"Южен поток" в България тръгва със заем от "Газпром"

Сумата от 620 млн. евро с 4.25% лихва ще се изплаща 22 години

Строежът на българска територия на газовия проект вече започна
Строежът на българска територия на газовия проект вече започна    ©  Красимир Юскеселиев
Строежът на българска територия на газовия проект вече започна
Строежът на българска територия на газовия проект вече започна    ©  Красимир Юскеселиев

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще вземе заем от 620 млн. евро за изграждането на газопровода "Южен поток" на българска територия, което "условно" започна в четвъртък, а участъкът междувременно поскъпна с още 400 млн евро. Това стана ясно след продължилата около 4 часа среща в четвъртък в Министерския съвет на премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев с президента на руската "Газпром" Алексей Милер, чието поредно посещение отново не беше предизвестено. На нея според участниците са били изгладени висящите въпроси, свързани с финансовия модел на проекта и адаптирането му към европейските енергийни регулации.

Посочената в изказванията след срещата обща цена на българския участък е 3.5 млрд. евро. Според последните оценки от юли сумата беше 3.1 млрд. евро.

Без пари от бюджета, само заеми

"Днес можем да дадем условен старт на един проект, който е важен и за България, и за Русия, и за Европейския съюз. Успяхме в значителна степен да се включим в първоначалния график", каза премиерът Орешарски. В присъствието на руската делегация, в която освен Милер участва и руският енергиен министър Александър Новак, той обяви, че проектът създавал предпоставки за получаване на по-евтин газ и така ще благоприятства за конкурентоспособността на българските производители. "Актуалността на "Южен поток" се диктува от нарастващото търсене на газ в Европа", изтъкна Алексей Милер, като уточни ще тръбата ще заобикаля транзитните страни (най-вече Украйна - бел. авт.) и това ще повиши сигурността на доставките. Очаква се първите количества газ да тръгнат към България през декември 2015 г., когато ще бъде пуснат първият етап от проекта в България.

Орешарски и Стойнев подчертаха, че България няма да инвестира нито лев от бюджета си, а парите за строежа ще дойдат от заеми. След изказванията им обаче на присъстващите журналисти не беше позволено да зададат уточняващи въпроси, например за българския дял в проектната компания.

По време на брифинга на видеоекрани беше предадена директно първата стъпка от строителството на българската част от тръбата - с първата заварка на тръба, направена от работници в монтанското село Расово.

Обезпечението

Енергийният министър Драгомир Стойнев обясни, че след края на преговорите в Министерския съвет Българският енергиен холдинг (БЕХ), чийто принципал е той, и "Газпром" са подписали два протокола.

В първия се уточняват параметрите на финансовия модел, които досега оставяха отворен въпроса колко изгоден ще бъде "Южен поток" за България. Според документа, парафиран от изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев, холдингът ще вземе заем от 620 млн. евро от руския газов монополист за изграждането на тръбата, като годишният лихвен процент ще е 4.25%, а не 8%, както по-рано искаше "Газпром". По план кредитът трябва да бъде погасен за 22 години.

"Българската държава и българските граждани не носят никакъв риск относно осъществяването на проекта на територията на България. От нас не се искат никакви банкови гаранции. Единственото обезпечение по заема са дивидентите от транспортирането на газа през българската територия", каза министър Стойнев. Досега договорката с руската страна беше България да изплаща участието си в проекта с таксата за пренос в продължение на 15 години. Ако министърът има предвид същата такса, това означава, че България няма да получава такава не 15, а 22 години.

По думите на Стойнев с тези пари се финансира собственото участие на българската страна, което е 30 на сто от целия капитал на проектната компания "Южен поток България". Сметките обаче показват, че заемът от 620 млн. евро съответства на 15% от стойността на проекта. Останалите 70% ще са привлечено финансиране.

Неопределен дивидент

България ще започне да получава дивидент не след като се изплати кредитът, а веднага след запълване на пълния капацитет на тръбата, което се очаква да стане през 2018 г. Очакваните приходи за страната между 2013 и 2043 г. са за близо 2.8 млрд. евро, "които ще влязат в бюджета", посочи Стойнев.

Той обяви още, че се очаква България да получи дивидент от около 715 млн. евро, но приходите ще започнат едва в момента, в който "Южен поток" заработи с пълен капацитет. "Газпром" очаква това да се случи през 2018 г., но според експерти използването на максималните възможности на тръбата е под въпрос. Освен това най-вероятно ще останат 93 км, които, ако останат неупотребявани, ще бъдат компенсирани от "Газпром", какво и да значи това.С втория протокол БЕХ и "Газпром" заявяват, че ще допускат трети доставчици на газ до тръбата, каквито са изискванията на европейското законодателство за либерализация на енергийните пазари, които са пренесени и в българското законодателство. За целта част от капацитета на газопровода трябва да бъде запазен за такива компании.

Отворени въпроси

"Има много отворени въпроси. Освен тях този дълг ще виси на БЕХ, който вече има голяма дългова експозиция и се явява последна преграда пред краха на българската енергетика", коментира пред "Капитал Daily" икономистът и енергиен експерт Илиян Василев. По думите прогнозираните дивиденти всъщност зависят от това колко ще е запълнен газопроводът. "Син поток", който минава под Черно море, е със средна натовареност от 55%. "Няма гаранции, че "Южен поток" ще е най-успешният проект в портфолиото на "Газпром", смята Василев. Според него едва 10-15% от дейностите по проекта могат да останат като поръчки към български фирми. Около 65% от стойността на проекта са самите тръби, в чието производство няма да участват български компании.

Търсят се строителите

В четвъртък "Южен поток България" обяви конкурс за подизпълнителите на проекта. Нужни са проектантски и строителни фирми, които да участват в доставката на материали и строителството на газопровода на българска територия, става ясно от съобщението на сайта на БЕХ. Според обявлението на процедурата се търсят компании за "Извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на преносен газопровод "Южен поток" на територията на Република България" . Селекцията на изпълнителите ще стане на два етапа. Обектите, които ще се изградят, са: терминал "Паша дере" за приемане на газа от морския участък на газопровода, преносен газопровод "Черно море – граница с Република Сърбия" с дължина 540.8 км, а също и отклонение към българската газопреносна мрежа, дълго 59 км, три компресорни станции – "Варна", "Лозен" и "Расово", с всяка с мощност 4х25 MW, както и възел за регулиране на газа "Провадия". До 15 ноември кандидатите трябва да подадат писмо за намерение за участие в процедурата.

БЕХ пласира облигации за 500 млн. евро

Българският енергиен холдинг е приключил в четвъртък предварително записване на облигационна емисия от 500 млн. евро, съобщиха от холдинга. Първоначално се планираше петгодидшната емисия да е за 250 млн. евро, но заради засиления интерес размерът на заема е удвоен. "След интензивни срещи с инвеститори във Франкфурт, Мюнхен, Лондон и Виена бяха подадени заявления в размер на над 1.2 млрд. евро, с което емисията бе презаписана 5 пъти", пише в съобщението на БЕХ, който обединява в себе си най-големите държавни енергийни компании. Заемът е за покриване на стари задължения на НЕК, поети като мостово финансиране на АЕЦ "Белене". Емисията е с падеж през ноември 2018 г. и ще се реализира при лихва 4.287%. Консултантите, които организираха международните срещи на БЕХ с инвеститори, са банките Citigroup и Raiffeisen Bank International.