Болна каса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Болна каса

"Пирогов" винаги е бил символ на отношението на държавата към болниците й в опита да накара лекарите да работят до последен дъх и без пари. "Пирогов" винаги е бил символ на отношението на държавата към болниците й в опита да накара лекарите да работят до последен дъх и без пари.

Болна каса

Защо лекарите протестират и за какви бюджети на здравната каса става въпрос през последните седмици

Десислава Николова
4844 прочитания

"Пирогов" винаги е бил символ на отношението на държавата към болниците й в опита да накара лекарите да работят до последен дъх и без пари. "Пирогов" винаги е бил символ на отношението на държавата към болниците й в опита да накара лекарите да работят до последен дъх и без пари.

© БТА


Здравният министър д-р Таня Андреева е в позицията на Алиса в страната на чудесата през последните седмици - тя е учудена, изненада, наистина не разбира защо. Или поне това са думите й, когато коментира стигат ли парите в здравната каса и кога тя ще плати, защо лекарите и пациентските организации протестират и никой не одобрява проектобюджета на НЗОК за следващата година. 

Докато министърът се учудва на протеста на лекарите и разпраща прессъобщения, че е изненадана от негативните реакции след огромните усилия, които е положила, здравната система за пореден път е в трескаво състояние. Болестта изглежда хронична - управляващите не искат да реформират сектора, не искат да плащат повече за него, не искат здравната каса да си изпълнява договорите с лекарите, но за съжаление хората боледуват, искат да бъдат лекувани по възможност бързо и качествено и даже на много от тях това се е случило. Свършената работа струва пари и ако някой отказва да обясни къде са вече платените здравни вноски и защо не плаща на болниците, точно това е изненадващо, странно, нелепо и престъпно. В следващите редове сме се опитали да обясним защо здравната каса е във фокуса на новините вече няколко седмици.

Защо лекарите протестират?

Засега протестът е символичен. Причината е, че управляващите упорито отказват да актуализират бюджета на здравната каса за тази година, а дефицитът в края на септември достигна 160 млн. лв. Поради липса на достатъчно средства надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) реши да плаща до 80% от извършената дейност в болниците от септември до края на годината. Плащането е различно – в частните болници масово е 50% от сумата, в държавните – между 60 и 80%. В същото време здравната каса изпрати на клиниките анекси, с които да се съгласят да получат само 80% от изработената сума. Повечето болници отказаха да подпишат, защото Българският лекарски съюз смята, че подписването е документно престъпление и че след това болниците няма да могат да претендират за пълната сума за излекуваните от тях пациенти. Самото решение за плащане на част от парите е нарушение на договора между НЗОК и болниците, според който финансиращата институция дължи лихви за забава. Здравният министър и здравната каса обещават, че неразплатените средства от 2013 г. ще бъдат върнати още през януари 2014 г. В проектобюджета за 2014 г. обаче все още няма нито ред, който да показва, че това обещание ще бъде изпълнено. Намаляването на средствата за тази година съвпадна с гледането на проекта за парите на касата през следващата година, в който са заложени 440 млн. лв. по-малко от тези, които НЗОК трябва да плати през тази година, което допълнително нагнети напрежението. На този фон на касата беше спуснат проект в края на годината да постигне излишък от 104 млн. лв. Първият проектобюджет беше отхвърлен единодушно от надзорния й съвет, включително с гласовете на държавата и НЗОК написа втори проект.

Получаването на по-малко пари поставя под въпрос лечебната дейност, заплатите на лекарите и води до задлъжнялост на болницата и затова те протестират, а колегите им от останалите лечебни заведения изразяват солидарност с тях.

Обикновено във фокуса е единствената болница за спешна помощ в България "Пирогов", чиито пациенти са предимно тежки спешни случаи и чието лечение е скъпо и прави болницата една от най-губещите. Намалената сума се отразява директно върху работата й и заплатите на лекарите, а здравната каса забави плащането към клиниката. Срамно или не, но професор, завеждащ отделение в "Пирогов", с две специалности е със заплата 950 лв. 

Ще има ли стачка и кога ще намалее напрежението?

Съсловната организация на лекарите е дала срок на управляващите до 15 ноември да актуализират бюджета на здравната каса за 2013 г. и да се разплатят. В противен случай част от клиниките ще спрат плановия прием на пациенти или ще искат от тях да си доплащат за нужното лечение, а самите медици планират ефективни стачки. Историята на първия доплатил пациент заради тежкото състояние на болницата и поради липса на пари, е в състояние да свали правителството (не задължително това в България, разбира се). Самите лекари ще съобщят достатъчно рано какво смятат да предприемат.

Безплатно ли е здравеопазването и наистина ли здравната каса плаща за всичко?

Не. Това е ясно на всеки, който е имал нужда от медицински услуги. На теория здравната каса покрива възможно най-пълен пакет прегледи, операции и лечение. На практика, ако пациент посети личния си лекар в края на месеца и спешно се нуждае от преглед при специалист или изследване, направленията са свършили и ако се налага да ги направи веднага, трябва да ги плати, независимо че е здравно осигурен.

Здравната каса плаща не колкото реално струват медицинските услуги, а колкото пари има в бюджета си. Така цените на прегледите и операциите са нереално ниски и за да компенсират,  повечето болници са принудени да искат от пациентите да доплащат от джоба си за изследвания, операции, импланти, медикаменти, допълнителни манипулации. Извън публичните разходи за здраве, които са около 3.3 млрд. лв., домакинствата в България плащат в брой за медицински услуги и лекарства още около 3 млрд. лв. Така България е страната с най-високия процент доплащане за здраве в ЕС.

Защо не стигат парите на здравната каса през тази година?

Причините не са само липсата на реформи в здравния сектор, многото клиники и многото възрастни и болни пациенти.

Конкретно през 2013 г. парите не стигат, защото в бюджета на здравната каса бяха заложени много по-малко средства от очаквано необходимите за прегледи и лечение и това беше ясно още при самото му гласуване. От тази година със здравни вноски НЗОК е натоварена да плаща няколко дейности, които допреди това бяха задължение на държавата и здравното министерство ги покриваше от бюджета си. Става въпрос за ин витро процедурите, интензивното лечение (реанимацията) и ваксините от задължителния имунизационен календар. Всички тези дейности са на стойност над 100 млн. лв. Освен тях здравната каса вече покрива напълно всички медикаменти за лечение на рак, но по бюджет й бяха заложени по-малко пари от очакваното потребление, броя болни и нови медикаменти. В случая с онкомедикаментите това доведе до отказ от лечение на пациентки с рак на гърдата, който беше постановен от здравната каса поради липса на средства точно в началото на честванията на месеца за борба с рак на гърдата.

Дефицит в средствата на касата има и от работата на 351 болнични структури. В края на септември недостигът е над 160 млн. лв., като 60 от тях са плащания за клиниките, а останалите – за лекарства.

Кой е виновен за дефицита и защо всички не плащат здравни вноски?

Най-неизрядният платец на осигуровки за здраве е държавата. Ако работещ в частния сектор пропусне три вноски, той губи право на медицинска помощ.

Ако обаче пациентът е осигурен от държавата, той няма никакъв проблем. През последните пет години държавата плаща една и съща сума за осигурените от нея 4.5 млн. души (пенсионери, деца, държавни служители, съдебна власт, армия, полиция, студенти, социалнослаби). Тя е точно 941 млн. лв. и средно на осигурен се падат около 20 лв. Сумата е значително по-ниска дори ако държавата осигуряваше всички с минимума - 8% от минималната работна заплата.

В същото време работещите в частния сектор, които са 1.5 млн. души внасят общо около 1.8 млрд. лв. здравни вноски, като обикновено приходите надвишават първоначално заложеното число. Осигуровките от частния сектор се превеждат всеки месец, кога и дали държавата си плаща навреме и без това ниските вноски, не е ясно.

Съществуват 2 млн. души, които нямат здравни права. И ако за 1 млн. души се предполага, че са извън страната и са в бройката само за да бъдат пълни избирателните списъци за парламентарните избори например, за останалите 1 млн. души при толкова информационни системи на държавата и през толкова години няма яснота кои са и каква е причината да не плащат осигуровки.

На практика вноски плаща минимална част от населението и това напълно компрометира модела на солидарна здравноосигурителна система. В същото време НЗОК, която трябва да разпределя средствата, се контролира от държавата.

Ще се случи ли същото през 2014?

Вероятно да. През следващата година, поне засега, бюджетът на здравната каса не показва никакви реформи нито по контрола на харченето на здравни вноски, нито по реформирането на здравния сектор. Разходите на здравната каса за прегледи, лечение и лекарства ще бъдат 2.8 млрд. лв., с около 100 млн. повече от тази година, но тези средства ще бъдат временно блокирани. При същите темпове на заболеваемост и посещения при лекар парите няма да стигнат до края на годината. Вероятно за това в проекта е предвиден механизъм здравната каса да може да изразходва предвидения си резерв от 290 млн. лв. по-рано от септември, както се случваше досега. Единствената придобивка за пациентите е, че пенсионерите отново ще плащат по 1 лв. за преглед при лекар, а останалото ще доплаща държавата.

Здравният министър д-р Таня Андреева е в позицията на Алиса в страната на чудесата през последните седмици - тя е учудена, изненада, наистина не разбира защо. Или поне това са думите й, когато коментира стигат ли парите в здравната каса и кога тя ще плати, защо лекарите и пациентските организации протестират и никой не одобрява проектобюджета на НЗОК за следващата година. 

Докато министърът се учудва на протеста на лекарите и разпраща прессъобщения, че е изненадана от негативните реакции след огромните усилия, които е положила, здравната система за пореден път е в трескаво състояние. Болестта изглежда хронична - управляващите не искат да реформират сектора, не искат да плащат повече за него, не искат здравната каса да си изпълнява договорите с лекарите, но за съжаление хората боледуват, искат да бъдат лекувани по възможност бързо и качествено и даже на много от тях това се е случило. Свършената работа струва пари и ако някой отказва да обясни къде са вече платените здравни вноски и защо не плаща на болниците, точно това е изненадващо, странно, нелепо и престъпно. В следващите редове сме се опитали да обясним защо здравната каса е във фокуса на новините вече няколко седмици.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  janeausten avatar :-|
  janeausten

  Да поставим и въпроса защо броят на болниците имащи договор с касата нараства всяка година
  И въобще - никой не иска да направи неприятните 3-4 важни неща-
  - всички държавни служители -и военни и полиция- да започнат да си плащат личните здравните и пенсионни вноски
  - Да се състави норматив - къде и кои да бъдат 200тината болници от които държавата реално има нужда - вместо сегашните 360 - според размер население - брой болни и пр За тях - двоен бюджет + контрол
  Останалите - да затворят- ако нямат друга частна или общинска издръжка
  - В населените места и райони без близка болница да се осигури реална Бърза помощ - коли -сгради -апаратура- и лекари с добри заплати - двойни-тройни на сегашните
  - Да се въведе реална информационна система - за здравно-осигурените пациентите манипулациите и пр - централна
  Щом са обществени пари - ще се отчитат в обща система

 • 2
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Като гледам коментарите и прегледите по тази проблематика, най-важната за хората, поне според мен си правя извода, че здравето ни е последната грижа. По маловажна от тази за морала, политиката, протестите та дори и спорта.

  Очевидно, че сме взели този проблем присърце и затова всеки разчита на себе си да се справи сам някак си, когато му се наложи. Тогава е съвсем естествено, премиер-министърът ни да заявява, че няма проблем, а само недоразумение, което ще се разреши, както е било и досега.

 • 3
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Всеки краде - от последния циганин до последния директор и последния ... , за това няма .

 • 4
  sephiroth avatar :-|
  Oberyn

  Доста услужливо авторката на статията не споменава за това, че Дянков източи 2 млрд. лева от резерва на здравната каса.

 • 5
  bratdomingo avatar :-|
  bratdomingo

  До коментар [#1] от "janeausten":Няма как държавните служители да започнат да си плащат вноските сами, без да бъдат компенсирани от държавата. Това би било равносилно на намаление на заплатите им. Не мислчя, чè точно това е главният проблем.

  Не мисля също, чè някой може административно да реши точно кои болници да бъдат затворени. Това трябва да стане по естествен път. За целта е нужно само да падне монополът на НЗОК.

 • 6
  janeausten avatar :-|
  janeausten

  До коментар [#5] от "bratdomingo":

  А защо трябва държавата да компенсира държавните служители
  Служителите в частния сектор никой не ги компенсира за това че плащат личните си вноски
  Както и когато те се променят
  Право на държавата е да определи за колко болници да дава обществени пари Те могат да бъдат и държавни и частни - според каквото предлагат Останалите могат да се издържат също - от пазара или от общините - ако те не искат да ги закриват
  Здравето е особен пазар - няколкото здравни каси сами по себе си няма как да доведат до падане цената на услугите Нужни са допълнителни регулации
  Но да - по принцип - монополността на касата е съществен проблем
  Не смятам обаче и че обществени пари от задължителни вноски- чрез една или няколко каси - трябва да се използват за всеки пожелал да направи болница Никога няма да стигнат никакви пари

 • 7
  janeausten avatar :-|
  janeausten

  В допълнение - напротив смятам че неплащането на пенсионните и здравни вноски от държавните служители е сериозен проблем
  Не само като паричен дефицит - макар че - доколкото ми е известно - сумите са сериозни
  А и като сериозен фактор за трайно изкривяване на отношенията в системата и мотивацията и на двете страни- като всяка привилегия
  Също е и фактор за нарастване апетитите за още привилегии - все повече обществени групи и гилдии вече искат държавата нещо да им опрости и поеме Повече привилегии=повече дървжава да ги управлява и компенсира ефектите с прехвърляне от едно в друго= повече корупиция и пилеене на пари


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK