Шесто чувство: Как службите следят протестиращите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Шесто чувство: Как службите следят протестиращите

Шесто чувство: Как службите следят протестиращите

Разследването на протестите и притискането на техните активисти навява спомен за някои методи от времето на Шесто управление на ДС

Момчил Милев, Росен Босев
25736 прочитания

© Велко Ангелов


"Имам достатъчно информация кой стои зад протестите. Когато след години тази информация излезе, ще бъде доста интересно четиво." Може би си спомняте тази реплика на министър-председателя Пламен Орешарски, изпусната в разгара на най-интензивните протести през лятото. Пак по същото време път вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви как органите на реда са установили "групи, които се опитват да управляват протеста".

Изказванията на премиера и министъра на вътрешните работи бяха много притеснителни сами по себе си. Това означава, че правителството е започнало да използва полицията, за да ограничи,  контролира и страхува хората в защитеното им конституцията право "да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации". През изминалите няколко месеца обаче тактиките на полицията и специалните служби спрямо протестиращите еволюират и стават все по-притеснителни - от пасивно трупане на информация, през нейния анализ до активни действия срещу потенциални и реални противници на политическото статукво. Още по-опасното е, че събирането на тази информация очевидно не е свързано с разследване на криминалния деяния, а по-скоро се прави с цел извиване на ръце и дискредитиране на опоненти.

"Пресъпления против Републиката". Така се нарича Глава първа от Наказателния кодекс. Практиката по текстовте там е отпреди 1989 г., а наказанията – сурови. Например за престъплението по член 106, диверсия се е предвиждало "лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода двадесет години или със смърт." По-късно смъртното наказание е отпанднало. И ако преди 10 ноември хора са били разстрелавани за това престъпление, след промените системата за правораздаване не познава подобни кзуси.

До това лято - когато неизвестен прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) решава да образува дело за диверсия срещу задържан протестиращ срещу правителството пред парламента. Проверката, която няколко месеца по-късно е прекратена, е използвана за проследяване на всичките му комуникации, събиране на лични данни и т.н.

Може и да звучи мракобесно, но прокурорската носталгия е част от задълбочаващата се тенденция за връщането на методите на проследяване и документиране на противниците на властта харакетрни за службите за сигурност на тоталитарният режим.

Един от пресните и показателни примери е свързан с популярния преди няколко години водещ от музикалната телевизия ММ Радослав Кавалджиев-Роро. Синът на известния музикант и ветеран от ранните години на СДС Вили Кавалджиев вече не се занимава с медии и в момента е маркетинг директор на американската компания за биоторове Advanced Nutrients. Освен това е и съосновател на онлайн платформата "Политическа Промяна Сега", която до момента е успяла да събере над 140 хил. последователи във Facebook.

"Промена" гостува на Пиратската партия

Въпросното начинание явно е вкарало Кавалджиев в полезрението на правоохранителните органи. Преди около месец, точно когато платформата достига 100 хил. харесвания в най-голямата социална мрежа, а Роро и съмишлениците му обявяват намерение да създадат политическа партия, базирана на новите технологии и наподобяваща като концепция пиратските партии в Швеция и Германия, започват да се случват странни неща. "Всичко започна в момента, когато ударихме камбаната и обявихме, че хората са гласували да се структурираме като политическа партия на име "Нова България", разказва Роро.

Веднага след анонса започва масиран телефонен терор. "Два дни след обявяването на това намерение гумите на колата ми бяха нарязани", споделя бившият тв водещ. Още два дни след това в офиса нахълтва репортерка от вестник "Телеграф". "Беше неканена, нагла и безцеремонна. Дойде с предварително подготвен сценарий и чрез едно псевдоинтервю се опита да ме вкара в него", твърди Роро. "Майкъл (Струмейтис – единият от основателите на Advanced Nutrients – бел. авт.) бе обвинен в "Телеграф", че едва ли не е Дон Марихуана, което е нелепо – този човек е световно признат", добавя той.

Всичко това е само за загрявка. "Пет дни по-късно получих призовка и обаждане от СДВР, че срещу мен има преписка в прокуратурата. Срещнах се с полицаите и ми стана ясно, че според тази преписка правя пропаганда хората едва ли не да хванат оръжието и с насилие да свалят правителството", продължава Кавалджиев. И уточнява, че към преписката е приложен несъществуващ линк. Според него "Политическа Промяна Сега" внимателно следи на страницата им във Facebook да не се появяват подобни призиви.

"За мен това беше едно размахване на пръст да внимавам в картинката. 3-4 случки в рамките на 10 дни са твърде много", обобщава Роро, допълвайки, че след обявяването на това, че ще се прави партия, фирмата им Advanced Nutrients веднага е била посетена от данъчни и инспекцията по труда. Следващата атака, която Кавалджиев очаква, е по линия на дейността на компанията, тъй като голяма част от биоторовете й се използват за хидропонно отглеждане на медицинска марихуана. Според него подобно обвинение би било безпочвено, защото фирмата не продава продуктите си в България. "Това ще се използва като оръжие срещу нас. Но това е и добър момент обществото да се огледа и да види докъде е стигнал светът по темата. Защото по въпроса с марихуаната сме в каменната ера", допълва той.

"Тихият фронт" на жълтите павета

"Политическа Промяна Сега" вероятно най-бързо е попаднала в полезрението на репресивния апарат, тъй като демонстрира впечатляващо присъствие в социалните мрежи. С помощта на онлайн технологии и агресивен дигитален маркетинг платформата за кратко е успяла да събере 140 хил. "харесвания" във Facebook – около 5 пъти повече от "Антиправителствената информационна служба" Noрешарски и около 10 пъти повече от "Протестна мрежа", която обединява някои от най-познатите лица на продължаващите вече 5-и месец протести. Това обаче изобщо не означава, че авангардът на уличното недоволство, който всяка вечер е на жълтите павета, също не е обект на оперативен интерес от страна на спецслужбите.

Друг потърпевш от активизацията на бойците на "тихия фронт" е бившият директор на направление "Публична администрация" в Hewlett-Packard Саша Безуханова. През юли тя заедно с няколко свои съидейници решават да създадат онлайн платформата MoveBG, чиято цел е да популяризира нови идеи за развитие на демокрацията в България. И тъй като името на Безуханова нееднократно е било спрягано за различни висши позиции в държавната администрация, включително за служебен премиер, този неин ход беше изтълкуван от много хора като заявка за създаване на нова политическа партия. "Откакто създадохме MoveBG, въпреки че неколкократно заявихме, че няма да правим партия, очевидно съм поставена на външно наблюдение", споделя основателката на клона на Hewlett-Packard в България.

Безуханова си спомня поне два случая за това. Единия път човекът, който явно е бил "закачен" за нея, не просто седял повече от час на съседната маса "на чаша вода", но на излизане дори демонстративно я фотографирал. Другият случай е широко отразеният в медиите на Делян Пеевски "сблъсък" на Безуханова с "Паркинги и гаражи", когато на автомобила й е поставена скоба. Уж случайно ситуацията е заснета от 30 - 40 метра с телеобектив. Ден по-късно под заглавие "Закопчаха Саша Безуханова пред "Кемпински" пропагандната машина на Пеевски я залива с инсинуации и негативни внушения, въпреки че Безуханова чинно си плаща глобата. По-важният въпрос в случая е как човекът с телеобектива се оказва в точния момент на точното място.

Фотоувеличение

Заснемане на активисти, които се борят срещу настоящото политическо статукво, се случва и по време на продължаващите вече пети месец митинги срещу властта. "Полицията има двама оператори на протеста. Снимат основно лицата на хората. Обикновено веднага се появяват там, където има дори лека ескалация на напрежението. Носят зелени дрехи и са доста лесни за разпознаване", разказва пред "Капитал" Николай Стайков, един от създателите на така наречената "Антиправителствена информационна служба" Noрешарски. Тя се опитва да информира детайлно за случващото се по площадите през последните месеци. Стайков добавя, че заснемането на протестите често има силно възпиращ ефект и на практика е провалило всичките идеи за акции с участието на автомобили, тъй като полицията разполага със софтуер за разчитане на идентификационните номера.

Разпознаването на самите хора обаче явно се прави ръчно от група "Хулганство, Екстремизъм и Спортни Мероприятия (ХЕСМ) към СДВР и в която работят 12 оперативни работници. Участници в протеста например са получили писма от въпросната служба след блокадата на кортежа на Пламен Орешарски пред Градската галерия в столицата. Интересно е също така, че по информация на "Капитал" направените видеозаписи се съхраняват месеци след заснемането им, въпреки че по смисъла на Закона за специалните разузнавателни средства всички данни, получени чрез технически способи (какъвто е и филмирането), трябва да се унищожат в 10-дневен срок след придобиването им, ако не се използват за изготвяне на веществени доказателства.

За заснемането на протестите от страна на полицията разказва и Иво Божков – блогърът, който всяка вечер предава на живо картина от шествията чрез видеоплатформата Ustream. "Операторите на полицията снимат хората с тяхното обкръжение. Най-активните участници се филмират един по един", споделя наблюденията си той. Според него в момента се снима много по-малко в сравнение с началото, вероятно защото най-активно протестиращите вече са идентифицирани.

След ескалацията на протестите от 10 и 12 ноември обаче филмирането явно отново е станало приоритет, а някои от участниците в митингите са пуснати за оперативно издирване. За това алармира Борис Глишев, баща на студентския активист Манол Глишев, прочул се покрай окупацията на Софийския университет. Според Глишев-старши домът му е бил посетен от двама цивилни служители на МВР, които търсели сина му. Оперативните работници само се обозначили с име и чин, но не се идентифицирали с документи. По информация на "Капитал" срещу Манол Глишев е започната разработка заради негова публикация в списание "Либерален преглед", в която лансира тезата, че протестите са твърде меки. Посещение от полицията са имали и родителите на Кирил Чуканов, също член на стачния комитет на "Ранобудните студенти".

"Полицията, а и органите за сигурност като цяло, разполагат със снимков и филмов материал не само от свои фотографи и оператори, но и с такъв, правен от журналисти. Наскоро се появиха фотографии, заснети от около метър-два разстояние, тоест от човек, който е бил в непосредствена близост", разказва пък адвокат Милен Шопов, който взема участие в шествията срещу правителството от първия ден. По негови сведения "външното проследяване на МВР сега вече в отделна агенция, не се е занимавало с разработки срещу протестиращите - нито в началото на протестите, нито понастоящем. И тъй като такива разработки очевидно са налице, като единствено възможен се налага изводът, че информацията се обобщава и анализира от ДАНС."

Веднага след ескалацията на напрежението от 12 ноември се забелязва и друга тенденция: полицията започва масови проверки на документи на хората, които отиват на митингите. Това понякога се случваше и в началото на протестните шествия, но беше прецизно насочено към специфични групи от младежи с вид на футболни хулигани. В момента проверките са много по-масови и се правят спрямо всякакви хора без оглед на оценката доколко те могат да създадат проблем. Принципно изискването на личната карта и проверка за криминална регистрация е стандартна практика от арсенала на полицията при профилактиране на масови мероприятия с потенциал да прераснат в безредици. Проверката на напълно нормални хора обаче излиза далеч отвъд рамките на стандартното респектиране и изглежда повече като опит за сплашване.

Високопоставени източници в МВР разказаха за "Капитал", че е практиката да се правят "профили" на по-изявените участници в протестите. Става дума за справка, в която има трите имена и ЕГН на човека, снимка от системата "Български документи за самоличност" и кратка информация, която е събрана както от т.нар. отворени източници (интернет, издания, търговски регистър), така и от компютърните системи на МВР за криминални регистрации и т.н. Подобни справки са се правили и при февруарските протести. Те се предоставят на висшето ръководство на министерството.

Профилактиране онлайн и офлайн

По повод разследването срещу Роро и онлайн платформата му Николай Стайков също потвърждава, че според неговите наблюдения полицията следи групите във Facebook. Тази информация бе потвърдена и от източници на "Капитал" в полицията. "Затова Noрешарски се опитва само да информира без никакъв оценъчен елемент, за да не могат да бъдат обвинени в подстрекаване към насилие", уточнява Стайков. "Органите на реда са най-доволни, когато открият нещо нередно за някой от хората в първите редици на протеста", обобщава той. Например данъчна проверка е застигнала фирмата на Борислав Колев, основател на платформата Citizen.bg. Друг участник в протестите пък три пъти е бил проверяван за актуалност на фирмения адрес. Ако дадена компания не се намира на съответния адрес, НАП има право да заличи регистрацията й по ДДС. "При проверки срещу протестиращи и такива с предмет техни професионални, социални и бизнес активности явно се пипа много внимателно. Настоящото управление не иска да създава мъченици, а съществуването на такива определено би рестартирало и засилило протестните прояви", коментира по този повод адвокат Милен Шопов.

Друг активист от протестите, Жюстин Томс, пък разказва как служители в държавни ведомства са били заплашвани, че ще имат проблеми, ако участват в митингите срещу кабинета. Имаше дори слухове, че служители на Министерството на отбраната от прозорците са дебнели дали техни колеги протестират. Студенти и докторанти пък са предупреждавани от свои преподаватели, че ще бъдат късани и няма да могат да защитят.

Ако се съди по действията на правоохранителните органи, държавата очевидно припознава протестиращите като сериозна заплаха за националната сигурност. По всичко личи обаче, че службите не се ограничават с пасивно наблюдение на форуми и социални мрежи. Няколко души от активно протестиращите например споделиха пред "Капитал" независимо един от друг, че техните затворени групи във Facebook са били "пробити" и в мрежата са изтекли скрийншотове от разговорите, водени в тях. Обясненията за това варират от хакнати акаунти до далеч по-лесното внедряване на сътрудници на службите.

Повечето активисти на протеста като че ли не се притесняват твърде много от това. "Да, те знаят кои сме ние. Но и ние имаме представа кои са те", шегува се член на "Протестна мрежа". И все пак обстоятелството, че спецслужбите хвърлят огромни ресурси за разработки срещу потенциални политически опоненти вместо за борба с престъпността е не просто притеснително, а най-малкото навява спомен за една уж отминала епоха.

"Имам достатъчно информация кой стои зад протестите. Когато след години тази информация излезе, ще бъде доста интересно четиво." Може би си спомняте тази реплика на министър-председателя Пламен Орешарски, изпусната в разгара на най-интензивните протести през лятото. Пак по същото време път вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви как органите на реда са установили "групи, които се опитват да управляват протеста".

Изказванията на премиера и министъра на вътрешните работи бяха много притеснителни сами по себе си. Това означава, че правителството е започнало да използва полицията, за да ограничи,  контролира и страхува хората в защитеното им конституцията право "да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации". През изминалите няколко месеца обаче тактиките на полицията и специалните служби спрямо протестиращите еволюират и стават все по-притеснителни - от пасивно трупане на информация, през нейния анализ до активни действия срещу потенциални и реални противници на политическото статукво. Още по-опасното е, че събирането на тази информация очевидно не е свързано с разследване на криминалния деяния, а по-скоро се прави с цел извиване на ръце и дискредитиране на опоненти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

56 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • -261
  • +42

  Капитал, разочаровате ме. Защо не се радвате - нали диктаторът Борисов беше свален от власт?

 • 2
  chichka avatar :-|
  chichka
  • -17
  • +154

  Ники, ти рецитираш опорните точки от юни месец, сега има нови, ограмоти се!
  Иначе статията е дълга и тромава, казва малко нови неща, които да не знам. Но за съжаление Капитал не чете коментарите, няма да чуят.

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111
  • -12
  • +101

  "Престъпления против Републиката." Така се нарича Глава първа от Наказателния Кодекс. Практиката по текстовете там е отпреди 1989 г., а наказанията - сурови. Например за престъплението по чл. 106 диверсия се е предвиждало "лишаване от свобода за срок от пет до петнадесет години, А В ОСОБЕНО ТЕЖКИ СЛУЧАИ = ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ДО ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ ИЛИ СЪС СМЪРТ."
  До това лято, когаро неизвестен прокурор от Софийската Градска Прокуратура (СГП) решава да образува дело за диверсия срещу задържан протестиращ срещу правителството пред парламента..."


  Капитал, направо на темата, конкретно. Вие, протестиращите студенти, граждански организации, НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ВНЕСЕ В СОФИЙСКА ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА И ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА СЛЕДНИТЕ КАТЕГОРИЧНО ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!

  1) Лицето Бригадир Аспарухов, в качеството си на Директор на Националната Разузнавателна Служба осъществи категорично съдържанието на ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, И ТО В НАЙ-ТЕЖКАТА МУ ВЪЗМОЖНА ФОРМА, когато с активно мероприятие на рецидивистичната организирана престъпна група Държавна Сигурност (или по-точно генерали и офицери от нея) НАПРАВИ УСПЕШЕН АТЕНТАТ И СВАЛИ ЗАКОННО ИЗБРАНОТО ДЕМИКРАТИЧНО ПРАВИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ С ПРЕМИЕР ФИЛИП ДИМИТРОВ!
  Това бе изпълнено с подготвена и синхронизирана акция на престъпни групи и центрове С ИЗЦЯЛО ЛЪЖЛИВИ ИНСИНУАЦИИ И ОБВИНЕНИЯ, ЗА КОЕТО ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК БРИГАДИР АСПАРУХОВ ПУБЛИЧНО И КАТЕГОРИЧНО ПРИЗНА, ЧЕ СА ЛЪЖИ!!!

  И още едно престъпление, което трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да бъде внесено в СГП и Главна Прокуратура - лицето Ахмед Доган, доносник и възпитаник на организираната рецидивистична престъпна група Държавна сигурност - ПРЕДАДЕ ДОКАЗАНО И ФИЛМИРАНО, ПОТВЪРДЕНО НА НАЙ-ВИСОКИТЕ НИВА В ДЪРЖАВАТА , СПИСЪК С ИМЕНАТА НА 1.300 БЪЛГАРСКИ РАЗУЗНАВАЧИ, КОЕТО Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО, ИЗМЯНА, И ЕДНО ОТ НАЙ-ТЕЖКИТЕ ВЪЗМОЖНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!
  След като прокуратурата и съда искат да активизират подобни членове и норми във връзка с протестите на студенти срещу престъпниците в парламента и правителството - МНОГО ДОБРЕ, НО ТОГАВА ДА СЕ РАЗГЛЕДАТ И НАЙ-ТЕЖКИТЕ СЛУЧАИ ПО ТЕЗИ ЧЛЕНОВЕ!

  Вижте как САЩ например търсят по целия свят и с всички сили онези, които са изкарали тяхна секретна информация, споменете си за смъртните присъди, изпълнявани навсякъде по света от тайни служби на подобни предателства...
  Бе значение каква е държавата - капиталистическа, комунистическа, развита, недоразвита,...НАВСЯКЪДЕ ТОВА СА ЕДНИ ОТ НАЙ-ТЕЖКИТЕ И НАЙ-ПРЕСЛЕДВАНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!
  И ако има все още някой, който да се чуди какво и защо точно става в България и защо нямаме държава и държавност, само да му припомня, че тези и такива като тях не само не гният до живот в затвора, а са ... В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ! СВАЛЯТ И РЕДЯТ ПРАВИТЕЛСТВА, НАЗНАЧАВАТ И ПРЕДЛАГАТ ПРЕМИЕРИ, МИНИСТРИ,..., ГЛАВНИ СЕКРЕТАРИ НА МВР...ЗАНИМАВАТ СЕ С ГЕННО-ПОЛИТИЧЕСКО ИНЖЕНЕРСТВО И "КОНСУЛТИРАТ" ПРЕСТЪПНИТЕ ГРУПИРОВКИ...

 • 4
  kumalisawolfgang avatar :-|
  kumalisawolfgang

  много полезна статия-убедих се ,че нямам никаква параноя.Мога да добавя още детайли,но ще се въздържа ,освен да кажа ,че ни е още бедна фантазията.

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#4] от "kumalisawolfgang":


  А колко години всички медии, политици, уравляващи, "опозиция", коментароти, политолози, социолози и всякакви други -ози ни убеждаваха, че сме параниоици, надсмиваха се иронично над "някакви конспиративни теории" и не даваха възможност на преки свидетели да разкажат совите истории - с имена, факти и събити!
  За да се стигне до абсурдната ситуация една партия да спечели най-много гласове на уж фалшифицирани според "необяснима" активност и изявления на главния прокурор в деня на изборите И ПОСЛЕ ДА ИЗЛЕЗНЕ, ЧЕ Е БИЛО ПОРЕДНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ИГРА И ДИМКА НА ПРОКУРАТУРАТА,...в парламента да се извърши поредното "прегрупиране на парламентарното пространство" или простичко казане поредната подмяна на вота на избирателя, довчерашни върли врагове да се прегърнат в името на властта, тоест кражбите и корупцията при "разпределението на порциите на държавата" и председателят на БСП да заяви директно в прав текст на депутатите си, че са заложници на Ахмед Доган, или правят каквото им е наредил, или пада парламентът и правителството, тоест излитат облагите и възможностите за сладък живот и далавери на тунеядците там.

 • 6
  kumalisawolfgang avatar :-|
  kumalisawolfgang

  до info111
  такае! има един лаф,че това че си параноик не е доказателство че някой не иска да те пречука.Освен това четох в сериозен материал за параноиците,дори и за психично болните от тях ,че са предпочитани за психотронни експерименти и мероприятия,защото в случай на издънка никой няма да им вярва ,че са преследвани,ако са очевидно луди.Демек лудите и слабите са като магнит за садистите.Така ,че то-Ситуацията е сложна,макар и в кръга на майтапа -нещата са много зле.Лека.

 • 7
  kumalisawolfgang avatar :-|
  kumalisawolfgang

  Йовчев: Полицията не е превишила правата си на протестите. Той отрече информацията, че е била събирана информация за хората, които протестират: ВИДЕО
  "В тази връзка, категорично - нито сме събирали, нито събираме, нито ще събираме информация за хората, които протестират. Напротив. Аз лично ще дам всичко от себе си за правото на всеки да излезе да протестира за своите права и за това нещо да се промени в тази държава”

  Ето и мой видео запис от протеста на 13 ноември, в който ясно се вижда от 41мин. 30 сек. как полицията ЗАПИСВА лични данни на протестиращи и ги заплашва с арест, за това, че отказват да им бъдат записани данните от служители на МВР: http://www.yvobojkov.com/2013/11/blog-post_3549.html?spref=fb

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#6] от "kumalisawolfgang":


  При мен е ранен следобяд, но нека да е лека за теб :)
  А за другото си прав - за съжаление.

 • 9
  freakecon avatar :-P
  FvH

  Абе изобщо, както се казва - Станишев свали диктатора Борисов и освободи България от страха!

  Истината е, че репресивния апарат се връща към корените си.

 • 10
  kosuma avatar :-|
  Nikola Georgiev

  ... не беше ли така и по времето на комунизма .....??????


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK