Поне по три кредита на ден
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Поне по три кредита на ден

Поне по три кредита на ден

Или какви са микро- и макроефектите от кредитните продукти по JEREMIE

Татяна Пунчева-Василева
6023 прочитания

© Shutterstock


Статията е част от специалното издание на "Капитал" Финанси

Едва стартирала, нисколихвената схема за кредитиране, структурирана по JEREMIE и изпълнявана от седем местни банки, е носила поне по три кредита на ден от май до август. Средномесечно пък са раздавани по 15 млн. евро, или това означава средно по 150 хил. евро на кредит. Разбира се, тази извадка е условна: първо, защото схемата тепърва стартира, и второ, защото впоследствие още банки се включиха в схемата.

Въпреки това обаче тази извадка показва основните плюсове, които този род продукти имат за бизнеса и въобще за финансовия пазар в България. Тук трябва да отворим скоба, че става въпрос за продукт, роден от финансовия инженеринг, заложен по JEREMIE и управляван в България от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Самият произход на продукта говори, че става въпрос за по-сложни от нормалното схеми. И макар нисколихвената да е сравнително ясна, доста по-сложна е първата и вече почти изчерпана гаранционна схема по JEREMIE.

Под повърхността

И в двата случая тези продукти целят да намалят цената, на която се финансира съвсем малкият бизнес, тъй като са спонсорирани от публичния ресурс на ЕС. Съответно по двете схеми банките получават публичен ресурс, който, от една страна, служи като обезпечение на кредити за по-рискови компании (в случая с гаранционната схема), а от друга страна, служи за директно понижение на цената на кредита за бизнеса, тъй като публичният ресурс осигурява половината от финансирането за кредита, който клиентът търси. В действителност и при двата продукта рискът, който банките поемат с отпускането на кредитите за малки и средни предприятия, се споделя с публичния ресурс, а това от своя страна сваля цената, която банките плащат, за да се излагат на този риск - т.е. банките заделят по-малко провизии и отбиви от капитала за тези кредити и така са по-гъвкави да кредитират. Точно тези "повече капитал и провизии" сега, а и в бъдеще с новите финансови регулации, са сред пречките банките да са по-активни в отпускането на нови кредити. Разбира се, тук винаги фактор е и усложнената икономическа обстановка, но това не означава, че няма добре работещи бизнеси и в криза.

"Смисленият резултат от тези продукти е, че по JEREMIE се залага и все повече ще се залага на продукти, които дават т.нар. капиталово облекчение, които ги освобождават от нуждата да заделят много капитал и да правят високи провизии по нови кредити за малки и средни предприятия. Този проблем няма да изчезне, а напротив, ще се задълбочи с влизането на Basel III изискванията и ще рефлектира в цяла Европа в изключително високи нива на обезпеченията. Съответно продуктът е направен да използва публична интервенция, която да разтовари банковите участници от част от този регулаторен натиск, който, честно казано, се прехвърля като регулаторна цена върху кредитите за малкия и средния бизнес", обясниха от представителството на ЕИФ в София.

И над нея

Ползите за самите банките от управлението на публичен ресурс обаче са само едната страна на въпроса. По-важната е реалният бизнес да има действителна полза от тези кредитни инструменти. А за момента на база и на статистиката от раздадените заеми изглежда, че все пак има редица плюсове и за компаниите.

"Процесът по кандидатстване, одобрение и отпускане на кредит по инициатива JEREMIE е много по-бърз в сравнение с други мерки по оперативните програми, тъй като няма административна намеса", обясняват от своя страна Маринела Коева и Николай Коцев, ръководители "Корпоративно банкиране" в ОББ. По думите им, тъй като контактът между банката и кредитополучателя остава директен, това облекчава и скъсява процеса на одобрение на финансирането за съответната компанията. Освен това според тях поради наличието на гаранционната схема банката има по-голям комфорт при оценката на риска и така има възможност за по-бързо отговор по проекта.

Всъщност гаранционната схема цели да облекчи кредитирането за онези компании, които иначе трудно биха получили кредит, без да представят много голямо обезпечение. Тази схема реално обезпечава по-голяма част от ресурса за тях и по този начин играе ролята на катализатор на кредитирането за малки и средни бизнеси, които обикновено трудно се финансират.

Според Кирил Величков, който ръководи управление "Европейски проекти и финансови институции" в СИБанк, JEREMIE има мултиплициращ ефект, тъй като по нея имат възможност да се възползват много повече фирми в сравнение с финансиране по грантови схеми със средства по европейски фондове.

Освен това продуктите по JEREMIE водят и до известен тип конкуренция между самите банки за качествени клиенти, особено при нисколихвения продукт, тъй като сега бизнесът има комфорта да получи най-изгодния за него кредит, ако не в една, то в друга от банките, които участват в програмата.

И не на последно място трябва да се има предвид, че за разлика от държавната администрация финансовите институции в пъти по-добре могат да преценят истинските нужди и добавената стойност за даден бизнес от едно финансиране. В крайна сметка те са част от ежедневието на този бизнеса. А добавената стойност за бизнеса носи добавена стойност за цялата икономика. Нещо, което трябва да е в основата на цялата интервенция с публичен ресурс. Така всеки трети кредит ще се връща обратно и ще служи и за още инвестиции.

Статията е част от специалното издание на "Капитал" Финанси

Едва стартирала, нисколихвената схема за кредитиране, структурирана по JEREMIE и изпълнявана от седем местни банки, е носила поне по три кредита на ден от май до август. Средномесечно пък са раздавани по 15 млн. евро, или това означава средно по 150 хил. евро на кредит. Разбира се, тази извадка е условна: първо, защото схемата тепърва стартира, и второ, защото впоследствие още банки се включиха в схемата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • plf

  "И не на последно място трябва да се има предвид, че за разлика от държавната администрация финансовите институции в пъти по-добре могат да преценят истинските нужди и добавената стойност за даден бизнес от едно финансиране. В крайна сметка те са част от ежедневието на този бизнеса. А добавената стойност за бизнеса носи добавена стойност за цялата икономика. Нещо, което трябва да е в основата на цялата интервенция с публичен ресурс. Така всеки трети кредит ще се връща обратно и ще служи и за още инвестиции."

  Това на Капитал журналист го е писал или просто са му го дали от някоя банка готово?
  С изключения на фразата, че държавата не става за управление на финанси аз не намирам нищо адекватно и истинско!
  Нека ми покажат как един кредит за да кажем копания в ИТ се оглежда и в коя банка имат тези специалисти дето ще го оценят от чисто техническа гледна точка! И нека това да е в провинцията. Там където ако искаш да си получаваш известие от банката но по необходимост си влязъл в друг клон ти искат 6 лева за да те "регистрират в клона си". СМешници нахални!

 • 2
  rdu55315348 avatar :-|
  S.Y.K

  До коментар [#1] от "plf":
  Всеки бизнес си има отчети и банките гледат тях, а не чисто техническите параметри на бизнеса.Ако говориш за стартиращ бизнес в ИТ сектора и идеята ти е в главата, тогава http://eleven.bg/bulgarian/ е мястото.

 • 3
  kukuzel54 avatar :-|
  Пенчо Славейков

  [quote#2:"S.Y.K"]Ако говориш за стартиращ бизнес в ИТ сектора и идеята ти е в главата, тогава http://eleven.bg/bulgarian/ е мястото. [/quote]

  Да се направиш на маймуна и да си дадеш 30-40% от фирмата за едни 10 хил. евро — айде нема нужда. По-добре човек да ги спести от заплата и да си започне бизнеса на чисто - без заеми и без хиени.

 • 4
  plf avatar :-|
  plf

  До коментар [#2] от "S.Y.K":

  Не финансовите отчети а реалната дейност връща кредита.

  В същност финансовите отчети могат да бъдат само да кажем 20% от критериите, но всичко друго е реалност. За съжаление се доказа, че не само у нас отчетите не отразяват реалността...

 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#3:"Пенчо Славейков"]Да се направиш на маймуна и да си дадеш 30-40% от фирмата за едни 10 хил. евро — айде нема нужда. По-добре човек да ги спести от заплата и да си започне бизнеса на чисто - без заеми и без хиени.[/quote]Процентите обикновено са по-ниски (10-20%) и размера на инвестицията е по-висок - 30-40К. Ако си млад, нямаш големи разходи и нямаш спестявания не е чак толкова лошо решение. Иначе трябва да загубиш няколко години за да ги спестиш тези пари.

 • 6
  vat69 avatar :-|
  Dwight Schrute

  [quote#2:"S.Y.K"]Всеки бизнес си има отчети и банките гледат тях, а не чисто техническите параметри на бизнеса.Ако говориш за стартиращ бизнес в ИТ сектора и идеята ти е в главата, тогава http://eleven.bg/bulgarian/ е мястото. [/quote]

  11 е акселератор, така че и те не дават пари за "идея в главата", а искат да имат тракшън - т.е. да си докзал вече съществуването на бизнес модел.

 • 7
  kukuzel54 avatar :-|
  Пенчо Славейков

  [quote#5:"Николай Николов"]Процентите обикновено са по-ниски (10-20%) и размера на инвестицията е по-висок - 30-40К. Ако си млад, нямаш големи разходи и нямаш спестявания не е чак толкова лошо решение. Иначе трябва да загубиш няколко години за да ги спестиш тези пари. [/quote]
  Не съм съгласен с думата „загубиш“. Тези няколко години работа ще ти дадат бизнес и технически опит, ноу-хау, плюс че ще направиш редица грешки на чужд гръб. А и дори да приемем този вариант, няма да стартираш на 18, а на 23. Не е фатално.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK