Първа стъпка към отмяна на плоския данък

Държавата иска да въведе необлагаем минимум за доходи до 340 лв.

Премиерът Пламен Орешарски коментира, че подобна мярка ще постигне две цели – повишаване на разполагаемия доход на работещите на минимална заплата без да се натоварват работодателите и "реализиране на обещанието за повишаване на най-ниските доходи, без да се отказваме от предимствата на пропорционалното подоходно облагане".
Премиерът Пламен Орешарски коментира, че подобна мярка ще постигне две цели – повишаване на разполагаемия доход на работещите на минимална заплата без да се натоварват работодателите и "реализиране на обещанието за повишаване на най-ниските доходи, без да се отказваме от предимствата на пропорционалното подоходно облагане".    ©  Анелия Николова
Премиерът Пламен Орешарски коментира, че подобна мярка ще постигне две цели – повишаване на разполагаемия доход на работещите на минимална заплата без да се натоварват работодателите и "реализиране на обещанието за повишаване на най-ниските доходи, без да се отказваме от предимствата на пропорционалното подоходно облагане".
Премиерът Пламен Орешарски коментира, че подобна мярка ще постигне две цели – повишаване на разполагаемия доход на работещите на минимална заплата без да се натоварват работодателите и "реализиране на обещанието за повишаване на най-ниските доходи, без да се отказваме от предимствата на пропорционалното подоходно облагане".    ©  Анелия Николова

В средата на бюджетната процедура, без обществено обсъждане и точно във вихъра на синдикалните протести, управляващите изненадващо съобщиха, че възнамеряват да освободят от подоходен данък хората на минимална работна заплата още от началото на следващата година. Мярката беше заложена и в предизборната програма на БСП, но не беше обсъдена при приемането на данъчните закони.

Минималният доход за страната от 2014 г. ще е 340 лв., което означава, че данъчното облекчение ще е около 30 лв. на месец на човек. Мярката ще струва на бюджета около 150 млн. лв., които няма да влязат в него като приходи. Тя обаче ще засегне бюджета за 2015 г., тъй като парите ще се връщат на куп след подаване на данъчна декларация в края на годината.

Премиерът Пламен Орешарски коментира, че подобна мярка ще постигне две цели – повишаване на разполагаемия доход на работещите на минимална заплата без да се натоварват работодателите и "реализиране на обещанието за повишаване на най-ниските доходи, без да се отказваме от предимствата на пропорционалното подоходно облагане". На практика обаче това може да се окаже и първа стъпка в посока отмяна на плоския данък, който по ирония на съдбата беше въведен, когато Орешарски беше финансов министър. От една страна, мярката ще стимулира сивата икономика, което пък означава по-малко приходи за бюджета, а от друга - правителството вече даде заявка и за въвеждане на семейно подоходно облагане през втората половина на мандата си (което също ще стопи постъпленията).

Как ще действа

Още миналата седмица новият зам.-председател на парламента Алиосман Имамов от ДПС съобщи, че се обмисля подобна мярка, но не уточни дали и кога ще бъде въведена тя. В понеделник идеята се официализира от председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев, който пред Нова тв заяви, че данъчното облекчение за най-ниските доходи ще засегне между 250 и 400 хил. души. От думите му стана ясно, че вероятно промяната ще стане с промени в преходните и заключителни разпоредби на бюджет 2014 между първо и второ четене.

Финалният вариант на механизма и сметката колко точно ще струва той на бюджета обаче, още не е готов. Засега изглежда се обмислят най-общо два варианта. "Данъчното облекчение ще обхване хората с минимална работна заплата или доходи до размера на минималната работна заплата", каза социалният министър Хасан Адемов, цитиран от "Фокус". По думите му данните показват, че хората с доходи до 340 лв. са около 462 хил. души. От тях 200 хил. са на минималната работна заплата, а доходите на останалите са под 340 лв. Това са например хора, които работят на намалено работно време – 6-часов или 4-часов работен ден, уточни Адемов.

От Министерският съвет пък съобщиха, че според предварителните разчети мярката ще благоприятства около 200 хил. души и ще струва около 150 млн. лв. Идеята е данъкът да се плаща както досега - т.е. всеки месец работодателят ще го удържа от заплатата на своя служител, а в началото на следващата година работещият ще може да си го възстанови след като подаде данъчна декларация. Подобен е механизмът и при другите данъчни облекчения.

Обещания по време на протест

Въвеждането на необлагаем минимум е сред мерките, залегнали в предизборната програма на БСП, въпреки че при обсъждането й на "Позитано" 20 през април е била поставена под съмнение. Тогава забележките са били, че данъчното облекчение е несправедливо, защото например всеки, който получава заплата дори само с лев над минималната, ще се облага с 10% доход и това ще накара работодателите да осигуряват всички на минималната заплата, а да дават останалите средства в плик.

Затова и предложението на управляващите сега дойде изненадващо. Всъщност то е вариант на идеята на КНСБ, които искаха да се въведе необлагаем минимум за всички работещи, който да е равен на минималната работна заплата. Сега синдикатите настояват прагът, под който се възстановява данък, да е не МРЗ, а поне 400 лв., обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров пред "Капитал Daily". Синдикалната организация подготвя протестен митинг в сряда заради техни неизпълнени искания, а Димитров беше категоричен, че протестът ще се проведе, въпреки решението на правителството. По думите му от КНСБ имат 9 предложения, като въвеждането на данъчното облекчение е само едно от тях. Сред исканията са да бъдат замразени възрастта и стажът за пенсиониране за всички категории труд за поне 7 години. Те настояват и за 10% увеличение на заплащането в бюджетните организации, криминализиране на укриването на осигуровки и други.

В изказването си премиерът Пламен Орешарски също побърза да разграничи решението за въвеждане на необлагаем минимум с протеста на КНСБ. "Те могат да протестират. Аз внимателно следя техните искания. По-голямата част от тях сме ги направили или частично или цялостно, но синдикатите затова са синдикати – да защитават своите членове", каза премиерът, цитиран от "Фокус".

Йордан Цонев пък изброи исканията на различни организации, които управляващите вече са се съгласили да изпълнят. "Правителството също така е сключило и споразумение с браншовите организации, които протестираха. Осигурени са парите на зърнопроизводителите, на животновъдите, на лекарите, с 10 млн. лв. искаха зъболекарите да се увеличи тяхната част от НЗОК, тя също ще бъде увеличена. За ваксини няма да се вземат 29 млн. лв. от НЗОК, както досега, а правителството ще ги даде като субсидия към Министерството на здравеопазването. Така че всички искания на браншовите организации и повечето искания на профсъюзите бяха удовлетворени", каза Цонев пред Нова тв.

Сив стимул

По всеобщо мнение въвеждането на подоходно облагане с една 10% ставка през 2008 г. е стъпка в посока изсветляване на доходите. Сега БСП и ДПС ще постигнат точно обратния ефект с идеята си за необлагаем минимум. Защото се създава стимул на хората да се съгласят да получават минимална работна заплата, за да си спестят данък, а останалото да получават "под масата", обясняват анализаторите. Това важи особено за доходите, близки до минималната работна заплата. Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика освобождаването на минималния доход от данък може да има и динамичен ефект, т.е. по-голям дял от работещите да минат на нея и тогава загубата на приходите в бюджета да е още по-голяма.

"В последните години данъчните реформи бяха в посока намаляване на стимулите за укриване на данъци, а тази идея би работила в обратната посока", каза Стайков. Според Георги Ангелов от "Отворено общество" има риск бюджетът да плаща много пари, но без особен резултат, вместо да средствата да отидат за социални мерки с по-голям ефект, например.

Другият проблем по думите на Стайков е, че механизмът данъкът първо да се събира, а после да се връща, ще отнеме административно време и разходи. Георги Ангелов също вижда чисто практически проблеми в реализирането на идеята. Тъй като често минималната работна заплата се определя в средата на годината, един брой хора ще имат право на облекчението в нейното начало, а друг брой - в края, смята икономистът. 

 

Другите обещания на БСП

В предизборната програма на БСП освен необлагаем минимум за доходите до минималната работна заплата има и още няколко данъчни обещания. От партията са дали заявка за запазване на данъчната ставка от 10% за широката маса от доходи. Една от идеите им обаче беше да облагат с 20% всички доходи, десетократно по-големи от МРЗ. През втората половина от мандата може да бъде въведено и семейно подоходно облагане, за което финансовият министър Петър Чобанов също даде заявка преди време.

 

Екоминистърът: Ще плащаме от бюджета

Няма опасност за изпълнението на проектите по програма "Околна среда", въпреки временното спиране на плащанията от ЕК, защото кабинетът ще гарантира със средства от бюджет плащанията, които се налагат междувременно. Това обяви министърът на околната среда Искра Михайлова в интервю за БНР. "Когато отстраним пропуските по изпълнението на програмата, плащанията се верифицират и се възстановяват от ЕК", обясни Михайлова. На въпрос в какъв размер ще са средствата, които трябва да се отделят от бюджета, тя отговори, че" зависи за колко време ще отстраним нередностите", но очакванията били за от порядъка на 200 милиона, без да уточни лева или евро. "Ще бъде много тежко за националния бюджет, но може да си го позволим, ако гарантираме, че слабостите ще бъдат отстранени и средствата ще бъдат възстановени от ЕК", добави министърът.

В петък стана ясно, че Брюксел няма да възстановява на България разходи по програмата за максимален срок от шест месеца. Причината са слабости в системата за обществените поръчки, прилагана от общините, както и при контрола от страна на централната власт.  ЕК "предписва" корекции на системата и контрола върху процедурите, както и финансови корекции т.е. орязване на парите за общини с некачествени проекти. Това означава, че може да има проекти, които да изгубят европейско финансиране.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


120 коментара
 • 1
  today avatar :-P
  today

  Вносителите на тоалетна хартия да се заемат по-сериозно с вноса, а производителите да пуснат в действие всички мощности, че положението става вече много оср@но.
  Да увеличаваме бюджетните разходи, да свиваме приходите, да теглим заеми за да покриваме увеличаващия се дефицит, пък после народа да се чуди как да плаща тия заеми. С лихвите!

 • Geoimg
  • -186
  • +24

  Плоският данък е ограбване на обществото!!!

 • 3
  birdman avatar :-|
  birdman
  • -11
  • +184

  Поредното доказателство ,че премиера ни е освен идиот ами и хал хабер си няма от финанси ... ако вземам 340лв съм ОК получавам си данъка ама ако вземам 341 лв съм прецакан е познайте каква заплата ще вземам ... А всичко това е а гърба на тия дето работят и се осигуряват на реалните си доходи поредната мярка с която малоумните ни управници наказват изрядните данъкоплатци ...как да -плащам данъци след като тоя дето го е мързяло да учи , да се развива получава облекчение за сметка на тия дето имат по-високи доходи т.е. тези високквалифицираните ? Изхода е само един ОСТАВКА за това идиотско правителство !

 • 4
  machibo avatar :-|
  machibo

  дреме им за бюджета за 2015 г, те тогава няма да са на власт. нещастници!

 • 5
  arhe avatar :-|
  Hristo Arabestanov

  т.е. не желаем повече чуждестранни инвестиции. А и между другото да ограбим средната класа. Кому е нужна тя?

 • 6
  pdi50318657 avatar :-|
  Stoyan Zhelyazkov

  До Niceprson
  Не искам да съм в защита на правителството, ама първо научи какво е необлагаем минимум, как се смятат данъците като има такъв и тогава прави сметки с по 340 и 341. Смятат се парите над облагаемия минимум, след като са извадени вече соц. осигуровки.

  Според мен има позитиви, ако успеят да котролират укриването на доходи. Със здраве от мен :)

 • 7
  djb95 avatar :-|
  djb95

  До коментар [#3] от "niceprson":
  Ами аз не плащам. Тази година съм намалил с 80% дължимите данъци към държавата и планирам другата година да платя 0 лв.

 • 8
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#4] от "machibo":
  По този начин могат да обявят, че за новата 2016-та ще раздадат на всички по 1000лв на калпак за Коледа.

 • 9
  today avatar :-|
  today

  Явно управляващите забелязоха, че основната част от избирателите им са нискоквалифицирани кадри и работят за минимална заплата, и сега да им се измазнят ще въвеждат полу-плосък данък. Обаче това означава да отнемат пари от другите работещи, и от пенсионерите.

 • 10
  ktbnakude avatar :-P
  .......

  [quote#2:"Geoimg*"]Плоският данък е ограбване на обществото!!![/quote]

  прогресивната скала - също !

  не е проблем плоският данък от 10 % -
  проблем е ,че не се плаща

  някога,преди 70 год е имало данък-който всички са плащали - данък ОБОРОТ

  всеки трансфер в чужбина се е облагал предварително ,

  презумпцията е била - че ако предприемач прави Оборот от 1 млн лева годишно - най-вероятно си е направил сметката

  и е плащал 17 % , ако не греша.

  така презумпцията "добра търговска практика" не е куха фраза а термин-изпълнен с реално съдържание
  не е имало фирми на загуба - просто не са правени Кухи фирми

  10 % данък е чудесна ставка , но трябва да се плаща
  ----------
  ако нещо трябва да стане-има начин
  ако нещо не е нужно - има причина
  ---------
  какъвто и данък да направят -
  ако не е задължително плащането -
  все същото ще бъде


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход