Околна Вреда

Зинаида Златанова (в средата) успя едновременно да изненада колежката си Искра Михайлова (вдясно) и да всее смут в системата за одитиране, управлявана от Добринка Кръстева (вляво)

Околна Вреда

Една бурна седмица на министър Зинаида Златанова и как Брюксел прекъсна плащанията за България

Огнян Георгиев
20853 прочитания

Зинаида Златанова (в средата) успя едновременно да изненада колежката си Искра Михайлова (вдясно) и да всее смут в системата за одитиране, управлявана от Добринка Кръстева (вляво)

© Анелия Николова


Това беше една бурна седмица за европейските фондове. Първо имаше писма, които ни заплашват със спиране на пари, после имаше зловещи нарушения, прикривани с години, после обещания за възмездие, после не било точно така, но всъщност не, точно така е, защото ще ни спрат за малко парите, а за кметовете съжаляваме, но те имат партньор... Но да се опитаме да проследим тази седмица така, както се случи - без политически пристрастия и без фалцет.

Понеделник

Зинаида Златанова участва на кръгла маса с над 60 кметa от цялата страна, която Националното сдружение на общините (НСОРБ) организира след повече от пет месеца опити да се свърже с ресорния министър за еврофондовете. Според представители на сдружението срещата се е случила след тяхна директна молба до премиера Пламен Орешарски, който осигурява присъствието на твърде заетата Златанова. НСОРБ и кметовете имат редица въпроси: за регламентите, за новия програмен период, за различни оперативни програми.

Златанова отговаря на първите два и след това се впуска в изненадваща пледоария. "По вина на бившите управляващи от ГЕРБ България е сериозно застрашена от наказателна процедура относно реализацията на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Много съжалявам, че управляващите от ГЕРБ не са ви информирали през 2012 г., когато опасността от санкции вече е била налице", обръща се тя към кметовете. Според нея информацията за това била крита от нея и ресорния министър на околната среда и водите. След това изказване тя става и излиза от залата, оставяйки след себе си дузини неотговорени въпроси и доста ядосана местна власт.

Причината за този изблик на Златанова, изглежда, е писмо на ЕК от октомври, в което се иска налагането на 25% финансови корекции (т.е. връщането на пари) по три водни проекта - два поръчки в Перник и по един на Хисаря и Белослав. Причината е смесването на финансови и технически критерии за подбор при поръчките, което според комисията е ограничило броя на кандидатите. Вицепремиерът обаче или умишлено изопачава, или искрено не разбира ситуацията.

Първо, писмото е отговор на дълга кореспонденция между България и комисията, в която българските органи се опитват да защитят позицията, че корекциите трябва да са по-малки. Към 2008 г. смесването на финансови и технически критерии в обществените поръчки (т.е. техническият капацитет на изпълнителя да се преценява отделно от финансовите му условия за изпълнение на проекта) е позволено от българските закони. Всяка страна има правото да защитава собствените си органи и бенефициенти пред комисията, включително чрез обжалване и опитът да го направи сам по себе си не е престъпление. Друг е въпросът дали точно по тези проекти е имало смисъл.

Второ, в писмото очевидно не се говори за отваряне на обща процедура за цялата програма - то се отнася до три конкретни проекта на обща стойност около 200 хил. евро (програмата е над 1,2 млрд.) И трето, тези проблеми не са крити: на страницата на екоминистерството в отчета му за юли 2009 – юли 2011 г. седи същият одитен доклад на Европейската сметна палата, на който се позовава ЕК за некачествени обществени поръчки в периода 2007-2008 г. На един от четирите проекта - този на Белослав, вече е нанесена корекция в размер на 25%. Единственото конфиденциално е самата кореспонденция, защото тя е такава по презумпция до постигането на съгласие между държавата и комисията.

Източник от ЕК, пожелал анонимност, тъй като коментира действащ министър, каза, че е бил доста озадачен от думите на Златанова. "Обсъдих с различни хора, знам, че тя е била брифирана, и мисля, че се касае просто за неразбиране", казва той. Според запознати министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, също е изненадана от изказването на вицепремиера.

Вторник

На следващия ден Михайлова трябва да обикаля медиите, за да потушава следите от "бомбата" на Златанова. Пред бТВ тя уточнява, че "за наказателна процедура не може да се говори точно. Златанова е имала предвид наказателни действия". Министърът на околната среда коригира и числата, споменати от колегата й. Не става дума за 1 млрд. евро, а за 400 хил., казва тя.

Някои кметове вече са се притеснили, но засега никой не е вдигнал тревога в ОПОС, казват оттам. Също така уточняват, че продължават да работят както и досега, като имат доста работа по изплащането и проследяването на проекти.

Сряда

На посещение в България е Реналдо Мандметс - шефът на звеното за страната ни в европейската дирекция "Регионална политика". Той се старае да избягва темата, но отбелязва, че никъде в писмото не се говори за спиране на средствата и че има рискове по всички програми във всички страни. В осем държави към момента има прекъсване на програми, казва той и допълва, че Искра Михайлова е представила правилно ситуацията. 

Същевременно обаче Михайлова явно е влязла в тона на вицепремиера. След като предния ден се е опитала да я коригира, този път тя застава твърдо зад Златанова и изразява явно раздразнение от управляващия орган на собствената си програма, както вероятно и от този на министерство на финансите, който одитира парите от ЕС. Според нея съществува усещане, че част от екипите, които работят по управлението на структурните фондове, имат самочувствието на самостоятелни екипи, които са независими от централната изпълнителна власт.

Четвъртък

Зинаида Златанова минава в офанзива. В парламента тя дава изявление. Вицепремиерът отново твърди, че е възможно да бъдат спрени плащанията от страна на Европейската комисия към българския бюджет за вече направени разходи по ОПОС. Също така обявява, че агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" (ОСЕС) вече работи по нови правила и ще се извършат проверки на всички проекти. Дали само по "Околна среда" или всички програми. Не става ясно и кои са новите разпоредби, по които се одитира. По думите на Зинаида Златанова с тези нови наредби ще се налагат тежки корекции от 25% за всяко нарушение като смесването на критерии, защото така настоявали европейските одитори.

Това, между другото, значи, че в следващите месеци, които ще са ужасно напрегнати заради приключването на договарянето в периода 2007-2013 г., огромна част от капацитета на системата ще е зает не с това да приключва проекти и да иска възстановяване на пари, а с проверки. Това би било правилно, ако вече нямаше система за корекции на всички програми - само ОПОС е наложил 260 дотук на стойност 40 млн. лв.

На въпрос на "Капитал" дали това значи, че няма доверие в одитната система, от кабинета на вицепремиера отговориха, че тя е казала всичко, което има по темата и чака реакция от ЕК.

Петък или вместо заключение

В края на тази бурна седмица е време да поразсъждаваме. От една страна, всички нарушения на обществени поръчки трябва да бъдат санкционирани. Това е повече от ясно и одитиращите органи в България вече въведоха система на корекции, която санкционира сгрешилите общини и така запазва парите в програмата. От друга, всеки който е имал работа с европейските одитори ще ви каже, че тяхната цел е при установяването на нередност да се налага най-тежката възможна корекция, защото се грижат за общия бюджет. Именно тук е полето, на което националната власт, която се бори за своя бюджет, може да се пребори и да минимализира щетите. В случаите с Хисаря и Перник тя е правила точно това. Може тези действия да не са били правилни и в случая общините ще получат 25% корекции, които ще трябва да извадят от бюджетите си. Но начинът, по който тази седмица Златанова обвини цялата система, заложи друга, много по-сериозна бомба.

Другата седмица има среща в ЕК, на която европейските одитори ще представят на комисията новия си одит за периода 2010-2011 г. По неофициална информация от комисията, на него също ще бъдат обсъдени български случаи с проблемни обществени поръчки. Това е нормално - българските органи сами са констатирали стотици проблеми, огромна част от които свързани с поръчки. Ако комисията заключи, че става дума за системен проблем, ще последва прекъсване на плащанията и страната ще има 6 месеца да изчисти проблема, ако не иска парите да бъдат замразени. Но в това има голяма доза политически усет:

както казва запознат с процедурите, представете си как ще изглежда този дебат, след като през тази седмица отговорният министър е обвинил собствената си одитираща система в некадърност.

Това, между другото, явно е ясно и на самата Златанова. В четвъртък тя вече беше започнала елегантно да преминава към евентуалния по-голям проблем от следващата седмица, а не към злощастното писмо с трите проекта. По ирония на съдбата тя самата може да изпадне в ситуацията на предшествениците си - да отговаря за поръчки, извършени не по нейно време. В този случай вече е ясно какво ще направи - ще предложи най-тежките възможни корекции за всички сгрешили. Това е чудесно за правителството политически, но е много тежко практически.

Ако не преговаря и не търси начини за справяне, държавата ще обложи общините, които са изпълнявали тези проекти, с огромни суми. Пред "Медиапул" финансовото министерство неофициално е посочило суми между 100 и 300 млн. лв. Това значи, че догодина огромен брой общини ще бъдат пред фалит. Освен това цялата вътрешна система за корекции става излишна, защото единственото, на което ще се разчита, ще са европейските одитори. Това подрива доверието към централната власт едновременно отгоре (Брюксел) и отдолу (общините). "Има редица поръчки, в които има нарушения, но не нанасят щета на бюджета", казва Емил Савов, главен икономист на сдружението на общините. "Ако за всяка грешка те глобяват с 25%, кой ще е луд да изпълнява поръчки." Според него в тази система кметовете съвсем ще откажат да изпълняват скъпи проекти като водните, които и без това им носят само главоболия. На срещата в понеделник, между другото, те са искали да обсъдят възможността да обжалват решение за корекция - нещо, което към момента не могат.

И за капак на тази иронична седмица, заради невъзможността да обсъжда с нея проблеми, в петък сдружението на общините е обсъдило решение вече да не работи със Зинаида Златанова. Дори са сметнали колко струват на данъкоплатците 15-те минути нейно изказване, заради които 60 кметове са дошли на работна командировка: 12 хил. лв.

Обновено към 22:00 на 15.11

В петък вечерта от изказване на говорителя на Йоханес Хан стана ясно, че процесът е бил задвижен и Европейската комисия ще прекъсне плащанията за България за "Околна среда". Писмото ще пристигне в София вероятно в средата на другата седмица, съобщиха източници от комисията. Били са открити слабости в системата за обществените поръчки, както и при проверките на процедурите по тези поръчки.

България ще има 6 месеца, в които да поправи грешките или програмата ще бъде замразена, което е по-тежкият вариант. Прекъсването означава, че Комисията временно спира да възстановява пари към бюджета, докато не бъдат поправени нередностите.

Решението така или иначе е щяло да бъде взето другата седмица, но събитията от тази вероятно са го забързали, коментира източник от ЕК за "Капитал".

Това беше една бурна седмица за европейските фондове. Първо имаше писма, които ни заплашват със спиране на пари, после имаше зловещи нарушения, прикривани с години, после обещания за възмездие, после не било точно така, но всъщност не, точно така е, защото ще ни спрат за малко парите, а за кметовете съжаляваме, но те имат партньор... Но да се опитаме да проследим тази седмица така, както се случи - без политически пристрастия и без фалцет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


43 коментара
 • 1
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Това правителство непрекъснато произвежда полуистини и откровенни лъжи!

  ОСТАВКА!

 • 2
  qik23308261 avatar :-|
  Elena_Trajanova

  Ново правителство на БСП и ДПС = ново спиране на еврофондовете.
  Явно Орешарски го очаква и затова трупа държавен дълг да пълни дупките на това управление. Но всичко е на наш гръб!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  Тежко ни и горко, ако това правителство се задържи на власт.

 • 4
  shwarzspeht avatar :-P
  Клюводървец

  Тази о..а вероятно говори чужд език на ниво 7 клас,след като несмее да защити позицийте на България в ЕК.Оставка на това правителство и разпускане на този парламент.

 • 5
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  Източник от ЕК, пожелал анонимност, тъй като коментира действащ министър, каза, че е бил доста озадачен от думите на Златанова. "Обсъдих с различни хора, знам, че тя е била брифирана, и мисля, че се касае просто за неразбиране"

  - баси, в тая държава не останаха читави хора. Добре, некадърна била - няма лошо, все едно че другите са цвете. Обаче можеш ли да привикаш 60 кмета, да им се скараш за 15 мин и да си тръгнеш? За каква се смята тя, наистина?

 • 6
  nikolayo avatar :-|
  nikolayo

  Много се съмнявам, че дори Орешарски ще успее да изтърпи това безумно недоразумение, наричащо се министър. Само общата оставка на правителството може да я спаси.

 • 8
  today avatar :-P
  today

  Какво се заяждате с министърката, тя, освен че е експерт, както и всички покрай Олигарски, вероятно е изживяла и катарзис ;)
  А че ще спират пари по еврофондовете беше ясно още като се разбра кои ще управляват.

 • 9
  fez_deffender avatar :-|
  Фес Deffender

  Изключително некадърна.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  izabell avatar :-|
  izabell

  Според мен трябва да се иска Официално становище.Писма всеки може да пише.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход