Трябват ни 2.3 млрд. лв. за НАТО

Иван Иванов, зам.-министър на отбраната

Трябват ни 2.3 млрд. лв. за НАТО

Зам.-министърът на отбраната Иван Иванов пред "Капитал"

Момчил Милев
7539 прочитания

Иван Иванов, зам.-министър на отбраната

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Иван Иванов е зам.-министър на отбраната в екипа на Ангел Найденов. Преди това е бил директор на дирекция "Управление на човешките ресурси" в Министерството на отбраната, началник отдел "Планиране" в Генералния щаб и началник отдел "Мобилизация и окомплектоване с ресурси от резерва" в Генералния щаб. Завършил е Висшето народно военно артилерийско училище в Шумен и Военна академия "Г.С.Раковски" като магистър по Земна артилерия и ракетни войски.

Освен това е почетен президент на Асоциацията на завършилите Колежа по отбрана на НАТО – България и президент на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната.

Военното министерство се готви да инициира преглед на сигурността и отбраната. Какво налага провеждането му точно в този момент?

Такъв преглед досега в България не е правен. Имаше опит преди около 10 години, който в крайна сметка, беше сведен до преглед на структурите на Българската армия. Така че това е едно много, много сериозно предизвикателство. Още повече че в този 10-годишен период, за който говорим, имаме промяна на стратегическата среда, касаеща България - страната ни вече е член на НАТО и ЕС.

Като се абстрахираме от приемането в НАТО, което все пак по-скоро беше ясно и преди 10 години, какви са промените в стратегическата среда, на които сега трябва да обърнем по-специално внимание?

Все повече се размива границата между вътрешната и външната сигурност. Управлението на съвременните кризи изисква да разполагаме с пълен набор от способности – както граждански, така и военни. Не случайно в поетите като ангажимент на България към НАТО така наречени 55 цели за способности, ако се направи един внимателен анализ, ще се види, че голяма част от тях са чисто цивилни и граждански.

Разбира се, ние живеем в свят, в който средата за сигурност е една изключително динамична променлива. Свидетелство за това е така наречената Арабска пролет, която предизвика и доста негативни последици не само за региона, но и за Европа и света като цяло. Конкретен израз на това е вълната от бежанци, която залива нашата външна граница и която е проблем, с който трябва да се справяме в тези дни.

Как ще протече процесът по стратегически преглед? Какво е направено до момента и какво следва оттук нататък?

Стратегическият преглед е извън рамките на отговорностите на Министерството на отбраната (МО). Подготвяме доклад до министър Ангел Найденов, който той ще внесе в МС, за да се изготви решение на правителството. С него ще се възложи на Съвета за сигурност към министър-председателя да подготви доклад, който да се внесе в Народното събрание и с него да стартира стратегическият преглед. Освен отговорности в рамките на изпълнителната власт би трябвало да се привлекат и президентската институция, НРС, НСО, съдебната система и други.

В рамките на прегледа ние в МО ще инициираме преглед на структурите. Той е изключително важен за нас в този момент, защото като времеви хоризонт е доста по-краткосрочен. Възнамеряваме да имаме резултати от него не по-късно от юли 2014 г. Това ще ни позволи да започнем работа по новия план за развитие на въоръжените сили след 2014 г. Надяваме се той да има времеви хоризонт някъде до 2018 - 2020 г. Този план за развитие ще даде новата организация и структура както на армията, така и на пряко подчинените на министъра поделения. Новият момент в тази дейност е, че ръководството на МО категорично ще заложи на военната експертиза при разработването на съответните сили, средства и организация, от които се нуждае армията.

Кога очаквате това да се случи?

Очаквам до края на годината целият пакет от документи да бъде готов и в началото на следващата да стартира стратегическият преглед. Това е песимистичният вариант. Оптимистичният е това да се случи още през декември.

Прегледът на структурите ще послужи да се изготви както планът за развитие, така и още един документ, който е много важен за нас – това е инвестиционната план-програма на МО. България е приела 55 цели за способности в рамките на нашия ангажимент към НАТО. Освен това ние участваме и в две инициативи – в така наречената умна отбрана (smart defense) и по линия на ЕС в "обединяване и споделяне" (pooling and sharing).

Доколкото съм запознат с въпросните цели за способности, тяхното развитие ще изисква сериозни ресурси. Говорим за суми, които не присъстват в инвестиционната част на бюджета за отбрана. Как ще решите този проблем?

Разчетите са за сума от порядъка на 2,3 млрд. лв. за периода до 2028 г. Това значи натоварване на бюджета на министерството от порядъка на 80 млн. лв. за 2014 г. до 290 млн. лв. за 2019 г.

Трябва да се разбере, че сигурността и отбраната не са отговорност само на военното министерство. Ако искаме да развиваме една съвременна и модерна армия, която да изпълнява и трите мисии, заложени по конституция, са необходими средства. Ето затова министърът на отбраната нееднократно е анонсирал, че ще се борим за 1,5% от БВП за отбрана. Ако имаме по-малко средства, ние няма да можем да изпълним поетите ангажименти.

Военните ли трябва да преценят кои сили са приоритетни и кои не са? Това не е ли политически въпрос?

Така е по целия свят. Ние трябва да знаем какво имаме и какво искаме. По отношение на политиките ние трябва да знаем с кого го правим и как го правим. Но ние не може да поемаме ангажименти, без да имаме съответната военна експертиза.

А по отношение на бюджетирането – откъде ще търсите средства? Доколкото знам, през тази година дори има леко намаляване на военния бюджет – с около 40 млн. лв.

Това, което искаме да направим, е първо да реализираме максимално възможностите от собствени средства – вие знаете, че имаме такива възможности. На следващо място проекти като целите за способности и такива, които са национален ангажимент, може би трябва да бъдат целево финансирани. Това според мен е правилният път, тъй като бюджетът, който ни се отпуска, в момента служи, за да може армията да живее и да води ежедневен учебен процес.

Казахте, че до лятото на 2014 г. ще може да видим първите резултати от прегледа на структурата на въоръжените сили. Какви ще бъдат първите промени, които може да очакваме?

Считам, че би трябвало да имаме много точни разчети за организация и структурата. Всяко едно от командните звена на БА ще трябва да докаже смисъла от своето съществуване. Доста внимателен анализ трябва да направим и за структурите, подчинени на министъра, защото в крайна сметка трябва да се отдава най-голяма тежест на бойните способности на армията. И именно там трябва да търсим правилното съотношение между отделните звена като организационни структури.

Тоест, ако има съкращения, да ги очакваме повече в администрацията?

Логично така звучат нещата. По принцип съкращения няма да има. Ние не искаме да създаваме грешни впечатления. Нееднократно лично съм заявявал, че според мен армията е достигнала като числен състав своя екзистенц-минимум. Но въпросът е, че в рамките на този числен състав (той далеч не е 37 хил., по-скоро към 30 хил., ако говорим за реални хора) трябва да търсим по-добро разпределение на структурите, както организационно, така и функционално. Но в никакъв случай не трябва да се говори за съкращения.

Едно от последните решения, които приехте, беше повишаването на пределната възраст за професионални войници – това сигнал ли е, че няма достатъчно кандидати за подобен тип работа?

По-скоро говорим за поправяне на една социална несправедливост, на едно отнето право. Със заложения в сега действащия закон възрастов лимит за войниците бяха предопределени да не могат да достигнат до пенсия. Когато априори отнемаш правото на който и да е за кариерно развитие, това до голяма степен води и до неговата демотивация. Тоест с тези 50 години възрастова граница за войнишкия състав ние даваме възможност на редниците да достигнат и до пенсия.

Обмисляли ли сте създаване на съвместни структури с МВР, където заплахите и използваните ресурси са подобни? Например за борба с бедствия и аварии, охрана на границите и т.н.

Безусловно да. В рамките на работните групи по отделни проблеми ще има съвместни екипи. В рамките на една голяма междуведомствена група цялата информация ще се обобщава. Има много сектори в сигурността и отбраната, които имат сродни или взаимно допълващи се отговорности.

Иван Иванов е зам.-министър на отбраната в екипа на Ангел Найденов. Преди това е бил директор на дирекция "Управление на човешките ресурси" в Министерството на отбраната, началник отдел "Планиране" в Генералния щаб и началник отдел "Мобилизация и окомплектоване с ресурси от резерва" в Генералния щаб. Завършил е Висшето народно военно артилерийско училище в Шумен и Военна академия "Г.С.Раковски" като магистър по Земна артилерия и ракетни войски.

Освен това е почетен президент на Асоциацията на завършилите Колежа по отбрана на НАТО – България и президент на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Охо, доста скъп членски внос. И каква е стратегията на националната отбрана, ако мога да запитам, освен лозунги за "смарт дефенсе"? А и идеята за пенсиониране на войниците на 50 години е крайно глупава. Офицери е основният сержантски (преди старшини, фелдфебели) - да, но войници? В САЩ те са на временни договори, най-често удължавани, но не до средна възраст. В крайния период на службата (нека да е 35 години) армията може да финансира подходящо образование в режим онлайн. Иначе просто механично приравняваме армията с полицията без предвид особеностите на задачите и изискванията към състава.

 • 2
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "България е приела 55 цели за способности в рамките на нашия ангажимент към НАТО. "

  Кой е "приемал" тези цели и съобразени ли са те с възможностите на страната? Цялата история много прилича на тази за Белене - някой чиновник нещо някъде подписал и един ден държавата осъмва с разходи за милиарди.

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Ето затова министърът на отбраната нееднократно е анонсирал, че ще се борим за 1,5% от БВП за отбрана. Ако имаме по-малко средства, ние няма да можем да изпълним поетите ангажименти."

  Болшинството страни-членки на НАТО имат военни бюджети под 1.5% от БВП. При Чехия и Словения процентът е 1.1%-1.2%. При Испания и Унгария е между 0.8% и 0.9%. Исландия има под 0.2%. При бедно и застаряващо население е абсурдно ние да се изхвърляме с "на гол тумбак чифте пищови".

  А и най-голямата заплаха за националната сигурност не е военна, а демографска. В никоя война не сме губили над милион души колкото напуснаха страната през последния четвърт век. Срещу тази заплаха танкове и ракети не помагат - трябват инвестиции в образование и наука за да може да има повече добре платени работи в България.

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#1:"daskal1"]А и идеята за пенсиониране на войниците на 50 години е крайно глупава. Офицери е основният сержантски (преди старшини, фелдфебели) - да, но войници? В САЩ те са на временни договори, най-често удължавани, но не до средна възраст. В крайния период на службата (нека да е 35 години) армията може да финансира подходящо образование[/quote]В ЮК военнослужещите имат право на пълна пенсия едва с навършване на 67 години. Между 55 и 67 имат право на частична и то ако имат определен брой години активна служба. В САЩ пенсионната възраст за военни е 62г.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  Цитат:
  ***
  "Нееднократно лично съм заявявал, че според мен армията е достигнала като числен състав своя екзистенц-минимум. Но въпросът е, че в рамките на този числен състав (той далеч не е 37 хил., по-скоро към 30 хил., ако говорим за реални хора)"
  ***

  >>> Много интересно, как армията не достига своя екзистенц минимум, когато липсват патрони, нафта, резервни гуми, акумулатори, накладки за спирачки, резервни части и возилата не са минали технически преглед (каквото е положението от 23 години). Виж, като се пипне щатът, тогава изведнъж работата става много зле, за разлика от предните дни...

  Ако за армията "реалните хора" се различават от заетите щатове, то за данъкоплатеца е напълно едно и също как ще ги наричате.

 • 6
  xmm avatar :-|
  xmm

  Интелигентността на планетата Земя се отстоява с военни действия.
  И,естествено,са нужни ПАРИ.

 • 7
  koshev avatar :-|
  koshev

  [quote#3:"Николай Николов"]Болшинството страни-членки на НАТО имат военни бюджети под 1.5% от БВП. При Чехия и Словения процентът е 1.1%-1.2%. При Испания и Унгария е между 0.8% и 0.9%. Исландия има под 0.2%. При бедно и застаряващо население е абсурдно ние да се изхвърляме с "на гол тумбак чифте пищови". [/quote]

  Да, но повечето от тях имат съвременна военна техника и могат да си позволят по-малки инвестиции /за момента/. Моето лично мнение е, че армията е недофинансирана. Имаме цели 80 танка - голям смях. Македонците да тръгнат ще ни превземат. Не става въпрос за армия от времето на комунизма, но поне това което имаме трябва да качествено, армоята да е добре обучена и да в случай на война да може да се мобилизират поне едно 150 000 човека. Отделно, че трябва да залегнат и партизански тактики.

 • 8
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  не ни е по джоба този масраф !

 • 9
  stabilnost avatar :-|
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ

  много интересни коментари - и ако не сме в НАТО сигурноста по-евтино ли ша ни излиза викате

 • 10
  juliano95 avatar :-?
  Julian Mall

  А САЩ защо не ни дават и цент военна помощ за разлика от Турция и Гърция и защо не си плащат наема за базите?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход