Бареков обяви временно примирие с президента

Шарена група политици и участници в предишни власти се събра на дискусия от кампанията му на изгряващ политик

Доскорошният тв водещ, а сега псевдополитик, близък до депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, Николай Бареков видимо престана да воюва с президента Росен Плевнелиев. "Трябва да оставим президента на мира, включително и "Атака" да бъде приласкана", заяви Бареков по време на дискусия за националната сигурност - част от поредицата разговори за България, които организира движението "България без цензура".

Целта на Бареков е на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на 20 ноември президентът Плевнелиев да покани поне като слушатели "България без цензура", Реформаторския блок и ВМРО. Бареков, подкрепен от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, няколко пъти изтъкна, че целта е да има национален консенсус по въпроса. "Притеснявате се за безопасността на президента ли? Ще я гарантирам", обеща Бареков.

След разпространените вчера писма, в които Бареков обяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата са го поръчали, но въпреки това той няма да спре да се среща с хора и не се страхува, охраната на бившия тв водещ е видимо затегната и той не посещава дори и тоалетната без компанията на двамата си телохранители.

По думите на експертите, които Бареков беше поканил, както и на двамата специалисти в "България без цензура" - генералите от запаса Люцкан Люцканов и Димитър Цветков, страната трябва да затвори сухопътната си граница и да спре да приема бежанци.

Експертът на движението доц. Йордан Бакалов (бивш депутат от СДС) беше изпратил писмо, в което искаше отговор защо Николай Младенов, Марин Райков и Кристиян Вигенин не са поискали среща с върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън, на която да настояват за бежански лагер край Одрин.

Бившият военен министър в правителството на Иван Костов Бойко Ноев изтъкна, че България няма никакви ангажименти към ЕС да прави компромиси с националната си сигурност. "България трябва да спре да приема нелегални емигранти, да овладее ситуацията. Ако това не се случи, отива в дълбока криза, която ще доведе до прекрояването на картата на България и ще излязат такива националисти, пред които Красимир Каракачанов и Волен Сидеров ще изглеждат крайни демократи", обяви Ноев.

Той допълни още, че не смята, че консултативният съвет ще изиграе някаква особена роля за решаване на проблема. "Моето мнение е, че президентът не е компетентен и институцията му не изпълнява своите задължения към националната сигурност", каза Ноев.

Движението на Бареков стана известно с предложението за връщане на наборната армия. Водещият на кръглата маса – членът на Гражданския съвет на Реформаторския блок Харалан Александров, обяви национално представително социологическо проучване на "Сова Харис", според което 47.3% от населението подкрепя задължителната военна служба "за някои категории младежи", а 30.7% не са съгласни.

В дискусията участваха и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, бившият секретар на МВР по време на управлението на СДС Николай Радулов, бившият директор на агенцията за бежанците Петър Кацаров, бившият директор на ЦСБОП в периода 1991- 1992 г. Тихомир Стойчев, обявеният за един от лидерите на февруарските протести Ангел Славчев, както и Димитър Абаджиев - бивш депутат от СДС и ДСБ, бивш член на партията на Яне Янев и бивш представител на България в проекта Набуко, изпратен от правителството на ГЕРБ.

По думите на Николай Бареков на разговора е бил и представител на САЩ с ранг на началник на кабинета на държавния секретар, който дал много висока оценка на събитието.