Строителна компания е най-динамичната в Бургас през 2013 г.

Бургас инвестира в интегрираната модернизация на общината

Младата транспортна комания "Кумас транс" от Търговище е най-динамичната компания в региона през миналата година. Счетоводителят й Хатидже Сакалова получи грамотата от "Гепард"
Младата транспортна комания "Кумас транс" от Търговище е най-динамичната компания в региона през миналата година. Счетоводителят й Хатидже Сакалова получи грамотата от "Гепард"    ©  Капитал
Младата транспортна комания "Кумас транс" от Търговище е най-динамичната компания в региона през миналата година. Счетоводителят й Хатидже Сакалова получи грамотата от "Гепард"
Младата транспортна комания "Кумас транс" от Търговище е най-динамичната компания в региона през миналата година. Счетоводителят й Хатидже Сакалова получи грамотата от "Гепард"    ©  Капитал

Строителната компания от Поморие "Бългериан роуз гардънс" е най-динамичното дружество в района на Бургас през 2013 г. То оглави класацията на "Капитал" за най-бързо растящ малък и среден бизнес "Гепард" тази година благодарение на силните си финансови резултати през 2012 г., когато отчете ръст на приходите от над 500% до 5.8 млн. лв.

Победителят в Бургас

Компанията е дъщерно дружество на "Петрол холдинг" и в основата на силните й резултати са продажбата на завършени жилища в едноименния ваканционен комплекс. Последният е съвместна инвестиция с дружество на собственика на ядки "Кронос" Димитър Батаков. По думите на мениджъра на "Бългериан роуз гардънс" Стефан Косев през миналата година компанията е успяла да продаде близо 70 от 128-те си апартамента в комплекса и се надява през 2013 г. да реализира аналогичен ръст благодарение на интереса от руските купувачи. Паралелно с това компанията работи и по нов проект.

"Бългериан роуз гардънс" получи своята "Гепард" грамота по време на второто регионално събитие на "Капитал" в страната миналата седмица. Заместник-кметът на Бургас Красимир Стойчев връчи наградата на Стефан Косев и подчерта, че освен туризъм общината ще търси и нови начин и да развива икономиката си. По думите му тя е сред най-ефективно усвояващите евросредства в страната след София. "Ако София е усвоила около 350 млн. евро заедно с ресурса за столичното метро, то Бургас е усвоил 300 млн. евро, без да има голям инфраструктурен проект", подчерта той по време на събитието.

Повече туризъм за Бургас и не само

Всъщност подобряването на условията и възможностите за туризъм, както и модернизацията на местната инфраструктура са сред основните приоритети на общината. Тя вече започна пилотен проект за модернизация на градския транспорт с ресурс от оперативна програма "Регионално развитие". "По улиците на Бургас от началото на годината се движат новите 28 дизелови съчленени автобуса и 39 метанови солоавтобуса, чрез които пътуването в градския транспорт в града стана много по-удобно, бързо и атрактивно", посочи Стойчев. Отделно от това с ресурс от оперативна програма "Конкурентоспособност" пък е създаден и бизнес инкубатор в града, който да подпомага развитието на местен иновативен бизнес.

Освен това вече има няколко сериозни инвеститори, които са заявили интерес и са започнали процедурите по закупуване или наемане на нужните им територии за разкриване на свое производство или складова бяза в новата индустриална зона на Бургас - "Индустриален и логистичен парк Бургас". "Седем са фирмите, заявили готовност да развият производства в зоната. Пет от тях са местни и развиват дейност в хранително–вкусовата промишленост, металообработване и логистика. Сред тях има и голяма полска компания, която планира изграждането на завод за производство на яхти от среден клас. Предстои откриването на производствена база на руска компания за медицински и хирургически инструменти", поясни още Стойчев.

"Бъдещото развитие на града освен индустриалните зони е залегнало и в интегрирания план за възстановяване и развитие на Бургас", обобщи той. "Тенденцията е за максимално отваряне на града към морето, ориентиране към най-атрактивните градски територии и зони за широк обществен достъп и обслужване, създаване на условия за развитие на туризъм, крайбрежни зелени паркови зони и зони за спорт и отдих. Идеята е постепенно Бургас да се превръща от стария, занемарен и задъхващ се промишлен град в модерен туристически и културен център със съвременни зони за развитие на бизнеса", каза още Стойчев.

В тази връзка той посочи плановете за развитие на водно-развлекателен комплекс на територията на парк "Езерото", наречен "Парк Океанариум", от една от най-големите руски строителни компании - Научно-производствено обединение "Мостовик". Инвестицията в проекта се оценява на 100 млн. лв. Скоро трябва да приключи и изграждането на новия пътнически терминал на летище Бургас, което да облекчи натоварения аеропорт. Годишно то посреща по около 2.3 млн. пътници.

Стойчев подчерта, че инвестицията в новия терминал на летището ще донесе нови близо 700 работни места в общината. "През 2013 г. започва дейност втори оператор в наземно обслужване "Гордеър хендлинг България", който предстои да открие 115 работни места", допълни още Стойчев.

Последната компания също влезе в класацията на най-динамично развиващите се компании през 2013 г., макар и не на челни позиции. Тя се отличава в сектора транспорт, тъй като компанията печели все повече клиенти, след като през 2010 г. започна наземно обслужване на летище София.

И още отличени

Освен "Бългериан роуз гардънс" своите грамоти в Бургас миналата седмица получиха най-динамичните компании за Варна и Търговище. За региона на Варна това беше строителната компания "Стимекс", а за  Търговище - транспортната "Кумас транс". През 2012 г. приходите на "Стимекс" растат с над 150% до близо 29 млн. лв. "Кумас транс" пък отчита 220% ръст на постъпленията си до 6.5 млн. лв. Компанията започва дейността си през 2010 г. Занимава се с международен превоз, като има както собствени, така и наети камиони и вози основно за клиенти от Белгия. За близо три години тя вече има около 60 служители, поясни счетоводителят й Хатидже Сакалова, която получи грамотата "Гепард" от името на компанията.

По-рано миналата седмица своите "Гепард" отличия получиха компании от Стара Загора, Пловдив, Ямбол и Хасково. На 8 ноември в София ще бъде отличен и националният победител на "Гепард" - агрокомпанията "Био фарминг".

Какво е "Гепард"

Класацията "Гепард" следи най-бързо растящите малки и средни компании в страната, като ги класира на база ръста на приходите им през годината. Условието е дружествата да растат поне две години, но не е нужно да са на печалба - победител е компанията с най-високо повишение на общите приходи. Освен това компаниите трябва да отговарят на законовото определение за малко и средно предприятие, т.е. да имат между 10 и 249 служители, да са с оборот между 3.9 млн. лв. и 97.5 млн. лв. или с активи между 3.9 млн. лв. и 84 млн. лв.

През 2013 г. в класацията участват 1265 малки и средни компании, чийто общ приход възлиза на 19.9 млрд. лв. - това представлява малко над една четвърт от брутния вътрешен продукт на България за 2012 г.

Пълната класация ще излезе с "Капитал Daily" на 8 ноември и с "Капитал" на 9 ноември за абонатите на двата вестника. Освен основната класация специалното издание съдържа профили на някои от победителите, анализ на секторите и регионите.