Зърнопроизводителите упрекнаха управлението в неизпълнени обещания

Обратното начисляване на ДДС влиза от декември

   ©  Цветелина Николаева
   ©  Цветелина Николаева

Въвеждането на обратното начисляване на ДДС в зърнения сектор стана повод производителите да обвинят политиците в неспазени обещания. Причината е, че в началото на октомври след среща при премиера Пламен Орешарски беше договорено то да влезе в сила от януари следващата година, както и да се въведе пробен период от две години за прилагане на схемата. Последните промени от данъчните закони обаче "прескачат" тези договорки, твърдят от сектора, обяснявайки, че парламентът на практика е бламирал кабинета "Орешарски".

Преговори

След като през лятото зърнопроизводителите поискаха по-ранно получаване на субсидиите за декар, започнаха преговори с правителството. По време на среща с премиера Пламен Орешарски в началото на октомври беше обявено, че ще въведе обратно начисление на ДДС при търговията със зърно като мярка срещу данъчни престъпления. Тогава земеделският министър Димитър Греков обяви, че то ще влезе в сила през януари 2014 г. и ще бъде за "пробен период от две години", каквато според фермерите е била договорката с кабинета. Допълнително през октомври бяха договорени и две привилегии за сектора, каквито нямаше в последните три години - национални доплащания към евросубсидиите за площ (60 млн. лв.), както и намалена ставка на акциза за горивата.

Различни текстове

През миналата седмица с окончателното приемане на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс парламентът въведе обратно начисляване на ДДС (данъкът се начислява от купувача, а не от продавача) от 1 декември, а не през януари догодина. Този механизъм ще бъде в сила до 2018 г., а не за пробен срок от две години. Поради това от Националната асоциация на зърнопроизводителите смятат, че по този начин се нарушават договореностите с кабинета. Вчера на пресконференция от сдружението съобщиха, че парламентът на практика е бламирал премиера Пламен Орешарски, който е договорил различни срокове за въвеждане на схемата.

"Може би на пръв поглед един месец не е фатален, но е фатално по отношение на наличието на доверие", коментира председателят на асоциацията Ангел Вукодинов.

Според зърнопроизводителите все още не е ясен и начинът, по който ще се възстановява ДДС на фирмите за производствените разходи. "Никъде не е записан по категоричен начин механизмът как ще се случва това и нещото, което нас ни притеснява, е да не бъдем рекетирани от данъчните служби по места и дали ще ни се възстановява ДДС навреме", каза зам.-председателят на сдружението Радослав Христов. По неофициална информация се обмисля промяна на приетите текстове, за да се спази договореното със зърнопроизводителите.

Зърнопроизводителите са вторият бранш в селското стопанство, който обвинява правителството в неизпълнени ангажименти. Преди седмица животновъдите съобщиха, че им е било обещано от земеделския министър Димитър Греков до края на годината да бъдат изплатени 70% от субсидиите за сектора, но това няма да се случи, заради което и обмислят протести. Самият той пък каза, че това е искане на сектора, но има възможност да се платят 50% от парите до края на годината.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  Доста нахални взеха да стават зърнопроизводителите.Не стига,че по-голяма част от всички земеделски субсидии отиват при тях,ами пък сега искат и да им ги изплащат по-рано.Не стига,че точно в техния бранш за най-големите измами е ДДС,а недоволстват,че държавата прави всичко възможно за да си зашити интереса.

 • 2
  innsomnia avatar :-P
  innsomnia

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Аз съм на мнение, че ако работиш имаш право на претенции :)
  Днешно време всички само искат ли искат, все някой нещо да даде, а в замяна нищо. Като в онзи виц: викали циганите поред парламента "Дайтее, дайтее", попитали ги "Какво да ви дадем?" и те отвърнали "Кот дадете". Така че след като има резултати, защо да няма и пари, дори и по-рано? На МВР ли да ги дадем или за бонуси на принцесите от паветата?

 • 3
  sabotinoff avatar :-|
  sabotinoff

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Доста некомпетентно мнение. Много ми е чудно как би се чувствал ти като собственик на фирма, която прави всички свои разходи за бизнеса си плащайки ДДС, но накрая си продава продукта без да начислява такова, а регламентите за връщането не са дори на дневен ред в тази въпросна промяна?! Няма да намесвам факта, че именно зърнопроизводството е един от водещите отрасли на икономиката през последните години.

 • 4
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим

  Зърнопроизводителите заслужават адски много критики и често се държат все едно са от друга планета, нормално е всички да сме им бесни. В случая ако сме обективни обаче са постъпили тъпо с тях. Не е нужно се разбива работещ сектор с бюрокрация, всеки с минимален бизнес знае какво е да чакаш данъчното ти възстанови парите

  Ако източват ДДС масово както пише коментатор 1, искам да попитам къде спят данъчните и ченгетата?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход