Изненадваща рокада в "Булгаргаз" (обновена)

Данъчен директор от Видин сменя дългогодишния шеф на газовото дружество Димитър Гогов

Димитър Гогов е разбрал за смяната от случайна справка в Търговския регистър
Димитър Гогов е разбрал за смяната от случайна справка в Търговския регистър    ©  Анелия Николова
Димитър Гогов е разбрал за смяната от случайна справка в Търговския регистър
Димитър Гогов е разбрал за смяната от случайна справка в Търговския регистър    ©  Анелия Николова

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов е бил сменен изненандващо на 31 октомври с решение на Българския енергиен холдинг (БЕХ), в чиято структура е държавната газова компания. Това показва протокол от решението, публикуван в Търговския регистър.

В същия ден в Министерския съвет се водеха преговори по българския участък на газопровода "Южен поток". Разговорите между шефа на "Газпром" Алексей Милер, премиера Пламен Орешарски и икономическия министър Драгомир Стойнев приключиха с подписването на два протокола между руската компания и БЕХ, както и с формалния старт на изграждането на тръбата в Северна България. Договорените условия бяха представени като изключително изгодни за България, но по-внимателното вглеждане в детайлите показа, че българската страна чрез БЕХ поема значителен финансов риск, ако тръбатата не бъде запълнена до очаквания капацитет.

Рокадата се извършва в деликатен момент - "Булгаргаз" трябва да осигури средства, за да се разплаща за доставяния от Русия природен газ, докато "Топлофикация София", която е най-големият длъжник на газовия доставчик, започе да покрива натрупаните задължения. Освен това отпадането на Гогов може да внесе объркване в управлението на сектора предвид риска от нова газова криза заради спора между Русия и Украйна, за която предупреди преди дни и министър Стойнев.

Неясни мотиви

Самият Гогов потвърди в петък, че си тръгва от газовата компания. "Считано от 11 ноември 2013 г., няма да бъдат част от екипа на "Булгаргаз". За мен бе удоволствие да работим заедно и ви благодаря за нашето ползотворно сътрудничество", написа той в съобщение до медиите. Пред бТВ той съобщи, че лично не е бил информиран от никого за смяната му и че е научил в четвъртък от случайна справка в Търговския регистър.

На мястото на Гогов в борда на директорите на "Булгаргаз" от холдинга са назначили Шишман Чаушев, който е бивш директор на поделението на Националната агенция заприходите (НАП) във Видин. На 1 ноември с решение на борда Чаушев е избран за нов изпълнителен директор. Засега не е ясно с какви мотиви е избран Чаушев, който има опит единствено като данъчен, но не и в газовия сектор.

От БЕХ обясниха пред "Капитал", че смяната е във връзка с "промяна на визията за управление" на газовото дружество, и не коментираха дали този ход е свързан с развитието по "Южен поток". Повече информация за мотивите за решението и за новия изпълнителен директор може да се очаква, след като излезе окончателно решение в Търговския регистър, допълниха от холдинга.

Източници на "Капитал" си спомнят, че на прословутата среща в Евксиноград през юли 2010 г., когато се обсъждаха условията по дългосрочните договори за доставка на газ от "Газпром", Димитър Гогов буквално е крещял на представители на руската страна. Според участници от българска страна реакцията била толкова силна, че чак изглеждала пресилена. Неофициално се знае, че бившият министър на икономиката Трайчо Трайков не беше много доволен от преговорите, които Гогов провеждаше с "Газпром".

Над шест години на поста

Според сайта на "Булгаргаз" Гогов започва работа в компанията през 1999 г., когато постъпва като специалист в отдел "Продажби и събиране на вземанията". По-късно е назначен за началник на отдела. От 2005 г. е началник управление "Икономическо" в дружеството. От отделянето на "Булгаргаз" като дъщерно дружество на БЕХ през януари 2007 г. до отстраняването му Димитър Гогов е изпълнителен директор на "Булгаргаз". Между януари и септември 2009 г. е член на съвета на директорите на БЕХ.

Миналата пролет като шеф на "Булгаргаз" Гогов обясни, че договарянето на по-евтин газ от Русия зависи от "комплексната изгода" на двете страни. Впоследствие стана ясно, че от 1 април до края на 2012 г. България ще получава гориво на 11% по-ниска цена, но правителството е поело ангажимент да ускори работата по "Южен поток".