Сметката, моля
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сметката, моля

Най-вероятно пенсионерите с доходи под линията на бедност - 251 лв., ще получат коледни добавки, съобщи социалният министър Хасан Адемов

Сметката, моля

Възрастта и стажът за пенсиониране може да замръзнат за две години. През 2014 г. антиреформите в пенсионната система ще струват 64 млн. лв.

6213 прочитания

Най-вероятно пенсионерите с доходи под линията на бедност - 251 лв., ще получат коледни добавки, съобщи социалният министър Хасан Адемов

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


59.6

млн. лв. би струвало на бюджета за 2015 г. замразяването на реформата.

Идеите на правителството за спиране на реформите в пенсионната система не само че няма да помогнат на бюджета, но и ще отворят още по-голяма дупка в него. Само догодина те ще струват на държавата общо 64.2 млн. лв. От тях 45.5 млн. ще се похарчат заради блокирането на пенсионната реформа, тъй като ще бъде спряно увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране, започнали през 2012 г.

Зам.-председателят на социалната комисия Георги Гьоков дори заяви по време на заседанието й миналата седмица, че ако се наложи, реформата ще остане във фризера и през 2015 г.

Идеи без срок

Правителството вече обяви, че замразяването на пенсионната реформа ще бъде само за една година. Въпреки че това е записано и в проекта на бюджет 2014, корекцията в разпоредбата на Кодекса за социално осигураване (КСО) не казва докога точно ще важи стопирането на реформата. Социалната комисия в парламента миналата седмица прие на първо четене проекта за изменение в КСО. В него е записано, че възрастта за пенсиониране за най-масовата категория труд - трета, остава 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете, колкото е и тази година. Необходимият стаж замръзва на 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете. Не е вкаран обаче текст, който да казва докога ще действа замразяването. Причината вероятно е, че управляващите все още не са измислили по какъв начин да обвържат възрастта за пенсиониране с продължителността на живота. Такъв режим се обмисля в експертен съвет за осигурителната система към социалното министерство и би трябвало да влезе в сила от 2015 г.

"През 2014 г. няма да бездействаме, а ще работим усилено по механизъм за повишаването на пенсионната възраст в зависимост от нарастването на средната продължителност на получаване на пенсията", каза Георги Гьоков, цитиран от "Труд", пред комисията. "Ако се наложи, мораториумът върху вдигане на възрастта може да продължи и през 2015 г.", допълни той. Ако това наистина се случи, сметката за пенсии догодина ще нарасне дори повече - с 59.6 млн. лв. според разчети на НОИ.

Друго ще има ли

Освен спирането на възрастта социалната комисия прие на първо четене и другите две пенсионни идеи, записани като корекции в КСО. Така от догодина вероятно ще се върне старият режим за пенсиониране на военните - само при 27 години стаж, от които две трети реално изслужени в системата. Премахването на възрастта за военните, което влезе в сила от началото на тази година, е предложение на леви депутати. Според сметка на осигурителния институт това ще струва около 2.7 млн. лв. догодина и ще доведе до допълнително 800 нови пенсионери. Към тях трябва да се добавят и парите, които ще са необходими за изплащане на до 20 заплати обезщетение на излизащите от пазара на труда и така вероятно сметката ще набъбне доста повече. По време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество и синдикати, и работодатели се обявиха против промените, разписани в двата законопроекта. Социалният министър Хасан Адемов също неведнъж е споменавал, че трябва да се въведе възраст за пенсиониране за всички, за да се ограничи ранното пенсиониране. Сега режимът за пенсиониране само със стаж важи за полицаите например.

Още една вратичка

Българските данъкоплатци ще трябва да платят още 16 млн. лв. и за въвеждане на нова вратичка за ранно пенсиониране. В пенсия ще могат да излизат и хора, на които не им достигат до 24 месеца стаж или възраст, за да изпълнят изискванията за пенсиониране на трета категория труд (най-масовата), гласи едно от предложенията за промени в КСО на левицата, което също мина на първо четене.

За всеки месец, недостигащ до навършване на стандартната възраст, тези хора ще взимат пенсия, намалена с 0.4%. Така максималното намаление на пенсията може да достигне до 9.6%, се посочва в мотивите към законопроекта. Ако се допусне, че 4500 - 5000 души годишно ще се възползват от тази възможност, от левицата са изчислили, че ще са им необходими допълнително 16 млн. лв. догодина, за да се изплащат пенсиите и на тази група хора. Така от бюджета догодина ще трябва да се платят общо 64.2 млн. лв. повече за трите промени.

През 2015 г. пък нужните средства за гъвкавото пенсиониране с до 24 месеца по-рано ще набъбнат до 32 млн. лв. (за тези, които са се пенсионирали предсрочно през 2014 и през 2015 г.). Известни икономии могат да дойдат поради факта, че хората, които се възползват от тази възможност, ще получават по-ниски пенсии.

Коледни добавки към пенсиите под 251 лв.

Най-вероятно пенсионерите с доходи под линията на бедност, която е 251 лв., ще получат коледни добавки, съобщи социалният министър Хасан Адемов. Става дума за над 1 млн. души, които ще получат помощта. Идеята е добавката да е в еднакъв размер за всички, който ще стане ясен до края на месеца. "Ако успеем на базата на икономии, каквато вече реализираха депутатите, както и на такива от други институции и на базата на очаквано преизпълнение на приходната част, ще намерим нужните около 50 млн. лв. за надбавки", уточни Адемов, цитиран от "Инвестор". Финансовият министър Петър Чобанов миналата седмица също каза в парламента, че ще има добавки за Коледа за възрастните. "Да, вървим в тази посока. За тези  нужди ще отидат и 12-те млн. лв. икономии от бюджета на парламента", каза Чобанов.
59.6

млн. лв. би струвало на бюджета за 2015 г. замразяването на реформата.

Идеите на правителството за спиране на реформите в пенсионната система не само че няма да помогнат на бюджета, но и ще отворят още по-голяма дупка в него. Само догодина те ще струват на държавата общо 64.2 млн. лв. От тях 45.5 млн. ще се похарчат заради блокирането на пенсионната реформа, тъй като ще бъде спряно увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране, започнали през 2012 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Коледни добавки само за електората на БСП.

 • 2
  pa_pa avatar :-|
  pa_pa

  Не е далеч времето когато всички псевдо-нео-либерални празнодумци ще бъдат пометени от тази държава...64 милиона щяло да струва, а колко са стрували частните пенсионни фондове досега?? Стотици милиони левове, кой ще възстанови обезценката върху партидите ни??? Никой - откраднати завинаги от псевдо-нео-либертарианците...аман от шменти, ханке, капели, кейто институт и всякакви други празноглавци проповядващи сектантски псевдо-морал в България и с това прикривайки най-наглите кражби в държавата ни...
  Защо не попитате, че за 10000-те хиляди пъти, в които Адемов говори за пенсионна реформа нито веднъж не спомена ППФ и УПФ? Защото Йордан Цонев го доведе ли?!?!?! А КОЙ КОЙ КОЙ докара Цонев? Или според е по-добре да се попита Who the fuck is Цонев?!?!?!

 • 3
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Всъщност пенсионна реформа няма. Има само присвояване на средства от държавата.

  С пенсионните вноски си спонсорирате избирателите, със здравните лекувате циганите (другите избиратели) - гледайте си работата.

  Пенсионната вноска трябва да стане 80% лична, а дотогава нищо няма да ви плащам.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Много интересно, как от 3 правителства насам не се намери нито един поборник за изравняване на облагането на най-дребния бизнес: едноличните търговци, с това на служителите по трудово правоотношение и на физическите лица с булстат, както и с дружествата, които масово си разпределят печалбите на собствениците през трудов договор или такъв за управление . Поради тази аномалия формата ЕТ е на изчезван. Въпреки че повечето прогнози гласят, че изравняването ще се самофинансира от повишената събираемост, не чухме нито един гласец да се застъпи за отменянето на тази дискриминация.

  Виж, за пенсионерите всеки ще се изтрепе да вдига размера и снема изискванията...

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  ПС. Ако не се и похвалят по партийните сбирки, че "държат изкъсо онези с кафенетата по главната, които купуват каменицата по 80 стотинки шишето и ти я сервират за 1,40 лева!"

 • 6
  xmm avatar :-|
  xmm

  Като е толкова трудно управлението на готови пари,давани авансово с цел бъдещо ползване,да се премахне задължителността.

 • 7
  bst avatar :-|
  Стефан

  До коментар [#4] от "cinik":

  Самия формат ЕТ е аномалия. Не може хем да си фирма, хем да си физическо лице, или си едното или другото.

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  А уж пенсионната система в България е разходопокривна и солидарна. В момента е всичко друго но не и това. Над 3 милиарда на година допълнително струва пенсионната система на данъкоплатците.. и вместо тия пари да отиват за подобряване на икономиката, те се изяждат. Така реално се пречи на държавата да подобри състоянието си.

  Да не говорим, че с тия 3 милиарда едната година биха могли да се поправят всички пътища в България, другата година - БДЖ да обнови, третата - всички болници да се ремонтират и т.н.

  http://mickideas.blogspot.com/2013/04/blog-post_18.html

 • 9
  mapuhcku avatar :-|
  mapuhcku

  "Правителството вече обяви, че замразяването на пенсионната реформа ще бъде само за една година."
  Доста удобно. Нека да отложим малко реформата, да раздадем по 20 лв на пенсионерите и да си ухажваме електората.
  Ми те и без това няма да са на власт още 1 година, защо да не отложат реформата. Да не забравяме, че иде зима, а "гладните" и "бедните" са по-страшни от "културните" и "възпитаните".

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#7] от "Стефан":

  Няма да навлизам в правните особености на двете форми на стопанска дейност, само ти казвам, че "аномалията" сме я преписали мотамо от други държави с 200-300 години опит в търговското право. Последният голям фалит в Германия беше на веригата дрогерии Шлекер - конкурент на ДМ с 15 000 филиала и 7 млрд евро годишен оборот, собственост на ЕТ Антон Шлекер


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK