Защо студентите се оказаха сами
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Защо студентите се оказаха сами

В студентската блокада на парламента се включиха още основно само шепа преподаватели и възрастни хора

Защо студентите се оказаха сами

И навлиза ли гражданското недоволство в нова фаза

Люба Йорданова, Зорница Стоилова
17134 прочитания

В студентската блокада на парламента се включиха още основно само шепа преподаватели и възрастни хора

© Велко Ангелов


От едната страна ред полицаи. От другата ред студенти. Ще прекарат деня заедно. Едни срещу други. На един юмрук разстояние. За първите е поредна извънредна смяна. За вторите поредната символична акция срещу власт, свикнала да взима решения зад заграждения. Те пък са решени да стоят тук, докато могат, защото: "Така повече не може."

"Айде стига вече, че стана време за обяд", шегува се един от полицаите и разсмива "живата верига" от млади хора. Текат други закачки, но и по-сериозни разговори. "Защо вашите синдикати не ви организират на протест", пита един от студентите. "Ха, та аз дори не знам защо им плащам членски внос", отговаря някак тъжно-примирено служителят на реда. 

Часовете минават. Студентите не отстъпват от местата си. Непринудеността излиза в обедна почивка. На мястото на фуражките на едни полицаи изникват щитовете, маските и каските на други. В района на храма "Невски" започват да пристигат полицейските коли с пловдивски и старозагорски регистрации. С тях идва ред и на по-нервните реплики и прояви между протестиращи и полицаи. На фона на увеличаващото се присъствие на служители на реда студентите започват да изглеждат смущаващо малко. В подкрепа щъкат само шепа преподаватели и възрастни хора, които са най-цветисти във възмущението си как, вместо "да са на страната на децата, полицаите пазят ония в парламента".

Изчезват импровизираните барикади - кофи за смет, кашпи, пейки. В моментите на суматоха има влачени по земята младежи, други отнасят шамари, ритници, юмруци. В плътните редици между студенти и полицаи някои от момчетата посрещат удари в корема и слабините. "Какво ще стане, ако аз ти отвърна със същото", пита едно от тях, присвивайки се. "Ще ти разбия главата", казва циничният глас отсреща. По-късно пушат по цигара заедно. Събрани от обстоятелствата и изправени един срещу друг пак от тях.

В следващите дни целият център остана блокиран и отцепен. Полицаи дежурят на почти всяка сляпа уличка и карат пешеходците да въртят напразни кръгчета из района. Посещават домовете на протестиращите. Нови барикади пораснаха пред парламента. Черни и плътни, Желязна завеса между хора и власт.

Първоначално денят на"окупацията" на парламента, 12 ноември, остави чувството за римейк на нощта на "Белия автобус". Тогава протестът отново влезе в световните медии със сблъсъците между недоволни граждани и полиция. Задочният спор протестиращите ли са агресивни, или полицията е превишила правомощията си връща отново в изходна позиция. Все едно протестът е превъртял играта и тя е започнала отначало.

Активните протестиращи обаче смятат, че протестът по-скоро е навлязъл в нова фаза. А причината е тъкмо в мобилизацията на репресивния апарат срещу тях, което говори за още по-голямо втвърдяване на властта и прави нещата доста по-плашещо сериозни. В същото време надеждите, че студентите ще успеят да изкарат още хора на улицата, не се оправдават. Подкрепата за тях остава мълчалива. Морална.

Нова фаза за протеста

"Това беше нов етап на протеста, защото студентите излязоха от окупирания Ректорат и направиха опит да окупират парламента. Но това, което наистина го прави нов етап, е реакцията на правителството. Акцията беше символична, не носеше никакво насилие и реална заплаха за правителството, в смисъл физическо насилие. В София бяха струпани полицейски сили, които говорят за несъобразно голяма употреба на сила. Това е и манипулация на общественото мнение, защото има хора, които се дистанцират от окупацията и когато заградят половин София със заграждения, те ще станат още по-недoволни. Всички средства са в ход", коментира преподавателят във Философския факултет на СУ Александър Кьосев.

Проверките на документи по входовете на университетските сгради, привикването на протестиращи в малките часове на нощта за разпити, арестите, разширяването на заградената зона и на полицейското присъствие - това са нови методи, казват и протестиращите. За Жюстин Томс, един от десетките активисти на "Протестна мрежа", това се случва, защото протестът няма единен фронт и за властта става все по-трудно да ги атакува. "Във времето се наслоиха различни движения, които предприемат различни действия и това е трудно за "погасяване" с традиционните и добре познати методи", отбелязва тя.

"В момента тези хора управляват само с репресии и сила", смята друг член на "Протестна мрежа", Радина Ралчева. Според нея управляващите търсят конфликт на всяка цена, за да смажат физически протестиращите. "Опасявам се, че търпението на хората отдавна приключи и ледът, по който се движим,  става все по-тънък. Това правителство, което в момента е въвело неофициално военно положение в центъра на София, целенасочено ни тласка към гражданска война", завършва мрачно тя.

Това усещане за движение по спиралата надолу се споделя и от други. Преподавателят по европейско право в СУ Нели Огнянова, който твърдо стои зад "Ранобудните студенти", отсича, че това не може да е устойчиво състояние за една демократична държава. "Но гражданският натиск, вярвам, ще се запази продължително време, ще се превърне в устойчиво състояние - като ще има развитие на формите на граждански натиск и граждански контрол", коментира още проф. Огнянова.

Това е и начинът, по който самият протест се развива и поддържа вече пет месеца - чрез разнообразие на формите, лостовете и групите за натиск върху властта. През последните няколко седмици студентите бяха под прожекторите на вниманието и обществените очаквания. Може би дори твърде много.

Подкрепяме ви, протестирайте

"Очаква се едва ли не всичко да оправим сами. Единствената помощ, която получаваме, са тези няколко стотин души на площада с нас и хората, които ни даряват храна пред Ректората", споделя Ивайло Динев, един от инициаторите на студентските акции. Той разказва, че още преди седмица "Ранобудните" са се срещали със синдикати, таксиметрови шофьори, учители и други браншови организации, но са получили само морална подкрепа и кимане с глава в стил "и ние сме недоволни". Студентите действително раздвижиха летния протест и броят на протестиращите вечер пред парламента се увеличи, но на 12 ноември при блокадата на парламента "Ранобудните" се оказаха почти сами срещу полицаите. Ивайло Динев няма ясен отговор защо. Чува изтъркани аргументи от типа "ами като свалим това правителство, кое ще дойде". "Може би хората са се разочаровали, не виждат смисъл да се борят", предполага още студентът. Според него влияние оказва и добре режисираният сценарий, който управляващи и задкулисие организират в публичното пространство, за да дискредитират студентите и да откажат повече хора да се включат в протестите. И тази седмица "опорните точки" на пропагандата са, че действията на студентите се дирижират от ГЕРБ. Макар че те нямаше как да бъдат по-категорични в шамара, който залепиха и на Бойко Борисов: "Не чакаме да ни оглавите. А да си тръгнете".

Извън площада обаче очакванията към будните студенти са огромни. "Надеждата ни е във вас", провикват се през портата на университета възрастни граждани. "Не напускайте Ректората", дават съвети други във Facebook. За преподавателите на студентите тези обществени очаквания са напълно логични. "Върху кого да бъдат", пита риторично Александър Кьосев и добавя: "Студентите са най-младата, интелигентна част от обществото, най-малко обвързана с мрежи и игри, най-малко корумпирана." Нели Огнянова уточнява, че това не е характерно само за протеста. "Ако свързвам с някого надеждите си за по-добро бъдеще на демокрацията, това са на първо място студентите", категорична е тя.

Преподавателят от Философския факултет на СУ Нора Голешевска, която беше сред задържаните на 12 ноември, намира още една причина за свръхочакванията към студентите. "Студентите не са някакъв аморфен и безличен социален субект, който нашите депутати описват некоректно в термините на психология на жертвата", коментира тя и добавя, че именно студентите са естествената връзка с почти всички професионални групи в страната. Точно студентите по право, икономика, медии, медицина, точни, социални и хуманитарни науки и други, които днес се борят за промяна на средата, утре ще са съществената част от българската икономика и публични сектори. И ще участват активно в дебата за състоянието и бъдещите политики във всички сфери в държавата. Нора Голешевска е категорична: "Студентите се подготвят все по-добре за този дебат."

Къде са другите

И все пак къде са онези 60% от населението, които според последното социологическо проучване на "Алфа рисърч" подкрепят протестиращите студенти? Освен масовите апатия и скептизицъм, които така или иначе си живеят в българското общество, управляващите направиха и всичко възможно да го разделят за своите политически цели. Противопоставянето на София и провинция, на средна класа и по-ниски социални слоеве, на образовани и необразовани доведе до напрежение и разцепление дори сред хора, които иначе подкрепят целите на протеста. Немалко значение имат и популистките действия на властта - от обещанията за по-ниски цени на тока до пресния пример от вторник, когато протестът на животновъдите беше потушен с изплащане на част от субсидиите им. За Нели Огнянова обаче основният фактор за липсата на достатъчно хора на площада е "безпокойството, че протестът срещу това управление ще бъде използван, ще обслужи, ще доведе на власт други, не по-добри". "Капанът на избора между лоши и не по-добри фактически дава още шансове на статуквото", смята тя.

"Обикновеният гражданин е на площада или ако си е вкъщи, мисли като онзи, който е на площада", уверява ни Александър Кьосев и припомня, че правителство с над 70% неодобрение няма база, на която да управлява. Няколко професионални гилдии също през последните дни показаха, че не са безразлични към случващото се в държавата. Много преподаватели застанаха зад студентите си, актьори и режисьори също изразиха подкрепата си за тях.

Започнаха да се събуждат дори синдикатите, макар и с доста противоречиви сигнали. След провалената идея за общ национален стачен комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа" първите дадоха заявка за протестно шествие със социални искания на 20 ноември, когато Комисията по бюджет и финанси ще обсъжда на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2014 г. Според представително проучване на КНСБ 51% от членовете на синдиката имат нагласа за провеждане на национални и регионални протестни действия, но едва 15% подкрепят национална стачка. Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни за "Капитал", че в шествието могат да се включат и други организирани групи хора, които са се обозначили предварително, но протестът не е напълно отворен, за да се избегнат провокатори. "Автентичният студентски протест и исканията за морал, прозрачност и демокрация имат пълната ни подкрепа", допълни още Димитров.

Акции планират и от "Протестна мрежа", но без да влизат в детайли. Мрежата заглъхна през последните месеци и по-скоро се включваше в организираните от студентите и преподавателите действия. "Солидаризираме се и ще призоваваме хората за участие в шествието "Внимание! Фашизъм!", готвим и други действия с участие на различни групи, координираме ги със студентите и преподаватели и участваме в тях", уточнява Радина Ралчева.

Нора Голешевска споделя, че не трябва да се подценява и ефектът на събитията от последните дни върху семействата, колегите и приятелите на студентите. "Ако трябва да съдя по себе си, моето задържане по-скоро мотивира близките и колегите ми в тяхната подкрепа, накара ги да напуснат неутралитета си и да заемат позиция", наблюдава преподавателят.

Със или без подкрепа и с още повече полицейски ботуши срещу себе си, студентите засега нямат никакво намерение да се отказват да водят протеста. А камерите продължават да следят внимателно всяко тяхно действие. Страшният танц с непомръдващата власт продължава.

От едната страна ред полицаи. От другата ред студенти. Ще прекарат деня заедно. Едни срещу други. На един юмрук разстояние. За първите е поредна извънредна смяна. За вторите поредната символична акция срещу власт, свикнала да взима решения зад заграждения. Те пък са решени да стоят тук, докато могат, защото: "Така повече не може."

"Айде стига вече, че стана време за обяд", шегува се един от полицаите и разсмива "живата верига" от млади хора. Текат други закачки, но и по-сериозни разговори. "Защо вашите синдикати не ви организират на протест", пита един от студентите. "Ха, та аз дори не знам защо им плащам членски внос", отговаря някак тъжно-примирено служителят на реда. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

56 коментара
 • 1
  pruch avatar :-|
  pruch

  Некои идеи:

  -нямат ясни идеи какво ще се случи ако наистина червените тикви вземат че паднат от власт.Кой ще ги замени?Какво ще се промени?
  -опазването на "етническият мир" е най-важното за българите(който не вярва да пита Кеворкян) :-)
  -точно на тия студенти от протестите ще им отнеме само 2 дена да си намерят добре платена работа в нормална,свободна от комунисти държава в Европа.За разлика от онези дето така и няма да ги подкрепят ,защото:
  - най-трудно е да се разделиш със заплатката от 250-300лв.

  ОСТАВКА!

 • 2
  apollo avatar :-|
  apollo
  • -11
  • +140

  Народопсихология !Още Васил Левски е казал :Българският народ си представя свободата като баница която някой трябва да му я поднесе.

 • 3
  tonihangelov avatar :-|
  tonihangelov

  Кой беше"Йохан на барикадата",че нещо не се сещам много ясно...ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ моля ве !

 • 4
  afektiranzritel avatar :-|
  спейс мен

  Докато не се появи алтернатива - това ще е положението. Може и да не ни харесва, може да си намираме хиляди прекрасни и добре звучащи аргументи защо трябва да падне правителството и без алтернатива, но не е важно как мислим ние, а как мислят повечето, защото това е демокрацията. А хората е видно как разсъждават - "или БСП и ДПС, или ГЕРБ". Аз не съм съгласен с това. Обаче без някакъв водач народът е изгубен, няма да се обедини и ще подкрепя студентите само морално. Аз също съм на площада, но вече започва да ми писва да се лутам...

 • 6
  tonihangelov avatar :-|
  tonihangelov

  До коментар [#1] от "pruch":

  Вярно,твърде вярно!!!

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Ранобудните НЕ са сами. Те имат подкрепата на поне 60% от българите.
  Въпросът е, че в огромната си част тази подкрепа е пасивна, а защо е така - някои от обясненията са изложени в статията, други явно се крият и в народопсихологията, и в близката и най-близката ни история ( в България изключитлно жестоко и варварски, методично е унищожена под ръководството и прекия контрол на органите на КГБ и КДСВ цвета на автентичната българска интелигенция и тя е подменена с грижливо отгледана и обгрижвана платена и зависима псевдоинтелигенция от 1944 г. насам); както и в съвременната ситуация.

  БСП е наследник на обявената със закон за престъпна БКП (дори и Станишев на Бузлуджа обяви, че чевстват мисля 123 рожден ден на партията от рецидивисти и национални предатели).
  ДПС е създадена директно от ДС и всепризнатия бос на българската червена ДС мафия - Андрей Луканов и регистрирана в крещящо противоречие на Конституцията на Република България, въпреки че е на чисто етническа основа, И от тогава непрекъснато се занимава с подклаждане и провокиране на етнически конфликти и напрежение, които да оправдаят съществуването й.
  Останалите партии са плод на генно-полтическо БСП-ДС инженерство, замислени и реализирани като "лидерски", най-удобната структура за контрол и действие ПРИ МАФИЯТА където единоначалието е критично важно!

  Бригадир Аспарухов, офицер на ДС и КГБ е член на Висшия Съдебен Съвет на БСП, или както там си го наричат тези, т.е. на ръководството им!
  Той лично, с участието и подкрепата в различна степен на ДС доносниците Доган и Гоце дават начало на политическата кариера на Бойко Борисов, който впоследствие образува ГЕРБ в правителството на Симеон Кобурготски, КОЙТО ТЕ СА СЕ ПОГРИЖИЛИ ДА ДОВЕДАТ В БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА ПОЕМЕ УПРАВЛЕНИЕТО, А ТЕ ЗАД КУЛИСИТЕ МУ РЕДЯТ И КАБИНЕТА!

  Именно всички тези безспорни факти вече са добре известни на огромна част от българите и затова те съвсем логично - КАКТО И ПРОТЕСТИРАЩИТЕ, АВТЕНТИЧНИТЕ - се държат дистанцирано, дори и от съвсем разбираема и естествена "хигиенична гледна точка".
  Да опонираш и противостоиш на тези не е приятно, те са грозна гледка в яростта и уплаха си. Всички знаем кога змията хапе най-лошо...

  Но студентите постигнаха няколко много важни неща, едни победи, чието голямо значение тепърва ще се осъзнава. Границата на тоталната лъжа, гигантската измама, масовата престъпност във всички власти отдавна бе премината, но някак си игнорирана, като норма в българското общество!
  Сега става процесът на осъзнаване от обществото, че подобни неща са невъзможни и несъвместими за цивилизована европейска държава, всъщност за всяка държава. Едни граници са категорично преминати и връщане няма и не може да има!
  Просто ще им трябва малко време на повечето българи, и особено на БСП, ДПС, Атака, ГЕРБ и пр. за да преодолеят шока,уплаха и да повярват на очите си, ЧЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, ТОТАЛНАТА И БЕЗПРЕКОСЛОВНА ДОМИНАЦИЯ, ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ ОТ МИНАЛОТО ВЕЧЕ СА ... МИНАЛО!
  Без значение дори и как ще се развият нещата от тук нататък, мисля аз.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  [quote#7:"info111"]Ранобудните НЕ са сами. Те имат подкрепата на поне 60% от българите. [/quote]
  Във вашия квартал участъков лекар няма ли?

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  [quote#1:"pruch"]-точно на тия студенти от протестите ще им отнеме само 2 дена да си намерят добре платена работа в нормална,свободна от комунисти държава в Европа.[/quote]
  Пробвай се, пък после пиши!!! Няма да ги пуснат да припарят до работа извън бране на ягоди и миенен на чинии...

 • 10
  dalaver3 avatar :-?
  dalaver3

  До коментар [#8] от "boby1945":


  До коментар [#9] от "boby1945":  комунистче, вечно ти е весело ??!!
  Пиеш ли си редово хапчетата ????


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK