Съдиите са ни скъпи

Съдия Аракелян е категорична, че не може да става дума за конфликт на интереси

Съдиите са ни скъпи

Как председателят на Варненският окръжен съд получи изгоден ипотечен кредит от Корпоративна търговска банка

20376 прочитания

Съдия Аракелян е категорична, че не може да става дума за конфликт на интереси

© Надежда Чипева


Всеки ден съдиите от Софийския районен съд гледат дела срещу "Топлофикация - София". В повечето случаи това са магистрати, които живеят в София и самите те са клиенти на дружеството, но това няма как да поставя под съмнение тяхната безпристрастност. Какво бихте си помислили обаче, ако сте страна по дело с дружеството и знаете, че преди него съдията е получил 50% отстъпка от сметката си за топлоенергия? Конфликт на интереси и етичен проблем ли е председател на съд да сключи договор за кредит при условия, каквито няма на пазара. Такива въпроси повдигат взаимоотношенията на председателят на Варненския окръжен съд Ванухи Аракелян с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Неустоими условия

Съдия Аракелян е съдия с над 20 години стаж, като от юни 2004 г. е избрана за ръководител на третия по големина окръжен съд в България. През лятото на 2007 г. тя взима 140 хил. лв. ипотечен кредит, обезпечен с апартамент от 112 кв.м във Варна, от Уникредит Булбанк, която по това време обслужва съда. Годишната лихва е 6.5%. В края на същата година съдия Аракелян уведомява Висшия съдебен съвет (ВСС), че иска да смени обслужващата банка на съда.

Пред "Капитал" тя коментира, че в писмото до съвета е посочила "осем конкретни основания, довели до съществено влошаване на качеството на обслужване", като заедно с това го уведомява, че предприема процедура за избор на обслужваща банка. Още преди да изпрати уведомлението до ВСС, назначената от председателя на съда комисия е класирала на първо място от седем банки КТБ.

Три месеца след смяната на обслужващата банка съдия Аракелян рефинансира кредита си в Булбанк с кредит от КТБ. От нотариалния акт виждаме, че годишната лихва спада с 0.2 процентни пункта. Една година след това магистратката взима нов кредит от КТБ – за 50 хил. евро, с който купува друг имот във Варна, този път с лихва  8.5%.

Условията по кредитите съвпадат с пазарните и няма нищо, което може да буди подозрения. В началото на тази година в имотния регистър е вписан договор за новация предоговаряне на кредита, който съдия Аракелян сключва с банката на Цветан Василев. Заемът е превалутиран в левове, а годишната лихва пада до 4.8%. Половин година по-късно целият заем е погасен предсрочно. Служители на две големи банки, с които разговаряхме, коментираха, че толкова ниска лихва за заем в левове, и то през 2013 г., не могат получат и клиенти, които ползват максимални преференции.

Това не е всичко - от договора за новация разбираме, че съдия Аракелян трябва да погаси главницата по кредита на 116 ежемесечни погасителни вноски, които са дължими от... 20 юли 2021 г. Не става дума за техническа грешка - същата година - 2021, е изписана и в молбата за прекратяване на ипотеката при предсрочното погасяване на кредита.

За избрани клиенти

КТБ не е известна на пазара като банка, която предлага кредити на физически лица. По данни на БНБ към септември 2012 г. отпуснатите от банката жилищни ипотечни кредити на граждани са на обща стойност 8.298 млн. лв., което прави пазарен дял от едва 0.09%. Нещо повече - според справката на централната банка огромната част от тях са еврови, като левовият портфейл на КТБ е едва 333 хил. лв. Самата банка нееднократно изтъква в отчети и проспекти, че счита кредитирането на физически лица в България за рисково и затова единствените кредитни продукти, специално насочени към индивидуални потребители, са заеми за корпоративни клиенти и за служители на самата банка. На въпрос какви са условията, по които са отпуснати кредитите, съдия Аракелян не коментира договора за новация, но подчертава, че всеки кредит е договаряла съобразно "условията, посочени в Договор за обслужване на ВОС от КТБ АД" и съобразно решението на ВСС от 2005 г., с което са одобрени критериите при избор на банки за органите на съдебната власт. 

Тя обяснява, че изборът на КТБ за обслужваща банка е станал на базата на критерии, които самият ВСС е наложил, като отбелязва, че сред тях е и изискването банката да предоставя "кредити/овърдрафт на магистрати и служители при преференциални условия", а освен това банката не начислявала комисиони, когато граждани внасяли такси по сметката на съда. Във въпросните правила този показател има изключително ниска тежест при определяне класирането на банките, които кандидатстват – 5%.

Съдия Аракелян е категорична, че няма каквато и да било връзка между избора на КТБ за обслужваща банка и факта, че е клиент на институцията, защото КТБ е станал такава "след провеждането на всички утвърдени от ВСС процедури", а условията, по които е получила кредитите, важат за всички съдии. Магистратът допълва: "Това са същите онези публично оповестени условия, при които всички съдии и служители от ВОС са получили или биха получили кредит." От декларациите на съдиите във Варна виждаме, че никой друг не е ползвал услугите на КТБ. Нещо, което и съдия Аракелян констатира: "Извън обслужването на КТБ АД са значителна част от съдиите и служителите от ВОС, чиито лични сметки са в други банки."

Проверка на "Капитал" показа, че от общо 183 районни, окръжни, административни военни, специализирани, апелативни и върховни съдилища пет са избрали КТБ за обслужваща банка. Освен съда във Варна това са окръжният, районният и административният съд в Стара Загора, както и районният съд в Раднево, а най-много съдилища ползват услугите на "Уникредит" и ДСК.

Този казус изглежда индивидуален, но системата за правораздаване е пълна с такива лични истории. А дали те поставят под въпрос дейността на магистратите, които с действията си не би трябвало да пораждат каквито и да е било съмнения за зависимости, следва да отговори ВСС.

Всеки ден съдиите от Софийския районен съд гледат дела срещу "Топлофикация - София". В повечето случаи това са магистрати, които живеят в София и самите те са клиенти на дружеството, но това няма как да поставя под съмнение тяхната безпристрастност. Какво бихте си помислили обаче, ако сте страна по дело с дружеството и знаете, че преди него съдията е получил 50% отстъпка от сметката си за топлоенергия? Конфликт на интереси и етичен проблем ли е председател на съд да сключи договор за кредит при условия, каквито няма на пазара. Такива въпроси повдигат взаимоотношенията на председателят на Варненския окръжен съд Ванухи Аракелян с Корпоративна търговска банка (КТБ).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


38 коментара
 • 1
  tzm41313897 avatar :-|
  Mark Twain

  Поредният път, в който трябва да викаме "Оставка!". Може би ще е по-интересно на читателите да четем за честни и възпитани хора. Ако са останали такива.

 • 2
  moloko_ avatar :-|
  moloko_

  Може ли икономическа медия да коментира каква е лихвата по даден кредит,като важното е не каква е лихвата,а какъв е годишния процент на разходите? Според вас КТБ с това ли ще си осигурява да е обслужваща банка с по-ниска лихва по кредит? Ако смятате,че правилата не са достатъчно добри,това е друг въпрос,но по същите правила и Булбанк и ДСК са взели по-голямата част от обслужването на доста държавни институции,защо при тях не смятате,че има нещо съмнително?

 • lili_markova

  Аз също имам личен въпрос към ВСС, само че след статиите които чета си мисля, че е въпрос на мъничко време за да нямам повече въпроси!

 • 4
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  Хаха, КТБотовете са на амбразурата с минуси, плюсове и коментари, още преди да съм дочел статията :) Половината кредитен портфейл от физически лица отишъл при гусжа съдийката, ма ние ГПР да сме гледали. Сигур са я излъгали с лихва 4% и годишно обслужване 14%? Съдийка, горката, не може да чете договори...

 • 5
  today avatar :-|
  today

  От време на време имам подозрения, че може и да има честен магистрат, но сигурно бъркам.
  А защо трябва да е само една обслужващата банка? Не може ли да са примерно 5, и клиентите да си избират по коя сметка да наредят пари?

 • 6
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  Някой краде а регулаторите спят...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Оставете спецификата на един или друг съдия Какви съдии,каква правова държава какво правораздаване може да се случи дори от коректните когато 12 невменяеми конституционни олигофрена са се запроизнасяли ежедневно в полза на Мафията като крепи статуквото и с безобразията срещу народа. Оставка и разформироване до крак на КС ,ВСС,ВКС ... и всички малоумни съкращения на мафията .
  Достойните съдии могат сами да излъчат управленски,надзорен и контролен орган над дейността си който да лустрира адекватно провинили се .Съдиите могат да бъдат независими от мафията
  Как да осъдя безобразниците когато от най више държавно ниво държавата легализира с принуда безобразията им ,какво да обяснят адвокатите на клиентите си когато доказателствата са в тяхна полза а законите се променят в движение в полза на мафията ,ъдиите какво могат да направят по въпроса освен да гледат аааааа ??????????

 • 8
  mrtosh avatar :-|
  mrtosh

  (скуирт скуирт скуирт)

 • 9
  mrtosh avatar :-|
  mrtosh

  До коментар [#5] от "today":

  Защото ако са 5, няма да има условия за корупция. Най-вероятно в закона е заложен избор само на 1 банка.

 • 10
  nuzzo avatar :-|

  [quote#0:"статията"] Съдия Аракелян е категорична, че няма каквато и да било връзка между избора на КТБ за обслужваща банка и факта, че е клиент на институцията[/quote]

  Много безочливо твърдение, не уважаеми "съдия", предвид изнесената в статията "любовна връзка" м/у КТБ и вас !!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход