Пенсионната система и здравеопазването имат нужда от реформи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пенсионната система и здравеопазването имат нужда от реформи

Пенсионната система и здравеопазването имат нужда от реформи

Интервю с ръководителят на мисията на МВФ за България Мишел Шанън

Гергана Михайлова
5402 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Да пристъпи към пенсионна реформа и да внимава за приходната част на бюджета - това бяха основните препоръки, които Международният валутен фонд отправи към правителството в края на миналата седмица, когато приключи есенната му мисия в България. Заради очаквания по-слаб икономически растеж и по-бавно възстановяване на инвестициите доходите на населението няма да доближат средното за Европа равнище в близко бъдеще, стана ясно от думите на Мишел Шанън, ръководител на мисията за България. В интервю за "Капитал Daily" тя прогнозира, че негативната тенденция българите да емигрират в търсене на работа ще продължи.

При предишното си посещение препоръчахте на правителството да пристъпи към пенсионна реформа, но оттогава сякаш нищо не беше направено, дори напротив: възрастта за пенсиониране се замразява, дават се и допълнителни привилегии на военнослужещите. Как ще коментирате?

- Смятам, че пенсионната реформа е трудна и отнема време да се извърши. Нашият съвет остава същият: да се гледа устойчивостта на пенсионната система като цяло, защото това е ключовият фактор. Видяхме, че през тази година бяха взети определени мерки, които ще увеличат разходите в системата в дългосрочен план, което може да повлияе върху устойчивостта й. Но ние проявяваме разбиране. България остава бедна страна, която разполага с ограничени ресурси. Ето защо е много важно тези ресурси да се използват ефективно, защото, ако се насочва повече ресурс към един елемент, то не остава достатъчно ресурс за останалите. В случая говорим за пенсионната система, но същото се отнася и за здравеопазването. Смятаме, че това също е сфера, в която трябва да се предприемат мерки за подобряване.

Бедността не може да бъде извинение за отлагане на реформи. Според някои анализи системата не е устойчива дори и в краткосрочен план...

- Ние проследихме какъв би бил ефектът върху бюджета и установихме, че той е малък и управляем. Въпросът е мерките, които се предприемат сега, как биха повлияли в дългосрочен план. Ние оставаме загрижени за намерението да се прилага швейцарското правило (за ежегодно актуализиране на пенсиите с инфлацията и ръста на осигурителния доход) и за плановете да се "замрази" възрастта за пенсиониране, тъй като това ще се отрази върху устойчивостта на системата в дългосрочен аспект.

В препоръките си към правителството за пристъпване към пенсионна реформа вие посочвате, че ако такива стъпки продължат да се отлагат, то трябва да се помисли за компенсационни механизми. Какво имате предвид?

- Няма една-единствена схема, по която може да бъде извършена пенсионната реформа. Всяка страна по света има свой начин, по който изгражда системата така, че тя да е работеща. Това означава да са решени въпросите как се финансира системата, кой какви вноски прави, за да може да се извършват плащанията, които се обещават. Затова, гледайки финансовите проекции на някои от стъпките, които са били предложени, поставяме някои въпроси по отношение на устойчивостта на системата в дългосрочен план, в случай че не бъдат предприети някои компенсаторни действия, които да гарантират финансовата обезпеченост като цяло.

В своя анализ на ситуацията в България МВФ откроява важността на средствата, постъпващи от европейските фондове, за икономиката на страната. Съществуват някои опасения, че усвояването може да намалее, а постъпленията по някои програми да спрат. Какъв би бил ефектът на един такъв сценарий?

- Европейските фондове и усвояването им е много важно за икономиката. Това, което наблюдаваме през последните години, е подобрение в усвояването и известен прогрес в администрирането на този процес. Той обаче все още се развива и със сигурност много работа може да бъде свършена, за да е усвояването по-голямо. Това е въпрос, по който правителството се опитва да поработи. Процесът се движи в правилната посока. Смятаме, че е набрана скорост и подобренията ще продължат.

Какво според вас потиска икономическия растеж в България?

- Има вътрешни и външни фактори, които оказват влияние. Вътрешните са несигурността в икономиката, ограниченото търсене, като има и позитивни ефекти, които носят европейските фондове и износът. Външните негативни фактори са породени от ситуацията в Европа. Инвестициите и вътрешното търсене остават доста ниски. Това са фактори, при които очакваме подобрение през следващата година, но то ще става с по-бавна скорост, отколкото прогнозирахме преди.

Кога инвестициите ще се завърнат в България?

- Инвестициите зависят от фактори във външната среда. Чуждестранните инвестиции в България сега са много по-ниски, отколкото в годините преди кризата, но ако погледнем какво е равнището в региона, то те не са необяснимо ниски. Ние смятаме, че инвестициите в икономиката ще зависят от много фактори, сред които средата за правене на бизнес, която може да бъде подобрена. Някои от предложенията, които правителството прави, са стъпки в правилната посока. Има набрана скорост, която трябва да се запази.

Какво би насърчило икономическия растеж сега?

- Най-важно за повишаване на растежа ще бъде да се запази макроикономическата стабилност, тъй като тя помогна много на страната. На второ място трябва да има нов модел на растежа, който го прави независим от външни фактори. Това означава да се търсят структурни решения, които гарантират устойчивост на икономиката, подобряване на средата за конкуренция, усилване на инфраструктурния капацитет. Също така трябва по-добра подготовка на работната сила. Всичко това ще отнеме време и трябва да е процес, който продължава като последователна политика във времето.

Смятате ли, че чуждите пазари биха наказали България, ако надхвърли заложената цел за бюджетен дефицит?

- Едно от нещата, които помагат на България, е нейният много нисък държавен дълг. По отношение на публичния сектор страната има репутацията на много предпазлива във фискалния мениджмънт. Тя успя запази тази си репутация по време на труден период. Така че запазване на фискалната предпазливост ще бъде много важна.

Споменавате на няколко пъти за емиграцията като проблем. Очаквате ли тя да се запази висока?

- Ние виждаме тренд на емиграция от страната. Същото забелязва и правителството. Не  сме анализирали специално този проблем, но  емиграцията може да продължи.

Да пристъпи към пенсионна реформа и да внимава за приходната част на бюджета - това бяха основните препоръки, които Международният валутен фонд отправи към правителството в края на миналата седмица, когато приключи есенната му мисия в България. Заради очаквания по-слаб икономически растеж и по-бавно възстановяване на инвестициите доходите на населението няма да доближат средното за Европа равнище в близко бъдеще, стана ясно от думите на Мишел Шанън, ръководител на мисията за България. В интервю за "Капитал Daily" тя прогнозира, че негативната тенденция българите да емигрират в търсене на работа ще продължи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  forumer avatar :-|
  forumer

  МВФ подкрепиха правителството. Интервюто е поредното доказателство

 • 2
  pruch avatar :-|
  pruch

  Не съм сигурен от точно каква реформа имат нужда посочените 2 сфери в икономиката но е повече от ясно ,че отчаяно се нуждаят от работещи и техните данъци .

  А МВФ подкрепя всяко правителство дето е готово да закопае икономиката си с поредната порция скъпи заеми.

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#2] от "pruch":

  След като има гьонсурати, готови да теглят заеми как няма да ги подкрепя.

 • 4
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  1.Като вдигнат пенсиите,внуците на пенсионерите ще ги похарчат пак за ГСМ ,за бензин, за заведения.....
  2."За , Бога, Братя , ..." , Работете !
  3. Другото е Ала-Бала.
  4.И т.н.

 • 5
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Това не е реформа - дето спират нарастването ва възрастта и стажа . в европейските страни работещите се пенсионират на по - висока възраст . но ще поживьом и увидим .

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#4:"oyh53308658"]2."За , Бога, Братя , ..." , Работете ![/quote]

  Имам чувството, че на някои хора с претенции да управляват главата се е замътила до такава степен с икономически и социални теории, че им убягва физиката от учебника за 8. клас. Няма как да натрупаш, без да го изработиш. Работа = мощност х време. Нетна Мощност = максимална мощност х КПД и т.н. Другото е само преразпределение на нямането, а точно там са хвърлени всичките усилия в момента. Като и в решения с убийствено лош ефект в/у КПД-то от формулата, каквото е например орязването на пенсионерската такса за личен лекар. Април ще установят, че вечните хипохондрици са опоскали и направленията, и лекарствата, само защото "сега са ги пуснали", както са навикнали от опашките през социализма.

  [quote#4:"oyh53308658"]1.Като вдигнат пенсиите,внуците на пенсионерите ще ги похарчат пак за ГСМ ,за бензин, за заведения..... [/quote]

  Това е другото нещо, че в България като изключим 2 % играчи, които добре заработват около държавното преразпределение, всички останали са колкото платци, толкова и получатели. Хората живеят на семейства и както ти казваш, като вземат от таткото и майката, за да дадат на дядото, после ще се налага дядото да дава на внучето, защото родителите му не връзват сметката. От левия джоб в десния, като по отсечката 30% са потънали в измами, разходи за администриране, отклоняване към групи с минимум осигурителен принос и максимална изборна активност. Изобщо не бих се колебал, вместо да вдигам пенсии, да намалявам 5 години подред ДДС с 1% и всеки да печели от по-ниските цени в магазините, вместо от по-високата пенсия. И държавното преразпределение да падне на 30-тина %, колкото е било в Германия по времето на Немското икономическо чудо с по 8% ръст годишно.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  ПС. Госпожата дава съвсем вярни съвети, ще ги копирам още веднъж по-долу. Държавица като нас със 7 млн жители може да се измъкне от тинята само ако се конкурира успешно на глобалния пазар и се включи в играта ("скочи в джаза") за 7-те млрд потребители. Само че МВФ ги раздава същите съвети на всички държави наред, което значи, че ако всички ги послушат, отново никоя няма да изпъква с нищо спрямо останалите. Въпросът е, че пък ако не следва тези съвети, гарантирано ще се окаже единственият губещ сред равни. Така че заровете са хвърлени, а ние се движим видимо в противоположната посока.

  *******

  "Какво би насърчило икономическия растеж сега?

  - Най-важно за повишаване на растежа ще бъде да се запази макроикономическата стабилност, тъй като тя помогна много на страната. На второ място трябва да има нов модел на растежа, който го прави независим от външни фактори. Това означава да се търсят структурни решения, които гарантират устойчивост на икономиката, подобряване на средата за конкуренция, усилване на инфраструктурния капацитет. Също така трябва по-добра подготовка на работната сила. Всичко това ще отнеме време и трябва да е процес, който продължава като последователна политика във времето."

  **********

 • 8
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Дайте ми един пример за държава със слаба икономика която е просперирала следвайки указанията на МФВ. Може би ще е полезно да се попрочетат публикациите на тази тема от Джозеф Штиглиц, нобелов лауреат, професор по икономика от Колъмбия, който работи в тази организация в миналото.
  По мое мнение по моделите за социалната политика и здравеопазването можем да вземем пример от чехите.

 • Mark Twain

  "Пенсионната реформа" вероятно следва да се прави, но не по този начин. Не може да ти променят правилата на играта по време на играта. Или: ако аз съм започнал работа преди 35 години и тогава възрастта за пенсиониране е била 60 години и съм знаел, че ще трябва да работя Х години, за да се пенсионирам, то за мен правилата трябва да са такива до край. Иначе няма смисъл - вижда се, че като те не спазват правилата на обявената игра, то няма смисъл и аз да ги спазвам и да плащам осигуровки или да плащам 100% осигуровки върху реалния си доход. Просто защото не знам след 20 години примерно какво ще им скимне за "пенсионната реформа".
  Толкова е просто.
  Това, че междувременно някой е изпапкал моите спестявания за пенсия, не е мой проблем - да го съдят и да ги връща, а не да прехвърлят тези загуби на всички в системата.
  И още - всяко изкуствено вдигане на възрастта е нагло. Възрастта трябва да е функция на средната продължителност на живота и на вида работа, която се извършва. Дори да съм Стоичков, не мога да ритам до 65 г. Аз не мога, вероятно и мадам Шанън няма да може.

 • 10
  gost22 avatar :-|
  gost22

  [quote#8:"daskal1"]Дайте ми един пример за държава със слаба икономика която е просперирала следвайки указанията на МФВ.[/quote]
  Венецуела. Не, не изпълняват указания на МВФ — именно не ги бръсне за слива, обаче имат дефицит на т.хартия и ... на бензина (а са огромен износител на петрол). Отделно, че там армията превзема магазините...
  Сега се надявам, както ни принудиха да спазваме валутен борд при предишното управленине на БСП, сега да измислят и наложат специално за нас един правосъден борд...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.