Има начин за събиране на старите дългове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Има начин за събиране на старите дългове

Има начин за събиране на старите дългове

Два са основните способа - чрез колекторска фирма или през съдия-изпълнител

Весела Николаева
33527 прочитания

© Дневник


Статията е част от специалното издание на "Капитал" Финанси
Основните разлики между двата варианта са разходите, които ще направите, и административните стъпки

Междуфирмената задлъжнялост е от понятията, които често чуваш да се повтарят и рядко се замисляш за съдържанието им, преди ти самият да се окажеш с такъв проблем. В последните години много компании и граждани се оказаха или длъжници, или кредитори, на които им е трудно да си съберат вземанията. Това е "тапа" пред развитието и дори оцеляването на много дружества, които месеци и години търсят начин да съберат дължимите суми, а през това време страдат от липса на средства.

По-бързо и по-скъпо

Най-общо начините да си съберете вземането са два – чрез колекторска фирма и чрез съдебен изпълнител. Разбира се, може и сами да опитате, но тук ще приемем, че вече сте пробвали този вариант и сте преминали към по-крайни мерки. Основните разлики между двата варианта са разходите, които ще направите, и административните стъпки. При избор на колекторска фирма събирането може да се окаже много бързо и с малко усилия и необходими документи, без да се налага да прибягвате до съда. В този случай обаче ще трябва да платите такса, която обикновено е процент от стойността на вземането. Ако става въпрос само за помощ при събирането му, без да се продава дългът, таксите като цяло са по-ниски. От "Кофас България" препоръчват да започнете събирането на дълга на възможно най-ранен етап, защото колкото по-рано, толкова по-големи са шансовете за споразумение, без да се стига до съд. Милена Виденова, мениджър за България на международната компания, посочи, че за последните 12 месеца при извънсъдебно събиране имат 90% успеваемост.

Виденова каза, че при по-краен случай, когато се стига до съдебни процедури, задължението може да се увеличи значително, защото се присъждат лихви за забавяне и разноски по делото.

Много лесен, но и с повече разходи, е вариантът колекторската фирма да изкупи вземането. Тогава вие получавате веднага част от него, а купувачът после сам си търси парите от длъжника. Недостатък на този вариант е финансовата отстъпка, която трябва да направите – на практика вие ще получите само една част от парите си. След което колекторската фирма си носи риска дали изобщо ще събере по-голяма част от дълга, за да получи печалба, или няма да вземе нищо. По оценка на "Агенция за събиране на вземания" сделките за продажби на просрочени дългове най-често се сключват на цена от 3% до 30% от стойността на вземането. Ако става въпрос само за услуга по събирането му, таксата обикновено е между 10% и 25%, обясниха от агенцията.

Прехвърляне на дълга

От "Кофас" засега не се занимават с изкупуване на вземания, но Виденова коментира, че следят този пазар с интерес. Иначе по услугата за събиране от компанията работят само като процент комисиона върху реално събраната сума. Той варира от 5-10% до 20%, като зависи от размера на дълга, колко е голямо просрочието, какво е състоянието на длъжника, къде се намира той (дали в България или друга държава). "Ако вземането е застраховано и възникне случай на неплащане, разходите по събиране са за наша сметка", добави още Виденова.

По неофициална информация от представители на бранша при повечето колектори ще имате късмет, ако се съгласят да ви изкупят вземането на 50% от стойността му. И то ако е обезпечено с ипотеки или е срещу "първокласни" длъжници като Столична община. От "Кофас" също посочиха, че процентът за изкупуване е от 3 до 50% в зависимост от състоянието на длъжника – дали е бил осъден, има ли издаден изпълнителен лист, колко е вземането.

"На пазара има достатъчно добри колекторски агенции, които ежедневно постигат извънсъдебни споразумения с клиенти длъжници, заявяващи, че "никога няма да си платят", коментира Мартин Деспов, управител на "Агенция за събиране на вземания". Като предимство на прехвърлянето на дълга той посочи, че по този начин компанията кредитор може да си "остане фокусирана върху основната си дейност и ще си спести много време и нерви". Старият имидж на събирачите на дългове като не особено умни момчета с бухалки като цяло е преодолян (макар че и сега има такива случаи). Все пак в клиента остава притеснение как наетата колекторска фирма работи. Ако сте избрали сериозна компания, която действа законно, тя първо ще потърси контакт с длъжника и ще му обясни, че е в негов интерес да преговаря.

"Първо се опитваме да постигнем взаимоизгодно споразумение за изплащане или разсрочване на дълга", коментира Мартин Деспов. На този етап е много възможно длъжникът да разбере, че сериозно сте решили да си съберете вземането и да се съгласи да плати или поне да го внася на части. Ако това не се случи или длъжникът отново спре да плаща, Деспов препоръчва съдебни действия. "Принудителното събиране по съдебен ред е най-крайният и най-нежеланият етап във взаимоотношенията между кредитор и длъжник", смята управителят на "Агенция за събиране на вземания".

Когато стигнем до съда

И сега идва ред на съдебното изпълнение. Първото, което трябва да направите, е да си извадите изпълнителен лист. Той се издава, след като имате решение/определение на съда, включително и на арбитражните съдилища и на чуждестранните съдилища, чиито решения България има спогодба да изпълнява. Молбата за издаване на изпълнителен лист се подава до съда, който е разглеждат делото на първа инстанция, или до този, издал заповед за изпълнение. Ако става въпрос за решение по арбитражни дела, молбите се подават до Софийския градски съд. Срокът за разглеждане на молбата е до 7 дни след подаването й.

"От самото начало ние сме нещо като медиатори и се стремим двете страни да постигнат споразумение", коментира Георги Дичев, частен съдебен изпълнител и председател на Контролния съвет на Камарата на ЧСИ. По думите му в последните 1-2 години няма увеличение на делата, при които длъжниците се съгласяват да платят доброволно, като причините са обективни – трудната икономическа ситуация, която като цяло се отразява на събираемостта.

Предимството на съдебна процедура е, че разноските по изпълнението са за сметка на длъжника, недостатъкът е, че отнема повече време и нерви. След като получите официален документ, че сте кредитор и ви дължат пари, може да се обърнете към частен или държавен съдебен изпълнител. Няма пречка да потърсите такъв и преди това, дори е препоръчително, за да получите съвет как по-бързо и лесно да мине процедурата. Тъй като съдебните дела са доста бавни и отнемат месеци и дори години, добрият вариант е да имате арбитражна клауза в договора.

Със заповедта за обезпечение съдебният изпълнител налага запор и кани длъжника да плати доброволно дълга си. Тук отново може да се договорите за разсрочено плащане. Ако запорът е върху движими вещи, се прави опис, оценка и по преценка на съдебния изпълнител, той може да ги вземе за съхранение. Обикновено това се прави в случаите, когато има съмнение, че длъжникът ще повреди имуществото или използването му до времето на публичната продажба ще намали стойността му. Възможно е да се наложи взискателят, т.е. кредиторът, поискал изпълнение, да плати предварително разноски за съхранение или за вещи лица, които после се възстановяват от длъжника.

След описа на имот, автомобили, машини или движими вещи идва следващата стъпка - публичната продажба. Когато става въпрос за имоти, превозни и плавателни средства, както и вещи с оценка над 5 хил. лв., продажбата задължително е чрез търг. Важно е да знаете, че при продажба на имоти началната цена е 75% от оценката му, а ако няма кандидати за него, месец по-късно може да започне нова продажба при начална цена, която е 80% от тази на първия търг. Когато и втория път няма продажба, се прави нова оценка на имота.

Самите колекторски фирми понякога работят със съдебни изпълнители, но по думите на Дичев повечето от тях, особено ако са изкупили вече вземането, се стремят да събират дълга, без да плащат разноски.

Превантивно

За да не се стига изобщо до съдебни дела и излишно използване на време и пари в гонене на длъжници, съветът към фирмите и гражданите е да проучват добре с кого сключват договор. Първо, може да поговорите с хора, които вече работят с въпросната компания или физическо лице, а за по-сигурно се прави справка в регистъра на Камарата на ЧСИ. От регистъра на камарата може да получите информация дали срещу физическо или юридическо лице има изпълнителни дела и ако има – това е сигнал, че много вероятно нещо не е наред. Справката обаче е само за делата, които текат в момента, а стари, но вече погасени вземания не се отразяват. По думите на Дичев така се стимулират длъжниците да плащат и да не остават с висящи дела.

Ако разширите малко обхвата, справки може да си правите за всеки, с когото смятате да имате бизнес или други отношение. Проверка в регистъра може да ви направи всеки ЧСИ, а цената й е 12 лв. Всички банки работят с този регистър, което значи, че няма да пропуснете информация за някой необслужван кредит.

Да чакаш пари от държавата

Много са компаниите, които пострадаха от неплатени държавни поръчки и чакат с месеци и години парите си по вече изпълнени договори. Там положението е по-сложно – първо, ако тръгнете да ги съдите, Гражданският процесуален кодекс (ГПК) не допуска да се изпълняват парични вземания срещу държавни учреждения. "Често при нас идват кредитори, които искат да си съберат вземания от държавата, но нищо не можем да направим", коментира Георги Дичев.

Според ГПК, ако имате изпълнителен лист, той се показва пред финансовия отдел на съответното ведомство и парите се плащат от кредита по бюджета му. При липса на пари трябва да се предвиди сума в следващия бюджет. За общините и ведомствата с бюджетна субсидия има ограничение върху какво може да се налага изпълнение – забранено е това да се прави върху бюджетна субсидия, пари от ЕС, международни договори и програми. Тоест не може да запорирате сметките на общината и да вземете парите й от бюджета или ЕС. В останалите случаи ГПК позволява да се действа както и при частните фирми и лица.
Статията е част от специалното издание на "Капитал" Финанси

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  gost22 avatar :-|
  gost22

  Има надут балон при заемите/кредитите — има проблем, няма балон...
  Заради това няма (и не се предвижда скоро да има) закон за фалит на физическите лица, защото ще се спука балона (през ипотеките и през потребителските кредити)...

 • 2
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#1] от "gost22":

  Относно имотния балон- от една страна е така, но от друга аз не съм виновен, че някой е искал да си изяде накуп все още не произведеното пък, че и за 30г. напред, още по- малко съм съгласен да опростя парите които съм пестил (респективно съм се лишавал), а точно в този момент някой друг е харчил.

 • 3
  beriya avatar :-|
  beriya

  Тръгнеш ли да правиш в БГ обстойна проверка на лицата с които работиш (мнение на колеги от бранша, сравняване на информация от публични регистри и пр.), то едва ли ще се намери лице с което да искаш да продължиш. Интересното в случая е, че в болшинството случаи ако човек направи справка за самия себе си, то едва ли ще е готов да работи сам със себе си.

 • 4
  gost22 avatar :-|
  gost22

  До коментар [#2] от "beriya":
  Ако имаше закон за фалита на този "някой", надали щеше да му дадеш такъв голям заем... щото като напазарува по завишени цени и обяви фалит, ти ще пиеш една студена вода (а той ще получи дял от твоята загуба, защото е в схема с продавачите), и никоя фирма няма да откупи такъв дълг. Щеше да му дадеш малко (защото нямаше да допуснеш покупка на нереална цена), и той щеше да връща малки вноски, и да има свободни пари, а при фалит, щеше да има какво да ти покрие приемлива част от дълга (и опашка от фирми-изкупвачи, които да свършат тази работа вместо теб).

 • 5
  ss avatar :-P
  SS

  Пропускат третият начин ! Най ефективният !

  С бухалките !!!

 • 6
  gost22 avatar :-|
  gost22

  До коментар [#5] от "SS":
  Не е ефективен — емпиричен факт. Дори се охарчваш повече, щото ако някой ти дължи много пари, трябва да плащаш на охрана, която да го пазят от "бухалките" на останалите, потънали кредитори, че някой да не го утрепе (заради подкопаване на авторитета примерно) преди да ти се издължи... А и колкото щеш налагай един чувал, той все си е празен...

 • 7
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#4] от "gost22":
  То по тази логика изобщо не бих дал.
  Относно закона за фалита, то подобен закон наистина би имал ползотворен ефект, но ако самия фалит на физическо лице се зачете като един вид дефолт, т.е. да се създадът механизми с които да се превъзпитат длъжниците, т.е. „обицата на ухото" да е и за двете страни.

 • 8
  gost22 avatar :-|
  gost22

  Напротив пич, просто лихвата ще е по-малка. Точно защото ще има фалити, цените няма да са изкуствено напомпени и пазарите няма да са балони. Ако ще даваш заем, то той ще е по-малък (от необходимото в сегашният момент), но ще е по-защитен от риск при фалит, защото ще е платена реална цена, а не напомпена. Ей заради това тук има жилища (от просрочени ипотеки), дето минават през 3-4 търга и все няма кандидати, а "на запад" има яка конкуренция от фирми, които се занимават само с пазаруване по такива търгове.
  Не ги слушай какво приказват, ами ги гледай какво правят и до къде са я докарали.

 • 9
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  "съдия-изпълнител"

  Абе нема такова чудо бе, как не го разбрахте :-) Това е като вечната и неизкоренима грешка за "силиконовата" долина. Има ЧСИ - частни съдебни изпълнители и това е. И то се ползват, защото държавните не вършат работа. Едно ЧСИ има много хляб да изяде, до като стане съдия, ако въобще има такива намерения.

 • 10
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#8] от "gost22":

  ПИЧ ако очакваш, че подобен закон ще доведе до ниски лихви, то предполагам изненадата ще да е голяма.
  Относно реалната цена, то има цели томове икономическа литература по въпроса „що е реална цена", а за справка много малко от теориите определят постоянната регулирана пазарна цена като реална (подобна теория може да се срещне в икономическите учебници от социализма).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.