрос на лично решение. През юни 2012 г. икономическото министерство вкара Уручев в управителния съвет на ДП РАО. От август тази година мястото му зае бившият енергиен министър от тройната коалиция Петър Димитров, показва справка в Търговския регистър.

Шефът на ядрения регулатор ще се избира от парламента

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ще се избира от Народното събрание, а не от изпълнителната власт, както е в момента. За това е била информирана евродепутатът Ингеборг Гресле на срещите й с българските власти. Целта на промяната, която ще бъде направена с подготвяни в момента законови поправки, е да се гарантира независимостта на ядрения надзор. Шефът на АЯР е с мандат от 5 години и може да бъде назначаван за още един мандат. Гарантирането на независим регулатор ще е едно от изискванията на предстоящата евродиректива за ядрена безопасност, която Брюксел изготвя в момента. Уеднаквяването на българското законодателство в тази сфера с европейските норми е едно от условията за удължаване на финансирането на фонд "Козлодуй".

Колко пари са нужни за спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй"
"Европейският бюджет не е крава, която да бъде доена постоянно", каза евродепутатът Йоахим Целер.

Ускоряване на закъснели проекти за 57 млн. евро, свързани с извеждането от експлоатация спрените четири блока на АЕЦ "Козлодуй", и засилен надзор на българските власти върху работата по неработещите мощности поискаха евродепутати от комисията по бюджетен контрол, които тази седмица провериха на терен как се харчат европейските средства за централата. На пресконференция в София политиците обясниха, че има неясноти по проектите и относно броя на работниците, заети в демонтаж, по които очакват разяснения от Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" и АЕЦ "Козлодуй".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  vinoirakia avatar :-|
  vinoirakia

  "Първи и втори блок на "Козлодуй" бяха изключени в края на 2002 г., а пети и шести – в края на 2006 г"

  Ако пети и шести са изключени, значи работят трети и четвърти. Хубаво , че не са ни усетили в Европата...

 • 2
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Пак по темата, но малко встрани от материала. Забележете, че към 868млн ще се прибавят още 200млн от ЕС. С тези пари нещата с извеждането от експлоатация си остават в самото начало на дейностите. Обръщам се към журналистите, ни и към всеки съгражданин. Дали до проектния срок, дали и след неговото удължаване, идва момента на извеждане на енергомощностите. Блоковете не само че не носят и една стотинка приходи, но гълтат огромни суми. Та се питам, защо журналистите не задават много простия въпрос. Колко е била реалната печалба на тези 4 блока? За да избегнем спекулацията, че енергията е купувана не по-пазарна а по наложена от ДКВЕР/НЕК/Правителство и т.н. органи, нека умножим печалбата с коефициент, който я приравнява към пазарните цени. Към сумата да прибавим пропрционално печалба за годините с които блоковете бяха спрени предварително и дори и с увеличаване на ресурса. След това да започнем да изваждаме парите които до момента сме получили и някаква, колкото и да е невярна прогнозна сума, за парите които ще трябва да даем, до момента, когато това място, наричано площадка, няма да изисква повече разходи. За последното, за достигане на такъв, безразходен момент, съм сигурен че не съществува, имам предвид разумен брой години - например 50, 100 или повече, но е интересен факта какъв процент са получените по този начин приходи, спрямо предстоящите разходи.
  И след като получим тази цифра, да си зададем простия въпрос -„Има ли икономическа логика изграждането на такива обекти?“.

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Да припомня, АЕЦ Козлодуй има печалба около 200 млн лева за десет години, ако трябваше да събира сам парите за затварянето на реакторите кога щеше да стане тая работа?
  Защото ядрения ток е много евтин, нали? Като не отчисляваме нужните средства.

 • 4
  tochka87 avatar :-|
  tochka87

  аз не съм специалист, ама Не е ли опасно да са изключени, а извеждането от експлоатация да се бави толкова? Не ми звучи много ОК....

 • 5
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#4] от "tochka87":

  Какво да е опасно? Просто трябва да се разглобят реакторите и частите да се оставят в хранилища за ядрени боклуци и да се охраняват.

 • 6
  mohito avatar :-|
  mohito

  И в АЕЦ-а се краде като на всякъде, ама там ЯКО се краде ;)

  Само за сравнение, един прост служител дето работата му е да разрива снега и да се грижи за машината (сещате се колко му се налага да работи, друго не пипа) взима към 1000лв за платените отпуски по 3 месеца не говорим ;)
  Това най-ниско ниво, смятай до началник и нагоре за к'во иде реч.

 • 7
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Честно казано съжалявам хората които отглеждат тютюна (турци, помаци и т.н.). - манипулирани от политиците, ощетявани при изкупуването, и мразени от останалите нещастници от които се вземат парите. Нека не ругаем "работливите турци", а тези които печелят пари и политически статус на техен гръб.

 • 8
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Извинете, не разбрах как стана тази смяна на страницата, пишех за друга статия.

 • 9
  kuty avatar :-|
  Къти

  Към автора на материала г-н Жечев. Г-н Жечев, след като сте проверили Търговския регистър бихте могли да надзърнете и в Консолидирания финансово-счетоводен отчет на АЕЦ "Козлодуй", 2012-та г. и да видите, че според него Уручев е получавал възнаграждение, в разрез с декларацията си пред ЕП. Т.е. Уручев е излъгъл Европарламента! А също така бихте могли да погледнете и в Конститучията на РБ (чл. 68) и Избирателния кодекс (чл. 121), за да се убедите и информирате коректно читателите, дали Уручев законн е заемал постовете в двете предприятия, срещу "честната дума" на Калфин? Защо не го направихте?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK