Бутафорията, която имаме като държава

Институциите и случая "Бисеров"

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова
Всички тези несъстоятелни герои - партийни лидери, бивши и настоящи министри и висши магистрати, са всеки ден в медиите, откъдето поучават данъкоплатците.

В четвъртък най-важните институции произведоха поредния недостоен спектакъл. Поводът този път е новият случай "Бисеров", и по-специално съобщението на прокуратурата, че по сигнал на ДАНС е започнала разследване за данъчни престъпления и пране на пари срещу него  и доведения му син. Информацията беше изпреварена от скоростно гласуваното му напускане на парламента, на който беше зам.-председател от ДПС и оглавяваше ключовата правна комисия.

В изригналата говорилня се чуха всякакви неща и не се разбра нищо. По едно и също време в две телевизии главният прокурор и вътрешният министър заявиха пред публиката: първият - че срещу Бисеров има проверка, свързана с класифицирана информация от ДАНС, а вторият - че няма информация ДАНС да са проверявали Бисеров. Паралелно бившият вътрешен министър Цветанов сподели, че се чувало, че  изтъкнатият допреди дни представител на ДПС е разследван за "сериозни финансови трансфери от една държава към друга", което прокуратурата потвърди с уточнението, че трансферите са били към Сейшелските острови.

Явно ядосан, след като няколко дни  упорито определяше случая само като "личен" и никакъв друг,  лидерът на ДПС Лютви Местан може би несъзнателно превключи на въпроса "кой" и как е получил достъп до класифицирана информация. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му отвърна с три пъти "кой": "докладва на Доган операцията срещу Бисеров; предупреди висшето ръководство на ДПС да се отърве от него, преди да му бъде поискан имунитетът; изнесе информацията от службите и я занесе в сараите."

На  въпросите им шефът на ДАНС невъзмутимо отговори с въпроса: "А има ли въобще теч на информация?" Междувременно държавното радио съобщи, че Бисеров е напуснал страната, позовавайки се на свой източник.

И още по-междувременно градският прокурор на София подготви публиката за следващ епизод с неплатени данъци от Цветан Цветанов, установени при проверка на НАП, същия, за когото предишният данъчен шеф, днес депутат от ГЕРБ, не откри никакви нарушения.

Всички тези бутафорни герои - партийни лидери, бивши и настоящи министри и висши магистрати, са всеки ден в медиите, откъдето поучават данъкоплатците кое е добро и кое лошо и изливат тонове възражения срещу свързването им с кражби, корупция и олигархия. В изразния стил на бившия вътрешен министър това е, което имаме като държава.