Стоян Мавродиев се загуби в класифицираната информация

Председателят на КФН делегира на главния секретар на комисията да се занимава с документи с държавна тайна

Стоян Мавродиев се прероди в главният секретар на КФН
Стоян Мавродиев се прероди в главният секретар на КФН    ©  Георги Кожухаров
Стоян Мавродиев се прероди в главният секретар на КФН
Стоян Мавродиев се прероди в главният секретар на КФН    ©  Георги Кожухаров

Скандалът около това има ли или не разрешение за достъп до класифицирана информация председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев се задълбочава. Миналата седмица с нарочна заповед той е делегирал правомощията си по "подписване на изходящата и резолиране на входящата кореспонденция, представляваща държавна и служебна тайна" на главния секретар на комисията Андон Георгиев.

През септември стана ясно, че Мавродиев няма разрешение за достъп до държавна тайна, въпреки че председателстваната от него комисия борави с такава информация и двамата му заместника притежават допуск. Тогава от КФН се опитаха да обяснят, че това не е проблем защото от юни 2010 г. "когато е избран настоящият състав на Комисията за финансов надзор, тя, като колективен орган, не е вземала решения на базата на документи, които съдържат класифицирана информация."


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  deftones avatar :-|
  deftones

  Не знам дали има скандал около разрешението за достъп до класифицирана информация на Мавродиев,защото изобшо не с сигурно дали той трябва да има за да си върши работата.Но пък е много вероятно цялото това внимание което отделяте на Мавродиев да е свързано с това,че ръководената от него КФН спря доста съмнителни сделки на собственика ви Иво Прокопиев.

 • 2
  today avatar :-|
  today

  [quote#1:"deftones"]защото изобшо не с сигурно дали той трябва да има за да си върши работата[/quote]
  Със сигурност му трябва достъп заради справките от финансовото разузнаване, то все едно управителя на търговско дружество да не може да поиска справка от счетоводството.

  Какви сделки са му спрели на Прокопиев?

 • 3
  vunyo avatar :-|
  vunyo

  Може и да е спрял сделки, но скандал има, само дето прокуратурата се прави на приятно разсеяна

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  Не само, че има скандал, но са налице и всички данни за наличие на престъплениЯ. И то извършени съзнателно и с участието на държавни лица и служби, вкл. ДАНС и прокуратурата.
  Впрочем това не им е за първи път - да си спомним претупаната и фиктивна проверка на лицето Первски от ДАНС за няколко дни, вместо обичайните няколко месеца, при положение, че стещу същият вече е имало сигнали и разработки,че и публичен скандал, явното и крещящо несъответствие на легалните му доходи и стократно по-големи, И ТО ДЕМОНСТРАТИВНО! разходи, както и очевадното нестответствие между акъла и възможностите на този и огромните суми и сктиви, които препира или движи НА НЯКОГО или НЯКОИ ЗАД КУЛИСИТЕ!
  Точно с ДАНС и негови служители се оправда и Цацаров, иато стана ясно, че е разписвал неправомерно подслушвания с лъжливи обосновки от Роман Василев, който пък "бил подведен от ДАНС", както обяеи главният прокурор СЛЕД ЕДНОДНЕВНО РАЗСЛЕДВАНЕ ( нали с. си партия, заедно си "работят", т.е. лъжат, мажат и участвуват в политическите боричкания, когато не прикриват престъпници и престъпления...).
  И тук вече настана обичайното мълчание - "случаят е приключен, забравете!"
  Едни пари са преместени от едни джобове в други и от там нататък влиза в сила законът им за омертата!

 • 5
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Само да допълня, че даването на достъп до калсифицирана информация започва с издаване на съответните справки от съда и НСС, че лицето не е съдено и/или следствено. Но след това, за много по-ниски длъжности, се преминава едномесечно обучение, по предварително нормативно изискуем хорариум.
  В нашия случай Мавродиев вреоятно не може да премине първата част - чисти документи от съда и НСС, но в случая Пеевски, престъплението е в „светкавично“ проведеното обучение, което завършва със специален Протокол, подписан от доста хора. Така че прокуратурата, ако има желани, може да изиска този Протокол ( ярък пример за документ с невярно съдържание) и да поиска наказания за виновните - вярва ли някой в подобен сценарий?
  Но Мавродиев си свърши важните и възложени от важни хора задачи - да предизика суматоха в точния момент, да посее необходимите съмнения и както се вижда с или без необходимия достъп, да продължи да работи за тези организации и/или лица, които му плащат. А закона...айде стига де, едни искат морал, други говорят за закони, мож ли ги разбра?

 • 6
  daks avatar :-|
  ДАКС

  "Миналата седмица с нарочна заповед той е делегирал правомощията си по "подписване на изходящата и резолиране на входящата кореспонденция, представляваща държавна и служебна тайна" на главния секретар на комисията Андон Георгиев."

  Хубаво де, глав. сек-а ще раздава подписите, но кой ще взима решенията, питам аз? И за какво ни е Председател на комисията, който няма да може да участва във вземането на решения.

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#6] от "ДАКС":


  Не е само това, помисли си, онзи, който е с отказан достъп до секретна информация посочва ... кой да работел с нея!!!
  Не е необходимо да си гений или правист, за да видиш поредния абсурд в държавата на победилата червена ДС мафия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход