Безсмислените партийни митинги

БСП и ДПС се сблъскаха с ГЕРБ на полето на демонстрациите, които много приличат на предизборна кампания

ДПС и БСП твърдят, че е имало около 70 хил. души на митинга в София
ДПС и БСП твърдят, че е имало около 70 хил. души на митинга в София    ©  Велко Ангелов
ДПС и БСП твърдят, че е имало около 70 хил. души на митинга в София
ДПС и БСП твърдят, че е имало около 70 хил. души на митинга в София    ©  Велко Ангелов

Партиите в България влязоха в откровена предизборна кампания в събота, след като БСП и ДПС организираха митинг в София, а ГЕРБ събра поддръжниците си в Пловдив. Митингът на управляващата коалиция бе насочен към защита на правителството, а този на партията на Бойко Борисов настояваше за оставката на кабинета "Орешарски".

До това противопоставяне се стигна, след като преди няколко дни Борисов обяви, че го канят да оглави антиправителствените протести и затова събира митинг срещу правителството. Пловдив бе избран, за да не се смесват симпатизантите на ГЕРБ с протестиращите в София. Това се оказа нещо като разрешително за БСП и ДПС също да съберат свои поддръжници. Въпреки, че често обвиняваха опозицията за организирането на продължаващите вече над 150 дни протести, управляващите досега не посмяха да организират чисто политически митинг. Това взаимно сдържане обаче приключи в събота.

Орешарски срещу Борисов

БСП и ДПС очевидно стигнаха до ново ниво на сътрудничество, което се изрази и в извинението на Станишев към българските турци за възродителния процес."БСП имаме историческа вина пред българските турци и се извиняваме за това", заяви лидерът на социалистическата партия, макар и да напомни, че "преди време ДПС е искала забрана на социалистическата партия". Това накара Местан да каже, че митингът е "исторически", защото за първи път се организира от двете партии и очаква различни интерпретации на съвместната инициатива. В първите редици на шествието, в което се превърна сбирката имаше силно присъствие на ДПС - освен председателят, бяха още Алиосман Имамов, Камен Костадинов, Рушен Риза, Мустафа Карадайъ и др. От БСП най-плътно до премиера, освен Сергей Станишев и Михаил Миков бяха Борислав Гуцанов, Красимир Янков, Калоян Паргов, младежи от социалистическата партия. От депутатите бяха забелязани Георги Кадиев, Иван Ибришимов на патерици, Жельо Бойчев, Георги Свиленски,  Кирил Добрев, Страхил Ангелов, Петър Курумбашев и др. Лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев също присъства, но не се набиваше на очи в по-задните редици.  

Дори на активисти на БСП направи впечатление обаче, че нито веднъж политическите говорители на проявата - Лютви Местан и Сергей Станишев не споменаха "правителството", "общото управление", "коалиция" или др., а постоянно искаха подкрепа лично за премиера Пламен Орешарски. Даже насърчаваха скандиранията "Орешарски", сякаш се крият зад гърба му. "Опитват се да бягат от отговорност", коментира един дългогодишен привърженик на социалистическата партията, според когото е трябвало да се говори за подкрепа за социалното управление, напр. Другият вариант, твърди той, толкова да са се притеснили, че да не могат да преценят върху какво да акцентират. "Подкрепа" беше също масово скандирана дума (като контрапункт на "Оставка), което накара някои от участниците да се пошегуват, че трябва и от време на време да се вика "КНСБ".

Изтикването напред на личността на премиера направи силно впечатление на фона на речта на Станишев, който говорейки за предишното управление, нападаше лично Бойко Борисов. Даже заяви, че четири години страната се управлявала по лозунга "всичко в името на човека, всичко за благото на човека". "Всички знаем как се казва той, нали", обърна се председателят на БСП към хората. Местан се закани, че както сега са 70 000 души, и като се обърна с "уважаеми господин Орешарски" обеща, че ако "се наложи, следващият път ще бъдем 170 000 души и ще имате шанса да изведете страната от батака, в който я вкара Бойко Борисов". Това противопоставяне Орешарски-Борисов за първи път може да се забележи така ясно в двете управляващи партии.

Председателят на ДПС беше както винаги емоционален в изказването си - нарече симпатизантите на движението "велики", каза че се гордее с тях, че са в София и изразяват подкрепа, и че се прекланя пред тях, защото "над омразата издигнахте гласа на любовта".  

Стана ясно, че поне на думи, нагласа за оставка няма. Орешарски каза, че "ще продължим да работим за страната, каквото и да ни струва това в личен план", а Станишев - "дошли сме с мисия и тя ще бъде изпълнена благодарение на вас. Няма да ви предадем, няма да ни купят, няма да ни пречупят". Той отново повтори вечната теза, че протестите срещу правителството били платени, при това с пари, "откраднати от държавата".

В Пловдив лидерът на ГЕРБ пък се обърна към протестиращите студенти в София с уверението, че ги подкрепя и застава зад тях, но не иска да им се бърка в работата. Обяви, че за първи път от началото на антиправителствените протести партията му организира митинг срещу кабинета и твърденията, че плаща на студентите, са спекулативни. Борисов се заяде с кабинета и за прекъснатите плащания по "Околна среда", като заяви че по време на неговото управление нито веднъж не е прекъсвана програма.

Лош тактически избор за ГЕРБ обаче беше изкарването на преден план на позагубилия се напоследък Цветан Цветанов, който отново пое видима роля по време на митинга. Цветанов, като основна мишена за атака от страна на управляващите и един от най-спорните министри от миналия кабинет, надали привлича особена симпатия извън симпатизантите на партията.

Кой е по-по-най

Бойко Борисов се подигра в Пловдив, че Станишев е докарал БСП до състояние, в което "не може сама един митинг да направи". Не е ясно обаче коя от двете партии е успяла да мобилизира повече хора - БСП или ДПС.

По-рано тази седмица към медиите изтече скандална заповед на новия председател на БСП-София Калоян Паргов до председателите на районните съвети на партията в столицата. В нея Паргов приканваше да се мобилизират поне 5 хил. души за митинга, сред които и "кадрите, които предлагахте като кандидати за заемане на длъжности в съответните държавни и други обществени служби". Дали и доколко тази заповед е била изпълнена, не е ясно.

В София се чуваше масово турска реч и правеше впечатление, че представителите на ДПС са подготвени с еднотипни плакати. Голяма част от тях повтаряха атаките от медиите, свързани с Делян Пеевски и Цветан Василев - "Кой уби Мишо Бирата", "Бойко на съд за Мишо Бирата", колажи с надпис "Кой поръча окупацията" и със снимки на Иво Прокопиев (съиздател на "Капитал"), Цветелина Бориславова, Кристалина Георгиева и Саша Безуханова, в чийто крака са настанени Бойко Борисов и Росен Плевнелиев. Пак същите лица бяха на плакат "Щастливи милионери на гърба на народа", а пък на друг пишеше "И аз искам къща за 700 000 евро". Върху известната снимка от нощта на президентските избори през 2011 г., в която Бойко Борисов сочи към Плевнелиев, имаше надпис "Натисни тук за вето".

Всички, които "Капитал" попита с подобни лозунги казаха, че са от ДПС - Разград, община Минерални бани, Хасково и др. Мъж от групата от Разград, напр. държеше три плаката с "Кой уби Мишо Бирата" и сподели, че идването им в София е безплатно - транспорт и храна, дори спрели по пътя да хапнат чорба. Когато се появи нещо като водач обаче, той заяви, че е докарал групата с личния си автомобил и за своя сметка. 

Препикаване на територията

Организацията и за двата партийни митинга бе впечатляваща. Специални влакове са докарали част от хората на ДПС от Бургас и Варна до София, а доста други пристигнаха с автобуси. От трибуната се чу, че в София са се събрали 70 хил. души, но дори на пръв поглед изглеждаше, че това не може да е вярно и числото е доста по-скромно. Повечето полицаи не се ангажираха да кажат колко са митингуващите, но един от тях каза пред "Капитал", че са много, поне 50 хил. Според депутати на БСП те са успели да мобилизират около 30 000 души, а ДПС - около 15 000 души. В пика си множеството се простираше от Орлов мост до около сградата на бившия Полиграфически комбинат, но в опашката си беше рехаво. Видя се и човек със значка на "Атака" и плакат на "Атака" Твърдица".

"Важното  е, че им препикахме територията", обобщи един от участниците в шествието пред "Капитал", явно имайки предвид традиционния маршрут на протестиращите срещу кабинета. 

Въпреки тревогите на полицията, до сериозни инциденти не се стигна, тъй като митингът на Орлов мост под надслов "Не на омразата" приключи сравнително бързо и се отправи към Министерски съвет. Така бе избегната среща с феновете на ЦСКА и Левски, които се събират около Националния стадион за днешния мач. В БСП обсъждали тази опасност, но в крайна сметка насрочили шествието за деня на вечното дерби, защото нямало друга подходяща дата.

Социалисти от местни структури казаха, че в петък от централата са им превели пари от държавната субсидия, за да платят транспорта. Храна за червените нямаше, защото "каква храна за два часа днес". Някои обясняваха, че нямат нужда да плащат на никого, защото това е предимството на големите партии със структури - могат да мобилизират бързо много хора. София обаче най-вероятно не е успяла да свика над 5000 души, колкото й беше нормата.   

70 хил. лева е струвала организацията на влаковете на ДПС. Според директора на БДЖ Християн Кръстев от движението са заплатили сумата за два влака, извънредни, които са тръгнали през нощта от Варна и Бургас. Казали са, че искат композиции за по хиляда души. На митинга в София имаше подвижна сцена-платформа и озвучение, Петя Буюклиева пя пред множеството, а над него прелитаха хеликоптери. Според www.dnevnik.bg те са платени от БСП и струват за малко повече от час 3 000 лв. Не е ясно колко е излезла организацията на ГЕРБ, където централният площад в Пловдив беше пълен с народ.

И двата митинга обаче навяват мисълта, че партийните субсидии са твърде щедри и че противопоставянето между казионните партии, ще продължи да става по-сериозно.

Реално и двата митинга - в София и Пловдив, не показаха нищо ново на публиката. БСП и ДПС събраха в пъти по-малко хора от заявеното и трудно могат да претендират, че това е демонстрация на нещо повече от минималната подкрепа за правителството, която дават социологическите проучвания.

ГЕРБ показа, че може да организира няколко хиляди човека, но това едва ли ще промени особено политическата ситуация.

Двата митинга може и да са били важни за самите партии и техните активисти, но не променят нищо в сложната политическа обстановка.

Единственият по-сериозен извод от днешния ден е, че БСП и ДПС са решени на всичко, за да останат на власт. Очевидно те едва ли ще се съгласят на предсрочни избори, преди напрежението да стане още по-голямо. Въпросът е какво още ще се случи, докато бъде преминат прагът на тяхната непреклонност?

По темата работиха:

Елена Старидолска, Огнян Георгиев

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


101 коментара
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111
  • -16
  • +153

  Ами онзи човечец сред обърканото събрано доброзорлем стадо най-добре го е обобщил:

  ""Важното е, че им препикахме територията", обобщи един от участниците в шествието пред "Капитал", явно имайки предвид традиционния маршрут на протестиращите срещу кабинета."

  Това е характерно са лидерите на БСП, ДПС и Атака,правителството и парламента им - препикаване и засиране!

  И един въпрос след този митинг - е, и? Какво точно е различното от днес нататък:)
  Какви са били целите на тези прости разбойници и какво отчитат след този митинг, освен харчовете и тупурдията?
  Хайде, да речем хорицата от провинцията са се разходили до София, големия град да видят, и тях да ги забележат...като им плащат поне превоза.
  А тиквите какво си мислят, че постигнаха? Един ден да се разходят и те из София, без да са охрнявани от кордони полиция и жандармерия, та затова платиха и докараха хора от където намерят? И струваше ли си всичко това заради едната разходка?
  А утре, а вдруги ден,...?

 • 2
  mich avatar :-P
  mich
  • -14
  • +148

  Това мерене на пи..ки е твърде опасно и безмислено. И все пак целувката м/у Местан и СерГей беше черешката на тортата . Питам се дали имаше нужда да си събират електората за тая любовна сцена . Правили са го насаме толкова пъти ....Само Вол€н липсваше за да е пълна тройката :)

 • 3
  pruch avatar :-|
  pruch

  "Дори на активисти на БСП направи впечатление обаче, че нито веднъж политическите говорители на проявата - Лютви Местан и Сергей Станишев не споменаха "правителството", "общото управление", "коалиция" или др., а постоянно искаха подкрепа лично за премиера Пламен Орешарски. Даже насърчаваха скандиранията "Орешарски", сякаш се крият зад гърба му..."


  Няма да е зле сегашният премиер да вземе и да се срещне с Виденов,че току виж му дотрябвал неговият опит в "поемането" на отговорноста, след поредната вакханалия на червената партия.

 • 4
  karla_hanneman avatar :-P
  Karla c Україна Hanneman
  • -103
  • +32

  Вярно е , само "митинга" на политическите трупове от т.нар. "реформаторски блок" имаше смисъл - цели 150 души се събраха , "елита на България"...

 • 5
  kireto avatar :-|
  Кирето
  • -10
  • +102

  До коментар [#1] от "info111":

  [quote#1:"info111"]Какви са били целите на тези прости разбойници и какво отчитат след този митинг, освен харчовете и тупурдията? [/quote]

  Е как, какво бе колега?
  Сега като се изтъпанчат в парламента и като почнат да говорят за всенародната подкрепа и кака всички ги обичат...
  Има една съществена разлика, между митинга и протестите.
  Тези хорица, цялото ром и другите, докарани като чували с картофи и изсипани насред София, след два дни вече са забравили къде, защо и кога са били.
  От друга страна протеста е постоянен, няма да спре и се знае за какво е, ако шайката мародери, начело на държавата си мислят друго, значи нямат връзка с реалноста...

 • 6
  simval avatar :-(
  simval
  • -10
  • +149

  "... извинението на Станишев към българските турци за възродителния процес."БСП имаме историческа вина пред българските турци и се извиняваме за това""

  БКП се извини на турците, че им смени имената и ги прогони от страната, но няма никакво намерение да се извини за българите, които изкла, посичаше и тикаше по концлагерите.

 • 7
  simval avatar :-|
  simval
  • -11
  • +144

  Пред турците имат "историческа вина" за стореното, пред българите - нямат.

 • 8
  pruch avatar :-P
  pruch
  • -13
  • +125

  Един път и Тиквеничаров да е точен.Нали държавни служители не трябваше да ходят на митинги заради заплаха от уволнение?
  Защо това подобие на премиер е на митинг на 2 политически партии?
  Вариантите:
  - Орешарски не е премиер
  - Това не са политически партии
  -това не е било митинг а почистване на София
  -Ореха си е депозирал оставката но още не знае :-)

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#5] от "Кирето":

  Ами и аз това имах предвид, че на тези червенотиквеничета цялата пара им отива в свирката.
  Явно големо шубе ги гони за престъпленията и поразиите, които стоиха 45+24 години на България и хората,та са им толкова необходими подобни демонстрации за да се окуражват - нещо като самохипноза. Те и без това отдавна показаха, че не ходят на тази земя...
  А от утре пак ще се крият от децата ни зад гърбовете на полицайчетата, които гледат да си осигурят прехраната на тях и на семействата си. Обаче - убеден съм - и те не са без очи и души, и те разбират, че пазят престъпници, негодници и страхливци. А за онези от тях, които още не са го разбрали - много скоро и те ще се убедят.

 • 10
  aleksam avatar :-|
  aleksam

  На мен ми приличат на предсмъртни гърчове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход