🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рисковите проекти по програма "Регионално развитие" са за 50 млн. лева

Със сигурност ще има големи общини с некачествени проекти, проверките текат в момента

Според министър Десислава Терзиева заплащането по програма "Регионално развитие" не е заплашено от съдбата на "Околна среда"
Според министър Десислава Терзиева заплащането по програма "Регионално развитие" не е заплашено от съдбата на "Околна среда"
Според министър Десислава Терзиева заплащането по програма "Регионално развитие" не е заплашено от съдбата на "Околна среда"    ©  Юлия Лазарова
Според министър Десислава Терзиева заплащането по програма "Регионално развитие" не е заплашено от съдбата на "Околна среда"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двайсет и два проекта на общини по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) за около 47 млн. лева могат да загубят европейското си финансиране. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след заседание на Комитета за наблюдение на програмата. Терзиева не можа да отговори за какви дейности са проектите, а основната причина за попадането им в графата "рискови" е критично забавяне – предимно заради обжалване на търговете.

Терзиева отрече за проблеми с програмата, подобни на тези с "Околна среда" и обяви, че не очаква спиране на плащанията. Най-голямата опасност за ОПРР според нея е друга - загуба на средства поради невъзможност да се договорят парите в определените срокове. Под въпрос били над 200 млн. евро. 

Проблемът беше частично решен с прехвърляне на 120 млн. евро за изграждането на Северната скоростна тангента, която свързва източния край на пътя София – Калотина с автомагистралите "Хемус" и "Тракия". Други 50 млн. евро пък бяха прехвърлени за закупуване на пожарни коли за МВР. Търгът за строител на Северната тангента обаче се обжалва, предстои произнасяне на Върховния административен съд по спора, а детайлите по проекта за пожарните още се уточнява с МВР. Терзиева каза, че очаква положително становище за двата проекта от Европейската комисия.

На въпрос има ли общини с некачествени проекти, които ще трябва да бъдат глобени, регионалният министър отговори положително. Това били "една – две" общини, които се проверявали в момента, но Терзиева не можа да отговори нито за какви дейности са проектите, нито за каква стойност са. Причината за прекъсването на плащанията по "Околна среда" още не е ясно, тъй като писмото от Брюксел не е пристигнало официално, но става дума за начина на провеждане на обществените поръчки в периода 2010-2011 г. Тъй като много от общините имат проекти и по двете програми (околна среда и регионално развитие), логично е проблемите в едната да означават проблеми и в другата.

Преди заседанието на Комитета за наблюдение на ОПРР министърът посочи, че по програмата са сключени 1085 договора за над 3.9 млрд. лева, което е 99% от ресурса по този механизъм. Разплатени са 1.738 млрд. лева.

По отношение на новата програма "Региони в растеж" 2014 – 2020 Терзиева каза, че е получила бележки от страна на ЕК, в които се изразяват "резерви" към някои от дейностите, предложени за финансиране в 67-те избрани града. "Писмото пристигна днес, още не знам подробности", коментира тя.

Марек Теплански от Генерална дирекция "Регионална политика" към ЕК пък уточни, че най-голямото предизвикателство пред България е през следващите две години едновременно да финализира старите оперативни програми и да започне работа по изцяло нови. Европейската комисия обещава подкрепа и помощ за този тежък процес, каза Теплански.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • + 5

  Най-голямото предизвикателство пред България е по някакъв начин да се появят нормални управляващи, които да защитават обществения интерес, не просто да се сменят партия А с коалиция Б и всеки да прави каквото си иска, като на всичко отгоре да гонят целта "трябва да сме по-нагли от предишните".

  Нередност?
 • 2
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА
  • + 2

  няколко крадци на фондове в затворите с превантивна цел !!!

  Нередност?
Нов коментар