Повече безработица в края на лятото

Наетите са с 41 хил. по-малко през септември спрямо юни

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че ще настоява до средата на 2014 г. политическите сили да са се разбрали за основните параметри на възрастта и стажа за пенсиониране.
Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че ще настоява до средата на 2014 г. политическите сили да са се разбрали за основните параметри на възрастта и стажа за пенсиониране.
Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че ще настоява до средата на 2014 г. политическите сили да са се разбрали за основните параметри на възрастта и стажа за пенсиониране.    ©  Надежда Чипева
Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че ще настоява до средата на 2014 г. политическите сили да са се разбрали за основните параметри на възрастта и стажа за пенсиониране.    ©  Надежда Чипева

В края на летния сезон наетите отново са намалели с почти 41 хил. души спрямо края на юни. Така към септември наетите са 2.26 млн. души. Това показват данните на Националния статистически институт за наетите по трудово и служебно правоотношение.

Основният "виновник" за спада е краят на лятото. Най-много хора са били освободени в хотелиерството и ресторантьорството - почти една пета от всички. Със започването на учебната година пък най-голям ръст има при работещите в сектор образование - 1.3%. В сравнение с август през миналия месец там са били наети почти 7 хил. души повече. Официалните данни за безработицата през третото тримесечие на годината ще бъдат публикувани тази седмица. Те обхващат по-широк кръг работещи, като например самостоятелно заетите в селското стопанство.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 17
  • + 2

  Въпреки кресльовците, Орешарката ще задвижи икономиката...... точно:-)

  Нередност?
 • 2
  ss avatar :-P
  SS
  • - 2
  • + 8

  Боболино набор 45 както винаги се изказва въодушовено едва кретащите си набори от контрапротеста пред президентството !

  В края на краищата сенилноста не прощава на гласоподавателите на серГей респ. марионетката Орешарски !!

  Сега си мислят , че като им раздадат по едно коледно 50-сетаче и си купят по едно руло в повече "Емека" (това не е продуктово позиц. съотв. реклама - просто тая хартия им приляга на хемороидите) и икономиката ще се раздвижи !!!

  Нередност?
 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-P
  Нефертити
  • - 2
  • + 1

  Има много чобанчета, приключили сезонната работа :)

  Нередност?
 • 4
  graf avatar :-|
  Graf
  • + 4

  И в Капитал не са обърнали внимание на феномена НСИ. Да проследим за удобство съобщенията на института от 2010 г. за наетите лица в икономиката по съпоставими периоди(края на септември):
  2010 г.:
  "По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2010 г. намаляват с 30 хил., или с 1.3% спрямо края на юни 2010 г., като достигат 2.20 милиона."

  2011 г.:
  "По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2011 г. намаляват с 10.7 хил., или с 0.5% спрямо края на юни 2011 г., като достигат 2.19 милиона."

  2012 г.:
  "По данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2012 г. намаляват с 22.4 хил., или с 1.0% спрямо края на юни 2012 г., като достигат 2.13 милиона."

  2013 г.:
  "По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2013 г. намаляват с 40.8 хил., или с 1.8% спрямо края на юни 2013 г., като достигат 2.26 милиона."

  Очевидно, от горните цитати на НСИ, на годишна база нямаме спад на наетите, а ръст с близо 130 000 човека(за пръв път от пет години). Няма и промяна в методиката на НСИ, която да обясни с някакви изглаждания и други ведомствени тайни заключението в прессъобщението, че е налице спад на наетите лица в икономиката спрямо същият период на 2012 г.
  Феноменални изводи на НСИ построени върху интересни числа. Ако вярваме на броенето на националната статистика, то през септември 2013 г. имаме с 60 000 наети в повече от 2010 г. Това ни е представено като спад с близо 1% на годишна основа...
  Феноменално наистина. :)

  Нередност?
 • 5
  xmm avatar :-?
  xmm

  ....не помръдва от рекордните 13.1%. Причината може да е, че все повече хора се включват на пазара на труда и се опитват да намерят работа......
  -----
  13,1%.А сигурно е по-висока.
  Интересна е цитираната причина.Когато е била по-ниска,значи ли че е имало невключили се безработни?

  Нередност?
 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 1

  До коментар [#1] от "boby1945":

  Високата безработица ли е начина да задвижи икономиката бе капацитет?

  Нередност?
 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "Георги Георгиев":

  Това са сезонни флуктуации.
  Високата над 12% безработица е наследството от управлението на Бат Бам и Флик (при тройната коалиция преди тях беше два пъти по ниска)
  Орешарката просто видимо раздвижва нещата в икономиката въпреки съпротивата на разни които не знаят какво искат....

  Нередност?
Нов коментар