С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
14 1 ное 2013, 18:26, 12169 прочитания

Не съвсем етично, не съвсем законно...

Как главният прокурор и ВСС се опитват да скрият доклад за делата за корупция в съдебната система

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Февруари 2006 г., последни дните на Никола Филчев като главен прокурор. Сякаш в опит да притъпи усещането за мракобесие, лъхащо от коридорите на държавното обвинение, главната прокуратура изпада в свръхактивност.

На Трифон Зарезан 2006 г. Филчев внася във Висшия съдебен съвет (ВСС) отчет за дейността на прокуратурата по сигналите за корупция на магистрати през периода 1999 - 2005 г. Имената на съдиите, прокурорите и следователите, споменати в документа, обикалят медиите. Докладът е включен в дневния ред на съвета. Както често се случва, скоро темата е забравена. Някои магистрати са осъдени, други – оправдани, трети осъждат държавата заради прекратените разследвания срещу тях. За четвърти липсва каквото и да била информация. Такъв е казусът на бившия следовател и настоящ председател на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС Ясен Тодоров.
Въпреки че преди шест години отчетът е бил публичен, днес той се оказа една от най-пазените тайни в прокуратурата. И поредното доказателство за какво могат да се използват тънещите в неизвестност преписки срещу магистрати.


Доклад? Какъв доклад?
Въпреки че през 2006 г. документът е качен на страницата на прокуратурата, днес той липсва. В началото на септември поискахме отчета от главния прокурор Сотир Цацаров по реда на Закона за достъп до обществена информация, който задължава институциите да отговорят в срок до 14 дни. Вместо доклад обаче зам. главният прокурор Пенка Богданова учтиво отговори, че документ с име "Отчет за дейността на прокуратурата по сигналите за корупция на магистрати през периода 1999 – 2005 г." не е открит в деловодната система на прокуратурата. След като изпратихме разпечатка от сайта, последва нов отговор, че поисканата информация е в "голямо количество и е необходимо допълнително време за нейната подготовка" и срокът за предоставянето й е удължен с 10 дни.

Заради сюрформализма на прокуратурата поискахме доклада и от ВСС. Три седмици след изтичането на срока разбрахме, че искането е внесено най-накрая за обсъждане в Етичната комисия на ВСС. Предложението на председателя Ясен Тодоров е... да не се отговаря, защото срокът за отговор е изтекъл и е налице мълчалив отказ. Пред "Капитал" той отрече скриването на отчета да има нещо общо с факта, че името му присъства в него, заяви, че "от нищо не се притеснява", и показа пасажа, който се отнася за него. Уточни, че искането стигнало при него със забавяне по вина на администрацията на съвета и веднага е поискал становище от експертите на комисията, които му предложили четири варианта за отговор: "оставяне без произнасяне заявлението", "предоставяне на пълен достъп до информация", "частичен достъп до исканата информация" и "препращане до главния прокурор по компетентност". Ясен Тодоров се е спрял на първия  – да не се отговаря. Решение,  което прието от Етичната комисия на ВСС. "Излагането на тези четири варианта е като четене на лекция по ЗДОИ. Естествено, че при тези, които трябва да вземат решение, трябва да се тръгне от фактите и едва тогава да се върви към това какъв е законът в случая", коментира казуса адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на "Програма достъп до информация". Той определя нарочното решение на комисията да приеме мълчалив отказ така: "Сигурно е, че мълчаливият отказ по ЗДОИ е обявен за нетърпимо от правото явление в практиката на ВАС и е винаги незаконосъобразен. Твърдението, че при изтичане на законовия 14-дневен срок за произнасяне административният орган е длъжен да продължи, след като вече е нарушил закона, е потресаващо и трудно за коментиране. Това е горе-долу като да твърдим, че крадецът е длъжен да продължава да краде и няма шанс да стане порядъчен човек." При това положение излиза, че решенията в комисията, призвана да бъде стожер на магистратската етика се взимат не по закон, а по някаква неясна целесъобразност, и то при брутално погазване на основни принципи на административното право. Което поставя под съмнение ако не професионалната подготовка на членовете й, тяхната добросъвестност. Ясен Тодоров твърди, че решението е прието единодушно. "Капитал" научи, че в гласуването не са участвали членовете на съвета Галя Карагьозова и Незабравка Стоева.

Няма нищо страшно
От пасажите в доклада, който Ясен Тодоров представя, става ясно, че през 2004 е образувано дело за наркотици и незаконно оръжие срещу двама човека. При воденето му е констатирана "неадекватна мярка за неотклонение за единия от обвиняемите, пораждаща съмнения за корупционни уговорки." Ясен Тодоров дава своето обяснение: "Това се случва септември 2004 г, когато имаше акция на Филчев срещу мафиотските босове и бяха арестувани всички, които се считаха за босове на организираната престъпност. Тогава бях ръководител на 6-о териториално управление на Столичната следствена служба. Заварих изключителни нередност в тази служба. Раздвижих работата по тези дела и тази акция беше септември 2004 г. Задържахме Георги Илиев, Николай Цветин, Димитър Вучев-Демби, трябваше да задържим и Маджо, но беше в чужбина. Имаше огромен натиск тези лица да останат поне едно денонощие в ареста." Заради несъгласия на Тодоров му било казано, че на следвашия ден няма да е следовател, ако "тия останат вътре". "И след няколко дни се скалъпи тази история, даже не бях в България", казва той. Тезата на Ясен Тодоров е, че заради арестите на покойният днес ръководител на ВИС-2, Демби и др. той е бил ударен: "Този списък е имал вариант, в който аз не съм бил [в него]." 
 После уточнява, че арестите били по заръка на главния прокурор Филчев, като директивата е била да им бъдат образувани дела "за неправилно дишане". "Случката приключи и след години излиза моето име. Нищо не е имало срещу мен – нищо наказателно", коментира Тодоров и добавя, че повече информация може да даде бившият ръководител на столичното следствие Атанас Атанасов. Пред "Капитал" Атанасов не успя да си спомни за случая.
Висш магистрат разказа пред "Капитал", че става дума за казус от есента на 2004 г. Тогава в Княжево са убити Асен Младенов–Шаки, двама от обкръжението му - Димитър Бойков и Петър Георгиев, и служителят на 6 РПУ Кирил Живков. Никола Филчев обявява акция срещу криминалния контингент. Именно тогава е задържан 24-годишния Янко Никифоров (от близкото обкръжение на Антон Милтенов-Клюна, убит през 2005 г.) Открити са два автомата, четири тротилови пресовки, ръчна граната и наркотици. Никифоров е освободен от ареста, което провокира проверка от ВКП срещу магистратите, водели разследването. Тогава "Дарик радио" съобщава неофициална информация, че прокурорът и следователката са получили подкуп за освобождаването на Янко Никифоров. Според медиата те са се срещнали с "посредник на име Ясен" в казиното на хотел "Принцес"."Аз съм единственият човек в този списък, за който няма грам факти, но това се развява и се вади при всеки удобен случай", коментира председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров и допълва: "Когато Борис Велчев стана главен прокурор, пуснах една молба да ме извадят от този списък или ако прокуратурата счита, че има данни срещу мен, тогава имахме имунитет, дадох съгласието си той да се смъкне и ако съм виновен, да бъда осъден, ако не – да ме оневинят. Сходна молба изпратих и до ВСС, където Румен Ненков беше председател на комисията за борба с корупцията. Да мина през някаква процедура."
Ясен Тодоров уточнява, че два пъти е искал и е получавал допуск до класифицирана информация и ако е имало нещо нередно, е щял да получи отказ. От Софийската градска прокуратура, която е компетентна да разследва магистрати, казаха, че няма производство срещу Тодоров. Проверка в деловодната система на ВСС, извършена от Тодоров, показва, че на запитването му преди повече от шест години е било отговорено, че няма данни срещу него да се водят дисциплинарни производства. "Капитал" се опита да се свърже с прокурор Дангов, който е наблюдавал делото, а след това за кратко си подава оставката, но без успех. През 2005 г. той беше наказан заради това, че е бил засечен на "тържество" с Антон Милтенов-Клюна.

Казусът е поредният, който показва тежкия проблем с неясната съдба на разследванията срещу магистрати. Преписките отлежават в анонимност с години, независимо дали има данни за извършено престъпление. Така те се превръщат в удобно оръжие – за оказване на натиск, репресия или просто поддържане на зависимост. И както разбираме, проблемът не е от вчера. "Не мога да коментирам служебна информация", каза пред "Капитал" бившият ръководител на отдел Инспекторат във ВКП Малена Филипова и един от авторите на доклада и добави: "Знам много неща, което много ми тежи."
В отчета от 2006 г., варианти от който са достъпни в интернет, са описани десетки дела и проверки срещу съдии, прокурори и следователи. Някои от тях са завършили с осъдителни присъди, други с оправдателни, а трети, както разбрахме, остават с много неизвестни.

Защо обаче главният прокурор използва всички вратички в закона, за да забави отговора, а комисията, която трябва да бъде главен бранител на етиката в съдебната система, флагрантно избира за наруши закона, можем само да гадаем.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Дунав не ни вълнува 2 Дунав не ни вълнува

България не се възползва от реката и регионите там са сред най-бедните в цяла Европа

19 юли 2019, 975 прочитания

Тече, всичко тече 2 Тече, всичко тече

Най-интересните моменти от файловете на НАП

19 юли 2019, 1796 прочитания

24 часа 7 дни

19 юли 2019, 2654 прочитания

19 юли 2019, 2340 прочитания

19 юли 2019, 2167 прочитания

19 юли 2019, 1827 прочитания

19 юли 2019, 1695 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Трябват ни 2.3 млрд. лв. за НАТО

Зам.-министърът на отбраната Иван Иванов пред "Капитал"

Дунав не ни вълнува

България не се възползва от реката и регионите там са сред най-бедните в цяла Европа

Нищо, следващия път

България почти сигурно загуби битката с Турция за завода на Volkswagen, но натрупа безценен опит, който може да използва за привличането на други проекти

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

До Луната и напред

Светът отбелязва 50-годишнината от стъпването на човека на Луната с още по-амбициозни космически програми

Made in Poland

"АБВ на полския дизайн" в Пловдив изследва един век история и поставя въпроса за преосмислянето на миналото