Брюксел прекъсна плащанията по програма "Околна среда"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Брюксел прекъсна плащанията по програма "Околна среда"

С недостатъците на програма "Околна среда" не се справиха нито Джевдет Чакъров (тройната коалиция), нито Нона Караджова (ГЕРБ), нито Искра Михайлова - министър от близо 6 месеца (на снимката)

Брюксел прекъсна плащанията по програма "Околна среда"

Българските власти имат 6 месеца да "излекува" системата или програмата ще бъде замразена

Десислава Лещарска, Огнян Георгиев
7488 прочитания

С недостатъците на програма "Околна среда" не се справиха нито Джевдет Чакъров (тройната коалиция), нито Нона Караджова (ГЕРБ), нито Искра Михайлова - министър от близо 6 месеца (на снимката)

© Красимир Юскеселиев


Европейската комисия няма да възстановява разходи по Оперативна програма "Околна среда" за максимален срок от шест месеца. Това стана ясно в петък вечерта от изказване на Ширин Уилър, говорител на еврокомисаря Йоханес Хан. Официално писмото ще пристигне в София вероятно в средата на другата седмица, съобщиха за "Капитал" източници от Брюксел. Причината за спрените средства са открити слабости в системата за обществените поръчки, прилагана от общините, както и при контрола от страна на централната власт.

Финансови корекции за общините

В съобщението на ЕК от петък се "подчертава общо добрият стандарт на прилагане и одитна работа в България през текущия програмен период", но са необходими подобрения в управлението на програмата за околна среда. ЕК "предписва" корекции на системата за възлагане на обществени поръчки, на контрола върху процедурите, както и финансови корекции т.е. орязване на парите за общини с некачествени проекти. Това означава, че може да има проекти, които да изгубят европейско финансиране. То обаче не се връща в бюджета на ЕС, а остава на разположение на страната и тя може да го използва за други проекти, където няма нарушения.

Заради нарушения при възлагането на обществени поръчки в периода до началото на 2010 г. Европейската комисия вече поиска финансови корекции за водните проекти на три общини – Перник, Хисаря и Белослав. Те са възлагани през 2008 г. т.е. по времето на тройната коалиция. Сегашното прекъсване е заради одит на поръчките на общините от 2010-2011 г., в които също са били открити проблеми. Работа на управляващите органи сега е да докажат, че тези слабости могат да бъдат поправени и няма да засегнат програмата. Страната ни има половин година за тази цел, като в противен случай програмата ще бъде замразена, което е по-тежкият вариант.

Ненужно замеряне с обвинения

Вицепремиерът Зинаида Златанова от началото на миналата седмица подготвяше почвата за явно очаквания негативен развой на събитията, прехвърляйки вината на предишните управляващи. Проблемите с програмата за околна среда обаче са още от преди управлението на ГЕРБ, а миналото правителство разви де факто контролните органи от нулата, като в момента те налагат стотици корекции по различни програми, за да не се губят пари по програмите. Във временното спиране на плащанията всъщност няма нищо необичайно и само за тази година ЕК е направила 140 такива спирания или предупреждения в страните от ЕС. България беше заедно с Швеция единствената държава в съюза, която нямаше прекъсвания на програми в последните 3 години. "В повечето страни това е административен, не политически проблем. Общините в България винаги са имали проблеми, независимо дали заради местни протекции на играчи, твърде много рискове в поръчките и понякога просто некадърност", коментира още пред "Капитал" източник от ЕК.

Прекъсването означава, че ЕК временно няма да осребрява фактури за извършени разходи по европроекти. Това значи, че основният удар би отишъл не върху крайните бенефициенти, а върху бюджета, тъй като Министерство на финансите би трябвало да продължи да плаща по програмата, освен ако правителството не реши да спре всички плащания. От министерството не можаха да реагират преди понеделник по темата и да отговорят ще се справи ли бюджета с проектите по ОПОС, някои от които за десетки милиони левове. Според данните на Информационната система за управление и наблюдение на европейските фондове (ИСУН) България е договорила проекти по ОПОС за 5.4 млрд. лева (бюджетът на програмата е 3.521 млрд. лева, но има наддоговаряне). Плащанията са в размер на 1.327 млрд. лева.

Много малка част от тях обаче де факто ще бъдат дължими в следващата половин година, тъй като много проекти тепърва започват да бъдат изпълнявани. На теория, напълно възможно е контролните органи да се справят с необходимите мерки много по-бързо, ЕК да възстанови плащанията и бенефициентите и бюджета да не усетят особено натоварване. Това обаче иска добра координация и бързи действия.

Европейската комисия няма да възстановява разходи по Оперативна програма "Околна среда" за максимален срок от шест месеца. Това стана ясно в петък вечерта от изказване на Ширин Уилър, говорител на еврокомисаря Йоханес Хан. Официално писмото ще пристигне в София вероятно в средата на другата седмица, съобщиха за "Капитал" източници от Брюксел. Причината за спрените средства са открити слабости в системата за обществените поръчки, прилагана от общините, както и при контрола от страна на централната власт.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  Лифтове, хотели, спа, мутро-барокови имения... И без това околна среда не остана.

 • 2
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Брюксел прекъсна плащанията по програма "Околна среда"

  Ако има някой изненадан, че това им се случва пак на комунистите, значи не е от тази планета.

 • 3
  birdman avatar :-|
  birdman

  С любезното съдействие на ДПС и БСП, естествено ,много лесно е да обвиняваш предните сякаш 7 месеца откак са на власт са блели гаргите и не са знаели за кореспонденцията с Брюксел, поредното доказателство ,че това бездарно и некадърно правителство трябва да си ходи . ОСТАВКА !

 • 4
  dicon avatar :-|
  Димитър Димитров

  "Оставете правителството да работи" - цитат на контрапротестиращ подкрепящ правителството.
  Ами те си работят вече толкова много време и си пролича, колко са кадърни.
  Господа комунисти в управлението сте вече над половин век и с кадри взети от вашите членове, с чичо, стринка, леля, кака, бате и "наш човек" тази работа не става трябва и АКЪЛ.

 • 5
  k_ avatar :-|
  k_

  Следващите са земеделските субсидии.
  Никой в Брюксел няма намерение да плаща сибсидия за 1 МИЛИОН декара на руска пералня в Задунайската.
  Ония там да не ядат доматите с колците.

 • 6
  sem avatar :-|
  Veselinova

  Златанова с встъпването си в длъжност се зае да обяснява колко големи ще са загубите за България от неусвоените средства по Оперативните програми, като и за глухите беше ясно, че всички фондове се усвояват с прилични темпове. Това беше категоричен знак, че комунистите ще развихрят некоректните си практики и отново ще направят опит да излъжат ЕК.
  ОП "Околна среда" бе прекъсната официално, но на практика нито една програма не работи нормално.
  Едно е абсолютно сигурно - не измислят ли как да окрадат евросредствата...комунистите не допускат да е активна нито една схема от еврофинансирането.
  Санкциите от Брюксел не са без основание, просто не си ли сменим управляващите крадци, няма и едно евро да се отпусне за България. Единственото, което на практика това правителство върши е да взема заеми((((

 • 7
  jugozombi avatar :-?

  Преди изборите под статия на "Капитал", която внушаваше, че настървяването на страстите, изострянето на политическата криза и евентуалната подмяна на работещата администрация няма да представляват заплаха за усвояването на европейските фондове, зададох въпроса кой ще поеме отговорността, ако все пак се стигне до срив. Добавих, че една вече функционираща система не бива да се разрушава, а де се надгражда. Коментарът ми беше... изтрит. Разбира се, с абсурдни мотиви. Уви, до 12 май "Икономедиа" дейно съучастваше за настъпването на ЗинаидоЗлатановщина.

 • 8
  ivanski12 avatar :-P
  Ivanski

  Много бързо действа ЕК. Предишния път поста се забави цели 2 години до аферат "Батко". Между другото член на БоД на АПИ беше сегашния премиер, така че и на неог не муе за първи път!!!!

 • 9
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  Ще цитирам мненето си от друга статия на същата тема:

  Не ме учудва - щом на власт е БСП, Европа спира парите.
  Ако не се лъжа, една арабска пословица казваше "ако нещо се е случило веднъж, то е малко вероятно да се повтори. Но, нещо случило се два пъти, ще се случи и трети път".

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#8] от "Ivanski":

  "Много бързо действа ЕК. Предишния път поста се забави цели 2 години до аферат "Батко". Между другото член на БоД на АПИ беше сегашния премиер, така че и на неог не муе за първи път!!!! "

  Парен каша духа!

  Още когато съобщиха, че е създадена нова Тройна коалиция реминисценциите бяха неизбежни и не ми бе никак трудно да прогнозирам, ако си спомняте, че идва ред на поетапно дистанциране на Европейския съюз, вкл. спирането на парите за тази банда. Ако някой не е разбрал какви бяха посланията на западните посланици преди месец-два, то тези от правителството и управляващото мнозинство бяха длъжни, нямаха право да не ги разберат! Само че те решиха да се правят на велики и тръгнаха с рогата напред, започнаха някаки тиради и битки с ... посланиците, някакви инфантилни отнемания на медали и още по-нелепи обяснения и гневни тиради...Решиха да се правят на недоубити лисици, или по-точно така им бе наредено от същите, които им заповядаха да инсталират Пеевски за шеф на ДАНС, например.
  Манталитет! И култура, хигиена на отношенията, ниво...
  И обвързаности, разбира се. Когато рецитираш каквото някой, който те е назначил и от когото изцяло зависиш ти е спуснал, вкл. като "отправни точки", изборът ти не е особено голям.
  Винаги е имало и предполагам, че ще има зависими и манипулиращи хора, лошо е когато са на възови позиции и претендират да те управляват и да определят съдбата ти и стандарта ти на живот. Много жалка история! От тук докато се разкарат тези ще е един безкраен низ от неприятни и нечистоплътни истории и гафове на тези. И много, безкрай лъжи, манипулации, клинчене, извъртане и бягане на отговорност.
  Чета например днес Йовчев, вътрешния министър, как в едно и също изказване хем декларира, че не му пукало дали ще еминистър на МВР, хем че просто искал да си свърши работата! Ами толкова ли не може да му светне под шапката, че едното изявление е в явен конфликт, противоречие с другото!
  Коя работа искаш да си вършиш, бе гу'син Йовчев, на министърна МВР, ли?
  Еми ако не си министър, като не ти пука дали ще си или няма да си, тогава значи не ти пука и за работата!
  И този минава за един от интелигентните в правителството на ахмака Олигарски! Той им спуска "отправните точки" на останалите от бандата там - на депутатите им, след като са му дадени или съглаувани от босовете му, разбира се, т.е. как да лъжат и мажат, за да не е ачик-ачик.
  Да не говориме за това, че докато по една медия Йовчев се правеше на убита лисица и декларираше, че не знаел нищо за казуса "Бисеров" (кой знае колко казуса ще се заредят докато се изметат накрая тези), Цацаров по друга обясняваше, че сигналът вече бил при тях!
  Цирк Буш!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.