Южен порок
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Южен порок

Секретни успехи: на разговорите между Алексей Милер (вляво) и Пламен Орешарски не са били водени стенограми

Южен порок

Тръжните условия за строителството на газпровода показват предопределен изпълнител (Допълнена)

13542 прочитания

Секретни успехи: на разговорите между Алексей Милер (вляво) и Пламен Орешарски не са били водени стенограми

© Красимир Юскеселиев


"Уникален успех" ли са договорките за "Южен поток", както твърди министърът на икономиката Драгомир Стойнев, или не? Това е въпрос, чийто отговор по българска традиция се разбира едва след няколко години - вижте "Белене" или "Бургас - Александропулис". Отсега е ясно, че ако има успех, той не е уникален. А заради порочния процес, по който се стигна до окончателните условия по газопровода, евентуалните печалби няма да бъдат сериозни. Както каза бившият министър на икономиката Трайчо Трайков, от сделката ще спечелят основно "Газпром" и няколко лица в България.

"Успехът" вече е помрачен от писмо изпратено Европейската комисия до правителството, в който буквално се казва, "България е най-слабото звено в Европейският съюз що се касае до енергийната независимост". На въпрос на "Капитал" източници от ЕК потвърдиха, че това вярно.

От вече изнесената информация на първо място се набива на очи поредният скок в цената на проекта. Само за една година той нарасна от 3.1 първо на 3.3, а миналата седмица на 3.5 млрд. евро. Ако към тази сума се прибавят всички разходи (виж по-долу), общата цена скача над 4 млрд. евро. По-големият проблем обаче е, че никога няма да разберем дали това е била реалната цена на проекта.  Стойността на "Южен поток" от 3.3 млрд. евро беше определена от избрания за технически проектант "Газтек". Това обаче не е "цена", а "оценка". Реалната стойност на проекта може да се получи само при открити търгове, в които изпълнителите се състезават да предложат по-добра цена и условия. Най-пресният пример в България за този процес беше строежът на магистрала "Тракия", при който индикативните стойности се оказаха значително завишени.

На всичкото отгоре, както стана ясно след запитване на "Капитал" до Министерски съвет по закона за достъп до обществена информация, по време на официалните преговори между премиера Пламен Орешарски и шефа на "Газпром" Алексей Милер миналия четвъртък от българска страна не е бил воден стенографски запис. Т.е. залогът на тези преговори никога няма да стане ясен, а премиерът не е оставил писмено доказателство за това как е защитавал интересите на страната. Бъдните поколения могат да помолят единствено "Газпром" за тази стенограма.

А защо не напишем и ЕГН-то?

Както стана ясно от обявената на 31 октомври тръжна документация за избор на изпълнител на строителството на газопровода, конкуренция не се предвижда. Първо ще се търси цялостен изпълнител (т.нар. ИДС контрактор), който ще извърши проектирането и изграждането както на компресорните станции, така и на тръбопроводите. По този начин сериозно се ограничава кръга на фирмите, които биха могли да участват. Това не е непознат подход, но се използва по-рядко. Например при строежа Трансадриатическия тръбопровод (ТАП) всеки от тези етапи се възлага на отделен търг, тъй както както тръбите, така и турбините за компресорите са съвсем стандартни. Участието на повече фирми и конкуренцията между тях ще даде доста по-добра стойност за акционерите на ТАП.

На второ място, освен горното ограничение в документацията са предвидени и други. Например ИДС контракторът трябва да докаже опит в изграждането на газопроводи от поне 100 км с размер на тръбата 56 инча (каквато е тази на "Южен поток"). Такива газопроводи в Европа има няколко и последният - ОПАЛ, е изграден в Германия от дъщерно на "Газпром" дружество. Другите 56-инчови газопроводи са изграждани в Русия. От Европейската комисия само посочиха за "Капитал" кои са тръбопроводите в Европа с този размер, но отказаха да се ангажират с оценка дали условията по търга са дискриминационни. "Без открит търг няма как да знаем дали цената на проекта не е завишена", коментира за "Капитал" бившият икономически министър Делян Добрев. В случая нищо не пречеше да се даде изискване за доказване на опит при изграждане на газопроводи от 42, 48 или 56 инча, тъй като технологията им не е по-различна. Ако и това ви се струва малко, от тръжните документи оценяващата комисия може да изведе и други ограничения.

И за да няма грешка, срокът за набиране на първоначалните оферти (в които трябва да се докажат по-горните критерии) е определен до 15 ноември. Тоест за две седмици евентуалните кандидати трябва да подготвят документацията на три езика (български, руски и английски). От Българския енергиен холдинг коментираха за "Капитал", че този срок е достатъчен за подаване на писма за намерения и декларации. "На втория етап ще бъдат предоставяни по-голяма част от документите", обясняват от холдинга. Като се има предвид, че и следващият етап ще продължи не повече от две седмици, тъй като стартът на строителството е заложен за декември, едва ли това може да се счете за достатъчен срок.

Така че поне по отношение на изпълнителя на проекта почти не съществуват съмнения. Както каза за "Капитал" Трайчо Трайков, по "Белене" поне преговаряше българската с руската страна. Сега всички условия, по които се прави "Южен поток", са договорени между руснаци (като акционери в смесеното дружество) и руснаци (като главен инвеститор). Нещо повече - пълното съвпадение между последните преговори в София на политическо ниво миналата седмица и последвалото същия ден пускане на поръчката показва, че тя също е бил част от сделката.

Това е процес, които вече ни е до болка познат от АЕЦ "Белене". Тогава под благовидния предлог, че се цели спестяване на средства, пред кандидатите беше поставено изискване да предложат решение за съществуващото оборудване на площадката. Естествено оферти може да подадат само чешката Skoda JC (която всъщност е с руски акционери) и "Атомстройекспорт" (АСЕ), тъй като само те произвеждат този тип реактори.

Допълнително към това трябва да се добави и фактът, че бъдещият ИДС контрактор може да избере когото си поиска за подизпълнител, без да има нужда да провежда обществена поръчка. Този процес също ни е познат от сагата с АЕЦ "Белене". Тогава "Атомстройекспорт" например избра за разрушаването на старите конструкции на площадката три фирми, всяка от които имаше ясно проследими политически връзки.

Сега този процес може да се повтори. Особено като се има предвид, че работната вечеря, която кабинетът беше дал на зам.-министъра на енергетиката на Русия Анатолий Яновски при посещението му в началото на юли, е била в емблематичен ресторант в околностите на София, собственост на хора от икономически кръг със сериозни интереси в енергетиката. След тази вечеря в енергийните среди вече се говори, че българските подизпълнители ще бъдат две компании - едната в момента трупа опит с ремонти на компресорни станции, другата - с жп ремонти.

Грандиозни, грандиозни, колко да са грандиозни

Най-големият успех според правителството е фактът, че България ще получава дивиденти от първия момент, в който газопроводът се напълни. Това гарантирало 712 млн. евро за следващите 22 години. За изпадналата в ликвиден глад българска енергетика това звучи като успех. Въпросът е каква е цената, с която е платена тази договорка.

При условията, които правителството на ГЕРБ твърдеше, че е договорило, в първите 15 години БЕХ изплащаше заема си към "Газпром" с дивидентите от експлоатацията на газопровода. Ако се използва като мерило сегашната тарифа на транзит по дългосрочния договор на "Газпром" с "Булгартрансгаз" (1.8 щ.д. за 1000 куб. м на 100 км), лесно може да се изчисли, че е имало възможност и за дивиденти при 15-годишен срок на изплащане на проекта, ако се използват поне 80% от капацитета на тръбата.

Сега очевидно се приема, че това няма как да стане, и срокът се разтегля във времето. Делян Добрев (а и Румен Овчаров) твърди, че тарифата за транзит все още не е определена и вероятно ще бъде по-ниска от досегашните договори с "Газпром". На всичкото отгоре не е ясно при какво използване на капацитета на газопровода са постигнати тези 712 млн. евро приход - 80, 70, или 60%. По нищо не изглежда, че има гаранция за следващите 22 год да се получат тези пари.

"Кои условия са подобрени, пита Добрев. Лихва от 8% никога не е била коментирана по наше време." Слухът за това, че "Газпром" предлага толкова скъпо финансиране за участието на БЕХ в проекта, дойде в последните дни на служебното правителство и сега свалянето й на 4.25% се посочва от Стойнев като сериозен успех. "Ние преговаряхме за 3-4% лихва, твърди Добрев. Освен това срокът на изкупуването на проекта беше удължен със седем години, което дори нарушава междуправителственото споразумение от 2008 г., което е ратифицирано и от парламента", допълва той.

Ясно е, че България няма как да наложи на "Газпром" суперизгодни условия за себе си. И никой не очаква това от правителството. Важното е да се договорят прилични параметри, по които България да влезе със спокойствие в проекта. И ако може, условията и цената да наподобяват тези в Западна Европа (каквато е България за Русия), а на тези в Източна Европа.

 

Отговорите на поставените от "Капитал" въпроси към "Южен поток"- България дойдоха след редакционното приключване на броя.

Защо цената на българския участък на "Южен поток" е четири пъти по висока от тази на газопровода "Опал" в Германия, при условие че двата газопровода имат почти идентични параметри?

- Газопроводът "Опал"- Германия и "Южен поток" на българска територия са почти идентични, единствено по отношение на диаметъра на тръбата. Всичко останало, в това число компресорни стaнции, мощност, приемен терминал, дължина на трасе, технически капацитет и прилежащи обекти, са напълно различни.

Не е ли много къс срок за набиране на офертите за ИДС-изпълнител на проекта?

- Двуседмичният срок е поставен за подаване на писма за намерения за участие в процедурата по избор на изпълнител, като на по следващ етап се предоставят и разглеждат самите оферти.

Не са ли твърде ограничителни условия, на които евентуалните изпълнители би трябвало да отговарят (да са изпълнили 56 инчови газопровод, защо не и 48 или 42 например)?

- Условията са определени съобразно мащабите и спецификите на обекта и спецификите на изграждащия се обект, който е 56 –инчов газопровод в линейната си част.

Защо се търси цялостен ИДС-изпълнител, а не се правят отделни търгове, както е например при ТАП и както трябваше да бъде при "Набуко"?

- Практиката за цялостен ИДС-изпълнител не е необичайна и е съобразена със сроковете по въвеждане в експлоатация на газопровода от международно значение като "Южен поток". При цялостен изпълнител ще има и по-големи икономии от мащаба, отколкото при изпълнители отделно за доставките и отделно за строителството.

 

Отговорите на поставените от "Капитал" въпроси към Министерството на икономиката и енергетиката дойдоха след редакционното приключване на броя.

Има ли подписан окончателен договор между БЕХ и "Газпром" с параметрите на договора за строителството на "Южен поток" и транзита на газ по него?

- Подписани са два протокола между изпълнителния директор на ОАО "Газпром" и изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг. Единият касае финансовата част на осъществяването на проекта "Южен поток" на територията на България, а другият е свързан с европейския регулаторен режим на проекта.  

Ако няма, как "Южен поток" - България стартира процедура за ИДС-изпълнител ("Извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително- монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на преносен газопровод "Южен поток" на територията на Република България")?

- Между акционерите има съгласувана газотранспортна схема и техническа конфигурация на проекта, напреднала е и дейността на проектантите по финализирането на Техническия проект, на който ще се базира договорът за доставки и строителство.  

Две седмици не са ли твърде къс срок за набиране на шорт-лист на възможните ИДС-изпълнители?

- В този срок и на първия етап се подават само писма за намерения. Предоставянето на доказателства и същинската част от оферирането ще бъде на следващ етап.  

Какво точно е подобрено спрямо договорените условия от ГЕРБ?

- Годишна лихва по заема e намалена от 8% на 4,25%. Според новите параметри българската страна ще започне да получава дивиденти от първата година на експлоатация. Договорен е 5-годишне гратисен период за изплащане на главницата и лихвата по заема, който започва от годината на първото усвояване на заема. След приспадане на главницата и лихвите по него, българската страна ще печели само от дивидента приблизително 1,5 млрд.лв. плащанията по заема ще се правят само с приходи от проекта, след като той заработи. Срокът за погасяване на заема е 22 години, а не 15 години. Определено е стандартното за проектно финансиране съотношение привлечен към собствен капитал 70/30. Определена е сумата по заема – 620.7 млн. евро. Заемът ще се усвоява не еднократно, а поетапно по време на строителството – в периода 2013 - 2017 г. За българската страна няма риск , тъй като държавата и БЕХ не дават никакви гаранции по заема.

Министър Стойнев каза, че нетният приход за БЕХ ще бъде 1.5 млрд. лв. За какъв период от време става въпрос?

-  Приходът е за периода до 2040 г. 

Как точно са изчислени косвените приходите от 5 млрд. лв. (предполагам за 30 години и отново, това настоящата стойност ли е)?

 

- За периода до 2040г. Те включват общите бюджетни постъпления за държавата (данъци осигуровки и др.) и дивидентите за БЕХ.


Защо се наложи матуритета на заема, с който се финансира дяловото участие на БЕХ в "Южен поток", да бъде удължен от 15 на 22 години?

- При удължаване на срока от 15 години на 22 години БЕХ получи по-добри условия по заема. Така енергийният холдинг има възможност да оперира с част от дивидента през целия период на изплащане на заема, а с останалите средства – да го погасява. Ако БЕХ не бе договорил това удължаване от 22 години, при 15 години – нямаше да може да разполага с никаква част от дивидентите си.

Как е гарантирано, че единственото обезпечение по заема на "Газпром" за БЕХ са дивидентите от проекта? Как са обезпечени клаузите по договора "транзитирай-или-плати"?

- С договора за заем изрично се включва клауза, че единственото обезпечение ще бъде върху дивидентите и никакви други обезпечения няма да се предоставят. 

На какво се дължи поскъпването от 3.1 на 3.5 млрд. евро на проекта?

- След разчетите от предпроектнато проучване започна работа по разработването на Техническия проект, където прогнозното остойностяване беше прецизирано от проектантите.

В едно интервю министър Стойнев казва, че България ще получава дивидент "от началото на експлоатация на газопровода", в друго "когато бъде запълнен капацитета на газопровода"? Бихте ли уточнили?

- Още от първата година от достигането на пълния капацитет на газопровода, Българският енергиен холдинг ще получава дивиденти.

Какво означава "запълване на капацитета"?

- Проектът се изгражда и се въвежда в експлоатация на етапи, като строителството на целия обект приключва до края на 2017г., като в началото на 2018 години се достига пълен капацитет на газопровода.    

"Уникален успех" ли са договорките за "Южен поток", както твърди министърът на икономиката Драгомир Стойнев, или не? Това е въпрос, чийто отговор по българска традиция се разбира едва след няколко години - вижте "Белене" или "Бургас - Александропулис". Отсега е ясно, че ако има успех, той не е уникален. А заради порочния процес, по който се стигна до окончателните условия по газопровода, евентуалните печалби няма да бъдат сериозни. Както каза бившият министър на икономиката Трайчо Трайков, от сделката ще спечелят основно "Газпром" и няколко лица в България.

"Успехът" вече е помрачен от писмо изпратено Европейската комисия до правителството, в който буквално се казва, "България е най-слабото звено в Европейският съюз що се касае до енергийната независимост". На въпрос на "Капитал" източници от ЕК потвърдиха, че това вярно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  winterbach avatar :-?
  Петър Иванов

  Ако директната газова връзка с Русия даваше енергийна независимост,
  то Украйна трябваше да е най-независимата държава...

 • 2
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Човека който страхува цяла Европа и половината свят Алекс М. ръкопляска на един абсолютен ОЛИГОФРЕН !!! Егати комикса

 • 3
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  Дражко да си подава оставката още днес, да бяга към Терминал 2 и (все пак няма да лети с бюджетна компания) да звънка на Байсеров и да се крие.

  защото не го виждам как ще избегне зандана, когато следващото правителство поеме властта. след толкова нечисти сделки, толкова задкулисни схеми и дългове, заслужава поне 10 години на топло.

 • 4
  plf avatar :-|
  plf

  Като чета отговорите ми настръхва косата. Такава безпардоност дори Хитлер и СТалин не са си позволявали. Даже и Якудза и Италианките.

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Специално тия управляващи още в началото дадоха ясна и категорична заявка, че не им пука за обществения интерес, и ще правят каквото си искат.
  Сега очаквайте включване и по въпроса с Белене, с което България ще бъде окончателно заробена.

 • 6
  mmeezzoojj avatar :-|
  mmeezzoojj

  Кои са тези БГ компании???: "българските подизпълнители ще бъдат две компании - едната в момента трупа опит с ремонти на компресорни станции, другата - с жп ремонти"

 • 7
  mi6kro avatar :-|
  mi6kro

  Капитал пропускате един друг въпрос. Този с достъпа на трети страни до тръбата. Как ще става това? Всеки ли ще може да се включва на всеки километър?
  Стойнев лъже и маже за това и го отбелязва като огромен успех.

 • 8
  k_ avatar :-|
  k_


  До коментар [#7] от "mi6kro":

  [quote#7:"mi6kro"]Стойнев лъже и маже за това и го отбелязва като огромен успех. [/quote]
  Стойнев в случая е малкото цигане на пазара дето подвиква Тука има-Тука няма.
  Я виж дъртото как щипе заровете:

  http://www.gazprom.com/press/news/2013/october/article176112/

  Цирка със заварките на две тръби в една нива в калта го обявяват като "започване полагане на тръбите"!
  Да се смееш ли да плачеш ли!
  Пълна трагикомедия.
  От приложената история на проекта, се вижда че са още на етап предварителни споразумения с основните акционери - ни проекти, ни оценки - ни нищо.
  Там някъде в текста се забелязва, че забелязва че джуджето в Кремъл е дало срок да почва да се строи и къде-къде - ами в България в Расово ще струпаме Потьомкинското село и ще покажем една заварка на две тръби, които най-вероятно до пролетта ще са нарязани и уползотворени по предназначение от братчедите.
  Реалността е толкова прозаична, а ние тука ще си избодем очите за една руска глупост.

 • 9
  shumkar avatar :-|
  shumkar

  [quote#3:"Rage Against"]защото не го виждам как ще избегне зандана,[/quote]
  Да не би Бисеров да е в зандана? Те са организирани, само за 2 дена могат да се подготвят и да изчезна.

 • 10
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  В живота има неща, които харесваме, или не харесваме. Неща, които критикуваме и които хвалим. Но когато върху нещо постоянно хвърляме само кал, то причините могат да бъдат само две. Или това нещо вреди на собствения ни, често егоистичен бизнес интерес, или....просто някой ни плаща да го правим.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.