Консултант ще търси инвеститори за седми блок в АЕЦ "Козлодуй"

Новата мощност беше лансирана от ГЕРБ като заместител на отпадналия проект "Белене"

Ще се прави пътна карта за развитие на проекта, съобщиха от Българския енергиен холдинг
Ще се прави пътна карта за развитие на проекта, съобщиха от Българския енергиен холдинг    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Ще се прави пътна карта за развитие на проекта, съобщиха от Българския енергиен холдинг
Ще се прави пътна карта за развитие на проекта, съобщиха от Българския енергиен холдинг    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Не е ясно колко пари ще плати държавата за консултантската услуга.

Консултантска компания ще проучи възможностите за привличане на чуждестранни инвеститори в проекта за седми блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Избраната фирма ще трябва да изработи и пътна карта за строителството и развитието на новата мощност. Българският енергиен холдинг, в който влиза атомната централа и другите големи държавни компании в сектора, публикува на сайта си обявата за процедурата.

Предварителен интерес към седми блок са проявили американски, японски и китайски компании, обяви в началото на годината тогавашният шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. По-рано и от руската "Атомстройекспорт", която беше избрана за изпълнител на АЕЦ "Белене", също даваха сигнали, че се интересуват от изграждане на нови блокове в "Козлодуй".

Вместо "Белене"

Проектът за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" беше лансиран от кабинета "Борисов" през пролетта на миналата година, след като правителството на ГЕРБ се отказа от довършването на АЕЦ "Белене". Тогава висши представители на управляващата партия ГЕРБ подчертаваха, че новите генериращи мощности в първата атомна централа в България трябва да използват вече произведеното оборудване за "Белене". Другото условие е да бъдат намерени чужди инвеститори, които да станат мажоритарни акционери в новата компания. През май беше регистрирано дружеството "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" като еднолична собственост на АЕЦ "Козлодуй". В момента дъщерната компания е с капитал 14 млн. лв., показва информация от Търговския регистър.

Според съобщението на държавния холдинг откритата процедура по пряко договаряне е с предмет "Изготвяне на пътна карта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" – възможности за реализиране на инвестиционното намерение като международен проект". Не е ясно колко пари ще плати държавата за консултантската услуга. Подготовката на пътната карта беше предшествана от няколко други анализа.

Три проучвания

Досега за новата мощност американската Westinghouse направи технико-икономически анализ, който разглежда две възможности. Едната е строителство с използване на оборудването, произведено и купено за АЕЦ "Белене", а другата предвижда строеж по изцяло нов проект за един или два блока в "Козлодуй". Направени са и други две предпроектни проучвания – за оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и проучване и определяна на конкретна площадка за новата мощност. Преди месец министерството на околната среда даде положителна оценка на доклада по екооценката, който беше изготвен от българско-испанския консорциум "Дикон – Аксиона инж." срещу 2 млн. лева. Процедурата по проучване и определяне на възможната площадка беше възложена на "Риск инженеринг" на Богомил Манчев. Наскоро Агенцията за ядреното регулиране (АЯР) разреши на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да избере мястото. Разглеждат се четири възможни площадки около съществуващите блокове.

България вече е уведомила официално Европейската комисия за намерението да се построят нови ядрени мощности, каквото изискване съществува по договора за "Евратом". Становището на Брюксел обаче е консултативно и на практика проектът се нуждае от одобрението на АЯР, която трябва да издаде лиценз.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


34 коментара
 • 1
  simeonov_ avatar :-?
  simeonov_

  Само харчат парите на данъкоплатците без голям смисъл.Ако ще се сторят нови блокове в Козлодуй,то трябва да са частни инвестиции,но ние нямаме дори качествена енергийна стратегия.Да не говорим,че все още не сме удължили ескплоатацията на пети и шести блок,а сме се захванали с нови мощности.

 • 2
  chichka avatar :-|
  chichka

  Ех Капитал, нима не знаете името на строителя на новия блок на Козлодуй? Всички го знаят- Атомекспортстрой, знае се и цената- около 5-8 млрд евра, и кредит ще ни дадат за да стане цената двойна....

 • джендър NATO generals

  Абе ееей! Нямаме нужда от такова животно "седми блок на Козлодуй"!*
  И сега имаме излишък на ток! КОйто няма къде да изнасяме! Миньорите стачкуват! А дано да дадат урок на тези, които искат да загробят маса пари в нов ядрен проект!
  Или просто поредните консултанти трябва да усвояват много пари, за да има нещо и за поредните крадливи управляващи!

  *Тези реактори чат-пат гърмят, и след това маса хора в радиус от хиляди километри умират от рак! Тъжно и жалко е да го гледаш от близо!

 • 4
  ...____... avatar :-|
  .

  [quote#2:"chichka"]Всички го знаят- Атомекспортстрой[/quote]
  Не бъди толко сигурен, Атомекспортстрой има 19 блока да строй в чужбина, а е със големи загуби, включително с наша помощ. Та може и иок да стане, а нашите реактори да хвръкнат към Армения или Виетнам,

 • 5
  winterbach avatar :-?
  Петър Иванов

  Армения, ти ходил ли си в Армения?
  Те имат руска атомна централа , намира се някъде по пътя от Ереван, към езерото Севан. в която работят главно руснаци, токът го изнасят за някъде и никой не знае, кога работи и дали е на печалба. И да искат , арменците не могат да купят друга централа, и то ако става въпрос на нормален бизнес...

 • 6
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#5] от "Петър Иванов":
  Да, така е. Бизнеса в кавказкия регион е нещо мнооого особено.
  А оня с точката, дето и име няма да се скрие.

 • 7
  today avatar :-|
  today

  Големи ядрени напъни, голямо чудо!
  Отдавна производителите на оборудване за АЕЦ казаха, че това вече е прекалено скъпо удоволствие, и тока от нова АЕЦ няма как да е евтин.

 • 8
  ...____... avatar :-|
  .

  [quote#5:"Петър Иванов"]Армения, ти ходил ли си в Армения?
  Те имат руска атомна централа , намира се някъде по пътя от Ереван, към езерото Севан. в която работят главно руснаци, токът го изнасят за някъде и никой не знае, кога работи и дали е на печалба. И да искат , арменците не могат да купят друга централа, и то ако става въпрос на нормален бизнес...[/quote]
  Не, не съм ходил, от 2-3 години следя как е, и впечатленията са ми, че арменците не са боси в атома, имат кадри за атома, ама строители и техници. Впрочем и уран имат. А преди 2 -3 години правиха търг
  за проучване каква атомна да правят и го спечели Арева, французите.
  И те представи си, лрепоръчаха баш с такава, каквато е нашата.
  Била издръжлива, земетръси и т.н. А не 2006 модел, 1200 мвт.
  Още тогава се чудя дали тия франсиета не гласят далавера с нашата, щото такива не се правеха вече. Ама после се оказа, че проекта е ОК и го включиха в ТОИ - сега какво правят.

 • 9
  today avatar :-|
  today

  Тъпото е, че поне 6 месеца от годината имаме потребление под 3 000 мегавата, а трите блока в Козлодуй ще са точно толкова. Отделно е тока от вятъра и слънцето, отделно е от ВЕЦ-овете, щото и там като се напълнят язовирите трябва да се пуска водата.
  Та, какво го правим тоя новия реактор, по-точно какво ще правим с тока от него? Че и няма да е евтин тоя ток, той ще идва поне на цената на тока от вятърните перки.

 • 10
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Отново простотии. Цял свят се насочва към ВЕИ, а наш'те капацитети пак с АЕЦ. Освен това в Европа се очаква 2% намаление на ел.потреблението през 2014 г., а не се знае какво ще стане по-нататък. На кого ще продават, на бабите по селата?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход