Прокуратурата образува дело срещу Бисеров и сина му

Те ще бъдат разследвани за данъчни престъпления и пране на пари

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу бившия вече депутат от ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. Те ще бъдат разследвани за данъчни престъпления и пране на пари, а Бисеров - и за подаване на декларация с невярно съдържание.

Вчера следобед председателят на ДАНС Владимир Писанчев е изпратил до главния прокурор Сотир Цацаров справка за "евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система" от Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Според прессъобщението на прокуратурата в справката се твърди, че са били извършвани "парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна", като титулярите на сметките са Главинков и Бисеров. Впоследствие с парите са били откривани срочни депозити, теглени са пари в брой или са били превеждани към "свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони /Сейшелски острови/."

След като е получил справката, Сотир Цацаров я е изпратил в Софийска градска прокуратура (СГП) по компетентност, която днес е образувала досъдебно производство, което е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура – София. Възложени са "пълни данъчни проверки на двете физически лица и на търговски дружества", "разкриване на данъчната и банковата тайна", следствени поръчки до "поне две европейски държави" относно "основанията за откриване на банкови сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи, източниците на доходи и т. н." Прокуратурата ще изиска от ДАНС всички налични материали по случая, както и "данни относно постъпили предни сигнали за лицата и предприетите действия по тях."

От съобщението на прокуратурата не става ясно какво престъпно има в откриването на банкови сметки в чужбина и нареждането на банкови преводи, като явно става дума за проверка на произхода на средствата, с които Христо Бисеров и Ивайло Главинков са оперирали.

По информация на "Капитал" досъдебното производство срещу Бисеров е възложено на прокурор, който е на пряко подчинение на зам.-градският прокурор Роман Василев. Разследването ще се води в Столичната следствена служба, където административен ръководител е Петьо Петров, известен в съдебните среди като Петьо Еврото.

Един от текстовете, по които бившият депутат ще бъде разследван, е за това, че е подал невярна декларация пред Сметната палата. Подобно решение буди интерес, защото в прокуратурата има инструкция, че подобно деяние не е престъпление. Единственото изключение до този момент беше направено за бившият директор на НАП Мария Мургина, която впоследствие беше оправдана по това обвинение. Прокуратурата се съгласи с доводите на съда, че подаването на декларация по реда на Закона за публичност на имуществото на лица заемащи  исша държавна длъжност, няма за  задача те да се доказват по този начин, а само да станат известни и достъпни за обществото.